Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Черен пипер

Какви тайни крие етеричното масло от черен пипер?

Съдържание

Масло от Черен пипер

Черен пипер

Е една от най-широко използваните подправки на планетата. Той се цени не само като ароматизиращ агент в нашите храни, но и за различни други цели, като например медицински цели, като консервант или в парфюмерията. През последните десетилетия научните изследвания констатират многото възможни ползи от етерично масло от черен пипер, като например силно обезболяващите му свойства, ползотворното му влияние при понижаване на холестерола, детоксикацията на организма, повишаване на кръвообращението и много други.

Основната активна съставка на Черния пипер, пиперин, е доказано, че има много полезно въздействие върху здравето.

Маслото има загряващо дейтвие, много добре задвижва кръвта и е подходящо да се прилага при анемични хора със студени крайници. Поради затоплящите, противовъзпалителни и спазмолитични свойства, маслото от Черен пипер намалява мускулните наранявания, тендовагинитите и симптомите на артрит и ревматизъм.

Проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, оцени ефикасността на ароматни етерични комбинации, (в чийто състав влиза и масло от Черен пипер) при болка във врата. Когато пациентите прилагали на шията ежедневно, в продължение на четири седмици крем, съставен от черен пипер, риган, лавандула и етерични масла от мента, групата съобщава за подобрена толерантност на болката и значително подобрение на болката в шията.

Основни приложения и употреби на Черен пипер

 1. Помага за храносмилането

Маслото от Черен пипер може да помогне за облекчаване на дискомфорта от запек, диария и газове. In vitro и in vivo проучванията върху животни показват, че в зависимост от дозата пиперинът на Черния пипер показва антидиарийни и спазмолитични характеристики или може действително да има спазматичен ефект, който е полезен за облекчаване на запек. Като цяло, Черен пипер и пиперин изглежда имат възможни медицински приложения за стомашно-чревни нарушения на подвижността, като синдром на раздразнените черва (IBS).

Едно проучване, публикувано през 2013 г., разглежда ефектите на пиперин върху животински субекти с ИБС, както и подобно на депресия поведение. Изследователите са открили, че животните, на които е даден пиперин, показват подобрение в поведението, както и цялостно подобрение в регулирането на серотонина и баланса в двата им мозъка и колона.  Има доказателства, че аномалии в мозъчно-чревната сигнализация и серотонинов метаболизъм играят роля в IBS.

2.Понижава холестерола

Проучване върху животни на хиполипидемичния (липидопонижаващ) ефект на Черния пипер при плъхове, хранени с високо съдържание на мазнини, показва намаляване на нивата на холестерол, свободни мастни киселини, фосфолипиди и триглицериди. Изследователите установили, че добавката с черен пипер повишава концентрацията на HDL (добър) холестерол и намалява концентрацията на LDL (лошия) холестерол и VLDL (много липопротеин с ниска плътност) холестерол в плазмата на плъхове, хранени с високо съдържание на мазнини. Това е само част от изследванията, които сочат към използването на етерично масло от Черен пипер вътрешно за намаляване на високите нива на триглицериди и подобряване на нивата на общия холестерол.

3. Има антивирусни свойства

Продължителната употреба на антибиотици е довела до развитието на мултирезистентни бактерии. Изследванията, публикувани в Applied Microbiology and Biotechnology, установиха, че екстрактът от Черен пипер съдържа антивирусни свойства, което означава, че е насочен срещу бактериална вирулентност, без да засяга жизнеспособността на клетките, което прави лекарствената резистентност по-малко вероятна. Проучването показа, че след скрининг на 83 етерични масла, Черен пипер, Канела и Смирна са маслата, които блокират образуването на биофилм от Staphylococcus aureus и „почти премахват” хемолитичната (разрушаване на червените кръвни клетки) активност на бактериите S. aureus.

4. Понижава кръвното налягане

Когато етеричното масло от Черен пипер се приема вътрешно, то може да насърчи добрата циркулация и дори да понижи високото кръвно налягане. Изследване на животни, публикувано в Journal of Cardiovascular Pharmacology, показва как активният компонент на Черния пипер, piperine, притежава ефект на понижаване на кръвното налягане. Черният пипер е известен в аюрведичната медицина поради неговите затоплящи свойства, които могат да бъдат полезни за циркулацията и здравето на сърцето, когато се използват вътрешно или локално. Смесването на масло от Черен пипер с Канела или етерично масло от Куркума може да подобри тези затоплящи свойства.

5. Експонира противораково действие

Според проучване от 2010 г., проведено в Мичиганския държавен университет, екстрактът от Черен пипер и неговите съставки проявяват противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови действия. Изследователите открили, че пиперинът и алкил амидите, открити в Черния пипер, са имали дозозависими способности да инхибират пролиферацията на човешките ракови клетки.

6. Облекчава чувствата на тревожност и глад за цигари

Маслото от Черен пипер може да помогне за намаляване на апетита към цигари и симптоми на тревожност при пушачи, лишени от пушене. Едно клинично проучване, публикувано за наркомания и алкохолна зависимост установи, че маслото от Черен пипер може да потисне някои симптоми на отказ от тютюнопушене, включително глад за цигари. Четиридесет и осем пушачи на цигари са участвали в тричасова сесия, проведена след лишаване от пушене през нощта. Участниците бяха разделени в три групи: една група пушачи, са подложени на дифузия от етерично масло от Черен пипер; втора група, на дифузия на Мента / ментол; и трета група на дифузия без добавени масла. След вдишване по време на сесията, съобщените апетити за цигари са значително намалени в групата на Черния пипер по отношение на всяка от двете контролни групи.

Резултатите от това проучване показват, че усещанията на дихателните пътища са ключов аспект за смекчаване на симптомите на нужда от тютюнопушенето.

7. Помага за детоксикация на тялото.

Доказано е, че Черният пипер (Piper nigrum) и пиперинът имат „биотрансформиращи ефекти“, включително детоксификация и повишена абсорбция и бионаличност на билкови и конвенционални лекарства.  Ето защо може да видите пиперин като съставка във вашите добавки.

Изследване на животни от 2013 г., публикувано в клетъчна биохимия и биофизика, установи, че добавките на пиперин са помогнали за нормализиране на кръвното налягане, подобряване на глюкозния толеранс, намаляване на възпалението и повишаване на чернодробната функция при плъхове, хранени с високо съдържание на мазнини. Тези положителни резултати предполагат, че пиперинът може да спомогне за намаляване на симптомите на човешкия метаболитен синдром, като помага на организма да отстрани токсините и да намали възпалението. Служи като стимулант на апетита.

Изследванията показват, че обонятелната стимулация с етерично масло от Черен пипер, което е силен стимулант на апетита, може да улесни преглъщането при хора с неврологични заболявания. Вдишването и поглъщането на масло от Черен пипер активира островната или орбитофронталната кора, което води до подобряване на рефлексивното поглъщане.

През 2008 г. ефектите от стимулиране на обонянието с масло от Черен пипер са изследвани при педиатрични пациенти, получаващи дългосрочно ентерално хранене (хранене с течни добавки или хранене с тръба) поради неврологични нарушения. При осем от 10-те пациенти интервенцията с Черен пипер е продължила три месеца, а петима пациенти са показали увеличение на количеството на пероралния прием – плюс лечението с Черен пипер е спомогнало за по-лесно преглъщане.

8. Може да се използва като хранителен консервант

Етерични масла от Черен и Зелен пипер бяха използвани в проучване in vitro през 2015 г., за да се определи антимикробната активност срещу микроорганизми, които причиняват разваляне на храната. Изследователите са установили, че и двата пиперни масла проявяват антимикробна, противогъбична и антибактериална активност и успешно инхибират растежа на бактериите Staphylococcus aureus в пилената супа. Резултатите от това проучване показват, че и зелените пиперки, и етеричните масла от Черния пипер “са ефективни в контролирането на растежа на известни микроорганизми, развалящи се от храната”.

Как да използвате масло от Черен пипер

Етеричното масло от Черен пипер се предлага в някои магазини за здравословни храни и онлайн. Маслото от Черен пипер може да бъде вдишано директно от бутилката, разпръснато у дома за затоплящ се аромат, приет вътрешно в малки дози (винаги внимателно да се четат етикетите на посоката на продукта) и да се прилага локално.

Когато купувате етерично масло от Черен пипер, особено за вътрешна употреба, не забравяйте да закупите висококачествен, 100% чист продукт, произведен от надеждна и уважавана компания. Поради своите мощни и лечебни свойства, искате да използвате най-добрия продукт, който можете да намерите. Също така искате да потърсите масло, което е екстрахирано с CO2, а не дестилирана пара. Екстракцията на CO2 означава, че химикали като хексан или етанол са оставени извън процеса, което е много добро нещо.

Когато се прилага локално, маслото от Черен пипер създава усещане за затопляне, така че използвайте малки дози и го разредете с масло от носител, като кокосово масло, масло от жожоба или бадемово масло. Можете да използвате разреждане 1: 1, особено ако прилагате маслото върху чувствителната кожа.

Има толкова много начини да се използва етерично масло от Черен пипер и неговите употреби далеч надхвърлят ароматизацията на храната ви. Ето някои лесни начини да използвате масло от Черен пипер у дома:

 • За да се увеличи циркулацията и притока на кръв към мускулите и нервите, добавете 3-5 капки масло от черен пипер към топъл компрес и нанесете върху корема или засегнатите области.
 • За да облекчите дискомфорта от запек, диария и газ, вземете 1-2 капки масло от черен пипер, като го добавите към булъон или супа. Може също да се приложи локално на корема.
 • За да облекчите мускулните наранявания и тендинити, нанесете масло от Черен пипер в зоната на дискомфорт.
 • За да се подпомогнат дихателните условия, приемайте вътрешно или вдишвайте маслото директно от бутилката.
 • За облекчаване на претоварените дихателни пътища, нанесете 2-3 капки топично върху гърдите.
 • За да намалите апетита на цигарите, дифузирайте маслото от Черен пипер или го вдишайте директно от бутилката, когато имате желание.
 • За да го използвате като естествено лечение за артрит и ревматизъм, приложете 2-3 капки повърхностно към зоната.
 • За да помогнете на детоксикацията на тялото, вземете 1-2 капки вътрешно или нанесете 2-3 капки топично върху дъното на краката.
 • За да добавите аромат към супи, яхнии, печени зеленчуци, салати и предястия, добавете 1-2 капки етерично масло от Черен пипер.

Етерично масло от Черен пипер: растителен произход и химичен състав

Етеричното масло от Черен пипер се екстрахира или чрез екстракция с CO2, или чрез парна дестилация. Етеричното масло има пикантен, топъл, пиперлив и мускусен аромат. Често се използва за подпомагане на храносмилателната и нервната системи – стимулиране на кръвообращението и насърчаване на емоционалното равновесие. Черният пипер притежава уникална гъвкавост, която е едновременно енергизираща и затопляща. В допълнение към ободряване на сетивата, той може да се използва за подобряване на умствената яснота и е предпочитан сред спортистите и тези с активен начин на живот, тъй като има затоплящи и енергизиращи свойства.

Етеричното масло от Черен пипер е също важна храна за здравето благодарение на антиоксидантните си свойства, антимикробен потенциал и гастро-защитни модули. С пиперин като активна съставка, Черният пипер притежава богата фитохимия, която включва и летливи масла, олеорезини и алкалоиди. Изследванията върху животни показват как пиперинът подпомага когнитивното функциониране на мозъка, повишава абсорбцията на хранителни вещества и подобрява функциите на стомашно-чревния тракт. Изследванията върху животни също така установиха, че активността на свободното очистване на черния пипер и неговите активни съставки може да помогне да се регулира прогресията на тумора и да действа като общо химиопревентивно вещество.

Археологическите доказателства за употребата на Черен пипер датират от поне 2000 г. пр. Хр. в Индия. Позоваването на пипер се появява в гръцки и римски текстове, което предполага древна търговия между Индия и Запада. Римляните обичали да добавят пипер към храната си; всъщност, в най-старата съществуваща готварска книга, 80% от рецептите съдържат подправката. Открити са и знаци за древна търговия с пипер от Индия до Египет, включително и пипер, с които са били пълнени в ноздрите на Рамзес Велики, когато е бил мумифициран.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ за Черен пипер:

 • Етеричното масло от черен пипер (Piper nigrum) демонстрира потенциалзаремоделиранена тъканите и метаболизъм в човешките клетки

Han X, Beaumont C, Rodriguez D, Bahr T

Изследване на фитотерапия, 2018

РЕЗЮМЕ:

Много малко проучвания са изследвали биологичната активност на етерично масло от черен пипер (BPEO) в човешките клетки. Ето защо, в настоящото проучване, ние изследвахме биологичните активности на ВРЕО в цитокин-стимулирани човешки дермални фибробласти чрез анализиране на нивата на 17 важни протеинови биомаркера, отнасящи се до възпаление и ремоделиране на тъкани. BPEO показва значителна антипролиферативна активност в тези кожни клетки и значително инхибира производството на колаген I, колаген III и инхибитор на плазминогенния активатор. Допълнителен анализ показа, че BPEO е засегнал много важни гени и сигнални пътища, тясно свързани с метаболизма, възпалението, ремоделирането на тъканите и сигнализирането на рак. Това проучване е първото, което предоставя доказателства за биологичната активност на BPEO в човешките кожни фибробласти. Данните показват, че BPEO притежава обещаващ потенциал за модулиране на биологичните процеси на ремоделиране на тъканите, зарастване на рани и метаболизъм. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, BPEO изглежда добър терапевтичен кандидат за различни здравни условия, включително грижи за раните и метаболитни заболявания. Препоръчва се изследване на биологичните и фармакологичните механизми на действие на ВРЕО и основните му активни съставки.

 • Побиотичен потенциал и химичен състав на седем кулинарни екстракта от подправки

Лу QY, Summanen PH, Lee RP, Huang J, Хенинг SM, Heber D, Finegold SM, Li Z

Вестник на науката за храните, 2017

РЕЗЮМЕ:

Целта на това изследване е да се изследва пребиотичен потенциал, химичен състав и антиоксидантна способност на екстрактите от подправки. Седем кулинарни подправки, включително черен пипер, лют червен пипер, канела, джинджифил, средиземноморски риган, розмарин и куркума се екстрахират с вряща вода. Основните химически съставки се характеризират чрез RP-HPLC-DAD метод и антиоксидантният капацитет се определя чрез измерване на колориметрично степента на извличане на ABTS радикалните катиони. Ефектите на екстрактите от подправки върху жизнеспособността на 88 анаеробни и факултативни изолати от чревната микробиота се определят с помощта на агарни блюда Brucella, съдържащи серийни разреждания на екстракти. Бяха идентифицирани и количествено определени общо 14 фенолни съединения, пиперин, канелена киселина и цинамалдехид. Екстрактите от подправки показват висок антиоксидант, който корелира с общото количество основни химикали. Всички екстракти от подправки, с изключение на куркума, увеличават растежа на Bifidobacterium spp. и Lactobacillus spp. Всички подправки проявяват инхибиторна активност срещу избрани видове Ruminococcus. Канела, риган и розмарин бяха активни срещу избрани щамове Fusobacterium и канела, розмарин и куркума, които бяха активни срещу избрани Clostridium spp. Някои подправки показват пребиотично-подобна активност чрез насърчаване на растежа на полезни бактерии и потискане на растежа на патогенни бактерии, което предполага тяхната потенциална роля в регулацията на чревната микробиота и повишаването на стомашно-чревния тракт. Идентифицирането и количественото определяне на специфичните за подправки фитохимикали дадоха представа за потенциалното влияние на тези химикали върху чернодробните микробни общности и дейности. Необходими са бъдещи изследвания на връзките между предизвиканите от подправки промени в чревната микробиота и метаболизма на гостоприемника и превантивния ефект на болестта при животински модели и хора.

 • Черният пипер и пиперина намаляват усвояването на холестерола и повишават транслокацията на холестероловите транспортиращи протеини

Duangjai A, Ingkaninan K, Praputbut S, Limpeanchob N

Journal of Natural Medicine, 2013

РЕЗЮМЕ:

Черният пипер (Piper nigrum L.) понижава липидите в кръвта in vivo и инхибира поглъщането на холестерола in vitro, а пиперинът може да медиира тези ефекти. За да се тества това, настоящото изследване има за цел да сравни действията на черния пипер екстракт и пиперин върху (1) поглъщането на холестерола и ефлукса в Caco-2 клетките, (2) разпределението на мембраната / цитозола на холестерол транспортните протеини в тези клетки и ) физикохимичните свойства на холестеролните мицели. Пиперинът или екстрактът от черен пипер (съдържащ същото количество пиперин) дозозависимо намаляват поемането на холестерол в Caco-2 клетки по подобен начин. И двете препарати намаляват мембранните нива на NPC1L1 и SR-BI протеини, но не и тяхната цялостна клетъчна експресия. Разтворимостта на мицеларен холестерол на липидните мицели не беше засегната, освен с концентрация 1 mg / mL от екстракта от черен пипер. Тези данни предполагат, че пиперинът е активното вещество в черния пипер и намалява усвояването на холестерола чрез интернализиране на транспортиращите холестерол протеини.

 • Антиоксидантни свойства и инхибиране на ключови ензими, свързани с диабет тип-2 и хипертония от етерични масла от черен пипер

Oboh G, Ademosun AO, Odubanjo OV, Akinbola IA

Напредък в фармакологичните науки, 2013

РЕЗЮМЕ:

Антиоксидантните свойства и ефекта на етерично масло от семена от черен пипер (Piper guineense) върху α-амилаза, α-глюкозидаза (ключови ензими, свързани с диабет тип-2) и ангиотензин-I конвертиращ ензим (ACE) (ключов ензим, свързан с хипертония) ) бяха оценени. Етеричното масло се получава чрез хидродистилация и се изсушава с безводен Na2S04 и съдържанието на фенол, радикал [1,1-дифенил-2 пикрилхидразил (DPPH), 2,2′-азино-бис (3-етилбензтиазолин-6-сулфонова киселина) Изследвани са (АВТС) и способностите за отстраняване на азотния оксид (NO)], както и антиоксидантното антиоксидантно свойство (FRAP) и Fe (2 +) – хелатиращата способност на етеричното масло. Освен това, ефектът върху а-амилазната, а-глюкозидазна и АСЕ ензимна активност също е изследван. Характеризирането на съставките се извършва с помощта на GC. Етеричното масло отстранява DPPH ∗, NO ∗ и ABTS che и хелатиран Fe (2+). а-пинен, β-пинен, цис-оцимен, мирцен, аллооцимен и 1,8-цинеол са сред съставките, идентифицирани от GC. Етеричното масло инхибира α-амилазната, а-глюкозидазна и АСЕ ензимна активност в зависимост от концентрацията, макар и да показва по-силно инхибиране на а-глюкозидазата, отколкото а-амилазната активност. Убедително, съдържанието на фенол, антиоксидантната активност и инхибирането на α-амилаза, а-глюкозидаза и ангиотензин-1 превръщането на ензимните активности от екстракта от етерично масло от черен пипер може да бъде част от механизма, чрез който етеричното масло може да управлява и / или предотвратяване на диабет тип 2 и хипертония.

Източник: http://www.aromaticscience.com/category/black-pepper/

Antonia Donkova 0899 807066

Гъбички по ноктите

ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ Онихомикозата или гъбички по ноктите е често срещано състояние, което започва като бяло или жълто петно под нокътната плочка. Малцина са наясно,

Прочетете повече »
ФИБРОМИАЛГИЯ

Фибромиалгия – що е то?

ФИБРОМИАЛГИЯ Фибромиалгията е често срещано състояние с хронична болка, което според съобщенията засяга около 5 % от световното население. Оплакванията са широко разпространени и включват

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top