Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етеричните масла за бременност и раждане

Етеричните масла за бременност и раждане

Съдържание

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ

Етеричните масла за бременност и раждане

След множество въпроси и запитвания от ваша страна съм се опитала максимално ефективно и синтезирано да ви представя една голяма тема: БРЕМЕННОСТ и взаимодействието и с етеричните масла! Вярвам, че ще е полезна за всички бъдещи майки и родилки и ще даде известни насоки за тях.

Бременността е невероятно пътуване, изпълнено с радост, наслада и щастие, но заедно с тези приятни преживявания идват емоционални предизвикателства, приспособяване и дискомфорт. Много етерични масла могат да бъдат жизненоважна част от бременността, която може да направи деветте месеца по-приятни. Повечето бъдещи майки искат да се грижат максимално за своето скъпоценно растящо бебе и затова винаги е разумно да бъдете внимателни, когато става въпрос за етерични масла и бременност.

Съставът на етеричното масло и начинът на приложение определят нивото на риска за етерично масло, което се използва по време на бременност. Пероралното приложение има най-голям потенциал за токсичност, последвано от ректално, вагинално и локално приложение. Според The Merck Manual повечето вещества с молекулно тегло по-малко от 500 далтона лесно преминават през плацентата и влизат в кръвния поток на плода.

 Тъй като най-често срещаните молекули на етеричните масла са по-малко от 225 далтона, логично е да се подозира, че молекулите на етеричните масла дифундират през плацентата, подобно на начина, по който преминават през други епителни бариери.

The Merck Manual Professional Edition. Accessed February 16, 2015 from http://www.merckmanuals.com/professional/gynecology_and_obstetrics/drugs_in_pregnancy/drugs_in_pregnancy.html.

Най-големият риск за плода от вещества, които преминават през плацентата, е през първия триместър. През това време трябва стриктно да се избягват вещества, за които е известно, че са токсични, причиняват аборт или причиняват вродени дефекти. Използването на етерични масла по време на бременност е много спорна, ожесточено обсъждана и заплетена тема. Има стотици различни мнения за това кои етерични масла са безопасни за употреба и кои не по време на бременност. Честно казано, съществуват много малко клинични доказателства, че етеричните масла причиняват вреда на плода, освен в екстремни случаи (обикновено умишлен опит за предизвикване на аборт с екстремни количества орално поглъщане). Въпреки това, безопасността на децата и жени, които са бременни, не е нещо, което трябва да се приема с лека ръка. Общото правило сред ароматерапевтите е, че етеричните масла, които са съмнителни по време на бременност, също трябва да се избягват или да се използват внимателно по време на кърмене. Следващата таблица е предназначена да се използва като ръководство във връзка с препоръката на вашия лекар, за да определите кои масла, ако има такива, трябва да се използват по време на бременността.

 

да се използват 1 во тримесечие

Препоръчителни с внимание етерични масла са:

 

да се използват предпазливо при бременност 2

За второ и трето тримесечие на бременността към списъка вече може да прибавите с внимание и етерични масла, като градински чай, мащерка, лавандула (които имат отношение към женските хормони естроген и прогестерон), евкалипт (глобулис и радиата) и хвойна. От базовите масла бихте могли да използвате бадем, кокос, слънчоглед, гроздови семки, макадамия, лешник, фъстъчено масло и др. Макар да няма научни доказателства е добре да избягвате етеричното масло от мента през третия триместър, защото има предположения, че може да се отрази на нормалното протичане на кърма и лактацията след раждането на бебето.

Относно приемът на етерични масла през първия триместър (1-3 месец на бременността) е важно да запомните, че през този период е противопоказно да се приемат етерични масла орално/вътрешно! А разреждането за топично (по кожата) приложение трябва да е 1-3% или 1-4 капки етерична смес на една чаена лъжичка базово масло (особено при жени с предишна анамнеза за спонтанен аборт). Както винаги, не използвайте едно и също масло или масла за повече от 21 дни без 7-дневна почивка, за да избегнете сенсибилизация. Дифузията на ограничените масла по време на бременност и кърмене може да бъде безопасна (тъй като това е най-безопасният начин на приложение на етерични масла), но докато това не бъде доказано окончателно, може да е разумно да се избегне разпространението на съмнителните масла.

През втори и трети триместър, може да увеличите топичното разреждане до 5% или до 7 капки за чаена лъжичка. Орално може да приемате от 1 – до 10 капки дневно меки масла (избягвайте горещите – канела, риган, карамфил, мащерка).

 

да се избягват при бременност

Винаги се консултирайте с вашия лекар преди да използвате етерични масла по време на бременност и кърмене. Този ресурс има за цел да ви предостави възможности за обсъждане с вашия лекар, докато определяте кое е най-доброто за вас и вашето ценно бебе през този скъпоценен период на бременност.

 

ЗДРАВНИ ПРОТОКОЛИ ЗА ОБЩИ СЪСТОЯНИЯ НА БРЕМЕННОСТ, РАБОТА И ПЕРИОДА СЛЕД РАЖДАНЕТО

 

pregnan 2

 

АЛЕРГИИ (сенна хрема) Локално – Нанесете 1 капка лавандула под носа (върху горната устна) до 3 пъти дневно (всички триместри). Орално – Вземете по 1 капка лавандула, мента и немска лайка в капсула до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър). Алтернативно приемайте капсула с по 1 капка мента, лимон и лавандула в капсула до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър).

ТРЕВОЖНОСТ Локално – смесете по 1 капка от лавандула, портокал и кедър в 1 чаена лъжичка масло-носител и нанесете малко количество от тази смес върху основата на черепа, шията и китките (всички триместри). Орално – Приемайте 1 капсула, пълна с 2 капки лавандула и 1 капка портокал 1 до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър). Вдишване – Нанесете по 1 капка от кедрово дърво, портокал и лавандула върху тъкан и вдишвайте толкова често, колкото е необходимо (всички триместри).

БОЛКИ В ГЪРБА локално—Смесете по 2 капки всяка от лавандула, джинджифил, копайба и немска лайка в 2 чаени лъжички базово масло и масажирайте малко количество от тази смес (достатъчно, за да покрие гърба или възпалената област) в гърба и стъпалата, 2 пъти дневно (през цялата бременност).

КЪРВОТЕЧЕНИЕ (Намаляване по време на раждане и раждане) Локално – Смесете по 5 капки всяка от лавандула, кипарис, здравец и безсмъртниче в 2 чаени лъжички базово масло и нанасяйте малко количество от тази смес върху долната част на гърба и вътрешните части на глезените дневно по време на последната 1 до 2 седмици от бременността (3-ти триместър).

КЪРМЕНЕ (УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОСТАВКАТА НА МЛЯКО) Локално—Смесете заедно по 1 до 2 капки здравец и босилек в половин чаена лъжичка масло-носител и нанесете върху гърдите далеч от зърното (между сесиите за кърмене) и върху долната част на краката, 1 до 3 пъти дневно. Копърът също може да се използва за кратки периоди от време (3 до 5 дни), но само ако здравецът и босилекът са неефективни. Не прилагайте тези масла там, където бебето може да ги погълне, докато суче, и избършете гърдите си преди кърмене.

ПРОБЛЕМИ С КЪРМЕНЕТО (НАМАЛЯВАНЕ НА ДОСТАВКАТА НА МЛЯКО/СПИРАНЕ НА КЪРМЕНЕТО) Орално – Приемайте капсула, пълна с по 2 капки мента и риган, 1 до 3 пъти дневно. Алтернативно, пийте по една чаша билков чай от градински чай на всеки 6 часа. Локално – Покрийте гърдите със сурови студени зелеви листа, като ги поставите в сутиена си. Оставете ги на място за няколко часа.

МАСТИТ Локално – Масажирайте смес от 3 до 5 капки мелалеука (чаено дърво), мащерка и тамян в 1 чаена лъжичка базово масло върху гърдите, подмишниците и долната част на краката, 1 до 3 пъти дневно; покрийте с топъл компрес след нанасяне.

ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ГЪРДАТА Локално—Смесете по 1 капки бергамот, здравец и лавандула в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете достатъчно от тази смес, за да покриете гърдите до 3 пъти дневно (1-ви триместър). Смесете по 2 капки бергамот и здравец и 1 капка градински чай в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете достатъчно от тази смес, за да покриете гърдите до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър).

БЕЛЕЗИ ОТ ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ Локално – Смесете по 1 капка тамян, БЕЗСМЪРТНИЧЕ, сандалово дърво, бергамот и лавандула в равни части базово масло и нанесете малко количество от тази смес върху белега, 3 пъти дневно. Нанесете същата смес върху разреза преди белези, но след отстраняване на шевовете.

НАСТИНКА/ГРИП през устата – Вземете капсула с по 1 капка мелалеука (чаено дърво), лимон и мащерка до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър). Локално – Нанасяйте по 1 капка от лимон, мащерка и мелалеука (чаено дърво) в равни части базово масло върху краката до 3 пъти дневно (всички триместри). Смесете заедно по 1 капка мирта, бор и джинджифил в половин чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес върху горната част на гърдите и обратно до 3 пъти дневно (всички триместри). Вдишване – Добавете по 1 до 2 капки мирта, евкалипт и бор към 1 чаша гореща вода и вдишвайте до 3 пъти дневно (всички триместри).

НАТРУПАНИ СЕКРЕТИ Вдишване – Добавете по 1 до 2 капки мирта, евкалипт и бор към 1 чаша гореща вода и вдишвайте до 3 пъти дневно (всички триместри). Локално – Смесете по 1 капка от мирта, бор и джинджифил в половин чаена лъжичка масло-носител и нанесете малко количество от тази смес върху горната част на гърдите, гърба и следи от носа до 3 пъти дневно (всички триместри).

ЗАПЕК Орално – Вземете 2 капки джинджифил и 1 капка лимон перорално до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър). Локално – Смесете по 1 капка лимон и джинджифил в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес върху долната част на гърба и корема по посока на часовниковата стрелка до 5 пъти дневно (всички триместри).

КРАМПИ, локално приложение на крака—Смесете по 1 капка от кипарис, грейпфрут, бергамот, лавандула и здравец в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете върху краката сутрин и вечер (всички триместри).

ЦИСТИТ (инфекция на пикочните пътища) локално – смесете по 2 капки мелалеука (чаено дърво), здравец и бергамот в 1 чаена лъжичка базово масло и нанасяйте върху долната част на корема до 3 пъти дневно (всички триместри). Друго – Пийте поне половината от телесното си тегло вода дневно. Пийте две чаши неподсладен сок от червена боровинка или консумирайте боровинки в продължение на 3 до 5 дни.

ДЕПРЕСИЯ (по време на бременност) Вдишване – Поставете по 1 капка портокал, тамян и иланг иланг върху кърпичка и вдишайте, ако е необходимо (всички триместри). Няколко капки от тези масла могат да се добавят и към дифузер. Локално – Масажирайте 3 капки портокалово масло върху стъпалата в равни части базово масло сутрин и вечер (всички триместри).

ДЕПРЕСИЯ СЛЕД РАЖДАНЕ Друго — Помислете за естествен биоидентичен прогестерон и го използвайте според указанията. Вдишване – Нанесете 1 капка тамян, иланг иланг, портокал или грейпфрут върху дланите, разтрийте заедно и поставете върху носа и устата, за да вдишвате, ако е необходимо (всички триместри). Алтернативно, поставете по 1 капка от всяка върху кърпичка и вдишайте, ако е необходимо (всички триместри). Локално – Нанесете по 1 до 2 капки здравец, майорана и мащерка, разредени в половин чаена лъжичка базово масло, върху черния дроб през нощта.

ДИАБЕТ, ГЕСТАЦИОНЕН Орално – С одобрението на Вашия лекар, приемайте капсула с 2 капки здравец, сутрин и вечер (2-ри/3-ти триместър).

СВЕТОВЪРТЕЖ Вдишване – Поставете по 1 капка от мента и кипарис върху кърпичка и вдишвайте толкова често, колкото е необходимо (всички триместри). Локално – Смесете по 1 капка от мента, тамян и кипарис в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес върху слепоочията, задната част на шията и раменете до 3 пъти дневно (всички триместри).

ОТОК (подуване) през устата – Вземете по 1 капка от грейпфрут, лимон и кипарис в капсула до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместри). Локално – Масажирайте по 1 капка от грейпфрут, лимон и кипарис в една чаена лъжичка базово масло върху засегнатата област с удари към сърцето, 1 до 3 пъти дневно (всички триместри). Друго – Пийте поне половината от телесното си тегло вода дневно.

ЕНДОМЕТРИОЗА Друго—Попитайте Вашия лекар за употребата на биоидентичен прогестеронов продукт. Локално – Смесете по 2 капки всяка от лавандула, здравец, копайба и кипарис в 1 до 2 чаени лъжички масло-носител и нанесете малко количество от тази смес върху долната част на корема, последвано от топла кърпа, до 3 пъти дневно (всички триместри).

ПОВИШАВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА Локално – Поставете 2 до 3 капки ментово масло в 1 чаша хладна вода и потопете чиста кърпа в тази смес. Нанесете върху задната част на шията, като редовно освежавате. Вдишване – Поставете 2 капки мента и по 1 капка лимон и портокал върху кърпа и вдишайте, ако е необходимо. Тази смес също може да се разпръсне. Умора Вдишване – Поставете 1 капка мента или лимон върху дланта и разтрийте дланите една в друга, поставете чаша върху носа и устата и дишайте дълбоко до 3 пъти дневно (всички триместри). Алтернативно, 1 капка от всяко от тези масла може да се постави върху кърпа и да се вдишва, ако е необходимо (всички триместри). Друго – Вземете ароматна вана с по 2 капки бергамот, портокал и мандарина в половин чаена лъжичка базово масло, добавено към топла вода.

СТРАХ Вдишване – Поставете по 1 капка иланг иланг, тамян и лавандула върху кърпичка и вдишайте, ако е необходимо (всички триместри).

МЕТЕОРИЗЪМ локално приложение – Смесете по 2 капки лимон, и лавандула в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете върху корема по посока на часовниковата стрелка (всички триместри).

НАСТИНКА/ГРИП през устата – Вземете капсула с по 1 капка мелалеука (чаено дърво), лимон и мащерка до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър). Локално – Нанасяйте по 1 капка от лимон, мащерка и мелалеука (чаено дърво) в равни части базово масло върху краката до 3 пъти дневно (всички триместри). Смесете заедно по 1 капка мирта, бор и джинджифил в половин чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес върху горната част на гърдите и обратно до 3 пъти дневно (всички триместри). Вдишване – Добавете по 1 до 2 капки мирта, евкалипт и бор към 1 чаша гореща вода и вдишвайте до 3 пъти дневно (всички триместри).

ГАСТРОЕЗОФАГИАЛНА РЕФЛУКСНА БОЛЕСТ, ГЕРБ Орално – Вземете по 1 капка лимон, портокал и джинджифил през устата до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър). Локално – Смесете по 2 капки джинджифил и лимон в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес върху горната част на гърдите (всички триместри). Киселини през устата – Вземете по 1 капка лимон, портокал и джинджифил през устата до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър). Локално – Смесете по 2 капки джинджифил и лимон в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес върху горната част на гърдите (всички триместри).

ХЕМОРОИДИ Локално – Смесете по 1 капка лавандула, кипарис и мелалеука (чаено дърво) в 10 капки базово масло и нанесете капка от тази смес върху болезнената област няколко пъти дневно (всички триместри).

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ Вдишване – Поставете по 1 капка нероли, иланг иланг и лавандула върху кърпичка и вдишвайте редовно (всички триместри). Орално – Приемайте капсула, пълна с по 1 капка лавандула, иланг-иланг и нероли, 2 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър).

ГЛАВОБОЛИЕ Локално – Смесете по 1 капка мента и лавандула в половин чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес върху слепоочията, челото и задната част на шията до 3 пъти дневно (всички триместри).

ХИПОТИРОДИЗЪМ Локално – смесете 2 капки балсамова ела и 1 капка мирта в половин чаена лъжичка базово масло и нанесете върху гърлото и областта на гръдната кост до 3 пъти дневно (всички триместри).

ИНДУЦИРАНЕ НА РОЖДАНЕ Да се използва само след 39-та седмица от бременността и с одобрението на Вашия лекар. Орално – Вземете 60 ml рициново масло в 200 мл. сок веднъж (може да причини диария, гадене и повръщане). Вдишване – Поставете 5 капки градински чай върху кърпа или памучен тампон и вдишвайте редовно (може също да се постави под възглавницата през нощта).

ПРОБЛЕМИ ПРИ КЪРМЕНЕ (УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОСТАВКА НА МЛЯКО) Локално—Смесете заедно по 1 до 2 капки здравец и босилек в половин чаена лъжичка масло-носител и нанесете върху гърдите далеч от зърното (между сесиите за кърмене) и върху долната част на краката, 1 до 3 пъти дневно. Копърът също може да се използва за кратки периоди от време (3 до 5 дни), но само ако здравецът и босилекът са неефективни. Не прилагайте тези масла там, където бебето може да ги погълне, докато суче, и избършете гърдите си преди кърмене.

БОЛКА В КРАКАТА (Работа на краката) Локално—Смесете по 1 капка от лавандула, джинджифил, немска лайка, мента и тамян в половин чаена лъжичка масло-носител и нанесете малко количество от тази смес върху засегнатата област до 4 пъти дневно (3-ти триместър).

МАСТИТ Локално – Масажирайте смес от 3 до 5 капки мелалеука (чаено дърво), мащерка и тамян в 1 чаена лъжичка базово масло върху гърдите, подмишниците и долната част на краката, 1 до 3 пъти дневно; покрийте с топъл компрес след нанасяне.

СПОНТАНЕН АБОРТ Локално – Ако Вашият лекар Ви информира, че имате спонтанен аборт, нанесете 2 до 3 капки градински чай в равни части базово масло в долната част на корема, за да поддържат преминаващата тъкан. Нанесете 1 до 2 капки всяка от майорана, босилек и лавандула в равни части базово масло върху корема за болка. Вдишване – Поставете по 1 до 2 капки лавандула, бергамот, портокал и иланг иланг върху кърпичка и вдишайте, ако е необходимо.

СУТРЕШНО ГАДЕНЕ Вдишване – Поставете по 1 до 2 капки мента, лимон и джинджифил върху кърпичка и вдишайте, ако е необходимо. Освежавайте тъканта на всеки 4 часа (всички триместри). Локално – Смесете по 1 капка мента, лимон и джинджифил в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес зад ушите и 1 капка от тази смес в пъпа (всички триместри). Орално – Вземете по 1 капка джинджифил и мента в капсула до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър). Друго – Прилагайте силен натиск върху точка на китката си, която е три от ширините на пръста ви под китката и между двете ви кости на ръката, няколко пъти дневно (всички триместри). Не забравяйте да ядете храна с високо съдържание на протеини през нощта.

МУСКУЛНИ КРАМПИ Локално—Смесете по 1 капка лавандула, балсамова ела и немска лайка в 1 чаена лъжичка базово масло и масажирайте малко количество от тази смес в мускулите до 3 пъти дневно (всички триместри).

МУСКУЛИ, БОЛКИ Локално—Смесете по 1 до 2 капки лавандула, джинджифил и копайба в 1 чаена лъжичка базово масло и масажирайте малко количество от тази смес в възпалените мускули до 3 пъти дневно (всички триместри).

МУСКУЛЕН СПАЗЪМ за локално приложение – Смесете по 1 капка от лавандула, петитгрейн и джинджифил в 1 чаена лъжичка масло-носител и нанесете малко количество от тази смес върху засегнатата област до 3 пъти дневно (1-ви триместър). Смесете по 2 капки джинджифил и лавандула и 1 капка петитгрейн и нанесете малко количество от тази смес върху засегнатата област до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър).

ЗАПУШЕН НОС При вдишване – Поставете по 2 капки евкалипт, чаено дърво и мента в 1 чаша гореща вода и вдишвайте от купата за 10 до 15 минути до 3 пъти дневно (всички триместри).

ГАДЕНЕ, СУТРEШНО ПРИЛОШАВАНЕ Вдишване – Поставете по 1 до 2 капки мента, лимон и джинджифил върху кърпичка и вдишайте, ако е необходимо. Освежавайте тъканта на всеки 4 часа (всички триместри). Локално – Смесете по 1 капка мента, лимон и джинджифил в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес зад ушите и 1 капка от тази смес в пъпа (всички триместри). Орално – Вземете по 1 капка джинджифил и мента в капсула до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър. Не забравяйте да ядете храна с високо съдържание на протеини през нощта.

ЗЪРНА (напукани, възпалени) Локално—Смесете 2 капки лавандула в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете върху зърната до 3 пъти дневно. Избършете преди кърмене (всички триместри и кърмене).

СЪРЦЕБИЕНЕ (Сърце) Локално—Смесете по 2 капки лавандула, иланг-иланг и нероли в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес върху сърцето до 3 пъти дневно (всички триместри).

ТАЗОВО НАЛЯГАНЕ Орално – Вземете капсула с по 2 капки копайба и мандарина до 2 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър). Локално – Смесете по 1 капка копайба, мандарина, мента и немска лайка в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес върху областта на таза до 3 пъти дневно.

ГРИЖА ЗА ПЕРИНЕУМА (по време на раждане) Локално – Нанесете смес от 1 капка безсмъртниче с 10 капки масло-носител върху перинеума, докато напъвате и по време на раждането.

ГРИЖА ЗА ПЕРИНЕУМА (Преди раждането) Локално – За повишаване на еластичността на перинеума (областта между ануса и вагината, която често се реже или разкъсва по време на раждането) преди раждането смесете по 2 капки от сандалово дърво, лавандула, лайка и портокал. 1 чаена лъжичка масло-носител и нанасяйте малко количество от тази смес върху перинеума и долната част на влагалището всеки ден през последните 6 седмици от бременността (3-ти триместър).

ГРИЖА ЗА ПЕРИНЕУМА (след раждането) Друго—Смесете по 5 капки лавандула, нероли, грейпфрут, мандарина, портокал и лайка. Вземете седяща вана, като напълните обикновена вана с достатъчно вода, за да покрие бедрата и гениталната област, и след това добавете 3 до 4 капки от горната смес в равни части носещо масло към ваната и накиснете. Локално – Смесете по 5 капки всяка от лавандула, нероли, мандарина, безсмъртниче, лайка и здравец в 1 унция органичен сок от алое вера и поставете тази смес в бутилка със спрей. Напръскайте вагиналната и перинеалната област след всяко използване на тоалетната и толкова често, колкото желаете за успокояващ комфорт.

 СЛЕДРОДИЛЕН КРЪВОИЗЛИВ Това може да бъде животозастрашаваща ситуация. Незабавно потърсете медицинска помощ. Локално – Нанесете по 1 до 2 капки безсмъртниче, здравец и кипарис върху долната част на гърба и долната част на корема по пътя към медицинска помощ.

ИШИАС – Локално – Смесете по 2 капки ветивер, немска лайка, здравец и копайба в 2 чаени лъжички сусамово масло и нанесете малко от тази смес в долната част на гърба, областта на бедрата и надолу по крака до 3 пъти дневно.

ЗАДУШАНЕ Локално – Нанесете 2 капки джинджифил в една чаена лъжичка базово масло върху горната част на гърдите и гърба, 2 пъти дневно.

 ПЕТНА ПО КОЖАТА Локално—Смесете по 2 капки мелалеука (чаено дърво), мащерка, портокал, лавандула и тамян в 3 чаени лъжички базово масло и нанесете много малко количество от тази смес върху петната сутрин и вечер (всички триместри) .

ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ Локално – Смесете заедно по 5 капки лавандула, лайка, кедър и 2 капки ветивер. След това масажирайте 1 капка от тази смес, смесена с 5 капки базово масло до дъното на всеки крак, преди да си легнете (всички триместри).

СТРИИ Локално – Смесете по 3 капки тамян, лимон, сандалово дърво и лавандула в 2 супени лъжици кокосово масло, 2 чаени лъжици зехтин и 1 чаена лъжичка масло от авокадо и след това внимателно нанесете малко количество от тази смес върху корема и бедрата ежедневно (2-ри/3-ти триместър). Може да използвате и специални комбинации от растителни масла, като Масло против стрии 100 мл. Aromazone, в което да добавяте вашите етерични масла

TOКСЕМИЯ локално – смесете по 1 до 2 капки от кипарис, лавандула и иланг-иланг в една чаена лъжичка базово масло и нанасяйте върху глезените с масажни движения от крайниците до средата на тялото ежедневно (всички триместри). Орално – Вземете капсула, пълна с по 1 капка грейпфрут, лимон и иланг иланг, 1 до 3 пъти дневно (2-ри/3-ти триместър).

ИНФЕКЦИЯ НА УРИНАРНИТЕ ПЪТИЩА (UTI) Локално— Смесете заедно 10 капки мащерка и по 5 капки мелалеука (чаено дърво), бергамот и немска лайка, след това разредете 3 до 5 капки от тази смес в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете до тазовата област и долната част на гърба през всички триместри). Орално – Вземете по 1 капка мелалеука (чаено дърво), лимон и мащерка перорално 2 пъти дневно (2-ри/3-ти триместри). Друго – Пийте поне половината от телесното си тегло в милилитри дневно. Приемайте многощамов пробиотик 4 пъти дневно.

УРИНИРАНЕ (Проблеми след раждането) Друго – Поставете 1 капка мента в тоалетната или друга вода, събираща урината, преди да седнете над водата, за да уринирате. Локално – Нанесете 1 до 2 капки хвойна в 5 капки базово масло върху областта на таза. Вдишване – Поставете по 1 капка лавандула и портокал върху кърпичка и вдишвайте редовно, за да успокоите тялото.

 МАТКА, ХИПЕРСТИМУЛИРАНА Локално – Нанесете 3 капки лавандула и 2 капки портокалово масло в 10 капки базово масло за долната част на корема и срамната област (всички триместри). ВАГИНА, ВЪЗПАЛЕНИЕ ЛОКАЛНО – Смесете по 1 капка лайка, лавандула и бергамот в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете малко количество от тази смес във вагината до 3 пъти дневно (всички триместри).

ВАГИНАЛНА ГЪБИЧНА ИНФЕКЦИЯ Задържане – Накиснете тампон в следната смес: по 5 капки лавандула и мелалеука (чаено дърво), по 2 капки мащерка и бергамот и 1 супена лъжица базово масло и поставете във вагината. Оставете за една нощ и отстранете сутринта за 7 дни (2-ри/3-ти триместър). Друго—Вземете ароматна вана с по 3 капки всяка мелалеука (чаено дърво), бергамот и лавандула в половин чаена лъжичка базово масло, добавено към топла вода за вана (1-ви триместър).

 РАЗШИРЕНИ ВЕНИ Локално – смесете по 1 до 2 капки безсмъртниче, лимон, здравец и кипарис, смесени с 2 чаени лъжички масло от гроздови семки и масажирайте зоните около разширените вени (не директно върху тях) с масажни движения по посока на сърцето, 1 до 3 пъти дневно.

Antonia Donkova

Серифициран Ароматерапист

Повече инфoрмация

 

Cleanse & Restore

Cleanse & Restore

Cleanse & Restore doTERRA Е 30 дневна програма за прочистване и възстановяване, която ще помогне на вашето тяло да се справи с изчистването на токсините и

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top