Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

масло от куркума

Етерично масло от куркума, за какво се използва?

Съдържание

Масло от куркума (Curcuma longa)

е растение, принадлежащо към семейството на джинджифила. Използва се в Аюрведа здравни практики от хиляди години за укрепване и подпомагане на процесите в тялото, но в съвременното общество тази древна подправка набира невиждана популярност и слава поради различните си ползи, които може да предложи – обещаващи противоракови свойства, антибактериални, противоалергични, антипаразитни, антивирусни и противогъбични характеристики.

Растението Куркума съдържа различни съединения. В по-голямата си част се състои от вода, протеини, въглехидрати и фибри. Въпреки че те се намират в много по-малки проценти, съединенията, които са отговорни за по-голямата част от вълнението около Куркумата, са куркуминоидите (Curcumin) и турмероните (Alpha-turmerone, Beta-turmerone, Ar-turmerone).

 Curcuminoids са били използвани заради техните антиоксидантни свойства, както и способноста им да поддържат здравословен възпалителен отговор в организма. Въпреки това, куркуминоидите са големи, водоразтворими молекули, които не се абсорбират лесно в тялото. Turmerones също подкрепят нормалния възпалителен отговор на организма, както и функцията на нервната система. Tumerones са малки, мастноразтворими молекули, които лесно се абсорбират в кръвния поток.

Ние може да приемаме три различни форми на куркума, всяка от тях характерна със свойте специфични съотношения на химия. Тези три форми са ботанически, екстракт и етерично масло.

Ботаническата форма е суровата растителна част, като корен, стъбла или листа. Процентът на куркуминоидите и турмероните в ботаническата форма е сравнително малък в сравнение с другите компоненти.

Втората форма е CO2 екстракт от Куркума. Екстракцията на СО2 е процес, при който много повече от куркуминоидите се оказват в крайния продукт. Съдържанието на турмерон обаче не е много по-високо, отколкото в ботаническото. За съжаление, въпреки че екстрактът от куркума съдържа по-големи количества куркуминоиди, тялото ви не може да ги абсорбира без помощ. Може да сте чували, че консумацията на черен пипер заедно с куркумата улеснява усвояването на куркуминоидите.

Това се дължи на пиперина в Черния пипер, който потиска някои метаболизиращи ензими в черния дроб за облекчаване на абсорбцията. Все пак, имайте предвид, че етеричното масло от Черен пипер съдържа само летливите ароматни съединения, а не пиперина. Ето защо, етерично масло от Черен пипер няма да помогне с усвояването на куркумините.

Етеричното масло от Куркума

се екстрахира чрез парна дестилация и се състои предимно от турмерони. По-големите куркуминоидни молекули не оцеляват в процеса на дестилация. Следователно, трябва да очакваме да видим минимално количество куркуминоиди в крайния продукт на висококачествено етерично масло.

За максимална полза е полезно да се консумират форми на куркума с най-високи нива на куркуминоиди и турмерони в техните най-бионалични форми. Казано по-просто, ако използвате ботаническата, най-вероятно няма да получите толкова curcuminoids и turmerones, колкото търсите. Ако използвате екстракта от СО2, все още не получавате достатъчно турмерони и ще трябва да намерите начин да подобрите абсорбцията на куркуминоиди в тялото. Ако използвате етеричното масло, няма да получите никакви куркуминоиди, но ще получите достъп до сравнително голямо количество турмерони.

За щастие, doTERRA решава тези проблеми за вас. Deep Blue Polyphenol Complex® и Alpha CRS® + Cellular Vitality Complex са формулирани с патентовани стандартизирани CO2 екстракти от куркумин, най-важният куркуминоид, както и други компоненти, за да се повиши бионаличността на куркуминоидите седем пъти. Тези хранителни добавки осигуряват по-голямо количество куркуминоиди в правилната формулировка, за да помогнат на тялото да ги абсорбира.

За да се произведе нов продукт, който със значително по-високо съдържание на турмерони, doTERRA разработва етерично масло от Куркума, което стартира през 2018 г.. Както бе споменато по-горе, турмероните лесно се абсорбират в кръвния поток. Следователно, ползите от това етерично масло могат да се получат чрез консумацията му самостоятелно, без добавянето на други компоненти за увеличаване на абсорбцията. Чрез комбинираното използване на тези продукти, Вие получавате най-голямото количество curcuminoids и turmerones съответно.

Налице са много различни продукти от Куркума, затова е важно да разберете какво получавате и в какви количества. Ето защо учените на doTERRA правят толкова много усилия, за да гарантират, че нашите продукти покриват всички ваши нужди. Когато започнете да се запознаете с новите продукти на конвенцията и по-специално с етеричното масло от куркума, не забравяйте да вземете своя комплекс Deep Blue Polyphenol и Alpha CRS + за пълната гама от ползи от куркума.

Етеричното масло от куркума поддържа здравословно кръвообращение, клетъчна функция, метаболизъм и храносмилане. То е просто страхотно за вътрешна употреба; експериментални доказателства сочат, че Куркума може да помогне за подпомагане на чиста и здрава кожа, и да намали появата на петна, когато се прилага локално, може дори да има някои приложения по отношение на оралното здраве. Нека обобщим и изброим неговите ползи:

  • Подпомага премахването на артритни и ставни болки. Активното съединение куркумин е антиоксидант, който демонстрира противовъзпалителни възможности при състояния като артрит, Паркинсон, мускулни спазми, контузии. Нанесете няколко капки масло директно върху мястото на болка.
  • Храносмилателен помощник. Може да облекчи състояния като: синдром на раздразненото черво Нанасяйте локално върху корема разредено в база етерично масло от Куркума.
  • Противоракови възможности. Турмероните и куркумина в маслото показват завидни способности в борбата с колоректалния рак при опити с животни, което може да го направи ефективна добавка по време на лечението на рак. Може да приемате вътрешно по 1 капка сутрин и вечер или да го добавяте в храна или напитка.
  • При неврологични страдания. Турмероните в маслото се смятат за обещаващ начин за подпомагане на регенерацията, необходима за подобряване на неврологичните заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, увреждания на гръбначния мозък и инсулт. При подобни състояния приемайте маслото вътрешно, топично или чрез дифузия.
  • Облекчава депресията и тревожността. Силен релаксант, балансиращ при състояния на тревожност, за повишаване на настроението и насърчаване на положителните чувства.
  • Може да помогне при епилепсия. Анти-конвулсивните възможности на масло от куркума, могат да намалят или предотвратят някои припадъци. За целта приемайте по 1-2 капки в капсула или топла напитка.
  • Детоксикатор за черния дроб, заради неговата противовъзпалителна активност.
  • Връща блясъка на кожата, изчиства я и я предпазва. Редуцира появата на кожни несъвършенства.
  • Подпомага борбата с настинки, вируси и грипни състояния.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24349101

Масло от куркума може да остави петна по кожата и дрехите ви, затова бъдете внимателни с топичната му употреба.

За регистрация или връзка с мен:

Antonia Donkova

0899 807066 сертифициран ароматерапевт

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Лимонен D-limonene в Ароматерапията, ползи и приложения

Лимонен D limonene Лимоненът е въглеводородно вещество от групата на терпените, които са известни с лимфотоничните, болкоуспокояващи, антивирусни и имуностимулиращи характеристики. Силният аромат на терпените

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top