Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Aнтиоксидантите в aроматерапията

Значението на Aнтиоксидантите в aроматерапията

Съдържание

Значението на Aнтиоксидантите в aроматерапията

Aнтиоксидантите в aроматерапията

Често попадаме на статии и описания на козметични продукти и хранителни добавки за неутрализиране на оксидативния стрес и борбата със свободните радикали, но нека разберем как по-детайно се случват процесите в тялото и защо се нуждаем именно от антиоксиданти за да сме здрави!

 Ежедневно тялото ни е изложено на токсичен товар и вирусни и бактериални заплахи, които трябва да неутрализира. В резултат на случващите се биологични процеси в клетката, то произвежда системно свободни радикали, които са нужни за някои от процесите в тях (имунните клетки се борят с инфекциите, като използват именно свободни радикали). За съжаление обаче, нищо не е черно и бяло. Превесът на тези реактивни молекули над антиоксидантите и нарушаването на баланса между тях е сигурна предпоставка за увреждането на клетките ни.

Свободният кислороден радикал има потенциала да уврежда външната бариера на нашите клетки и ДНК структурите им. Той е нестабилна молекула, която е изгубила електрон и обичайно си го „открадва“ от съседна клетка, която остава без електрон. Този порочен цикъл причинява неимоверни щети на клетките и води до стареенето и унищожаването им. За щастие, наличието на достатъчно антиоксиданти в тях би могло да неутрализира разрушителното действие на свободните радикали. Антиоксидантите са молекули, които „подаряват“ електрон на свободния радикал и все пак остават стабилни. Наличието на достатъчно антиоксиданти спира верижната реакция и токсичното състояние, наречено оксидативен стрес. 

Оксидативният стрес е опасно състояние, съпроводено с наличието на прекалено много свободни радикали и недостатъчно антиоксиданти в клетките, които да неутрализират разрушителния процес, водещ до редица заболявания (в това число и хронични и дори рак), както и неблагоприятните ефекти от стареенето. И все пак е важно да знаем, че свободните радикали не могат да бъдат окончателно унищожени, тъй като се произвеждат непрестанно от самите жизнени функции – възникват в резултат на метаболизма. Всъщност на нас ни е необходима една съвсем малка част от тях. Но когато сме изложени на стрес, радиация, тютюнопушене, тежка депресия или нискочестотни ЕМП (електро-магнитни полета); броят на свободните радикали рязко се повишава.

Съвременната индустриализация и технологичен напредък са предпоставка за постоянното ни облъчване с нискочестотни ЕМП. Това влияе на електрическите импулси и естественото електромагнитно поле на тялото. Организмът ни използва сходни импулси, за да предава информация, необходима за комуникацията между отделните клетки. Когато сме под въздействие на електромагнитни полета от външни източници, те могат да нарушат естествените електроимпулси в тялото ни и дори да променят някои функциите и/или структури в клетките.

Клинични проучвания показват, че бебетата и децата са по-податливи на увреждания от ЕМП, което може да се дължи както на това, че имате по-тънки черепи и по-плътни стволови клетки. Това отново увеличава риска от рак и дори може да навреди на развитието на мозъка. И д-р Марта Хърбърт, д-р, детски невролог, Изследовател на мозъчните функции, специализирана в аутизма, твърди, че нискочестотните ЕМП допринасят за токсичното бреме, които са области на „физиологични уязвимости“ за децата и хора от аутистичния спектър. С други думи, Wi-Fi е още по-вреден за мозъка на аутист. ЕМП също могат да нарушат и дори да преместят електрони и йони в атомите на тялото. Това може да засегне тъканите на тялото, които са особено уязвими и да причини увреждане, което също води до рак. Много лабораторни изследвания показват, че ЕМП могат потенциално да увреждат хромозомите, кръвоносните пътища, сърдечно-съдовата система, костния мозък, развитие на ембриони, ендокринна система, епифизна жлеза, протеиновия синтез и др.

Билки използвани за защита от ЕМП и оксидативен стрес

Етеричните масла не са единственият полезен начин за предотвратяване на оксидативния стрес!

Растенията са сред най-големите химически войни в природата, които са развили цял арсенал от химически средства, с които да се бранят от изгладнели животни и атакуващи ги бактерии и паразити. Те са извор на антиоксиданти за тялото ни. Здравословната диета, пълна с билки и хранителни вещества, може да осигури основа за защита на вашето семейството от опасностите от ЕМП и оксидативния стрес, поддържайки клетките ви достатъчно здрави, за да предотвратите унищожаването им.

ДЖИНДЖИФИЛ

Проучване от 2007 г. изследва „радиопротективния потенциал“на няколко билки. От тях джинджифилът показва най-голям потенциал. Билката има и множество гастропротективни ползи. Пресният джинджифил може да бъде включени в различни пикантни или сладки ястия!

СВЕЩЕН БОСИЛЕК

Доказано е, че свещеното растение босилек предпазва от радиация и е силен антиоксидант. Наричана още тулси, тази билка осигурява многобройни антиоксидантни ползи за здравето. Приемайте като чай, когато имате нужда от енергия или за намаляване на нивата на стрес!

РОЗМАРИН

Съединенията, открити в растението розмарин – карнозна киселина, карнозол и розмаринова киселина – също е установено, че имат радиопротективна защите срещу хромозомни щети, причинени от гама лъчение, вид ЕМП. Съставките на растението са различни от това, което намираме в етеричното масло от розмарин! Розмаринът е ароматна билка, която е лесна за отглеждане и е чудесен избор, който да използвате в кулинарните ястия на трапезата си.

КОПЪР

Тази билка има не само антиоксидантни, антимикробни, противоракови, противовъзпалителни и спазмолитични свойства, но е и много безопасна. Алергиите към копър са изключително редки. Копърът съдържа витамин С, калций, магнезий, мед и фосфорни йони. Изследванията показват, че копърът предпазва репродуктивните органи от вредното въздействие на нейонизиращите лъчения, според проучвания направени върху плъхове.

Това са само някои от билките, които можем да включим в ежедневието си!

ЗНАЧЕНИЕТО НА Aнтиоксидантите в aроматерапията

 

Антиоксидантите са мощни инструменти, които тялото ви използва, за да се бори с щетите от свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес. Повечето ЕМ са и небезизвестни антиоксиданти, които не само неутрализират образуването на пагубните за клетките радикали, но и поправят повредените молекули и ги свързват с подходящите ензими. Много различни храни и естествено срещащи се продукти имат антиоксидантни възможности, но етеричните масла оглавяват списъка с богати на антиоксиданти естествени съединения! Редовното използване на етерични масла увеличава ежедневния прием на антиоксиданти чрез вдишване, локално приложение и поглъщане.

Последните лабораторни изследвания показват, че плъховете, лекувани с антиоксиданти не само предотвратява вредата, нанесена от ЕМП, но също така задействат ензими, които помагат за предотвратяване на оксидативния стрес!

Важно е да знаете, че ЕМП вредят както на хората, така и на животните. Изследванията показват, че може да повлияят на растенията, променяйки състава и качеството на основните етерични масла, получени от тях. Това показа проучване от Румъния и Естония, което анализира излъчването от мобилните устройства и влиянието върху състава на ЕМ. Заключенията сочат, че безжичните рутерни устройства увреждат състава на маслата. Ето защо е толкова важно да се запознаете с качеството и чистотата на продуктите – растежа, събирането и съхранението, наличието на синтетични добавки и предоставената информация от производителя за тестването и хим. състав на ЕМ.

НАЙ-ДОБРИТЕ ЕМ ЗА ЕФЕКТИВНА АНТИОКСИДАНТНА ЗАЩИТА; Aнтиоксидантите в aроматерапията

С напредването на възрастта на тялото имунните функции намаляват. Лимфоцитите не са толкова активни. Но докато не можем да спрем времето, ние може активно да се стремим да повлияем на дегенеративните процеси в тялото..

Един добре проучен начин за това е, че може да удължим нашите „теломери“. Структурно, теломерите са защитните „капачки“, които обгръщат краищата на нашите ДНК хромозоми. В книгата „ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ“на др. Блекбърн и др. Епъл те са сравнени с пластмасовите капачки в края на връзките за обувки. Теломерите помагат да се предотврати разграждането на ДНК. Дължината на нашите теломери предсказва продължителност на здравословния живот. Проучвания над двадесет години показват, че те се скъсяват с възрастта, а съкратените теломери са свързани с някои хронични заболявания, диабет, белодробни проблеми, включително рак и сърдечно-съдови заболявания.

Ензимът отговорен за възстановяването на нашето ДНК, която губим в процеса на клетъчното делене се нарича теломераза. Теломераза добавя допълнителни теломери към краищата на хромозомите ни. Като се имат предвид връзките между скъсяването на теломерите и болестта, някои хора вече се интересуват от намиране на начини за удължаване на теломерите си. Но възможно ли е това изобщо? Изследванията около удължаването на теломерите все още са много нови. Но засега, резултатите са обещаващи. Може да успеем да удължим теломерите си чрез прости промени в начина на живот, като например:

⚫ Спазване на здравословна диета.

⚫ Редовни упражнения.

⚫ Управление на стреса чрез дейности като йога и групи за подкрепа.

⚫ Използване на етерични масла.

Предварителни изследвания показват, че етеричните масла от босилек, карамфил, розмарин съдържат мощни антиоксиданти и могат да помогнат за предотвратяване и лечение на причинени щети от токсини от околната среда. Тези масла изглежда упражняват своята полза чрез намаляване на оксидативния стрес (заплаха за дължината на теломерите и имунитета) и директно абсорбиране на свободните радикали, увреждащи клетките. Така че, ако търсите начин да живеете по-здравословен живот, като използвате естествени средства, може да се възползвате от етеричните масла и да ги включите към останалите практики.

Изследване от 2016 г. на 31 етерични масла и ефекта им върху дължината на теломерите установи, че определени масла (най-вече розмарин и босилек) са способни да увеличат видимата дължина на теломерите върху клетките, когато се прилагат в ниски дози. Тези масла също могат да имат защитен ефект при увреждане, причинено на клетките от ЕМП!

1. КОПЪР

Етеричното масло от копър е известно със своите стомашно-чревни ползи, но изследванията предполагат, че може да предпазва и от ЕМП радиация. Няколко лабораторни и човешки проучванията доказаха, че ЕМП може да бъде особено вредно за репродуктивната система, както на мъже, така и на жени, включително увреждане на тестисите и женско безплодие. То може също да застраши развитието на плода в утробата. Копърът съдържа важни антиоксиданти, за които изследователите твърдят, че „могат да намалят вредното въздействие на ЕМП върху репродуктивната система.”

Приложение: Добавете няколко капки витамин Е към 2% разтвор на масло от копър. Използвайте като масло за тяло, когато сте изложени на силно Wi-Fi излъчване.

2. КАРАМФИЛ

Етеричното масло от карамфил е друг отличен избор. Националният институт за стареене създаде система за измерване на антиоксидантните способности в кислородния радикал. Система за измерване на абсорбционния капацитет или ORAC. По този стандарт карамфилово масло има много по-голям антиоксидантен капацитет от всеки друг фактор – почти три пъти по-голям.

Някои от основните съставки на маслото от карамфил, като евгенол, могат да помогнат, когато се използват правилно и смесено с други масла. Бъдете внимателни обаче. Маслото от карамфил е горещо и мощно и противопоказно за хора на кръворазреждащи медикаменти, така че се консултирайте с вашия лекар преди употребата му.

3. МИРТА /СМИРНА

Докато способността на смирната като антиоксидант е тествана само върху нейната екстрактна форма, етеричното масло е посочено на позиция номер две в диаграмата ORAC, което предполага и високата антиоксидантна активност на маслото. Това вероятно се дължи на наличието на високо ниво на сесквитерпени, вид молекула, намираща се в есенциалните масла, които пренасят кислород. Тази ароматна смола обикновено се свързва с Коледа, но има много други предимства, включително антимикробни свойства.

Приложение: добавете 6 капки портокаловото масло и 6 капки масло от смирна в 10 мл. ролкова бутилка и напълнете с фракционирано кокосово масло или масло от жожоба. Нанесете на пулсовите точки по време на медитация.

4. КИПАРИС

Това средиземноморско масло е демонстрирало мощна антиоксидантна способност и съдържа флавоноиди, важно хранително вещество за растенията, което го прави идеален избор. Кипарисово масло също притежава невропротективни способности, както и антимикробни такива.

Приложение: Направете масло за тяло, като смесите по 4 капки от кипарис, тамян и лайм в 10 мл. кокосово масло. Нанесете върху тялото след душ или като овлажнител, ако искате да повишите умствената яснота, докато се борите с оксидативния стрес!

5. МАЩЕРКА

Няколко проучвания показват, че тимолът, основният компонент на мащерката, е от съществено значение за мощните антиоксидантни свойства на маслото. Това не е изненадващо, тъй като мащерката е прекрасно антибактериално средство и е доказано, че има противоракови способности. Маслото от мащерка също може да осигури облекчение при стомашно-чревни проблеми.

Приложение: Опитайте да вземете 2 или 3 капки етерично масло от мащерка във веган гел капсула веднъж на ден след закуска или вечеря. Не забравяйте да напълните капсулата си с растително масло за осигуряване на безопасност и ефикасност. Разбира се, преди това се консултирайте с вашия лекар.

6. БОСИЛЕК

Етеричното масло от босилек е с високо съдържание на евгенол, един от най-мощните открити антиоксиданти в етеричните масла. Евгенолът също е противовъзпалително средство, което го прави ефективно и за лечение на болка. Както бе споменато по-горе, босилекът от съществено значение – беше показано, че защитава теломерите, така че това е важен инструмент за вашата защита срещу оксидативен стрес, предизвикан от ЕМП, и за предотвратяване на стареенето!

ЗАБЕЛЕЖКА: Етеричното масло от свещен босилек има много различни съставки от стандартното босилеково масло. Въпреки това, тъй като може да има до 50% от основния си компонент евгенол, можете да използвате и това масло!

Приложение: Добавете 1-2 капки масло от босилек вместо билка босилек, когато готвите.

7. РОЗМАРИН

Вече видяхме, че етеричното масло от розмарин има способността да защитава теломерите от увреда. Синергичното взаимодействие на различните съединения в това етеричното масло може също да осигури защитен ефект срещу рак.

ИЗТОЧНИЦИ:

https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/radiation/electromagnetic-fields-fact-sheet

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5014506/

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0581574

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2127223/

https://www.mdpi.com/1420-3049/17/3/2704?trendmd-shared=0

https://www.longdom.org/open-access/effects-of-essential-oils-on-telomere-length-in-human-cells-2167-0412-1000230.pdf

https://members.naturallivingfamily.com/wp-content/uploads/2022/03/essential-oils-for-5g-emf-protection-eoa.pdf

http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/topics/radicals.html

https://www.nature.com/articles/s41598-018-35122-y

https://mreengenharia.com.br/pathfisology/Pathophysiology-2009_M_Blank.pdf

Home 1

За повече информация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top