Маслата за твоята кожа

Съдържание

Използването на етерични масла за красива, здрава и жизнена кожа не е нищо ново. Има данни за употребата на етерични масла още преди 5000 години в древен Египет.

Кожата е най-големият човешки орган с помощта, на  който тялото ни се очиства от натрупаните замърсявания. (Ако сте възрастен, имате около осем килограма кожа на тялото си.) Тя е и изолиращ щит, който предпазва тялото от екстремни температури, загуба на вода, слънчева светлина, патогени и вредни химикали. Вашият епидермис произвежда нови клетки на всеки 2 секунди, благодарение на този процес вашата кожа се обновява непрекъснато. Тя изпълнява редица важни функции за тялото, като защитна, обменна, терморегулаторна, сетивна, отделителна и др. Кожата е наистина удивителен и сложен орган, който заслужава внимание и грижа. Здравата кожа е гаранция за здравето и нормалното функциониране на обменните процеси в тялото, както и отражение на случващото се там. Всяко едно кожно проявление, като гъбичките, пъпките, бемките, обривите, обилната и лошо миришеща пот са „знак“ за процеси и състояния касаещи организма като цяло. При всички тях имаме двупосочна връзка. Например при чернодробни заболявания кожата пожълтява; при детска шарка температурата спада щом обривът се появи; при атопичен дерматит пък, след третиране с кортикостероиди обривът затихва за сметка на по-тежко дишане или спазми на бронхите; сухата кожа пък, може да бъде симптом за проблеми с жлъчката или недостатъчен прием на витамини. Това означава, че лекувайки кожата трябва да се съобразим с тази двупосочна връзка и да търсим причините по-дълбоко. Единствено изключение правят механичните увреди на кожата, като рани, изгаряния, контузии и т.н.  

skin

Имаме три слоя на кожата и всички те остаряват по малко по-различен начин. Външният слой, известен още като епидермисът, представлява физическа бариера за нашата кожа. Дермата, или средният слой, съдържа колаген и еластин. Те осигуряват сила, твърдост и еластичност. Най-дълбокият слой на кожата е мястото, където се намират съединителната тъкан и мазнините.

С напредване на възрастта, старее и кожата ни. Едно от първите неща, които се случват с нашата кожа е, че колагенът започва да се разпада. Това е поддържащата структура, която държи кожата ни стегната и жизнена. Ние също започваме да губим подкожна мазнина – друга поддържаща структура. Това означава, че кожата ни е по-тънка и е по-трудно да се лекува, когато получим нараняване.

Поради загубата на подкожна тъкан, някои несъвършенства стават по-забележими като пори, космените фоликули и мастните жлези. Кожата също става по-чувствителна към светлината и топлината, тъй като структурите на кожата стават по-слаби и нестабилни. Но това са все естествени и неизбежни процеси.

Други неща, които може да забележите, докато остарявате, са фактът, че изглежда имате повече лунички и петна. Това е въздействието на слънцето. Толкова е важно да се предпазите от слънцето, докато застарявате. Въпреки, че всичко това може да звучи мрачно, има начини да се намалят признаците на стареене и да се насърчи здравата кожа. Един от най-добрите инструменти в тази насока са етеричните масла.

Общото убеждение е, че тъй като етеричните масла са естествени, те винаги са безопасни за употреба. За съжаление това не винаги е така. Когато използвате етерични масла за грижа за кожата, спазвайте условията за безопасност.

Винаги разреждайте етерично масло в носещо масло преди локално приложение.

Не прилагайте етерични масла върху или близо до очите, устните или лигавиците.

Ако възникне дразнене, незабавно преустановете употребата.

Някои етерични масла увеличават фоточувствителността. Не използвайте тези масла, преди да излезете на слънце.

Ако сте бременна или кърмите, обучете се кои масла можете да използвате безопасно. Ако имате съмнения, не използвайте масло.

Природната алтернатива винаги е за предпочитане. Съвременните козметични средства, крият доста опасни съставки и химични елементи, които преминават през кожата и навлизат в телата ни. Неправилната грижа може да увреди кожата, нейната киселинност и защитни възможности и да я направи по-възприемчива към инфекции, алергии, раздразнения и дехидратация. Етеричните масла са богати на антиоксиданти, който подпомагат обновяването на увредените клетки; имат силни антибактериални и противовъзпалителни характеристики и хидратират кожата в дълбочина. Те са изключително полезни за третиране на множество специфични кожни несъваршенства от акне до целулит, както и сериозни кожни заболявания.

skin

Ето и списък на най-добрите етерични масла за красива и сияйна кожа и техните ползи и лечебни характеристики:

БЕЗСМЪРТНИЧЕ – има мощно  противовъзпалително и заздравяващо действие. Лекува рани и инфекции по кожата.  Намалява линиите, бръчките, стриите и белезите, както и пигментните петна. Успокоява и регенерира, при синини, кървящи рани, дерматит и кожни несъвършенства. Има естествена слънцезащитна подкрепа. В помощ при псориазис в комбинация с Лавандула, както и при разширени вени топично с Кипарис.

ЛАВАНДУЛА – успокоява кожата и ù помага да се възстанови. Има антисептично, противоалергично и антибактериално действие. Освен всички тези ползи, Лавандулата стимулира кръвообръщението и увеличава притока на кръв към кожата, това подобрява външния ù вид, поради притока на по-голямо количество кислород и хранителни вещества към нея. Балансира мастната секреция и може да успокои акне и възпаления по кожата. (Потиска растежа на бактериите причиняващи инфекция и акне и заедно с Чаеното дърво, могат значително да подобрят хормоналното акне.) Насърчава изцелението на рани и изгарянията по кожата (от слънце). С напредването на възрастта кожата ни има по-малка способност да се защитава от свободните радикали, като замърсяване, смог, стрес, лоша храна, алкохол и др. Нуждаем се от антиоксиданти за борба с уврежданията, причинени от тези радикали, които включват признаци на стареене като бръчки и фини линии.

Изследванията показват, че етеричното масло от Лавандула помага на организма да произвежда три мощни антиоксиданти, глутатион, каталаза и супероксид дисмутаза. Тези антиоксиданти могат да намалят щетите, причинени от свободните радикали. Това масло, смесено с масло от Тамян и носещо масло, като масло от сладък бадем, може да помогне за облекчаване на възрастовите петна, често срещани при стареенето.

РИМСКА ЛАЙКА – силно антисептично действие. Предотвратява появата на тъмни петна. Съдържа азулен, мощно противовъзпалително средство, нежно към кожата и изключително подходящо за суха или чувствителна кожа, при рани, акне, алергични състояния и обриви, екземи и дерматити. Подпомага регенерирането на кожата заради високите нива на а-бизабилол. Има способността да прониква дълбоко в слоевете на кожата и да задържа влагата.

МАТОЧИНА – съдържа над 30 активни вещества с антимикробни и успокояващи свойства. Засилва защитните възможности на кожата. При екземи, херпес, ухапвания от насекоми и кожни проблеми.

РОЗМАРИН –  заради силните си антиоксидантни характеристики, маслото предпазва кожата от свободните радикали. Подпомага кръвообръщението и регенерирането на кожата, потушава възпаленията и регенерира. Заради възможностите му да подобрява локално циркулацията на кръвта може да се прилага при увисване и подпухналост на кожата, както и при стрии и целулит за насърчаване на оздравителния процес.

РОЗА – ненадминато подмладяващо и укрепващо кожата средство. С противовъзпалителни, успокояващи и хидратиращи характеристики. Спира разграждането на колагена, което може да доведе до загуба на еластичност и бръчки. Предотвратява образуването на белези и инфекции по кожата. Тя може да помогне за премахване на спукани капиляри, намаляване на възпалението, сърбеж и сухота, като в същото време намалява появата на фини линии и бръчки.

САЛВИЯ – съдържа линалиев ацетат, който намалява възпалението на кожата, потиска бактериалния растеж и е естествено средство при обриви и борба с несъвършенствата по кожата, свива порите и подобрява циркулацията.

ТАМЯН – подобрява еластичността и тонуса на кожата, създава защита срещу бактериите и предотвратява стареенето на кожата. За слънчеви петна, възрастови петна и неравномерен тон на кожата етеричното масло от Тамян е отличен избор. При акне, суха и напукана кожа;заличава белезите от стрии, хирургични рани и бръчки. Може да се прилага топично в комбинация с масло от Риган.

COPAIBA – за чиста и свежа кожа, без петна и пъпки. При акнетична кожа регулира омазняването и излишния себум. Това е много меко масло и може да се използва директно върху кожата. Способностите му за подобряване на кожата са огромни. Copaiba масло е подходящо за всички типове кожа. То е мощно противовъзпалително средство. Всъщност няколко източника твърдят, че може да елиминира възпалението. Това е голяма претенция. Възпалението e източник на всички телесни проблеми, включително стареенето на кожата. To е имунната реакция на нашите органи към нещо токсично или непознато за тялото – травма на кожата, бактерии, инфекции, вредни съставки и химични субстанции в продуктите за грижа за кожата и много храни, които причиняват възпаление. Когато този възпалителен процес хронифицира ни е нужен противовъзпалителен продукт за системна грижа, като Копайба.

Copaiba масло е полезно при регенериране на колаген. Също така е изключително мощно, когато става въпрос за стягане на кожата! Много хора са открили, че намалява белезите и разтяганията, включително изглаждането на белези, а не само избледняване на външния вид. Copaiba притежава и мощен анти-гъбичен ефект, което го нарежда в списъка на маслата фаворити при акне. Маслото е изключително полезено и при ухапвания от насекоми и е установено, че значително облекчава дискомфорта от разширени вени, както и подобрява външния вид на кожата. Copaiba спомага за ускоряване на процеса на оздравяване, както и за защита на кожата, когато се прилага локално.

СМИРНА – има силни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Бори се с бактериални, гъбични и вирусни инфекции по кожата. Успокоява, при суха и напукана кожа, подпомага заличаването на бръчки, екземи и рани. Регенерира клетките на епидермиса в дълбочина и предотвратява стареенето на кожата. Пречиства тялото от задържане на токсини, стимулира лимфния дренаж и еластичността на кожата. В комбинация с масло от Грейпфрут може да се прилага успешно срещу целулит.

МЕНТА – то е охлаждащо и освежаващо, както и затоплящо и стимулиращо. Омекотява, тонизира и успокоява кожата и има мощни антисептични и антимикробни свойства. Изследванията, публикувани в Доказателствената допълваща и алтернативна медицина са установили, че маслото от мента е ефективно средство за лечение на черни точки, дерматит, възпаление, слънчево изгаряне, тения, краста и мазна кожа.

ГЕРАНИУМ – Маслото от Geranium има флорален аромат и се използва широко в продуктите за грижа за кожата. То балансира секрецията на себум, което го прави полезно както за суха, така и за мазна кожа. Това ароматно масло съдържа антисептични и противовъзпалителни свойства. Когато се прилага върху белези, маслото от Индрише има способността да ускорява заздравяването и избледняването на белези. Маслото може да помогне и при акне, дерматит и други кожни състояния чрез намаляване на възпалението, борбата с бактериите и успокояването на кожата. Нанесете разредено масло от Индрише при ухапване от насекоми, за да спрете болката и сърбежа и да насърчите заздравяването. Тъй като маслото е стягащо, то може да намали появата на бръчки чрез стягане на кожата.

БЯЛ РАВНЕЦ – Chamazulene, който се открива в растението съдържа по-висока антиоксидантна стойност, отколкото витамините С и Е. Това е изключително полезно за кожата и имунната система. Помага да се елиминират свободните радикали в тялото и локално по кожата. Насърчава производството на колаген, за млада и здрава кожа без бръчки.

ЧАЕНО ДЪРВО – Маслото от Чаено дърво е силно антисептично и може да се бори с различни бактериални инфекции. То има също антивирусни и противогъбични свойства, което го прави ефективно средство за лечение на състояния като брадавици и гъбички на ноктите на краката. Използвано е широко за лечение на пъпки и акне, маслото от Чаено дърво може да се използва локално за циреи, порязвания, изгаряния и мазоли. Малко масло от Чаено дърво бързо ще облекчи болката и възпалението от ухапвания от насекоми.

НЕРОЛИ – Neroli има успокояващи и повдигащи свойства и много сладък цветен аромат. Това масло съдържа също химикал, наречен цитрал, който помага на клетките да се регенерират. Поради това може да лекува стрии, да балансира производството на мазнина и да свие външния вид на порите, като същевременно оставя кожата хидратирана.

ИЛАНГ-ИЛАНГ – Това етерично масло помага да се контролира производството на себум. Също така помага за регенериране на кожните клетки, изглаждане на фините линии и подобряване на еластичността на кожата.

Заземяващ бленд

Една много мека и приятна ароматна комбинация, в подкрепа на депресията и тревожните чувства. Може да се прилага успешно при нервно напрежение и понижено внимание.

Прочетете повече »
Масло от джинджифил

Джинджифилът – приятел на стомашо-чревния тракт, намалява възпалението и гаденето

Джинджифилът е цъфтящо растение в семейството Zingiberaceae; коренът му е широко използван като подправка и се използва в народната медицина от хиляди години. Благодарение на

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top