Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Масло от грейпфрут

Масло от грейпфрут – чистач на мазнините и още нещо

Съдържание

Масло от грейпфрут – чистач на мазнините и още нещо

Етеричното масло от Грейпфрут принадлежи към семейството на цитрусите и маслата с високо съдържание на терпени. То се извлича от кората на грейпфрутовото растение и се използва от векове, като мощен детоксикатор, антидепресант и тоник за лимфната система. Има отношение към възпалителните процеси в тялото, наддаването на тегло, захарта и дори симптомите на махмурлук. Също така се счита за естествен борец срещу стреса, антиоксидантна храна и антикарциногенно средство. Важно е да отбележим, че е антидот и не е желателна съвместната му комбинация с други терапевтични средства, като лекарства, хомеопатия и др.; тъй като елиминира активните им съставки.

Въпреки, че пулпата от плода на грейпфрута има много свои собствени ползи – включително да е популярна храна за изгаряне на мазнини – етеричното масло от Грейпфрут всъщност идва от кората на плода, която съдържа редица полезни летливи съединения.

Като едно от най-универсалните етерични масла, ароматът на масло от грейпфрут е чист, свеж и малко горчив, точно като самия плод. Той има характерния вкус и мирис на цитрусите, поради което много хора обичат да го използват в натурални почистващи препарати за домакинство и домашно приготвени лосиони, сапуни или козметика.

Етеричното масло от грейпфрут е мощен екстракт, получен от кората на плода Грейпфрут Citrus paradisi. Маслото е с високо съдържание на антиоксиданти и фитохимикали, които намаляват оксидативния стрес и възпаленията. Ползите на Грейпфрута се дължат на една от основните му съставки, наречен лимонен (който представлява около 88 процента до 95 процента от маслото). Известно е, че лимоненът е фитохимикал, борещ се с тумори (предпазващ от рак), който предпазва ДНК и клетките от увреждане. В допълнение към лимонен, етеричното масло от Грейпфрут съдържа и други мощни антиоксиданти, включително мирцен, терпинен, пинен и цитронелол.

Най-често маслото от грейпфрут се използва за борба с инфекции на гърлото и дихателните пътища, умора, мускулни болки, както и като естествено средство за лечение на артрит. Спомага за повишаване на енергийните нива и метаболизма, ограничаване на захарта и редуциране на теглото.

Като естествен детоксикационен агент, маслото може да помогне на черния дроб (и жлъчката) да почисти организма от токсини и отпадъци, плюс това може да активира лимфната ви система и да контролира задържането на течности.

Нека сега да обобщим ползите и приложенията на етерично масло от грейпфрут:

 • Насърчава загубата на тегло.

Предполагам сте чували, че Грейпфрутът е един от най-добрите плодове за ядене при нужда от отслабване и изгаряне на мазнини? Е, това е така, защото някои от активните съставки на плода действат, за да засилят метаболизма ви и да намалят апетита ви, аналогично и с етеричното масло е така. Когато се вдишва или прилага локално, маслото понижава желанието за храна и глада, което го прави чудесно средство за бързо отслабване по здравословен начин. Разбира се, самото използване на масло от Грейпфрут няма да доведе до впечатляващи резултати – но когато се комбинира с диети и промени в начина на живот, може да бъде полезно. Етеричното масло от Грейпфрут е отличен диуретик и лимфен стимулант. Това е една от причините да присъства в състава на много целулитни кремове и смеси. Освен това грейпфрутът може да бъде много ефективен за отслабване на излишната загуба на тегло.

Маслото от грейпфрут е с високо съдържание на антиоксиданти и фитохимикали, които намаляват оксидативния стрес и причиняващи болести възпаления. Ползите от етеричното масло се дължат на една от основните му съставки, наречена лимонен (която представлява около 88% до 95% от маслото). Известно е, че лимоненът е фитохимикал, с противотумурен ефект, който предпазва ДНК и клетките от увреждане. Освен лимонен, етеричното масло от грейпфрут съдържа и други мощни антиоксиданти, включително витамин С, терпинен, пинен и цитронелол. (1)

Изследователи от Училището по медицина на университета в Нагата в Япония откриха, че Грейпфрутът има „освежаващ и възбуждащ ефект“ при вдишване, което предполага активиране на симпатиковата нервна дейност, която помага за контролиране на телесното тегло.

В своето проучване върху животни изследователите откриват, че активирането на симпатиковата нервна дейност от грейпфрутовото масло има ефект върху бялата мастна тъкан в тялото, която е отговорна за липолизата. Когато плъховете вдишват маслото от грейпфрут, те преживяват повишена липолиза, което води до потискане на напълняването на телесното тегло. (2)

 • Маслото е естествен антибактериален агент.

То има антимикробни възможности, които помагат за намаляване или елиминиране на вредните щамове от бактерии, които влизат в тялото чрез замърсени храни, вода или паразити. Изследванията показват, че маслото от грейпфрут може дори да се бори със силни бактериални щамове, които са отговорни за болести, породени от храната, включително Е. Coli и салмонела. (3)

Грейпфрутът се използва и за убиване на кожни или вътрешни бактерии и гъбички, растеж на плесен, убиване на паразити в храните за животни, запазване на храната и дезинфекция на водата.

Лабораторно проучване, публикувано в списанието за алтернативна и допълваща медицина, установи, че когато екстракт от семената на Грейпфрут е тестван срещу 67 различни биотипа, които са едновременно грам-положителни и грам-отрицателни организми, той показва антибактериални свойства срещу всички тях. (4)

 • Спомага за намаляване на стреса

Миризмата на грейпфрут повдига, успокоява и изяснява. Известно е, че облекчава стреса и носи чувства на спокойствие и релакс.

Изследванията показват, че вдишването на масло от Грейпфрут или използването му за ароматерапия в дома ви може да помогне за мозъчна релаксация и дори да понижи кръвното ви налягане естествено. Вдишването и дифузията са важна част от този процес.

Изследване от 2002 г., публикувано в Journal of Japanese Pharmacology, изследва ефектите на вдишването на аромат на масло от грейпфрут върху симпатиковата мозъчна дейност при нормални възрастни и установява, че маслото от Грейпфрут (заедно с други етерични масла като ментово масло, естрагон, копър и розово етерично масло) значително повлиява мозъчна активност и релаксация.

Възрастните, които вдишват маслата, изпитват 1,5 – 2,5-кратно увеличение на относителната симпатикова активност, което подобрява настроението им и намалява стресовите чувства и намаляването на систолното налягане. (5)

 • Помага за облекчаване на симптомите на махмурлука

Маслото от Грейпфрут е мощен стимулатор на жлъчния мехур и черния дроб, така че може да помогне за спиране на главоболие, желание за употреба и отпадналост след периодите на консумация на алкохол. Маслото насърчава детоксикацията и уринирането, като същевременно задържа желанието, което може да възникне поради хормонални промени и промени в нивото на кръвната захар в резултат употребата на алкохола. (6)

 • Намалява желанието за захар

Чувстваш, че винаги търсиш нещо сладко? Маслото от Грейпфрут може да помогне за намаляване на желанието за сладки храни. Лимонен, един от основните компоненти в маслото, е показал, че балансира нивата на кръвната захар и намалява апетита – в проучвания с плъхове. Изследванията върху животни също показват, че маслото от Грейпфрут влияе на вегетативната нервна система, която действа в посока по регулиране на несъзнателните телесни функции, включително функции, свързани с това как се справяме със стреса и храносмилането. (7)

 • Увеличава циркулацията и намалява възпалението

Цитрусовите етерични масла от терапевтичен клас са известни със своята способност да помагат за намаляване на възпалението и увеличаване на притока на кръв. Разширяващите ефекти на маслото върху кръвоносните съдове могат да бъдат полезни като естествено средство за ПМС спазми, главоболие, подуване на корема, умора и мускулни болки. Маслото стимулира венозният застой и е в помощ при разширени вени и хемороиди.

Изследванията показват, че лимоненът, присъстващ в Грейпфрута и другите цитрусови етерични масла, е това, което помага за намаляване на възпалението и спомага за регулирането на производството на цитокини в организма или неговия естествен имунен отговор. (8)

 • Помага на храносмилането

Повишената кръв към храносмилателните органи – включително пикочния мехур, черния дроб, стомаха и бъбреците – означава, че маслото от грейпфрут също помага при детоксикация. То има положителен ефект върху храносмилането, може да ви помогне да се отървете от задръжката на  течности, както и да се справите с микробите в червата и храносмилателния тракт.

Научно изследване, публикувано в Journal of Nutrition and Metabolism, установи, че пиенето на сок от грейпфрут помага за насърчаване на метаболитните пътища за детоксикация. Грейпфрутовото масло може да работи подобно, ако се приема вътрешно с вода в малки количества, но все още няма направени изследвания върху хора, които да докажат това. (9)

 • Дава енергия и подобрява настроението

Като едно от най-популярните масла, използвани в ароматерапията, маслото от Грейпфрут може да повиши умствения ви фокус, да намали главоболието, сънливостта, мозъчната мъгла и дори лошото настроение. Това масло може дори да е полезно за лекуване на симптоми на надбъбречна умора като ниска мотивация, болки и мудност. Някои хора обичат да използват грейпфрут като лек, естествен антидепресант, тъй като той може да повиши бдителността, като същевременно успокоява нервите. Цитрусовите аромати доказано помагат за възстановяване на индуцираната от стрес имуносупресия и предизвикват спокойно поведение, както се наблюдава при проучвания с мишки. Например, в едно проучване, използващо плъхове, които са били принудени да преминат през тест за плуване, ароматът на цитрусови плодове намалява времето, когато са неподвижни и ги прави по-реактивни и бдителни. Изследователите смятат, че прилагането на цитрусови аромати за депресивни пациенти може да помогне за намаляване на дозите антидепресанти, необходими чрез естествено повдигане на настроението, енергията и мотивацията им. (10)

Изследванията показват също, че етеричното масло инхибира активността на ацетилхолинестеразата, известна още като AChE, според проучване, направено от катедрата по приложна химия в университета Кинки в Япония. AChE хидролизира невротрансмитер ацетилхолин в мозъка и се намира главно в нервно-мускулни кръстовища и мозъчни синапси. Тъй като Грейпфрутът инхибира AChE да разгражда ацетилхолина, нивото и продължителността на действие на невромедиатора се увеличават – което води до подобряване на настроението на човек. Този ефект може да помогне за борба с умората, мозъчната мъгла, стреса и симптомите на депресия. (11)

 • Помага в борбата с акнето и подобрява на здравето на кожата

Много лосиони и сапуни, произведени в търговската мрежа, съдържат цитрусови масла поради антибактериалните и анти-стареещите си свойства. Не само етеричното масло от грейпфрут може да помогне за борба с бактериите и омазняването, които могат да причинят петна от акне, но също така може да бъде полезно за поддържане на имунитета на кожата ви силен срещу замърсяване на въздуха на закрито и на открито и увреждане на UV лъчи – плюс дори може да ви помогне да се отървете от целулит. Установено е също, че етеричното масло от грейпфрут помага за заздравяване на рани, порязвания и ухапвания и за предотвратяване на кожни инфекции.

Изследване от 2016 г., публикувано в Food and Nutrition Research, оценява ефикасността на полифенолите от грейпфрут за намаляване на чувствителността на индивида към ултравиолетово лъчение и подобряване на здравето на кожата. Изследователите откриха, че комбинацията от масло от грейпфрут и масло от розмарин е в състояние да инхибира въздействието на UV лъчи и маркери на възпаление, като по този начин помага да се избегнат негативните ефекти, които излагането на слънце може да има върху кожата. (12)

 • Подобрява здравето на косата

Лабораторни изследвания показват, че маслото от грейпфрут има антибактериални ефекти и повишава чувствителността на микроорганизмите, които са нормално устойчиви. По тази причина маслото от грейпфрут може да помогне да почистите старателно косата и скалпа, когато се добавя към шампоана или балсама. Можете също да използвате масло от грейпфрут, за да намалите мазната коса, като същевременно добавите обем и блясък. Освен това, ако оцветите косата си, маслото от грейпфрут също може да бъде в състояние да предпази пигмента от увреждането на слънчевата светлина. (13)

 • Подобрява аромата

Маслото от грейпфрут може да се използва за естествено добавяне на нотка на цитрусов аромат към вашите ястия, коктейли и вода. Това помага за увеличаване на ситостта ви след хранене, ограничаване на желанието за въглехидрати и сладкиши и подобрява храносмилането след хранене.

Етеричното масло от грейпфрут може да се използва ароматно, локално и вътрешно. Маслото може да се дифузира в дома с помощта на дифузер или да се вдишва директно от бутилката – при главоболие, стрес и депресия.

Локално: Когато използвате масло от грейпфрут върху кожата си, то трябва да е разредено, съобразно мерките за безопасно приложение с носещо масло, като кокосово или жожоба. Прилага се най-често при възпалени мускули, предразположена към акне или целулит кожа, за да подобрите храносмилането.

Вътрешно: Използването на масло от грейпфрут вътрешно се препоръчва САМО с много висококачествена, чиста марка масло и не повече от 1-2 капки на ден. Можете да добавите капка към вода или да я приемете като хранителна добавка, като смесите 1-2 капки с мед или пюре. Това е признато за безопасно за консумация от FDA, но само когато използвате 100 процента чисто, терапевтично етерично масло, което включва само една съставка: масло от грейпфрут (Citrus paradisi). Комбинира се добре с масло от босилек, портокалово масло, ментово масло, масло от бергамот, евкалиптово масло, масло от чаено дърво или етерично масло от лимон.

Предпазни мерки за грейпфрутово масло

Етеричното масло от грейпфрут се счита за безопасно, но може да взаимодейства с определени лекарства, включително антидепресанти и лекарства за кръвно налягане. Не се препоръчва и комбинирането му с хомеопатия. Когато използвате маслото върху кожата си, изчакайте поне един час преди да излезете на слънце, маслото като всички цитруси е фоточувствително. Също така имайте предвид, че някои хора с чувствителна кожа могат да изпитат дразнене или алергична реакция, когато прилагат етерично масло от грейпфрут, така че първо трябва да се направи тест за кожна реакция (същото важи за започване на употреба с всяко ново етерично масло, тъй като всички етерични масла се различават по отношение на съставките и химичните свойства).

Прекомерната консумация на масло от грейпфрут може да свръхстимулира жлъчния мехур и да причини спазми и сериозни проблеми с храносмилането като камъни в жлъчката или промени в жлъчните пътища, така че внимавайте и използвайте само грейпфрут или етерично масло в малки препоръчителни дози.

За повече информация!

колаген

Знаете ли, че етеричните масла могат да насърчат производството на КОЛАГЕН в кожата?

Колаген Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан при животните и хората и е най-изобилстващият белтък, съставлявайки 1/4 от всички белтъци в тялото. Той е

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Излизаме във ваканция от
15 до 25 Юли!

всички поръчки направени в този период ще се изпълняват след 26 Юли!

БЛАГОДАРИМ ЗА РАЗБИРАНЕТО!