Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Домашен репелент

Как да си направим домашен репелент с етерични масла?

Съдържание

Домашен репелент с етерични масла

Нека да започнем с малко любопитни факти за тези нащественици. Не всички комари се хранят с кръв: мъжките комари пият само нектар, докато женските комари подхранват развиващите се яйца с богата на протеини кръв. За тази цел женските предпочитат да хапят глезени и китки, при които кръвоносните съдове са по-близо до повърхността на кожата. Някога забелязали ли сте къде сте ухапани?

Когато комар ви ухапе, той инжектира малко количество слюнка в раната, за да спре кръвта ви да се съсирва. Телата ни реагират на това чуждо вещество и в защита произвеждат протеин, наречен хистамин. Хистаминът задейства характерното възпаление, наблюдавано около ухапвания от комари, както и сърбежа.

По-високата телесна температура и повечето пот ви правят по-склонни да бъдете ухапани. Първа стъпка е да измиете всякаква пот и да поддържате телесната си температура, както и да поставите преграда между кожата и комарите – леки дълги ръкави и дълги панталони.

Маслото от лимонов евкалипт (или PMD, създадената от човека версия) може да бъде много ефективно и е безопасно. То не трябва да се използва при деца под 3 години, тъй като не е достатъчно добре проучено. Преди да преминем към избор от натурални етерични масла, нека видим защо не е препоръчително използването на химични репеленти.

Стотици хора по света използват DEET (diethyltoluamide) и други синтетични репеленти срещу насекоми всяка година и аз ви предупреждавам да не попадате в този капан. Основните съставки – малатион, DEET и перметрин – са често използвани пестициди и са свързани с различни здравословни проблеми, поради което моето семейство и аз избягваме тези синтетични и токсични продукти. Нека разгледаме медицинските източници и се запознаем със статистиката и изследванията по темата за да може всички вие да сте наясно с последствията, до които могат да доведат тези агресивни химични продукти:

„Работници в национален парк, които са използвали репеленти или лосиони против насекоми, съдържащи DEET многократно през летния сезон, се оплакват по-често от болки в гърдите или хрипове, мускулни спазми, кожни обриви и мехури, замаяност, дезориентация и затруднена концентрация в сравнение с работниците, които използват продуктите по-малко често или изобщо не ги използват. ” (1)

„Наблюденията показват, че пестицидна смес (перметрин и DEET) може да насърчи епигенетично трансгенерационно наследяване на заболяване в началото на възрастни и потенциални епигенетични биомаркери от сперматозоиди за излагане на околната среда на предците.“ (2)

„DEET и перметрин са замесени като потенциални невротоксични агенти, които може да са изиграли важна роля за развитието на заболявания при някои ветерани от войната в Персийския залив.“ (3)

„Субхронното дермално приложение на DEET и перметрин при възрастни плъхове, самостоятелно или в комбинация, води до дифузна смърт на невронални клетки в кората на главния мозък, образуването на хипокампа и мозъка. Колективно, горните промени могат да доведат до много физиологични, фармакологични и поведенчески отклонения, по-специално двигателни дефицити и дисфункция на паметта и запомнянето. ” (4)

Само DEET предизвика намаляване на пропускливостта на кръвната мозъчна бариера в мозъчния ствол и значителен спад в сензомоторната ефективност. (5)

„Излагането на реални дози на малатион, DEET и перметрин, самостоятелно или в комбинация, не предизвиква явни признаци на невротоксичност, но предизвиква значителен невробихевиорален дефицит и невронална дегенерация в мозъка.“ (6)

„Комбинацията от DEET и перметрин доведе до значително намаляване на AChE – ензим, необходим за нервно-мускулната функция – активност в мозъчния ствол и средния мозък и мозъчния ствол.“ (7)

Тази тема все още е горещо дискутирана, но не съм убеден, че DEET е безопасен и предупреждавам хората да не пръскат семействата си с пестициди!

СПРЕЙОВЕ- РЕПЕЛЕНТИ, които да направите сами. Какво е важно да знаете?

Въпреки, че да направите свое собствен домашен репелент от етерично масло против комари е по-безопасно, това не е толкова лесно, колкото бих искал да призная. Намирането на подходящата етерично маслена отблъскваща смес срещу комари за вашата химия на тялото може да бъде сложно  решение!

Има две основни ограничения при създаването на етерично масло против комари.

Първо, бих искал да има една рецепта, която всички бихме могли да използваме, но нашата индивидуална биохимия взаимодейства с всяка смес по различен начин. В зависимост от това как нашата химическа реакция на тялото реагира на фитохимикалите в химичните вещества от етеричните масла, тя може да се променя в зависимост от времето на месеца (нивата на хормоните), факторите на околната среда и до голяма степен зависи от това какви продукти за грижа за тялото си използваме. Да не говорим, че е невъзможно да се получи един и същ резултат от една и съща смес през цялото време, защото нашата микробиома на кожата е в постоянен поток.

На второ място, още едно усложнение при създаването на вашия нетоксичен репелент с етерични масла е, че не издържа толкова дълго, колкото токсичните сортове DEET. Не забравяйте, че етеричните масла са летливи органични съединения (което означава, че те лесно се изпаряват), да не говорим, че те се абсорбират в кръвта ви за минути.

Причината, поради която вредните неетерични масла отблъскват комари е, защото те помагат да се създаде покритие върху кожата ви, което действа като бариера за уханието. Естественият ви аромат е едно от първите неща, които привличат комарите към тялото ви и блокирането на тази миризма е от ключово значение за предпазването от насекоми.

И така, какво е решението на тези две естествени ограничения в създаването на вашите собствени етерични масла против комари?

Направете няколко различни вариации на смесване.

Не забравяйте да използвате правилните масла-носители.

Дръжте спрейовете под ръка и нанасяйте отново на всеки 60-90 минути.

Знам, че това може да звучи сложно и трудноизпълнимо и разбирам, че (понякога) избягването на химикали не е толкова просто – като лесната за използване синтетична алтернатива, но повярвайте ми, че си заслужава!

КОИ ЕСТЕСТВЕНИ МАСЛА ОТБЛЪСКВАТ КОМАРИТЕ?

Етеричните масла, които се открояват при приготвянето на домашен репелент са: (8, 9,10)

 • Кедрово дърво
 • Карамфил (отчита се като най-ефективният)
 • Цитронела
 • Евкалипт от лимон
 • Пачули
 • Мента
 • Мащерка
 • Лимонена трева
 • Лавандула

За да се предотврати преждевременното изпаряване, добрите масла-носители, които трябва да се използват, са кокосовото масло, масло от нийм и соевото масло. Не забравяйте да купите биологични и нерафинирани сортове.

Изследванията показват, че използването на най-малко 2% разреждане на етерично масло с тези масла-носители може да осигури подобно отблъскване на DEET с ниска концентрация до 1,5 часа наведнъж (11).

Не забравяйте, че няма магически формули за намиране на правилното етерично масло против комари. Трябва да намерите подходящата смес за вашата химия на тялото и препоръчвам да опитате да създадете няколко различни смеси, като използвате научно доказаните масла по-горе.

Тази рецепта е изцяло натурален домашен репелент против комари, който работи. Кое е любимото ви масло и какви етерични масла ще използвате, за да направите етеричното си масло против комари?

ЕФЕКТИВНО МАСЛО – домашен репелент на СПРЕЙ

СЪСТАВКИ

10 мл. носещо масло (смес от нийм, фракционирано кокосово масло и соя)

15 капки етерични масла по избор

Стъклена бутилка за спрей

ИНСТРУКЦИИ

 • Капете етеричните масла в стъклена бутилка със спрей.
 • Добавете в носещото масло и разклатете енергично.
 • Напръскайте и разтрийте върху откритите части точно преди да излезете навън.
 • Повторете на всеки 60-90 минути.

ЗАБЕЛЕЖКА

* Не забравяйте, че няма магически формули за намиране на правилното етерично масло против комари. Трябва да намерите тази подходяща смес за вашата химия на тялото и препоръчвам да опитате да създадете няколко различни смеси, като използвате тези научно доказани масла.

През лятото се опитваме да предотвратим ухапването от насекоми с нашия домашен репелент спрей против комари. Но за съжаление всички ние претърпяваме ухапване или ужилване в някакъв момент. Ето защо за облекчаване на сърбеж е добре да имате под ръка бленд „След ухапване от насекоми“. Тези етерични масла ще помогнат незабавно да се облекчат болезнените сърбежи и ужилвания.

Етеричното масло от Мента е естествено охлаждащо средство, което обекчава сърбежа . Етеричното масло от Лавандула е релаксиращо и ще ви помогне да успокоите кожата. Преди да се отправите навън, на къмпинг или в парка – хвърлете това шишенце в чантата си, така че да сте подготвени!

СЪСТАВКИ на домашен репелент.

 1. 10ml стъклена рол-он бутилка
 2. 5 капки етерично масло от мента
 3. 5 капки етерично масло от лавандула
 4. Маслена база по избор или
 5. фракционирано кокосово масло.
 6. Разклатете добре, докато се смеси.

Нанесете при ухапване от насекоми, за да облекчите сърбежа и ужилването.

* Независимо какви алергии може да имате, има масло, което е подходящо за вас. Можете да използвате всеки или комбинация от тях: авокадо, фракциониран кокос, гроздово, жожоба, сладък бадем.

Тази рецепта дава 2,5% процент на разреждане, който е подходящ за децата във вашето семейство.

Източник:

https://naturallivingfamily.com/essential-oils-for-bug-bites/?utm_medium=email&utm_source=infusionsoft&utm_campaign=newseod&inf_contact_key=0c5202ec0fb50c6e9d7421308378a4b16284348d8861bd17e5bddf76463f0190

https://www.almanac.com/content/how-deter-mosquitoes-and-treat-bug-bites

Референции:

 1. https://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp185.pdf
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22975477
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11681848
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11681848
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11289702
 6. https://www.researchgate.net/publication/8926451_Neurological_Deficits_Induced_by_Malathion_Deet_and_Permethrin_Alone_or_in_Combination_in_Adult_Rats
 7. https://academic.oup.com/toxsci/article/60/2/305/1644070/Locomotor-and-Sensorimotor-Performance-Deficit-in
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19852219
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16041723
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3059459/
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3059459/#B52
error: Content is protected !!
Scroll to Top