Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Срок на годност на етеричните масла

ИМАТ ЛИ ГОДНОСТ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА?

Съдържание

СРОК НА ГОДНОСТ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Доста дискутирана напоследък тема. Когато имате голям запас от етерични масла, понякога не ги използвате толкова бързо, колкото сте очаквали. Това неизбежно води до намирането на прашна лавандула, мента или тамян и въпросът дали маслата все още могат да се използват. Отговорът изглежда очевиден – етеричните масла не са имунизирани срещу природните закони, така че те трябва да „изтекат“. Истинският отговор на този въпрос е малко по-сложен.

Когато казваме срок на годност на етеричните масла, имаме предвид дали етеричното масло все още запазва своята ефикасност и безопасност. Поради уникалната природа на етеричните масла, те могат да запазят своите предимства и предпочитан състав за дълги периоди, но това зависи от маслото и начина, по който се съхранява. Като цяло сравнени с базовите такива, етеричните масла са доста по-устойчиви на атмосферни влияния.

Знаем, че кислорода, топлината и светлината (UV лъчи) могат да влошат терапевтичната стойност и състава на етеричните масла. Що се отнася до топлината, химичните реакции се ускоряват с повишаване на температурата, удвоявайки се след 10 градуса С (50 градуса F). Това означава, че етеричните масла могат да претърпят химически реакции, ако са изложени на високи температури, затова и нагряването на маслата не е препоръчително.

По същият начин ултравиолетовата (UV) светлина влияе върху химичните реакции. Тя разделя молекулите, като разрушава връзките между атомите. Това създава силно реактивен атом, който се сблъсква с друга молекула кислород, за да създаде озон. Озонът е много нестабилен и затова UV светлината може бързо да повтори този процес. Италиански изследователи съобщават, че излагането на етерично масло от лавандула на UV светлина значително е влошило неговия състав и биохимичен профил. Изводът: UV светлината може да увреди етеричните масла.

Когато една бутилка се отвори и определено количество етерично масло се използва , кислородът влиза в бутилката и запълва новото празно пространство (headspace). Колкото повече кислород постъпва в бутилката, толкова повече окисляване се получава. Окислението е химическа реакция, която променя химичните компоненти на маслото, разграждайки ги до нови съставки.

Публикуваната литература показва, че етеричните масла като лавандула, розмарин, бор и кимион се променят, когато са изложени на светлина или топлина. Те повишават нивата на пероксид и химичният им състав се променя дори при 100 градуса F. Някои масла като бор могат дори да се променят при стайна температура. Колко ще се променят зависи от свободното пространство в бутилката, действителната околна температура и излагането на пряка слънчева светлина.

Наистина няма обща насока, когато става въпрос за стабилността на етеричните масла, нито консенсус относно точните условия, които могат да причинят влошаване, тъй като тя ще варира в зависимост от маслото. Например, богатите на фенол масла като мащерка и риган устояват на разграждането, тъй като фенолите са добри антиоксиданти. Сесквитерпеновите молекули с по-голямо тегло също са по-стабилни и по-добре се противопоставят на химическите промени, отколкото монотерпените с по-малко тегло. Цитрусовите масла, които са предимно монотерпеновият лимонен, са склонни лесно да променят състава си по време на съхранение, особено ако са отворени. Те са доста летливи и е възможно да се изпарят и дори от затворена бутилка с масло.

Като цяло трябва да се спазват тези указания за съхранение за увеличаване срока на годност на етеричните масла:

  • Съхранявайте етеричните масла в тъмно стъкло
  • Съхранявайте етеричните масла на хладно и тъмно място
  • Съхранявайте ги далеч от източници на топлина и пряко излагане на слънчева светлина
  • Прехвърлете отворените етерични масла в по-малки бутилки, когато сте използвали близо 50% от бутилката
  • Ако етеричните масла се нагреят (например гореща кола), оставете ги да се върнат до стайна температура преди отваряне
  • Помислете за съхранение на цитрусови етерични масла в хладилник – доведете ги до стайна температура преди употреба

Химията на едно етерично масло играе съществена роля за това доколко ще бъде склонно към промяна на състава с течение на времето. Някои съставки на етеричното масло са по-податливи на промени, отколкото други.

Монотерпените, като Лимон, Мандарина, Грейпфрут, Бергамот, Портокал и др. имат срок на годност 1-3 години в затворено шишенце и 1-2 години при разпечатано.

Алдехиди + Естери или Монотерпени, като Канела и Касия, Лимонен евкалипт, Лимонена мирта, Маточина, Лимонена трева и др. са с годност между 4-7 години за затворените бутилки и 2-3 години на разпечатаните.

Естери + Оксиди (Кардамон), Монотерпени (Безсмъртниче, Жасмин, Салвия, Копър, Звезден Анасон и др.) са отново със срок между 4-7 години за запечатани и 2-3 за отворените масла.

В тази група са и ред други масла с различен химичен състав, като Камфор, Сладка мента, Целина, Кипарис, Куркума, Манука, Тамян, Бор, Розов пипер, Равинсара, Индийско орехче, Бял равнец, Цитронела, Магнолия, Майорана, Лавандула, Чаено дърво, Роза, Нероли, Гераниум, Кориандър, Мента, Босилек, Мирта, Мащерка, Риган, Евкалипт, Карамфил, Римска лайка, Черен пипер, Иланг-иланг и др.

Последната група етерични масла с най-дълъг срок е тази, в чийто състав преобладават Сесквитерпените. Тези масла могат да запазят състава си непроменен в затворена бутилка 7-12 години и 5-10 години от отварянето на бутилката. Това са масла като, Синя вратига, Атласки кедър и останалите кедрови разновидности, Ветивер, Джинджифил, Копайба, Spikenard, Пачули, Сандалово дърво – всички видове, Мирта,  Син кипарис, дървото на Буда, Амирис и др.

При правилно съхранение (хладно и тъмно място далеч от източници на топлина) етеричните масла имат дълъг срок на годност. Всъщност изследователите установиха, че ментовото масло, съхранявано правилно за около 50 години – съхранявано на хладно и тъмно място в тъмно стъкло и запечатано с восък – отговаря или надвишава качеството и антимикробната активност на прясна проба. Това показва, че маслата могат да поддържат качеството и безопасността си в продължение на години.

За съжаление повечето потребители няма да могат да извършват химичен анализ на етеричното масло, за да определят дали съставът на съхраняваното масло се е променил. Вместо това потребителите трябва да разчитат на сетивата си. Добър показател за променено етерично масло е неговият аромат. Ако маслото мирише по различен начин, това е индикация, че химичният състав се е променил. Цитрусовите масла може да имат бели парчета, които да се носят в тях, когато се развалят. Тези етерични масла, които са етикетирани за консумация, могат да имат променен вкус. И накрая, променените етерични масла могат да причинят по-силно дразнене на кожата.

Gochev V, Stoyanova A, Girova T, et al. Chemical composition and antimicrobial activity of Bulgarian peppermint oils. Sci Papers. 2008;36(5):83-89.

Turek C, Stintzing FC. Impact of different storage conditions on the quality of selected essential oils. Food Res Int. 2012 Apr;46(1):341-53.

За повече информация тук!

Заземяващ бленд

Заземяващ бленд

Заземяващ бленд Една много мека и приятна ароматна комбинация, в подкрепа на депресията и тревожните чувства. Може да се прилага успешно при нервно напрежение и

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top