Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етерични масла против въшки

Етерични масла против въшки

Съдържание

Етерични масла против въшки

Етерични масла против въшки

ВЪШКИ!!!

2

Въшката е малък, безкрил паразит, който се храни с нашата кръв. Тъй като не летят и не скачат, те се разпространяват чрез човешки контакт или обмяна на общите дрехи, постелки, четки за коса и др. Честите симптоми на заразяване са червеникава кожа, възпаление и сърбеж на раздразнената кожа. Въшките могат да бъдат визуално открити. Те са с дължина около 3 милиметра и яйцата им (гниди) са дълги около 1,6 милиметра. „Главните въшки“са често срещани при децата, обикновено са в косата, на тила или около ушите. Яйцата обикновено са прикрепени към косата, близо до корена. Други видове като, собствените телесни въшки (раци) се срещат в областта на пубиса и подмишниците и другите окосмени части на тялото, включително по лицето, веждите и миглите. Телата на въшки и техните яйца могат да бъдат намерени и в шевовете на дрехите.

Въшките на главата прекарват целия си жизнен цикъл върху човешкото тяло, така че е важно при изчистването да се премахнат въшките и техните гнидите. Често срещан инструмент, който трябва да имате по време на лечението, е гребен за въшки с достатъчно близки зъби, за да се премахнат и въшките, и гнидите. Телесните въшки не живеят върху кожата като въшките на главата, а по-скоро на дрехи и се преместват оттам към тялото, за да се хранят. Затова почистването и дезинфекцията на дрехи, спално облекло, мебели и др. е необходимо, за да се предотврати повторно появяване на зарази.

Най-често използваните етерични масла против въшки са:

Евкалипт, Лавандула, Гераниум, Лимон, Чаено дърво и Розмарин.

  • Използвайте Melaleuca и Lemon (2-5 капки) с малко носещо масло (5-10 капки) и го втрийте върху скалпа, оставете да престои за около 1/2 час и го измийте с помощта на Melaleuca в шампоана. Използвайте Melaleuca в шампоана за седмица, измивайте косата всеки ден и тези малки гадини ще изчезнат. Това е за по-леките случаи. Още по-добре е след като нанесете сместа да си сложите шапка за баня и да престоите с нея няколко часа или цяла нощ. Добре е да правите тази маска на косата с измиване в продължение на седмица всеки ден.
  • Друга рецепта, която може да приложите е всяка вечер преди лягане: 1-2 супени лъжици кокосово масло (органично), разтопено с 10 капки Евкалипт, 5 капки Лавандула, 5 капки Melaleuca и 5 капки Гераниум. Втривайте тази смес в скалпа си всяка вечер, след това вземете метален гребен и разресвайте косата. Добре е да сложите на косата еднократна шапка за баня и да измиете косата от маслото на следващата сутрин. Бъдете внимателни с очите, Евкалипт може да ги раздразни.
  • Купете много мек шампоан, или биологичен, или без аромат. В зависимост от размера, добавете около 20 капки Лавандула и 20 капки Лимон в шампоана.  Ако заразяването е сериозно, след измиване можете да направите изплакване с 30 гр. ябълков оцет, 4 капки Евкалипт, 4 капки Лавандула, 4 капки от Melaleuca и 250 мл. Вода. Миризмата на оцет ще изчезне, тъй като изсъхва, а маслата наистина миришат доста добре за известно време. Същевременно се уверете, че сте добавили защитна смес и Лимон към пералната машина и винаги използвайте топла вода. Кушетки, плотове, легла, спално бельо, друго в дома трябва да се пръска 2-3 пъти дневно с 20 капки почистваща смес и 10 капки Евкалипт в 2 чаши чиста вода в спрей. Това е тежка работа, но ще се отървете от гадните въшки. Бъдете упорити за една седмица или може би повече.

Много публикации изброяват няколко етерични масла, подходящи за лечение на въшки. От тях, Veal (1996) използва лабораторни тестове, за да оцени тяхната ефективност при убиването на яйцата и живите въшки.

Заключението е следното:

  • риган, анасон и канела – убива 100% от възрастните и яйцата.
  • Чаено дърво – 83% яйца, 93% възрастни.

Изследването твърди също, че активната съставка в използваните етерични масла са предимно феноли, кетони, оксиди или алдехиди, така че маслата с високо съдържание на тези химикали ще бъдат най-ефективни. Те включват бергамот, мента, ниаули, петигрейн, равенскара, кимион, римска лайка, евкалипт (citriodora и smithii), салвия Клери, жасмин, западна и източна индийска лимонова трева и испанския риган. Най-ефективният метод на приложение е използването на висока концентрация на етерично масло в алкохол (алкохолът прави кожите на насекомите по-пропускливи за инсектицидните свойства на етерично масло).

Например: 50 мл алкохол (водка) до 10 капки етерично масло, втрива се в скалпа / косата, след това се оставя за една нощ. След това разтворът може да се измие с шампоан, след което 2 ml от първоначалната смес се добавят към разтвор за промиване с 50 ml оцет и 50 ml вода. Лечението трябва да се повтори след 7 дни, заедно с фино разресване между терапиите, това е от съществено значение. Също така, за превенция може да прилагате 10 капки Евкалипт, 5 капки Melaleuca, 5 капки Лавандула, 5 капки Geranium и 5 капки Розмарин в спрей бутилка с вода.

За повече информация!

За поръчка или регистрация:
https://www.mydoterra.com/antoniyadonkova  

error: Content is protected !!
Scroll to Top