Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Масло от мандарина

Масло от мандарина – малката сестра на портокала. Ползи и приложения

Съдържание

МАСЛО ОТ МАНДАРИНА

Мандарина (Citrus reticulata) е малко дърво от семейство Rutaceae, с лъскави листа, произхождащо от Югоизточна Азия (Китай и Виетнам). Плодът му, със сладка и ароматна плът, е един от най-малко киселинните цитрусови плодове и съдържа много семена (за разлика от клементината). Маслото от мандарина се получава от външната кора на плода. Маслото се извлича чрез процес на студено пресоване. Етеричното масло от мандарина може да помогне за тонизиране на цялостното здраве и засилва функцията на имунната система. Като тоник, той помага за растежа и правилното функциониране на тялото, като тонизира всички органични системи, функциониращи в него, включително дихателната, храносмилателната, сърдечно-съдовата, кръвоносната, невротичната, отделителната, нервната и ендокринната система.

Основни ароматни молекули: Монотерпени (лимонен, γ-терпинени), монотерпеноли (линалоол, α-терпинеол), терпенови алдехиди.

Съставено главно от монотерпени (лимонен), етеричното масло от мандарина има мощни свойства: успокояващо, релаксиращо, антиспазматично, кръвоносно, леко антисептично и противогъбично. Също така е ефективна при проблеми, свързани с храносмилането (бавно храносмилане, подуване на корема, колики и др.). Маслото от Citrus reticulata може също да облекчи сърцебиенето или обичайните дихателни проблеми.

ПОЛЗИ И ПРЕПОРЪКИ ЗА УПОТРЕБА:

Етеричното масло от мандарина има антимикробно действие. Предпазва храната от бактерии.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25255308/

Може да помогне за подобряване на храносмилането

 Няколко капки от това масло след обяд или вечеря могат да улеснят храносмилането, като стимулират изхвърлянето на храносмилателни сокове и жлъчка в стомаха. Има антиспазмолитично действие и предотвратява болки и спазми в стомаха и червата. Освен това повишава апетита. Мандарина е изключително полезно за черния дроб масло, тъй като подчертахме, че помага за поддържане на правилното отделяне на жлъчката от него и така го предпазва от инфекции. Освен това укрепва черния дроб и оптимизира неговите функции. Маслото от мандарина облекчава стомашни разстройства и помага за поддържане на киселинно-алкалния баланс в стомаха, предпазва го от язви и други разстройства. Освен това се бори с всякакви инфекции в стомашно-чревния тракт. Масажирането на етерично масло от мандарина, разредено в носител в областта на корема след хранене ще стимулира вашите храносмилателни сокове и жлъчката в стомаха, като допълнително ще подпомогне храносмилателния процес.

БИО Мандарина кора (BIO Mandarinier) Pranarom 10мл.

Може да действа като нервен релаксант

 Въпреки че маслото е обикновен седатив, седативното му действие е по-изявено при отпускане и успокояване на нервни страдания и смущения. Може да успокои пристъпи на епилепсия, истерия и конвулсии. Освен това премахва стреса и безпокойството. Със своя свеж, лек и пикантен аромат, мандарината е едно от най-добрите етерични масла при стрес и депресия. Тъй като безсънието е често срещан симптом на депресия, маслото от мандарина съдържа активното съединение N-метилантранилат, което придава мощни седативни свойства. Също така помага за забавяне на симпатиковата нервна система (борба или бягство), осигурявайки осезаемо облекчение от безпокойство и стрес, като същевременно помага на тялото да се отпусне в дълбок сън.

Може да подобри кръвообращението и здравината на кожата

 Маслото от мандарина може да подобри циркулацията на кръвта и лимфата, особено под кожата, което я поддържа подмладена и изглеждаща млада и жизнена. Мандариновото масло ще предпази раните от септични, както и от други бактериални, гъбични или вирусни инфекции. То може да образува защитно покритие върху раната и да насърчи събирането на кръвни плочки и левкоцити на засегнатото място, като по този начин блокира навлизането на микроби. Освен това, в доклад от 2018 г. на International Journal of Molecular Sciences, самото масло има бактерицидни и фунгицидни свойства със защитен ефект.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073409/

Етеричното масло от мандарина има много добре известни ползи за кожата. Маслото често се използва в процедури за грижа за кожата за намаляване на целулит, стрии, белези, задържане на вода и други свързани с тялото състояния на подуване. В козметиката маслото от мандарина или мандарина може да се използва за лечение на кожни проблеми като акне и себореен дерматит. Тъй като е богат на антиоксиданти, той помага в борбата с признаците на стареене. Има полезни свойства за лечение на суха и набръчкана кожа. По отношение на грижата за косата: Маслото съживява медните тонове, почиства мазната коса или възстановява скучната коса, за да я върне към живот.

Облекчаване на болката

Проучване, публикувано в Pharmaceutical Biology Journal, установи, че терпените, открити в етеричното масло от мандарина, по-специално метил-N-метилантранилат, проявяват силни аналгетични ефекти. Действа като блокира сигнала за болка в централната нервна система. Проучването заключава, че трябва да се предприемат повече изследвания на тези съединения, за да се „открият нови аналгетици в терапията срещу болка при хора.“

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26471095/

Подобрената циркулация и кръвообръщение, които са сред ползите на маслото, ще осигурят ефективно облекчение при ревматизъм и артрит. Антиспазматичното действие ще облекчи мускулните спазми, конвулсии и неврологични неразположения. Tерпените, които са съединения, намерени в етеричното масло от мандарина, могат да се използват за създаване на аналгетици в терапията срещу болка при хора.

Инхибира туморен растеж

 Ефектите на етеричното масло от мандаринова кора и лимонен са изследвани върху две линии на растеж на човешки туморни клетки. Както етеричното масло от мандарина, така и лимоненът, химикал, открит в корите на цитрусовите плодове и в други растения, бяха тествани, показвайки инхибирането на туморния растеж на тези клетъчни линии. Това може да доведе до разработването на противотуморни агенти и лечение на рак чрез алтернативна медицина.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22943501/

Тази цитрусова есенция е фотосенсибилизираща. Винаги трябва да се разрежда в растително масло, когато се използва за масажи, защото може да причини кожни раздразнения. Преди употреба винаги правете кожен тест. Като цяло (разреденото) масло от мандарина може да се използва от всеки – от малки деца до възрастни хора и жени, които кърмят; въпреки това, както при много етерични масла, избягвайте употребата при новородени или жени, които са бременни под 3 месеца.

Лимонен D-limonene в Ароматерапията, ползи и приложения

За повече информация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top