Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Горещи вълни

Горещи вълни през менопаузата. Помощ!!!

Съдържание

Горещи вълни. Ако сте в перименопауза или същинска менопауза, знайте че не сте единствена! Това е един от най-разпознаваемите симптом през този период, който изживяват 75% от жените по света. Горещите вълни траят от няколко секунди до 4-5 минути и се усещат като интензивно горещо обливане придружено с обилно потене, изтръпване, световъртеж, почервеняване на лицето и т.н. Причината за този процес в тялото е мозакът и неговият термо-регулаторен механизъм (стесняване на температурния диапазон). Стесняването на термо-неутралната зона се влияе от естрогена (не толкова от ниския естроген, колкото от спада му от висок към нисък) и влиянието му над хипоталамуса. За съжаление горещите вълни могат да се проточат до 10 години след последната ви менструация, особено ако страдате от инсулинова резистентност или хроничен стрес.

Горещите вълни по време на перименопауза са резултат от колебанията в естрогеновите нива и техния спад от високи към ниски. Предполага се, че докато все още имате менструация, вълните ще се повлияват по-скоро от прогестерон, отколкото от естроген. Този период на перименопауза се характеризира с много нисък прогестерон и намален естроген, който тялото ви все още произвежда и варирането в нивата му е индикация за голяма част от симптомите на перименопауза, в частност и горещите вълни. Често влагалищната сухота и влошаването на горещите вълни са симптоми на нисък естроген, но приема му е препоръчителен съвмастно с прогестерон. Главоболието и чувствителността в гърдите пък говорят за симптоми на висок естроген. Или обобщено, перименопаузата започва с драстична загуба на прогестерон и по-плавна такава на естроген, който варира до настъпването на същинската менопауза. Целият естествен преход от перименопауза към същинска менопауза (липса на менструация за период от 12 месеца) отнема около 7 години.

Женският организъм има способността в даден момент на съществуване да спре функционирането на репродуктивните органи и да спре менструалните цикли, свързани с хормоналните вълни на естроген и прогестерон.
Влиянието на половите хормони върху тялото е много широко, отвъд ролята им в репродукцията: естрогените подпомагат кръвообращението, предпазват съдовите стени, те са мощни антиоксиданти, допринасят за добрата хидратация на кожата, калцират костите, намесват се в баланса на невротрансмитери, които помагат за добро настроение и добър сън. Прогестеронът, от друга страна, подпомага добрия сън, поддържа щитовидната жлеза, насърчава елиминирането на излишната вода в тъканите и тонизира косата.

Става ясно, че когато тяхната секреция намалее, цялото тяло може да се преобърне. Спадът в секретирането на тези хормони е прогресивно, но може да започне много рано, около тридесетте години, и веднага щом започне, говорим за перименопауза. Това, което се нарича предменструален синдром, понякога може да бъде издайнически признак за началото на този процес в женското тяло.

Конвенционалното лечение при горещи вълни

Хормоно-заместваща терапия.

Естрогеновата терапия е основно средство с висока ефективност. Тя стабилизира термо-регулаторния механизъм и поддържа мозъчната енергия, подобрява сънните нарушения през менопаузата. Работи прекрасно в комбинация с прогестерон и изисква задължителна консултация с терапевт.

През перименопаузата, когато естрогена е висок, фитоестрогените имат благотворен антиестрогенен ефект и могат да помогнат за отслабване на менструацията и да допринесат за добрия естрогенен метаболизъм.

Прогестерон – облекчава горещите вълни, (особено през менопаузата) като понижава адреналина, има силно седативен ефект, въздейства директно върху центровете на съня в мозъка, намалява мастоцитната активност и хистамина, които са в основата на безсънието. Основната му функция е да пречи на доминиращия естроген да провокира анормалните натрупвания по лигавицата на матката. Препоръчителна е употребата на биоидентичен прогестерон, попитайте вашия лекар, ако е назначена терапия с прогестерон.

Антидепресанти – отново за понижаване на адреналина, но те причиняват и сериозни странични ефекти, като напълняване, риск от остеопороза, понижено либидо.

Хранене, сън и начин на живот при горещи вълни

  • Работете в посока идентифициране и намаляване на инсулиновата резистентност
  • Намалете алкохола (влошава качеството на съня и горещите вълни) и пикантните храни, изключете стимуланти, като кафе и енергийни напитки
  • Заложете на качествен, дълбок сън
  • Увеличете спорта и движението, които намаляват възпалението в тялото и подобряват инсулиновата резистентност.
  • Горещи вълни и нужда от суплементиране.

Включете хранителни добавки при нужда:

Магнезий – намалява нивата на стресовия хормон кортзол и подобрява качеството на съня, поддържа GABA (0сновен мозъчен невротрансмитер с успокояващ ефект).  Освен това, потушава възпалението, намалява риска от сърдечни болести и инсулинова резистентност, допринася за добрия естрогенен метаболизъм, изгражда костите. 300 мг. магнезиев глицинат

Таурин – поддържа добрата инсулинова чувствителност и енергиен метаболизъм, невротрансмитер, успокоява GABA рецепторите. 3 гр. следобед или вечер

Мелатонин – подпомага съня, противовъзпалителен ефект, понижава вътрешната температура на тялото, поддържа добрия циркаден ритъм, може да намали риска от остеопороза и рак на гърдата.  Преди лягане 0.5 – 1 мг.

Черен кохош, Ремифимин – взаимодейства с рецепторите на серотонин и допамин

Етеричните масла в помощ при горещи вълни

Колкото по-ранна е възрастта, на която цикълът спира, толкова по-голям е рискът от остеопороза, нейната профилактика винаги остава приоритет. В Ароматерапията ние по-скоро се стремим да компенсираме спада на хормоните за период, който трябва да бъде възможно най-кратък, времето, през което тялото се стабилизира отново. За тази цел предлагаме етерично масло от Салвия, нанесено върху кожата, то има така наречените „естроген-подобни“ свойства, което означава, че осигурява ефекти, подобни на естествените естрогени. Това масло е много ефективно за намаляване на всички симптоми, свързани с менопаузата, включително горещи вълни, депресивни състояния, вагинална сухота и умора. Едно проучване показва, че жени в менопауза са имали антидепресантни ефекти след вдишване на масло от градински чай. В допълнение, резултатите от миризмата на това масло също намаляват нивата на хормона на стреса (кортизол) с 36%, което в дългосрочен план може да предотврати и наддаването на тегло. Градински чай помага за балансиране на нивата на естроген. Когато се използва като превантивна мярка, може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на горещите вълни.

Най-простият и ефективен начин за употреба е нанасяне върху кожата. Важно е да използвате масло от Салвия в прогресивни дози. Тъй като всяка жена няма еднаква чувствителност или нужди, няма универсална дозировка. Затова е препоръчително да започнете с прилагане на 2 капки на ден върху предмишниците (възможно е в малко жожоба или РМ от кайсиеви ядки за чувствителна кожа) или директно по стъпалата, където кожата е по-малко чувствителна. Да се ​​направи 5 дни от 7 за един месец и да се увеличи дозата, ако е необходимо, следващия месец до 3 капки или дори 4 капки два месеца по-късно, ако е необходимо. Не превишавайте 6 капки на ден. Внимание, трябва да се спазват предпазните мерки при употреба. Това етерично масло не се препоръчва, ако страдате от патологии, свързани с влиянието на естрогена, като ендометриоза, естроген-зависим рак на гърдата, синдром на поликистозни яйчници и мастоза. Ако се съмнявате, попитайте вашия гинеколог дали можете да използвате етерични масла с естроген-подобни свойства.

Етерични масла с така наречените „подобни на естроген“ свойства (които имитират действието на естрогените), са още: Зелен кипарис и Зелен анасон, които ще бъдат добри спътници за облекчаване на нарушенията, свързани с менопаузата и за възстановяване на баланса. Смята се също, че всички борови масла намалява загубата на костна маса и предпазва от остеопороза. Екстрактът от борова кора се свързва и с намаляване на нивата на оксидативен стрес, горещи вълни и промени в настроението.

Медицински канабис е също нещо прекрасно в подкрепа баланса на тялото. Той съдържа канабидиол CBD, който има противовъзпалителни и успокояващи свойства, подобрява съня през перименопауза. Тук на помощ идват конопените CBD масла. Аналогично може да замените с етерично масло от Copaiba.

Едно от най-популярните етерични масла при менопауза е маслото от Мента, което може да ви помогне да се успокоите, когато изпитвате горещи вълни. Всичко, което трябва да направите, е да вдишате една или две капки, като държите близо до носа си, докато бавно вдишвате и издишвате. Много жени изпитват спазми, свързани с менструацията по време на перименопаузата, които също могат да бъдат облекчени с помощта на ментовото масло. Ментата е добре известно охлаждащо масло, което ограничава горещите вълни и нощното изпотяване. Може също да облекчи умствената умора и да подобри концентрацията. Един обикновен спрей, направен от масло от мента и вода, може наистина да ви охлади, когато се използва локално по време на криза.

Лавандулата е друго масло, зад което стоят няколко клинични изследвания, потвърждаващи въздействието и върху горещите вълни през периода на менопауза. Смята се, че това се дължи на понижаване на нивата на стрес след употребата й. 1, 2 Проблемите със съня и депресивните чувства може да са резултат от хормоналните промени, които настъпват по време на менопаузата. Това е маслото, което най-често се препоръчват, защото насърчават усещането за релаксация. Лавандуловото масло помага за балансиране на хормоните, облекчаване на спазми, успокояване на стреса и облекчаване на свързаните с менопаузата главоболие, сърцебиене и горещи вълни.

Роза и Гераниум са други две женски масла, които балансират хормоните и женската енергия, укрепват матката и намаляват перименопаузални симптоми, между които и горещи вълни. 3, 4 Розовото масло също така е полезно за регулиране на кръвното налягане и подобрява настроението и съня като цяло.

В заключение бих искала да отбележа, че етеричните масла са прекрасно природно решение за балансиране на хормоналните и емоционалните моменти, през които жената преминава и често са част от решението на пъзела и връщането на тялото към баланса.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

 

 

 

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top