Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

етерични масла за сън

Етерични масла за сън

Съдържание

Етерични масла за сън

Eтерични масла за сън

ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ

Това е една огромна и неизчерпаема тема, зад която могат да се крият много и различни причини от чисто физически до множество емоционални. Затова е изключително важно да се превърнем в изследователи на собственото си тяло. Несъмнено има безкрайно много варианти за справяне с проблема от медикаментите и шишенцата с Мелатонин в аптеката, до хранителните добавки, шуслеровите соли и хомеопатичните гранули. Но целта на сегашната ми публикация е да насоча вниманието ви към етеричните масла и техния потенциал за справяне с така неприятния симптом БЕЗСЪНИЕ. Интерпретирам това състояние именно като симптом, тъй като е породено от конкретна причина, която за всеки може да бъде много различна.

Етеричните масла ме спечелиха с две неща. А именно потенциала, които имат над бактериите и емоциите в тялото. Тук несъмнено акцент са емоциите и умението да ги контролираме, но нека се концентрираме върху темата, а именно съня – какво ни влияе, кои хормони участват в процеса и кои са факторите водещи до обострянето на това състояние.

Сънят е от решаващо значение за цялостното ни благополучие и последиците от лишаването от сън могата да бъдат животозастрашаващи. Според National Sleep Foundation всеки човек на средна възраст се нуждае от седем до девет часа сън на денонощие. Колко точно са реалните нужди на всяко тяло, зависи от множество други фактори, като: как се чувства човек, когато се събуди; колко време ви отнема заспиването; количеството стрес; употребата на кофеин и др. стимулиращи напитки; всякакви хронични проблеми със здравето и още множество външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху качеството на съня. Може да подпомогнете процеса на заспиване, като понижите температурата в спалнята, изключите всички светлини и електронни устройства, ограничите приема на храна, алкохол и кофеин непосредствено преди лягане и позволите на тялото ви да се отпусне.

Сънят, дава възможност на нашите хормони да регулират различни функции и това влияе върху способността ни да контролираме емоциите и настроението си, както и да поддържаме правилните нива на енергия в тялото. Сънят, оказва влияние и върху апетита, способността ни да изгаряме мазнините и да балансираме нивата на кръвната захар в тялото.

Етерични масла за сън и Хормоните и съня:

  • МЕЛАТОНИН – известен още, като „хормонът на съня“, той се произвежда от епифизната жлеза в мозъка и неговата функция е да регулира цикъла на съня/събуждането. Количеството мелатонин, което тялото произвежда, се определя от това на какво количество светлина сме изложени през деня. Обикновено, нивата на хормона се увеличават около 2 часа преди обичайното време за заспиване, за да подготвят организма за сън. Според проучване на Maryland Medical Center, мелатонинът засяга менструалния цикъл на жената, включително неговата редовност и началото на менструацията. Има отношение и към периода на настъпването на менопаузата при жената, както и влияе на репродуктивните хормони. Структурираният режим на лягане поддържа нивата на мелатонина равномерни, а синята светлина и електронните устройства възпрепятстват процеса на покачване на нивата на хормона, заради грешните сигнали към мозъка. В някои случаи медикаментозният прием на мелатонин е противопоказен, особено при прием на медикаменти (като противозачатъчните например), затова консултацията с лекар е задължителна.
  • ЕСТРОГЕН – много жени имат проблеми със съня непосредствено преди настъпването на менструалния цикъл, когато нивата на естрогена са най-ниски. Същото се отнася и за перименопаузата и менопаузата, заради намаляващите нива на естрогена. Една от причините за това е влиянието на естрогена върху това колко добре тъканите и костите могат да абсорбират магнезий, който е важен компонент за регулирането на съня, тъй като подпомага обработката на мелатонин. По-малко естроген означава и по-малко ефективен магнезий.
  • КОРТИЗОЛ – обичайно, нивата на кортизол трябва да намаляват вечер, точно когато мелатонинът се увеличава и да останат ниски през цялата нощ, а след това да започнат постепенно да нарастват, за да ни събудят сутринта. Не е тайна, че кортизолът влияе върху способността ни да навлезем в спокоен и дълбок сън, именно когато тялото трябва да се презареди и възстанови. Стресът е пряко свързан със сериозната неспособност за заспиване и поддържането на спокоен режим на сън през цялата нощ.
  • ХОРМОН НА РАСТЕЖА – хормонът на растежа, произведен от хипофизата, се отделя по време на сън, така че тялото да продължи да расте и да се развива, както и да подпомага възстановяването на увредените тъкани. Всяко едно хронично недоспиване може да носи след себе си множество вредни последици в растежа и развитието, както при децата, така и при възрастните. Повишеният стрес върху оста на HPA (hypothalamic-pituitary-adrenal) или хипоталамо-хипофизната – надбъбречната ос също може да застраши нормалното освобождаване на хормона.
  • ХОРМОНИ НА ГЛАДА – GHRELIN, LEPTIN, INSULIN. Ако не получаваме достатъчно количество качествен сън, по-лесно ще наддавате на тегло, тъй като нивата на глада няма да бъдат правилно балансирани. Освен това тялото трябва да следва естествен модел на спадане и покачване на нивата на кортизол и инсулин, така че да се събуждаме гладни и правилно да подхранваме тялото си. Инсулинът подпомага контролирането на нивата на глюкозата, както и регулирането на въглехидратният и мастния метаболизъм. Ако разрешите на вашите хормони да си вършат качествено работата по време на сън, ще подпомогнете и тяхната нормална функция през деня.
  • ПРОЛАКТИН – този хормон се произвежда в хипофизната жлеза и оказва влияние на над 300 телесни функции в тялото ви, изключително определящ за вашата имунна система. По-високите нива се освобождават по време на сън, така че ако не спите достатъчно, това автоматично означава ОТСЛАБЕНА ИМУННА СИСТЕМА.
sleep

Виждате от какво значение е постигането на дълбок и качествен сън за вашето тяло. Етеричните маслени комбинации могат да са ви от полза да решите вашите хормонални и емоционални дисбаланси и да уравновесите вашите циркадни (биологични) ритми, които неизменно дават отражение на качеството и продължителността на добрия сън. 

Не забравяйте, че експериментирането е единственият начин да извлечете най-добрите комбинации и техники, които работят за вас, защото всички сме различни и е трудно маслата да се унифицират. Емоциите също често играят важна роля в сънищата ни и задействат нивата на стрес. В случая е важно да се отбележи, че маслата имат голям потенциал, способен да влияе над емоциите и усещанията ни. 

Eтерични масла за сън, препоръки:

БЕРГАМОТ: успокоява съзнанието и тялото, особено ако се използва при масаж. Смекчава усещането на стрес и тревожност, известно още, като маслото на „самоувереността“ и „себелюбието“. Може да добавите няколко капки в дифузера, във вечерния крем за тяло или в нощния успокоителен бленд за „лека нощ“.

КЕДРОВО ДЪРВО: естествено седативно средство, поради основната си съставка кедрол. Може по естествен начин да отпусне вегетативната нервна система за да заземи и успокои ума и тялото. Може да дифузвате от него преди лягане, да добавите 1-2 капки към вечерния си овлажнител за лице или да нанесете 1-2 капки по стъпалата (разредени с база) преди лягане.

САЛВИЯ (ГРАДИНСКИ ЧАЙ): маслото, което ни държи далече от стреса през периодите на месечния цикъл и регулира женските хормони. Насърчава релаксацията на тялото и го подготвя за спокоен нощен сън. Освен в дифузера, може да капнете 1-2 капки директно на възглавницата или по чаршафите. Може да го добавите към масажния си бленд или да го втривате в подходящо разреждане в зоната около и по корема. Добавете 2-3 капки масло от салвия във вашата гореща вана, заедно с ¼ чаша Epsom salt.

ЛАВАНДУЛА: любимо масло от България известно в цял свят със седативните си и успокояващи възможности. Лавандулата ухае прекрасно, намалява тревожните чувства и намалява стреса. Може да забави дейността на централната нервна система и да подпомогне освобождаването на серотонин, което води до спокойствие на ума и тялото и ни отвежда в дебрите на спокойния, дълбок сън. Понижава кръвното налягане и осигурява спокойствие през нощта. Може да прилагате това масло по всички гореизброени начини и да му се наслаждавате. Аз си позволявам да го използвам дори неразредено, като буквално се поливам с него.

РИМСКА ЛАЙКА: още едно нежно и прекрасно масло, което може да се прилага дори при малки бебете и деца. Намалява нивата на ACTH (aдренокортикотропен хормон), пречинени от стрес, за да подпомогне релаксацията, докато успокоява телесните системи. Поддържа здрава и имунната система. Може да вдишвате от това масло при силно напрежение или емоционални моменти. Може да масажирате възпалени участъци с него, както и да го нанасяте по пулсовите точки и стъпалата преди сън.

САНДАЛОВО ДЪРВО: успокоява и балансира ума и емоциите, облекчава напрежението и потиска емоциите, като отново насърчава спокоен нощен сън и релаксация. Може да го дифузвате по време на медитация или преди сън, да го вдишвате директно от шишенцето преди заспиване, да масажирате врата и гърба си с него, или да го добавите във ваната с Epsom salt.

ВЕТИВЕР: едва ли има по-добро масло за успокояване и заземяване, насърчава дълбокия и спокоен сън и здравата имунна система, особено ако го приемате вътрешно. Може да се прилага по всички гореизброени начини.

ИЛАНГ-ИЛАНГ: цвете- афродизиак, с прекрасно ухание, насърчаващо положителните чувства. Носи настроение и спокойствие. Намалява стресовото напрежение, дава антиоксидантна и имунна поддръжка на тялото. Може да го влагате в блендове, насърчаващи положителните емоции и чувства, както през деня, така и през нощта.

И в заключение, комбинирайте маслата по ваш вкус и усет. Може да добавите още масло от Тамян или Див Портокал, сменяйте комбинациите.

А, ЗА ВСИЧКИ, които предпочитат готовите решения, Дотера е създала капсули или ароматен бленд за спокоен сън SERENITY, за които може да прочетете повече подробности като кликнете върху името:

SERENITY

За връзка:

Antonia Donkova

0899 807066

error: Content is protected !!
Scroll to Top