Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА БАЛАНС НА ХОРМОНИТЕ

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА БАЛАНС НА ХОРМОНИТЕ

Съдържание

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА БАЛАНС НА ХОРМОНИТЕ

Въпреки, че етеричните масла не са универсално средство за лечение, те предлагат няколко физиологични ползи, които могат да лекуват и балансират. Тези етерични масла, в координация със здравословна и балансирана диета, която включва ленени семена, употреба на кокосова и други полезни мазнини, моркови, авокадо и дива уловена сьомга, могат да балансират хормоните и да предпазят от вредните здравословни проблеми, които са резултат от хормоналния дисбаланс.

Най-добрият начин да балансирате хормоните си естествено е да се храните правилно. Диетата ви е изключително важна за поддържането на хормоните ви в баланс.

Как етеричните масла балансират хормоните?

Балансиращите хормоните етерични масла помагат да се поддържа контролния център на тялото ни – хипоталамуса и неговите усилия да произвежда, освобождава и регулира хормоните. Тази малка мозъчна „структура“ участва в много процеси, необходими за оцеляване, включително поведенчески, автономни (неволни или несъзнателни) и свързани с ендокринната система процеси. Хипоталамусът контролира хормоните, които са от решаващо значение за ежедневните ни физиологични функции като телесна температура, глад, жажда, сън, настроение и сексуален нагон. Нещо повече, тези десет балансиращи хормоните етерични масла, могат да ви помогнат да ги балансирате по естествен начин. Хипоталамусът създава хомеостаза или баланс в мозъка и произвежда следните хормони: тиротропин-освобождаващ, гонадотропин-освобождаващ, растежен хормон-освобождаващ, кортикотрофин-освобождаващ, соматостатин и допаминови хормони. След това тези хормони се отделят в кръвта чрез капилярите, които са малки съдове, които свързват вените и артериите и позволяват обмен на газове, в крайна сметка ни позволяват да дишаме кислород и да издишваме въглероден диоксид. В последствие хормоните пътуват до предния дял на хипофизата, където допълнително се сигнализира от хипоталамуса, за да бъдат изпратени до целевите жлези: надбъбречната кора, надбъбречната медула, или женските / мъжки гонади или хормоните се връщат и изхвърлят извън тялото.

Надбъбречната ви жлеза е отговорна за това как се справяте със стреса. Нивата ни на стрес варират от ден на ден, докато си взаимодействаме с хората около нас. Хормонът, отговорен за симптомите, свързани със стреса, се произвежда от надбъбречните жлези и регулира реакцията на тялото ви на стрес. Небалансираните нива на кортизол могат да ви създадат усещане за изтощение, невъзможност да се успокоите или да заспите навреме и повишено желание за храна в късните часове на деня.

Задната хипофиза също носи два важни хипоталамични хормона, окситоцин и вазопресин, а единствената разлика е, че задната хипофиза съхранява и тези два хормона, в сравнение с предната хипофиза, която не съхранява хормоните си (хипоталамусът прави).

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА БАЛАНС НА ХОРМОНИТЕ

Ще споделя 10 етерични масла за балансиране на хормоните с вас, така че можете да научите как да балансирате хормоните си по естествен начин.

Тези десет етерични масла могат да поддържат естествения баланс на хормоните прогестерон, естроген и тестостерон. Те могат също да подкрепят вашия хипоталамус при регулиране на хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4). Това евентуално може да ви помогне да регулирате менструалния цикъл и да ви освободи от тревожните чувства.

Тези десет балансиращи хормоните етерични масла могат да бъдат от полза и за мъжете, като спомагат за намаляване на кортизола и намаляването на стреса. Те могат също да подкрепят балансирането на нивата на тестостерон и да ги поддържат спокойни, като същевременно поддържат мъжественост.

 Винаги не забравяйте да разреждате тези етерични масла в носещо масло за оптимална употреба. Разбира се, по-нежните масла като Лавандула вероятно няма да раздразнят кожата, когато се прилагат директно. Най-добре е да използвате тези масла под ръководството на обучен и сертифициран ароматерапевт за най-ефективни резултати. Ето и 10-те предложения с подробни пояснения:

1. Етерично масло от РОЗМАРИН

Етерично масло от Розмарин. Розмариновото етерично масло е чудесно балансиращо хормоните предложение, защото може да подпомогне извеждането на излишния естроген от тялото ни. Излишъкът от естроген в нашите тела може да причини много здравословни проблеми. Този излишък може да бъде причинен от увеличен прием на богати на естроген храни, които се предлагат в магазините и ресторантите за бързо хранене днес, така че може да е полезно да се вдишва етерично масло от розмарин преди или след хранене навън. Розмариновото етерично масло е чудесен вариант независимо дали искате да създадете балансиращ ефект върху тялото си или да стимулирате паметта си.

2. Етерично масло от ТАМЯН

За есенциалното масло на Frankincense е казано, че намалява възпалението и намалява нивата на кортизола, който е хормонът, контролиращ стреса. Маслото от Frankincense също е едно от най-добрите етерични масла, които се използват, когато се търси подобряване на функциите на щитовидната жлеза на Т3 и Т4 хормоните и за множество автоимунни проблеми.

3. Етерично масло от ГЕРАНИУМ

Етеричното масло от гераниум може да повлияе на отделянето на надбъбречни хормони, което е решаваща част от хормоналната ни система. То също може да помогне за намаляване на колебанията в нивата на хормоните, като даде на тялото и ума ви чувство за баланс.

4. Етерично масло от САЛВИЯ

 Clary Sage проучвания показват, че вдишването на етерично масло от градински чай е способно да намалява нивата на кортизол с 36% и подобрява нивата на хормоните на щитовидната жлеза (TSH). Счита се, че маслото е антидепресант, защото може да понижи нивата на кортизола (хормона на стреса) и подобрява настроението. Clary Sage Oil също балансира естрогена в нашето тяло, като разпределя хормона равномерно. Когато етеричното масло се вдишва или втрива в определени региони с високи концентрации на естроген, то е в състояние да взаимодейства с тези хормони, за да създаде балансиращ ефект.

Маслото от градински чай е отличен избор, ако търсите естествени средства за ПМС, менструални спазми или евентуално вече знаете, че имате излишък от естроген в тялото си. Clary Sage е чудесно етерично масло, което може да е част от вашите вечерни ритуали.

5. Етерично масло от МЕНТА

Peppermint етерично масло. Peppermint етерично масло е някак специално, тъй като може да повлияе на хормоните на настроението като серотонин и невропептиди, за да можете да имате повече яснота. Това етерично масло балансира и поддържа здравето на вашия хормон и ви помага да се лекувате емоционално. В едно проучване е показано, че етеричното масло от мента има същия ефект като приема на 1000 mg ацетаминофен, но без вредните странични ефекти.

6. Етерично масло от БЕРГАМОТ

Bergamot. Bergamot Essential Oil има цитрусово-сладък аромат, подобен на аромата на Earl Grey Tea. Мнозина са запознати със способността на Бергамота да почиства кожата и да повдига настроението, но това може да повлияе и на хормоните. В пъти хормоналният дисбаланс се причинява от емоционален стрес. Бергамотовото етерично масло може да подпомогне релаксацията и да върне вашия баланс.

7. Етерично масло от ИЛАНГ ИЛАНГ

Ylang Ylang етерично масло. Ylang Ylang етерично масло има сладък, опияняващ аромат, който може да помогне за подхранване и защита на кожата. Ароматът на Ylang Ylang може да осигури успокояващо усещане както за тялото, така и за ума. Ylang Ylang обаче е недооценена заради способността си да влияе на хормоните. Ако страдате от емоционална болка и тъга, Ylang Ylang може да ви помогне да се върнете в добро настроение и да помогне да регулирате хормоните си.

8. Етерично масло от ЛАВАНДУЛА

За етеричното масло от лавандула е казано, че намалява стреса, като намалява количествата на кортизол, освободени от кората на надбъбречната жлеза. Стресът е най-голямата причина за заболявания, така че когато се опитвате да преодолеете стреса, е важно да използвате успокояващи масла като етерично масло от лавандула или лайка.

Проучване на катедрата по психология на Университета в Уеслиан – Кънектикът установява, че терапевтичната употреба на етеричното масло от лавандула може да увеличи процента на дълбок, възстановителен, бавно-вълнен сън при всички мъже и жени. Дифузвайте маслото в стаята за сън или напръскайте сместа върху възглавницата си преди лягане, за да подобрите дълбокия сън. Добавете анасоново етерично масло към лавандулата, за да насърчите релакса.

9. Етерично масло от ЛАЙКА

 Етеричното масло от римска лайка също намалява стреса чрез понижаване на количествата кортизол, освободени от кората на надбъбречната жлеза. Това е по-силно масло от лавандула и други растителни екстракти от лайка и затова има потенциал да бъде още по-лековито.

10. Етерично масло от АНАСОН

Етеричното масло от семе от анасон се използва за облекчаване на болки, свързани с менопаузата. Нередовните потоци и хормоналните дисбаланси, причинени от менопаузата, наистина влошават доброто настроение, а етеричното масло от анасон може да помогне на жените да се излекуват емоционално и да ги подготви за промените, през които преминават.

Как да използвате етерични масла за балансиране на хормоните

Сега, когато знаете 10-те етерични масла, които ще ви помогнат да балансирате хормоните си, ето как да ги използвате безопасно. Предлагам да разреждате тези етерични масла в съотношение 1:50 с масло-носител, което обикновено е по-гъсто базово масло, за да може кожата ви да абсорбира хранителните компоненти на тези летливи етерични масла, без да причинява дразнене на кожата. За да измерите това по-лесно, опитайте 6 капки етерично масло на всяка супена лъжица фракционирано кокосово масло.

За да балансирате хормоните по естествен начин, чудесно базово масло, което да използвате с тези етерични масла, е някакъв вид органично кокосово масло, защото има високо съдържание на лауринова киселина, за да повишите енергията и да намали нивата на кортизола, но също така и масло с триглицериди със средна верига, за да осигурите на кожата си подхранването, от което се нуждае бързо и ефективно.

Нашата кожа абсорбира фракционирани или малки молекули много по-бързо, отколкото поглъща по-големите молекули, поради което препоръчвам кокосово масло, което използва технология за фракциониране. Кокосовото масло също лекува кожата и може да помогне за регулиране на производството на хормони в хипоталамуса.

За връзка:

Antonia Donkova

0899 807066

error: Content is protected !!
Scroll to Top