Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етерично масло от ела, ползи и приложения

Етерично масло от ела, ползи и приложения

Съдържание

Етерично масло от ела, ползи и приложения

Етерично масло от ела

Етеричното масло от Сибирска ела се получава от игличките и клонките на Abies Sibirica, иглолистно дърво, родно в северните райони на Русия. Много дървета от сибирска ела живеят над сто години, въпреки интензивно студените температури под -50 градуса по Фаренхайт.

Маслото от Сибирска ела съдържа високи концентрации на борнил ацетат, камфен и алфа-пинен и има изразен боров аромат. Камфенът е известен с това, че има свойства, които спомагат за ясното здравословно дишане. Борнил ацетатът влияе върху пигмента на кожата (Ежедневното локално приложение на етерични масла с високо съдържание на борнилацетат може всъщност да помогне за изсветляване на тона на кожата). Алфа-пиненът успокоява и отпуска, като въздейства върху GABA рецепторите.

Етерично масло от ела

може потенциално да предложи бързо облекчаване на болката, детоксикация на тялото и подобряване на метаболизма. Ето и част от приложенията му.

 • Предпазва от инфекции

Етеричното масло е както с антибактериални, така и с антимикробни свойства поради наличието на съединения като трициклен, алфа-пинен, лимонен, камфен и мирцен. Тези съединения позволяват на маслото да се бори срещу всякакъв вид бактерии и следователно помагат да се предотврати появата на инфекции.

 • Облекчаване на болката

Ако страдате от хронични болезнени състояния, дори заспиването може да се окаже предизвикателство за вас. За щастие има природни алтернативи. За да се освободите от постоянните болки в мускулите, просто смесете няколко капки етерично масло от Ела с масажно масло и разтрийте върху засегнатите области. Можете да очаквате да се почувствате по-добре веднага след като вдишате аромата на това етерично масло, добрият спокоен сън вече няма да бъде просто мечта.

 • Борба с рака

В проучване с етеричното масло от Ела, публикувано в Националната медицинска библиотека на САЩ, е установено, че маслото е активно срещу ракови тумори. Според проучването, използването на това масло води до намаляване на съдържанието на клетъчен глутатион и увеличаване на производството на реактивни кислородни видове. Заключено е, че това етерично масло има обещаващи свойства, които потенциално могат да се борят с рака.

 • Детоксикация на тялото

Етеричното масло от Ела може да ви помогне да детоксикирате тялото си. Чрез стимулиране на чернодробните си функции и предизвикване на пот, както и като естествен диуретик, маслото помага да се освободите от токсините и улеснява прочистването на организма отвътре. Локалното приложение чрез масаж, както и вдишването чрез дифузия и ароматерапия са ефективни и полезни.

 • Засилване на метаболизма

Етеричното масло от Сибирска ела действа като стимулант, като помага да направите тялото си по-активно чрез увеличаване на сърдечната честота и храносмилателната честота. За да ви даде тласък на енергия и добре функциониращ метаболизъм, просто смесете етерично масло от Ела с носител като кокосово масло в съотношение 1: 1 капка / мл и се пригответе с масаж на цялото тяло.

 • Облекчаване на дихателните проблеми

Ако имате настинка, кашлица, от която не можете да се отървете или болки в гърлото, не се притеснявайте – етеричното масло е единственото решение, от което се нуждаете. Поне това е според проучване, публикувано в Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, където се посочва, че етеричното масло от Ела може да бъде изключително полезно за облекчаване на дихателните проблеми, които възникват при обикновена настинка и грип.

Всичко, което трябва да направите, е да поставите няколко капки етерично масло от ела върху дифузер или да добавите към носещо масло, което да използвате за разтриване и масаж. Маслото има противовъзпалителни свойства, които биха помогнали за облекчаване на болезнеността в гърлото и бронхиалната област и помагат за изхвърляне на слуз. Спомнете си, че чаят, приготвен от иглички на ела, е с високо съдържание на витамин С, така че пиенето на това в комбинация с есенция от Ела може да помогне да се ускори възстановяването още повече.

 • Дезодориране

Всички искаме да миришем добре, независимо дали ще ходим на парти, в офиса за работа или дори ще се приберем вкъщи след ден на тежка тренировка. Натурална алтернатива на химическите дезодоранти против изпотяване от магазина.

Не само ароматът на масло го прави чудесна алтернатива – той има антиперспирантни и антибактериални свойства, които могат ефективно да намалят бактериите, причиняващи миризма, докато цял ден се разхождате миришещи на борова гора. Просто добавете няколко капки в бутилка вода или алкохол и използвайте като спрей, или смесете с носещо масло и нанесете, като го разтривате върху кожата. Може да си направите и истински домашен дезодорант по една от хилядите рецепти в социалните мрежи.

 • Изцеление на счупени кости

Ако се справяте с незначителна фрактура на костта, прилагането на масло от Ела локално върху засегнатите участъци до три пъти на ден може да помогне и потенциално да ускори лечебния процес. Етеричното масло от Ела също може да помогне за увеличаване на костната плътност, което го прави идеално естествено лечение на остеопороза, ако се поддържа заедно с добра диета и редовни физически упражнения.

Никога не забравяйте първо да разреждате етеричните масла в носителите, преди да ги приложите върху кожата си.

 

Етерично масло от ела предмиства:

 • Помага за облекчаване на болки в ставите и артрит
 • Помага за лечение на бронхит и синузит
 • Успокоява ревматичните симптоми
 • Помага за намаляване на чувството на умора
 • Предпазва кожата от увреждане на свободните радикали
 • Подобрява и насърчава добрия и спокоен сън

Това в никакъв случай не е изчерпателен списък на всички начини, по които бихте могли да използвате етерично масло от Ела.

Мерки за безопасно приложение

 • Направете първо тест за алергия или непоносимост на вътрешната страна на китката преди всяка широка локална употреба. Ако няма неблагоприятни ефекти, можете да продължите да прилагате разреденото масло върху проблемните си зони. Кокосовото масло е ефективна и евтина носителска среда, която може да използвате с етеричното масло от Сибирска ела.
 • Важно е също да се отбележи, че различните видове етерични масла от Ела неизменно не са подходящи за редовна употреба. Максималният период от време, който човек може безопасно да прилага тези масла, е две седмици. След това се въздържайте от по-нататъшна употреба, докато изтече достатъчно време.

За да научите повече за мерките за безопасност, които трябва да се спазват с етеричните масла като цяло, моля, консултирайте се с квалифициран специалист по ароматерапия.

 • Избягвайте попадането на маслото в очите и в други лигавици.
 • Пазете маслото на недостъпно за деца място, по всяко време.
 • Първо се консултирайте с вашия лекар, преди да прилагате етерични масла от всякакъв вид на дете.

Ако сте бременна, използвайте етерични масла под строгото ръководство на квалифициран специалист по ароматерапия, тъй като някои масла имат свойства, които могат да предизвикат менструация. Локалното използване на етерични масла също не е препоръчително за кърмещи майки.

За повече информация!

 

Регистрация в doTERRA

Регистрация в doTERRA

Регистрация в doTERRA Здравейте, казвам се Антония Донкова и съм уелнес-консултант към DoTERRA и сертифициран ароматерапевт към МОН. От 8 години се занимавам активно с

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top