Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

лечение на астма

Алтернативна терапия при лечение на Астма

Съдържание

Алтернативна терапия при лечение на Астма

 Бронхиалната астма е хронично заболяване на белите дробове, което се характеризира със стеснение и оток на дихателните пътища, изключително затруднено дишане, кашлица и задух, стягане и болка в гърдите, както и образуване на твърде много слуз и секрети. Основните фактори, причиняващи и отключващи астматичните пристъпи са както химични медикаменти, като антибиотици, бетаблокери, ибупрофен, аспирин и др., така и множество алергени и замърсители като: плесени, полени, цигарен дим, домашен прах, замърсен въздух, акари, химични елементи и препарати. Астмата може да се провокира още от студен въздух и влага, стрес, физическо натоварване, гастроезофагиален рефлукс, вирусни и бактериални инфекции и др. Наследственият фактор и наличието на други алергични заболявания също са предпоставка за развитието на астма.

Още за лечение на астма

Астмата се хатрактеризира като нелечимо заболяване и усилията за преодоляване на това състояние са насочени предимно към профилактика и овладяване на хроничното възпаление с цел преодоляване и разреждане на пристъпите. Най-често използваните от конвенционалната медицина лекарства са инхалаторните, таблетните и венозни кортикостероиди, имащи за цел да потиснат реакциите на имунната система. Тази терапия обаче, носи за тялото и цял „букет“ от странични ефекти, като потискане на надбъбречната функция, гъбични инфекции (следствие от потиснатия имунитет) и др.; особено при дълготрайна употреба. Други медикаменти, на които се разчита за бързо разширяване на бронхите при пристъп са бета агонистите и антихолинергиците, които носят със себе си странични ефекти като: сърцебиене, аритмии, главоболие, гадене, повръщане и други. На левкотриеновите инхибитори пък се преписват някои сериозни психически състояния като халюцинации, възбуда, депресивни и агресивни състояния. Това са все медикаменти от изключителна важност за овладяване на болестта, но не трябва да се пренебрегват и страничните им ефекти.

Целта на цялото изложение е насочена към алтернативните средства и подходи, които биха били от полза за справяне и овладяване на това толкова коварно заболяване.

От първостепенно значение е диетата и хранителният режим на тези болни. Ако пациентът е на кортикостероидно лечение, задължително условие е спазването на противогъбична диета и прием на качествен пробиотик. Силно препоръчително е избягването на слузообразуващите храни, като млечните продукти за период от 2-3 месеца, с цел по-лесното и бързо справяне на организма с инфекцията в тялото. Намаляване и по възможност изключване на богатите на хистамин храни като: консерви, трущии, пушени храни, шоколад, цитрусови плодове, фъстъци, кафе, алкохолни напитки и бирата (заради сулфатите и бирената мая), соя, зрели и плесенни сирена, ягоди, банани и др. Приемът на много вода с цел добрата хидратация и детокс на организма е силно препоръчителен. От добавките е желателно да се приемат витамин Ц и биофлавоноиди за укрепване на кръвоносните съдове, както и мощни антиоксиданти, като лененото семе за справяне с хроничните инфекциите и възпаления, както и със свободните радикали. Тук като много удачно антихистаминово средство е добре да приложите Tri Ease на DoTERRA, доказана и патентована формула в капсула, комбинация от маслата Лимон, Мента и Лавандула.

Почти винаги болните на постоянно кортикостероидно лечение имат наличие на гъбична инфекция, предимно Кандида. Затова и лечението и справянето с гъбичката, води до затихване и ликвидиране на симптомите на астма. Най-бързият и лесен начин за подобряване на състоянието на всеки астматик е да бъдат премахнати активните инфекции в тялото му. Много често това са наличие на паразити, вирусни и гъбични инфекции или бактерии и тяхното откриване и лекуване води възстановяване и дори пълно спиране на астматичните пристъпи. Тук Риган и Чаено дърво са маслата, които биха ни били от полза за справяне с патогените. GX assist (противопаразитен препарат) в комбинация с пробиотик по схема са утвърдена комбинация за преодоляване на паразитозата. Тази терапия е задължително да бъде приложена с хранителен режим, изключващ приема на захар (както и сладките плодове, може да се приемат по-кисели ябълки, боровинки и др. дребни червени плодове), млечни и въглехидрати с цел по-лесното унищожаване на патогена, възстановяване на дисбактериозата и захранването на червата с добри бактерии.

Изключително добри резултати и подобряване на състоянието при болни от астма са установени след вътрешен прием на Тамян и Лимон, по 2 пъти дневно, в капсула по 2 капки от вид, за период от поне 2 месеца. Детоксикиращите, пречистващи и противопаразитни свойства на Лимона се съчетават успешно със силното противовъзпалително действие на ненадминатия Тамян (неслучайно познат ни като царят на маслата). Наскоро попаднах и на един успешно излекуван случай на синдром на Вегенер в САЩ със същата комбинация на Тамян и Лимон. Заболяването е принципно нелечимо и засяга горните дихателни пътища, белия дроб и бъбреците. Характеризира се с възпаление и стеснение на съдовата стена в следствие на образуване на възловидни и грануломни уплътнения в стената на съда, наподобява симптомите на астма.

Маслата подходящи за лечение на астма включени в протокола, които могат да подпомогнат терапията на болният са:

  • Лавандула,
  • респираторния бленд Air,
  • Евкалипт,
  • Тамян,
  • Розмарин,
  • Мента,
  • Бергамот
  • Кипарис.

Тъй като всеки човек е различен е добре да започнете с по-нежни масла като Лавандула и след това да преминете към отхрачващи масла като Евкалипт и Розмарин. За облекчаване на състоянията на криза се препоръчва локалното третиране пред дифузията. Нанасяйте от 2 до 4 капки от респираторния бленд Air по гърдите и гърба, като може да допълните и с Лайм и Розмарин. Сутрин и вечер преди сън нанасяйте на стъпалата Бергамот.

По време на пристъп прилагайте алтернативното лечение (било то хомеопатия, ароматерапия или шуслерова терапия) паралелно с конвенционалното лечение. Едва след като пристъпите намалеят и станат по-леки може постепенно да намалите или спрете медикаментите. Астмата се характеризира с алергично и имунно възпаление на дихателните пътища и е важно да се знае, че нелекуваното имунно възпаление с времето невъзвратимо деформира и стеснява бронхите и може да доведе до хронична белодробна недостатъчност и инвалидизация.

Причините за отключването на астматичните пристъпи могат да бъдат както инфекциозни и алергични, така и психо-емоционални. Разковничето за справяне със заболяването трябва да бъде насочено именно към установяването на първопричината довела до това състояние. Затова както ароматерапията, така и хомеопатията биха били доста удачно решение за справяне с проблем. От гледна точка на етеричните масла, за справянето с психогенната астма подходящи биха били маслата Бергамот, Лавандула, Тамян и др. Що се отнася до хомеопатията и възможностите и за справяне с проблема, нещата са малко по-сложни. От изключително значение е работата с добър терапевт, който най-точно да подбере подходящите хомеопатични лекарства и разреждания, както и конституционалното, водещо лекарство. Според типа емоция подходящи биха били Игнация, Нукс Вомика, Стафизагрия, Лахезис и др. Ако обаче астмата е провокирана от алергени или „замърсяване“ на организма, тогава лекарствата са съвсем други. И все пак има един препарат, който може да бъде прилаган за намаляване на симптоматиката и нивото на алергичното въздействие, без значение от провокиращия агент и това е Пумон Хистамин. Може да изберете ниско разреждане и да го приемате 1 или 2 пъти дневно по 5 глобули.

Както вече стана ясно, много важно условие е комплексността на провежданото лечение. За подпомагане на оздравителният процес, при респираторни състояния, аз обичам да използвам и Шуслеровата терапия, която е едно чудесно и безопасно допълнение. При чести астматични пристъпи се препоръчва сол номер 3 Магнезиум Фосфорикум, която наналява тенденцията към бронхоспазъм. Основните соли подходящи при алергии са: Сол номер 3 Ферум фосфорикум (за стимулиране на имунната система и профилактика срещу инфекциозни заболявания), сол номер 2 Калиум Фосфорикум (за стабилизиране на клетъчните мембрани и намаляване на алергичното възпаление) и сол номер 8 Натриум хлоратум (за баланс на течностите в организма и хидратация на тъканите). Може да приемате солите както вътрешно, така външно с продуктите под формата на крем. Аз лично, много често смесвам шуслеровите кремчета, като ги комбинирам с подходящите масла и ги втривам с масажни движения в тялото (използвам ги като база).

https://essentialoilbenefits.com/essential-oils-for-asthma/?fbclid=IwAR2iHqE7gflHPelUP5ciJXLVEIBlJgzugJguE9ebLYWJ36O1Bu6ueYPByNM
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24909715

 

За поръчка или регистрация:
https://www.mydoterra.com/antoniyadonkova

error: Content is protected !!
Scroll to Top