Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

диабет и етерични масла

ДИАБЕТ – Болест на стила на живот

Съдържание

ДИАБЕТ Болест на стила на живот

Никога в историята на човечеството, хората не са консумирали такова огромно количество въглехидрати. Те са важна част от хранителната група, но свръхконсумацията им води до тежки последици за здравето на човешките индивиди. Ето как най-общо се случват процесите в тялото, касаещи въглехидратния прием.  Всичката тази храна попадайки в храмосмилателния тракт се разгражда до малки частици, наречени глюкоза. Глюкозата е главното гориво, което се използва от всяка клетка в тялото. След това, същата тази глюкозата попада в кръвта, после преминавайки през черния дроб, се разпределя и насочва от него според нуждите на организма. Основното и най-важно предназначение на глюкозата е да достигне до всяка клетка в тялото, където да се използва за енергия. Тя може да навлезе в клетката с помощта на хормона инсулин, който се произвежда от панкреаса. В клетката, глюкозата преминава през 20 степенен процес – гликолиза. След което, при извършването на допълнителни химичните процеси там се отделя енергия. При богата на въглехидрати диета обаче, все още има останала глюкоза в кръвта и черния дроб я принуждава да се складира в клетката (най-вече в мускулните клетки) във вид на малки гроздчета. Това са малки молекули складирана глюкоза, които чакат да бъдат откъснати. Те се наричат гликоген (запасите при бързо освобождаване на глюкоза). Ако и след този процес все още има останала глюкоза в кръвта, черния дроб я натрупва като мастни клетки в тялото. Това се случва само, ако има излишък от глюкоза в кръвта. Затова и в повечето случаи, диабета има пряко отношение към наднорменото тегло. Голямото количество глюкоза изисква голямо количество инсулин. Резките  спадове и покачвания на нивата на инсулин в кръвта водят до резистентност на клетката към произведения от панкреаса хормон, известна още като – инсулинова резистентност. Това е първата стъпка към заболяването диабет. По този начин се увеличава количеството глюкоза в кръвта, но не и в клетката, която се нуждае от нея, за производството на енергия. Високите нива на глюкоза в кръвта, изискват незабавното отделяне на инсулин от бета-клетките на панкреаса в огромни количества, които да я отстранят от кръвния поток. С течение на времето и непрекъснато повтарящите се захарни удари от глюкотоксичност, липотоксичност и възпалително разрушение, бета-клетките постепено губят способноста си да произвеждат повече инсулин, те се увреждат и умират. Така глюкозата започва да се изхвърля в урината, а панкреаса е тотално сразен и спира да произвежда инсулин. Това е вашият ДИАБЕТ!

В тази статия няма да разискваме типовете диабет, последствията и пораженията, които това заболяване крие, начина на хранене и живот, тъй като темата на практика е безкрайна. Важното в случая е да се акцентира върху механизмите и процесите водещи до това състояние и възможностите ни да го предотвратим своевременно, тъй като диабета днес е епидемия с изключително бързо нарастващи стойности, която засяга все по-млади хора и дори деца. Изключвам вродения Тип 1. Диабетът е метаболитно заболяване, засягащо милиони хора по света и нарастващо с невероятна бързина.

Понеже акцентът на темата е насочен към ролята и приноса на етеричните масла, държа ясно да подчертая, че те са само помощни средства, които облекчават симптоматиката и не биха могли да изместят назначената медикаментозна терапия. Етеричните масла могат да помогнат за подобряването на инсулиновата чувствителност и по-доброто усвояване на глюкозата в клетките. Така че, те имат отношение единствено към диабет Тип 2, те не могат да помогнат, ако в тялото не се образува инсулин (като при диабет Тип 1). Нека сега да разгледаме най-основните масла в подкрепа на диабетните състояния и ползите, които могат да имат в това отношение.

 1. КАНЕЛА. Вероятно най-изследваното от етеричните масла за облекчаване на диабет. Има няколко разновидности на дървото с канела, включително C. cassia, която обикновено наричаме просто касия. Прахообразната подправка Канела от край време е доказано средство в подкрепата на панкреаса, понижаване на глюкозата, загуба на тегло и обща превенция и управление на диабета. Аналогично на нея, етеричното масло от Канела значително понижава глюкозата в кръвта и фруктозамина на гладно. Изследователите посочиха подкрепата на панкреаса като вероятния механизъм, водещ до ползите от маслото за високите нива на кръвната захар, високото кръвно налягане и триглицеридите. Установено е, че наличието на цинамалдехиди в маслото понижават кръвната глюкоза, а канелената киселина стимулира производството на инсулин. Евганелът в маслото пък се бори с бактериите и облекчава болката и възпалението.

Вътрешната употреба, изглежда е най-ефективната, но не бива да забравяме, че говорим за горещо масло, с високо съдържание на алдехиди. Канелата във всичките си форми изглежда понижава кръвната захар. Една или две капки за цял ден е безопасно и достатъчно количество – разредете го в базово масло задължително.

 • КОРИАНДЪР/СИЛАНТРО. Семената от Кориандър са утвърдено средство за лечение на храносмилателни проблеми, като лошо храносмилане, диария и метеоризъм. Етеричното масло от Кориандър също може да помогне и в борбата срещу диабета. В проучване от 2009 г. учените откриват, че екстракт от семена на Кориандър намаляват нивата на кръвната захар при плъхове с диабет. Изследователите отбелязват, че бета-клетките в панкреаса са по-активни след употреба на това масло. То може да помогне за повишаване нивата на инсулин и намаляването на кръвната захар.
 • КАРАМФИЛ. Освен, че е мощно обезпаразитяващо средство, етеричното масло от Карамфил има пряко отношение към управлението на диабет Тип 2. Екип от учени откри, че маслото намалява нивата на ензимите в панкреаса по начин, който може да се бори с диабета. Освен това те отбелязаха, че етеричното масло от пъпки на Карамфил може конкретно да помогне за управление или предотвратяване на характеристики на диабет, които са резултат от оксидативен стрес. Това се случва, когато тялото не произвежда достатъчно антиоксиданти за борба със свободните радикали, които са нестабилни молекули, увреждащи клетките в цялото тяло. Освен това, маслото има пряко отношение към сърдечно-съдовата система и е прекрасен регулатор на кръвното налягане. Намалява холестерола.
 • ЛАВАНДУЛА. Етеричното масло от Лавандула има многобройни приложения в традиционната и западната медицина и според изследвания, публикувани през 2013 г., може да помогне за облекчаване на симптомите и на диабет. Изследователите откриха, че при експерименти с животни, етеричното масло от Лавандула спомага за балансиране на високите нива на кръвната захар и предпазва от оксидативен стрес, което причинява усложнения при диабетно болни. Маслото успокоява ума и тялото и насърчава релаксацията.
 • ЧЕРЕН ПИПЕР. Хората, които имат диабет често страдат от нарушено кръвообръщение и високо кръвно налягане. Черният пипер е чудесен избор за подобна симптоматика. Маслото е много богато на антиоксиданти, може да помогне за блокиране на определени ензими, които потенциално да доведат до високо кръвно и диабет Тип 2.
 • ГРЕЙПФРУТ. Това етерично масло е прекрасен детоксикатор, с много добро диуретично и лимфотонично действие. Подпомага изгарянето на мазнините и насърчава изчистването на организма, прекрасно за жлъчка и черен дроб. Управлението на теглото е ключов фактор за контролиране на симптомите на диабет тип 2. Въпреки че наднорменото тегло не причинява всеки случай на диабет, това може да увеличи риска или да влоши симптомите. Отслабването е от първостепенно значение за лечението на много хора с диабет. Това включва упражнения и промени в диетата, но етеричните масла могат да подпомогнат процеса. Според проучване, публикувано през 2015 г., когато плъхове със затлъстяване консумират екстракти или от Helichrysum (Безсмъртниче) или от Грейпфрут като добавки, те натрупват по-малко тегло, по-малко признаци на възпаление и по-малко излишен инсулин от плъхове, които не консумират никакви добавки. Бъдещите изследвания могат да покажат, че както Helichrysum, така и Грейпфрут могат да помогнат на хората да отслабнат, ако използват тези екстракти правилно.  
 • ЛИМОН. Етеричното масло от Лимон е следващото в списъка, антидиабетно масло. Има мощно терапевтично и детоксикиращо действие. Стимулира жлъчката и подпомага изчистващите функции на черния дроб. Вътрешно, прочиства съдовете от шлаки, холестерол и триглицериди.
 • МАЩЕРКА. Това е едно много широкоспектърно масло, което има отношение към затлъстяването и захарния диабет като цяло. Действа общоукрепващо на нервната система и подобрява кръвообръщението. Тя е добър антисептик, може да помогне да предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания, често срещани при диабетиците, но е рискова и неподходяща за хора с високо кръвно налягане.

За финал искам да споделя с вас моята рецепта за диабет. Тя е за външно приложение, нанася се по стъпалата, външно около панкреаса, вътрешната страна на китките и тила. Използвам рол-он шишенце от 10 мл. и разреждам сместа с базово фракционно кокосово масло. Това е един примерен вариант от безкрайните експерименти по темата, който въпреки скептицизма ми проработи доста добре.

 • 5 капки Канела
 • 5 капки Карамфил
 • 3 капки Грейпфрут
 • 3 капки Лимон
 • 2 капки Мащерка
 • За връзка:

Antonia Donkova

0899 807066

error: Content is protected !!
Scroll to Top