Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

джинджифилът

Джинджифилът – приятел на стомашо-чревния тракт, намалява възпалението и гаденето

Съдържание

Масло от джинджифил

Джинджифилът е цъфтящо растение в семейството Zingiberaceae; коренът му е широко използван като подправка и се използва в народната медицина от хиляди години. Благодарение на храносмилателните си свойства, джинджифилът е неразделна част от азиатската кухня. Най-често се добавя към храната, включително месото, поради способността му да подпомага храносмилането.

Ползите за здравето от етеричното масло от джинджифил са почти идентични с лекарствените ползи за здравето от пресен джинджифил; всъщност, най-мощната форма на джинджифила е етеричното масло, защото съдържа най-високите нива на гингерол. Етеричното масло е най-добрият начин да използвате джинджифил като лекарство. То може да се приема вътрешно за лечение на здравословни неразположения или да се втрива локално с масло от носител в областта на болката.

Днес, джинджифиловото етерично масло се използва за лечение на гадене, разстройство на стомаха, менструални нарушения, възпаление и респираторни заболявания. Когато се използва като ароматерапия, също е известно, че предизвиква чувство за смелост и самоувереност, поради което е известен като „масло за овластяване“.

Джинджифил Хранителни факти за етерично масло

Джинджифилът е многогодишно тревисто растение, чието стъбло достига около три метра височина. Стъблата са осеяни с тесни, зелени листа и жълти цветя. Джинджър се отглежда предимно в Южен Китай и други части на Азия, както и в Западна Африка и Карибите. В резултат на рентабилната търговия с подправки джинджифилът се изнася в Европа и Индия през I век; с над 33% от световното производство, Индия остава най-големият производител и до днес.

Джинджифилът е част от семейството на растенията, което включва куркума и кардамон, и двете изключително полезни за вашето здраве. Има сладък, пикантен, дървесен и топъл аромат. Етеричното масло от джинджифил е затоплящо етерично масло, което действа като антисептично, слабително, тонизиращо и стимулантно средство.

От 115 различни химични компонента, намерени в корен от джинджифил, терапевтичните ползи идват от гингероли, мазната смола от корена, която действа като силно антиоксидантно и противовъзпалително средство. Етеричното масло от джинджифил също се състои от около 90% сесквитерпени, които имат защитна функция, както и антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Биоактивните съставки в етеричното масло от джинджифил, особено гингерол, са добре оценени клинично и изследванията показват, че джинджифилът трябва да се използва редовно – той има способността да излекува редица състояния и заболявания и отключва безброй употреби на етеричните масла.

10 предимства на етерично масло от джинджифил:

1. Третира разстроен стомах и поддържа храносмилането

Етеричното масло от джинджифил е едно от най-добрите естествени средства за колики, стомашно разстройство, диария, спазми, стомашни болки и дори повръщане. Маслото от джинджифил е също ефективно като естествено средство за гадене.

Изследване на животни от 2015 г., публикувано в Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology, оценява гастропротективната активност на етерично масло от джинджифил при плъхове. Етанол се използва за предизвикване на стомашна язва при плъхове Wistar; лечението с етерично масло от джинджифил инхибира язвата с 85%. Изследванията показват, че индуцираните от етанол лезии, като некроза, ерозия и кръвоизлив на стомашната стена, са значително намалени след оралното приложение на етеричното масло.

Научен преглед, публикуван в базирана на доказателства безплатна и алтернативна медицина, оцени ефикасността на етеричните масла за намаляване на стреса и гаденето след хирургични процедури. Когато се вдиша етерично масло от джинджифил, то е ефективно за намаляване на гаденето и изискването за лекарства за намаляване на гаденето след операцията. Етеричното масло от джинджифил също показва аналгетична активност за ограничен период от време – това спомага за облекчаване на болката веднага след операцията.

2. Лекува инфекции

Етеричното масло от джинджифил действа като антисептично средство, което убива инфекции, причинени от микроорганизми и бактерии. Това включва чревни инфекции, бактериална дизентерия и хранителни отравяния. Доказано е също в лабораторни проучвания да имат противогъбични свойства.

Едно in vitro изследване, публикувано в Азиатския тихоокеански вестник за тропическите болести, установи, че съединенията с етерично масло от джинджифил са ефективни срещу Escherichia coli, Bacillus subtilis и Staphylococcus aureus. Маслото от джинджифил също може да инхибира растежа на Candida albicans. (3)

3. Помощ за респираторни проблеми

Етеричното масло от джинджифил премахва слуз от гърлото и белите дробове и е известно като естествено лекарство при настинки, грип, кашлица, астма, бронхит, както и невъзможност за поемане на въздух (задушаване). Тъй като е отхрачващо, етеричното масло от джинджифил сигнализира на тялото да увеличи количеството секрети в дихателните пътища, като смазва раздразнената област.

Проучванията показват, че етеричното масло от джинджифил служи като естествено средство за лечение на пациенти с астма. Астмата е респираторно заболяване, което причинява бронхиални мускулни спазми, подуване на белия дроб и увеличено производство на слуз. Това води до невъзможност за лесно дишане. Това може да бъде причинено от замърсяване, затлъстяване, инфекции, алергии, упражнения, стрес или хормонален дисбаланс. Поради противовъзпалителните свойства на етеричното масло от джинджифил, той намалява подуването на белите дробове и спомага за отварянето на дихателните пътища.

Проучване, проведено от изследователи от Медицинския център на Колумбийския университет и Лондонското училище по медицина и стоматология, установи, че джинджифилът и неговите активни съставки предизвикват значително и бързо отпускане на човешките гладки мускули на дихателните пътища. Изследователите са стигнали до заключението, че съединенията, открити в джинджифила, могат да осигурят терапевтична възможност за пациенти с астма и други заболявания на дихателните пътища, самостоятелно или в комбинация с други приети терапевтици, като бета2-агонисти.

4. Намалява възпалението

Възпалението в здраво тяло е нормален и ефективен отговор, който улеснява изцелението; въпреки това, когато имунната система превъзхожда и започва да атакува здрави тъкани на тялото, ние се срещаме с възпаление в здравите части на тялото, което причинява подуване, болка и дискомфорт.

Анормалното възпаление е в основата на повечето заболявания и това е причината за синдрома на пропускливите черва, артрит и фибромиалгия, както и за целиакия и раздразнително чревно заболяване. Важно е да се консумират противовъзпалителни храни и растения, за да се намали този имунен отговор.

Компонент от етерично масло от джинджифил, наречен цингибаин, е отговорен за противовъзпалителните свойства на маслото. Този важен компонент осигурява облекчаване на болката и лекува мускулни болки, артрит, мигрена и действа като средство за главоболие и синузит. Смята се, че етеричното масло от джинджифил намалява количеството на простагландините в организма, които са свързани с болката.

Изследване на животни от 2013 г., публикувано в индийския вестник по физиология и фармакология, заключава, че етеричното масло от джинджифил притежава антиоксидантна активност, както и значителни противовъзпалителни свойства. След като са били третирани с етерично масло от джинджифил за един месец, нивата на ензимите се повишават в кръвта на мишките. Дозата също освобождава свободните радикали и води до значително намаляване на острото възпаление. Екстрактът от джинджифил инхибира индуцирането на няколко гена, участващи във възпалителен отговор. Те включват гени, кодиращи цитокини, хемокини и индуцируемия ензим циклооксигеназа-2.

5. Укрепва здравето на сърцето

Етеричното масло от джинджифил има способността да намалява нивата на холестерола и съсирването на кръвта. Според Медицинския център на Университета в Мериленд няколко предварителни проучвания сочат, че джинджифилът може да понижи холестерола и да предотврати кръвосъсирването, което може да помогне за лечение на сърдечни заболявания, където кръвоносните съдове могат да се блокират и да доведат до инфаркт или инсулт.

Наред с намаляването на нивата на холестерола, джинджифиловото масло също подобрява липидния метаболизъм, като помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Изследване на животни, публикувано в Journal of Nutrition, установи, че когато мишките консумират екстракт от джинджифил за период от 10 седмици, това води до значително намаляване на плазмените триглицериди и нивата на LDL холестерола.

И проучване от 2016 г. показва, че когато пациентите на диализа консумират 1000 милиграма джинджифил дневно за период от 10 седмици, те колективно показват значително понижение на серумните нива на триглицеридите с до 15% в сравнение с плацебо групата.

6. Високи нива на антиоксиданти

Коренът от джинджифил съдържа много високо ниво на общите антиоксиданти. Антиоксидантите са вещества, които помагат за предотвратяване на определени видове клетъчни увреждания, особено тези, причинени от окисление; оксидативните увреждания играят основна роля в заболяването днес и са свързани със здравословни условия като сърдечни заболявания, рак и деменция.

Според книгата “Билкови лекарства, биомолекулни и клинични аспекти”, етеричното масло от джинджифил е в състояние да намали свързаните с възрастта маркери на оксидативния стрес и да намали оксидативното увреждане. При третиране с екстракти от джинджифил се наблюдава намаляване на липидната пероксидация, когато свободните радикали „крадат” електроните от липидите и причиняват увреждане. Това означава, че етеричното масло от джинджифил спомага за борбата със свободните радикали.

Друго изследване, посочено в книгата, показа, че когато плъховете са били хранени с джинджифил, те са имали по-малко увреждане на бъбреците, дължащо се на оксидативния стрес, предизвикан от исхемия, което е, когато има ограничение в кръвоснабдяването на тъканите.

Наскоро проучванията са фокусирани върху противораковата активност на етеричното масло от джинджифил; това е свързано с антиоксидантната активност на [6] -гегерол и зебумбон, два компонента на масло от джинджифил. Според изследвания тези мощни компоненти са способни да потискат окисляването на раковите клетки и са били ефективни при подтискане на CXCR4, протеинов рецептор, в различни видове рак, включително тези на панкреаса, белия дроб, бъбреците и кожата.

Също така се съобщава, че етеричното масло от джинджифил възпрепятства популацията на тумора в кожата на мишките, особено когато се използва гингирол в лечението, така че може да работи като естествено лечение на рака.

7. Природен афродизиак

Етеричното масло от джинджифил увеличава сексуалното желание; той разглежда въпроси като импотентност и загуба на либидо. Импотентност, известна също като еректилна дисфункция, е невъзможността на човек да поддържа ерекция достатъчно дълго за нормален, задоволителен сексуален контакт; причините могат да бъдат физиологични или психологически.

Поради своите затоплящи и стимулиращи свойства, етеричното масло от джинджифил служи като ефективен и естествен афродизиак, както и като естествено средство за импотентност. Той също така помага за облекчаване на стреса и поражда чувства на смелост и самосъзнание – премахване на съмнението в себе си и страха.

8. Облекчава безпокойството

Когато се използва като ароматерапия, етеричното масло от джинджифил е в състояние да облекчи чувствата на тревожност,  депресия и изтощение. Затоплящото качество на маслото от джинджифил служи като помощно средство за сън и стимулира чувството за смелост и лекота.

В аюрведичната медицина се смята, че маслото от джинджифил лекува емоционални проблеми като страх от изоставяне и липса на самочувствие или мотивация.

Едно проучване, публикувано в ISRN Obstetrics and Gynecology, установи, че когато жените, страдащи от ПМС, са получавали две капсули от джинджифил дневно от седем дни преди менструация до три дни след менструация, за три цикъла те са имали подобрение в настроението и поведенческите симптоми.

Според лабораторно проучване, проведено в Швейцария, етеричното масло от джинджифил активира човешкия серотонинов рецептор, който може да помогне за облекчаване на тревожността.

9. Облекчава мускулната и менструалната болка

Благодарение на болкоуспокояващите компоненти, като zingibain, етеричното масло от джинджифил осигурява освобождаване от менструални спазми, главоболие, болки в гърба и болезненост. Изследванията показват, че консумирането на капка или две етерично масло от джинджифил дневно е по-ефективно при лечение на мускулни и ставни болки, отколкото обезболяващите, които се дават от общопрактикуващите лекари – това се дължи на способността му да намалява възпалението и да увеличава кръвообращението.

В едно проучване, направено в Университета на Джорджия, ежедневната добавка за джинджифил намали мускулната болка, предизвикана от упражненията при 74 участници с 25%.

Маслото от джинджифил също е ефективно, когато се приема от пациенти с болка, свързана с възпаление. Проучване, проведено от изследователи от Медицинския център по въпросите на ветераните в Маями и Университета на Маями, установи, че когато 261 пациенти с остеоартрит на коляното взеха екстракт от джинджифил два пъти дневно, те изпитаха по-малко болка и се нуждаеха от по-малко болкоуспокояващи лекарства от тези, които са получавали плацебо.

10. Подобрява функцията на черния дроб

Поради антиоксидантния потенциал и хепатопротективната активност на етеричното масло от джинджифил, проучване върху животни, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, измерва неговата ефективност при лечението на алкохолно мастно чернодробно заболяване, което е значително свързано с чернодробна цироза и рак на черния дроб.

В третираната група етерично масло от джинджифил се прилага орално на мишки с алкохолно мастно чернодробно заболяване всеки ден в продължение на четири седмици. Резултатите показват, че лечението има хепатопротективна активност. След прилагане на алкохол, количеството на метаболитите се повишава и след това нивата се възстановяват в третираната група.

История на етеричното масло и интересни факти

Китайците и индийците са използвали джинджифилни тоници за лечение на заболявания в продължение на повече от 4,700 години и това е безценна стока по време на търговията на Римската империя около идването на Христос поради своите лечебни свойства. С течение на времето джинджифилът се е разпространил в Азия, Африка, Европа и Индия поради търговията с подправки.

През 13-ти и 14-ти век стойността на половин килограм джинджифил се равнява на цената на овца! До средновековието се внася в консервирана форма, за да се използва в сладкиши; всъщност, кралица Елизабет I на Англия е приписвана на изобретението на натруфен човек, който се е превърнал в добре познат коледен прием.

От 1585 г. ямайският джинджифил е първата ориенталска подправка, която се отглежда в Новия свят и се внася обратно в Европа. Днес Индия е най-големият производител на джинджифил, следвана от Китай, Непал, Нигерия, Тайланд и Индонезия.

Как да използваме етерично масло от джинджифил

Източник: dr. Axe

  • За да се подобри кръвообращението и здравето на сърцето, разтрийте една-две капки етерично масло от джинджифил над сърцето два пъти дневно.
  • За мускулни и ставни болки, три пъти два пъти дневно разтривайте две-три капки масло върху необходимата област.
  • За да се повиши настроението и чувството за кураж, добавете две-три капки в дифузера или вдишайте два пъти дневно.
  • При гадене, дифузирайте две-три капки масло от джинджифил или нанесете една до две капки върху стомаха.
  • За ниско либидо, дифузирайте две-три капки масло от джинджифил или нанесете една или две капки на краката или долната част на корема.
  • За да подпомогнете храносмилането и да се отървете от токсините, добавете две-три капки масло от джинджифил в топла вода за баня.
  • За облекчаване на дихателните пътища, пийте джинджифилен чай или добавете една капка етерично масло от джинджифил в зелен чай два пъти дневно.
  • За лечение на повръщане, добавете една капка масло от джинджифил в чаша вода или чаша чай и пийте бавно.

За повече информация

error: Content is protected !!
Scroll to Top