Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етеричното масло от Сладък копър

Етеричното масло от Сладък копър

Съдържание

Етеричното масло от Сладък копър

Етеричното масло от Сладък копър

Резене подобрява храносмилателната система и женското здраве

Етеричното масло от сладък копър, обаче е най-добре познато като мощна съставка за добро здраве на храносмилателната система. Копърът е антисептик, той може да помогне за намаляване и евентуално премахване на чревните спазми, да спомогне предотвратяването на газове и подуване на корема, има пречистващи и детоксикиращи ефекти, действа отхрачващо и е естествен слабител и дори освежител за устата!

В химичният състав на маслото може да откриете trans-anethole (70%), methyl chavicol (>3%), monoterpenes (>50%), l-limonene (<12%), anethole и др.

Предимства на етеричното масло от копър

  1. Помага при лекуване на рани

В Италия са проведени изследвания на различни етерични масла и тяхното въздействие върху бактериални инфекции, по-специално на гърдите при животни. Констатациите показват, че етеричното масло от фенел и маслото от канела, например, произвеждат антибактериална активност и като такива, те представят възможните начини за справяне с някои щамове на бактерии. Освен това етеричното масло от копър има някои съединения, които помагат за предпазване на раните от заразяване.

В допълнение към предотвратяването на инфекцията, то може също така да ускори заздравяването на раните, така че ако искате да лекувате порязване, например, маслото от резене е добър естествен вариант.

Намалява и предотвратява спазми в червата и колики, подпомага храносмилането.

Спазмите в червата не са за подценяване. Те могат да бъдат изключително болезнени, причинявайки кашлица, хълцане, газове, колики в чревната област. Етеричното масло от копър може да има релаксиращо въздействие върху тялото ви, включително на мускулите в чревната област. Според последните проучвания, проведени от Катедрата по педиатрия в Санкт Петербургската Медицинска Академия за следдокторско образование в Русия, е доказано, че маслото от семена от резене намалява чревните спазми и увеличава движението на клетките в тънките черва на бебетата, по-специално чрез проучвания на кърмачета, които имат колики. Използването на маслена емулсия от резене елиминира колики, съгласно критериите на Весел, при 65% от децата в групата на лечение, което е значително по-добро от 23,7% от децата в контролната група.

Копърът стимулира секрецията на храносмилателните сокове, подпомага баланса на ph нивата в стомаха, като по този начин редуцира киселинния рефлукс след прием на храна.  Може да е в помощ при чревни паразити и лениви черва. Приема се вътрешно по 1-2 капки от маслото в чаша вода или в капсула при нужда.

  1. Предотвратява отока и задържането на течности. Маслото от фенел е естествен диуретик и в комбинация с маслото от Грейпфрут ще подпомогнат по-доброто дрениране и освобождаването от излишните течности в тялото. Може да приложите равни количества от 2-те масла топично (по 1-2к.) или вътрешно в чаша вода.
  2. Облекчава ПМС и симптомите на менопаузата. Маслото от копър е анти-спазматик и може да намали честотата и интензивността на маточните контракции. Транс-анетола в маслото увеличава нивата на естрогенните хормони в тялото. Фенел маслото може да се прилага топично на корема за подпомагане на тонуса на женските органи и поддръжката на здравословната менструация. Маслото от копър има потенциал за предотвратяване на загубата на костна плътност при жените с остеопороза в следствие на настъпваща менопауза. Освен това, маслото може да е в помощ и за поддържането на емоционалния баланс и здравословните хормонални нива.
  3. Насърчава лактацията. Всеизвестен факт е, че маслото от копър може да насърчи потока на кърмата и здравословния баланс на хормоните. Успешно може да поддържа лактацията при жени с малко кърма.
  4. Съдържа антиоксиданти и антимикробни характеристики. Етеричното масло от копър е високо антиоксидантно съединение, което притежава антимикробни характеристики. Едно проучване, публикувано в списанието Flavor and Fragrance Journal, изследва активността на етеричното масло от семена, произхождащи от Пакистан. Анализът на етеричното масло от резене показва, че има около 23 съединения с впечатляващи количества от общото съдържание на феноли и биофлавоноиди. Това означава, че маслото от копър се бори с увреждането на свободните радикали и осигурява антимикробна активност срещу някои щамове бактерии и патогенни гъби.
  5. Облекчава газ и запек. Докато много зеленчуци могат да причинят коремни спазми, газове и подут стомах, особено когато се консумират сурови, етеричното масло от копър може да направи обратното. Етеричното масло помага за изчистване на червата, облекчаване на запека и „спасение“ от газове и подуване на корема, осигурявайки така необходимата помощ. Удивително е, че дори може да помогне да се елиминира образуването на допълнителни газове.

Ако имате хронични газови проблеми, копърът може да свърши работа. Можете да добавите една или две капки етерично масло от резене към любимия си чай, за да видите дали помага.

  1. Третира храносмилателните проблеми. Съществуват многобройни растения, за които се знае, че помагат при храносмилането и синдрома на раздразнените черва (IBS) с общи характеристики, като горчивост, много ароматен и доста остър. Джинджифил, мента, анасон и лайка са няколко примера, освен копър. Копърът отива малко по-дълбоко в тази категория, тъй като е летливо масло, което означава, че бързо се изпарява, преминавайки лесно под формата на пара и следователно евентуално се освобождава по-рано, отколкото по-късно. Този процес е част от това, което помага при храносмилането и симптомите на IBS. Както бе отбелязано по-горе, етеричното масло от копър помага за облекчаване на газове, подуване и запек, но също така може да помогне за премахване на диарията. Не случайно, маслото е в състава на множество храносмилателни блендове .

По-конкретно, основното летливо масло от копър е известно като анетол. Анетолът е доста удивителен, дори има данни, че може да бъде прилаган като възможен боец с  рак. Това се постига чрез предотвратяване на активирането на „генно-променяща се възбуждаща молекула, свързана с рак, известна като NF-kappaB.“

Помощ при загуба на тегло

Копърът има дълга история на употреба като помощник за отслабване. Известно е, че семената от копър стимулират перисталтиката и движенията на храносмилателната система. Етеричното масло от семена от копър може да подпомогне загубата на тегло, защото може да повиши вашия метаболизъм, като същевременно потиска апетита ви и желанието за сладко.

Копърът също така има способността да минимизира мастните натрупвания в кръвния поток, като използва съхранени енергийни източници. Приемът на балансирана диета е най-добрият подход за всяка загуба на тегло – затова препоръчвам да добавяте малки количества копър в диетата си с други храни и чайове.

Предпазни мерки за етерично масло от копър

Алергични реакции към копър са възможни, но рядко се случват. Етеричното масло от копър като цяло се счита за безопасно – обаче бременните жени и малките деца трябва да избягват да го използват, тъй като може да повлияе на нивата на естроген.

Също така е важно да се знае, че органичният елемент, известен като транс-анетол, увеличава производството на естрогенния хормон. Това може да бъде вредно за бременни жени и жени с рак на гърдата, рак на матката или тумори. Ако се консумира твърде много, може да предизвика конвулсии, халюцинации и психически дисбаланс.

Предполага се, че всеки, който страда от епилепсия, трябва да избягва използването на етерично масло от копър. Етеричното масло от копър може да предизвика гадене и повръщане, така че използвайте с повишено внимание.

Маслото от Сладък копър има отношение към емоционалния баланс и позитивните емоции. Предклиничен модел установи, че етеричното масло FENNEL притежава антидепресантни свойства поради способността си да влияе на системи, които произвеждат допамин и серотонин, и го прави, без да предизвиква негативни ефекти върху двигателния контрол.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213434420300669?fbclid=IwAR2LYb5mEzrZcjI0v0XZTVsux4roj7DSgpjtC3xAB5-wTOOKLqR8SyntOIA

За повече информация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top