Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Масла срещу депресия

Масла срещу депресия, стрес и безсъние

Съдържание

Масла срещу депресия

Според FDA, много хора, които са депресирани, намират конвенционалното психиатрично или психологично лечение за много полезно. Въпреки това, мнозина изразяват загриженост относно дългия списък от документирани опасни странични ефекти, свързани с лекарства, които променят ума и търсят по-безопасни алтернативи. Естествено, етеричните масла не могат да изместят сериозните медикаменти и нуждата от провеждане на терапия.

Депресията е свързана с промени в химията на мозъка, включително кортикотропин освобождаващ фактор (CRF), серотонин (5-HT) и тирозин хидроксилаза (TH). Има доказателства, че вдишването на разредените, разсеяни летливи масла от някои етерични масла може да повлияе химията на мозъка по няколко начина.

Тези съединения влизат в кръвоносната система през белите дробове и предизвикват мозъчна химия, когато се пренасят от кръвта в мозъка. Друг път, по който летливите маслени съединения пътуват, за да повлияят на лимбичната система на мозъка, е чрез неговата връзка с обонятелната система, където те се свързват с обонятелните рецептори. От там те достигат до по-дълбоките части на мозъка, които контролират неща като стрес и емоционални реакции чрез завладяващо пътуване, което е извън обхвата на този пост, но си заслужава да бъде прочетено!

Масла срещу депресия: Използването на следните етерични масла за симптомите на депресия е подкрепено от строги проучвания, демонстриращи тяхната ефективност. Както при всеки вариант за домашно лечение, винаги използвайте здравия разум и следвайте указанията за безопасност, както и съветите на вашия лекар.

Масла срещу депресия, препоръки:

 

1. МАСЛО BERGAMOT

Бергамотът може да ви помогне да избегнете страничните ефекти на лекарствата за тревожност, като същевременно осигурите много от ползите им с приема му. В проучването при плъхове е показано, че нормализира и балансира мозъчната химия. Най-добрите практики за ароматерапия признават подобен ефект при хората; бергамотът е голямо етерично масло, което може да се използва като анксиолитично (анти-тревожно) средство.

2. МАСЛО ОТ КЕДЪР

Това етерично масло е мощен инструмент, ако симптомите на депресия или тревожност влияят негативно на работата ви – това важи и за работата в училище и в домакинството! Дървесният аромат не само изглежда подобрява работата при стресови условия на работа, но може да бъде полезен при различни депресивни симптоми.

Имайте предвид, че горното изследване не посочва вида кедър, но най-вероятните кандидати са Cedrus atlantica или Cedrus deodara. Ароматерапевтите най-вероятно ще използват Atlas Cedarwood за тези цели. Това етерично масло за депресия ви помага да изоставите тревогите си от работа и да преминете към спокойна рутинна работа.

Австралийското етерично масло от червен кедър е специфичното масло, приветствано в това проучване при плъхове като „нов кандидат за лечение на депресивни разстройства“. Както можете да видите, семейство кедър има много потенциал в тази сфера и може да опитате да експериментирате, за да видите кой е най-подходящ за вас и вашите специфични симптоми.

3. CLARY SAGE МАСЛО

Clary Sage показва активност, подобряваща настроението, дори когато настроението се променя поради хормонални промени, свързани с менопаузата. Етеричното масло влияе върху химията на мозъка, за да помогне за възстановяването на по-нормалните нива на основните мозъчни химикали, отговорни за функцията на щитовидната жлеза и депресията. Употребява се при безсъние и стрес.

4. ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ТАМЯН

Очевидно е защо етеричното масло от тамян е предпочитано при справяне с депресията, особено при жените. Помага за балансирането на хормоните и химията на мозъка с небесен, дълбок и смолист аромат. 

В проучване от 2008 г. то е използвано заедно с две други етерични масла срещу депресия, лавандула и бергамот, за облекчаване на депресията при терминално болни пациенти. Не само че подобрява депресията, но и сместа намалява нивата на болка.

Като се имат предвид резултатите от това и други проучвания, за никого не е изненада, че етеричното масло от тамян е предпочитано за много цели. Но една от любимите ми употреби на масло от тамян е за подпомагане на рака.

Известно е, че Tамянът забавя дишането и ускорява сърдечния ритъм, два симптома, които се появяват, когато сте стресирани, нервни, напрегнати. Разрежда кръвта.

5. ГЕРАНИУМ МАСЛО

Това изследване използва гераниум по време на други лечения на депресия като масаж. Етеричното масло от гераниум увеличава синергично антидепресантното въздействие на други масла. Розовият аромат веднага повишава настроението и облекчава тревожността.

7. ЛАЙКА

Известно е, че лайка е успокояваща и релаксираща за многобройните системи на тялото! Използвани както вътрешно, така и външно, немската лайка и римската лайка имат антистресови съединения, присъстващи и в двете форми.

Етеричните масла от лайка също значително намаляват симптомите на депресия, когато се разпространяват по време на стрес или ниска мотивация. Когато избирате от етерични масла за депресия, изберете лайка, ако вашите симптоми на тревожност също причиняват храносмилателни разстройства. Ще се изненадате колко може да помогне! Римската лайка успокоява и отпуска ума и тялото.

8. МАСЛО ОТ ЛАВАНДУЛА

Ако можете да използвате само едно от етеричните масла за депресия, лавандулата е една от най-добрите. Тя има дълга и добре документирана история като успокояващ и лечебен агент.

Етеричното масло от лавандула е било използвано в различни проучвания както при мишки, така и при хора и изглежда, че показва способност за: облекчаване на стреса и тревожността чрез пряко действие върху химията на мозъка, защита на мозъчните клетки от невротоксини in vitro, възстановяване на нормалната функция след кофеинови ексцеси, облекчаване на стреса, предлагане на възможна защита на мозъка от химически увреждания  и включително болестта на Алцхаймер, лечение на тревожни разстройства, лечение на възпаление, главоболие, стрес и депресия и за облекчаване на някои предменструални напрежения.

Въпреки че всеки трябва да се справи с причината за депресираните чувства, е удачно да се каже, че етеричното масло от лавандула може да подобри настроението или да възстанови нивото на мотивация и да подкрепи другите ви лечебни усилия. Лавандулата е известна като лек за всичко – от обикновени главоболия до мигрена, страх, нервност, безсъние, хипертония, тревожност и депресия. Има релаксиращ и успокояващ ефект.

9. ЛИМОН

Всички цитрусови етерични масла играят важна роля в справянето с депресията, но озаряващият ефект на лимона може да бъде най-мощният от всички. Не само, че лимоновото етерично масло отлично подобрява настроението, но също така може да помогне да се вдигне мозъчната мъгла, която често съпътства симптомите на депресия.

10.  MELISSA МАСЛО

Мелисата (Маточина), помага за облекчаване на възбудата, намалява асоциалността, увеличава времето, прекарано в конструктивни дейности, подобрява химията на мозъка и работи синергично с лавандулата.

Етеричното масло се използва за лечение на стресови разстройства в допълнение към Бергамот е освежаващо. То помага за издигането на духа.

 11. МАСЛО ОТ ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ

Етеричното масло от индийско орехче, когато се разпространява, наподобява точно очакваните резултати от антидепресантите без опасните странични ефекти при проведено проучване върху плъхове. Ползите изглежда се увеличават, ако етеричното масло от индийско орехче се комбинира с екстракт от черен джинджифил (сорт, тясно свързан с обикновения корен от джинджифил). То е затоплящо и стимулиращо!

12. ПОРТОКАЛОВИ МАСЛА

Както сладките, така и горчивите портокалови дървета произвеждат етерични масла, които имат антидепресантни ползи. Етеричното масло от нероли, дестилирано от цветята на горчивото портокалово дърво, показва значителни анти-тревожни ефекти. Виждаме, че хората го използват успешно с хормонални промени в настроението и стреса.

Етеричното масло от сладък портокал пък предлага решения за някои от най-належащите проблеми около депресията. То значително подобрява способността за концентрация върху задачите, което го прави идеално за употреба при малки деца. Сладкият му аромат е приятен и подходящ за всички условия. Wild Orange и други плодове в семейството на цитрусовите продукти дават свежест и настроение.

13.  МАСЛО ОТ ПАЛМАРОСА

Палмароса е сладка миризлива трева от семейството на лимонената трева. То е предложено като потенциален естествен източник на инхибитори на МАО без вредните странични ефекти на лекарствата.

14. PEPPERMINT

 Етеричното масло от мента осезаемо ви енергизира, когато сте уморени и нямате мотивация. Установено е, че повишава мотивацията, жизнеността, стимулацията на кората, настроението, релаксацията и бдителността.

15. МАСЛО ОТ РОЗА

Едно от най-ценните масла, розовото етерично масло е свързано с чувството на по-спокойна, комфортна или естествена среда. То предпазва мозъците на депресираните индивиди от оксидативен стрес в проучвания при плъхове. Розата има приятен аромат, който помага за стимулиране на нервната ви система.

Розовото етерично масло също облекчава депресията и чувствата на беда.

16. РОЗМАРИН

Етеричното масло от розмарин има потенциални ползи за психичното здраве. Тези открития са в съответствие с историческата употреба на розмарин и приетите практики за ароматерапия.

Установено е, че етеричното масло от розмарин показва антидепресантна активност в рамките на две седмици, когато се разпространява в продължение на 30 минути на ден. Розмарин подобрява стресовата реакция, помага за клиничната депресия и предпазва мозъка. Това е мощно етерично масло за депресия.

17. САНДАЛОВО МАСЛО

Етеричното масло от сандалово дърво демонстрира мощна, заземяваща, антидепресантна активност при вдишване или дифузия. Някои хора смятат, че качественото етерично масло от сандалово дърво е много скъпо. Въпреки това, то може да се разглежда като полезна инвестиция в дългосрочното ви здраве.

Добре установената история на ползите за здравето и като полезно етерично масло за депресия, правят добавянето на сандалово дърво към вашата колекция мъдро решение. Използвайте сандалово дърво за дифузорни смеси, рецепти за грижа за тялото и смеси за поддържане на съня.

Сандаловото дърво има успокояващ аромат. Той може да действа като успокоително, за да спомогне за облекчаване на напрежението и да се бори със стреса и безпокойството.

18. ВЕТИВЕР

Ефектите на дишане и дифузия на етерично масло от ветивер го правят основно в списъка на етеричните масла за депресия. Това проучване показва действие при плъхове, подобни на анти-тревожни лекарства; въпреки това вредните странични ефекти няма да съществуват в сравнение с традиционните лекарства, отпускани с рецепта.

Ароматът е успокояващ, заземяващ и земен – друг добър избор за младите хора, които имат проблеми с фокуса или вниманието, дължащи се на тревога. Твърди се, че е по-добро от другите етерични масла за намаляване на симптомите на ADHD. Подходящо за деца!

19. YLANG YLANG ESSENTIAL OIL, Масла срещу депресия

Историческото масло от иланг-иланг е използвано за балансиране на централната нервна система и за умствена релаксация. Можете да го наречете царицата на етерични масла за депресия. Иланг-иланг работи директно върху мозъчните химикали, за да намали тревожността и депресията.

Масла срещу депресия:

Съвременните изследователи са установили, че то успокоява, за да придаде хармонизиращ ефект и да намали симптомите на тревожност и депресия.

Омъжените двойки, които намират, че интимното им време е негативно повлияно от депресията, ще бъдат развълнувани да чуят, че изследванията потвърждават, че иланг иланг може да помогне. Вдишването или дифузията на иланг-иланг етерично масло може да помогне за подобряване на положителните чувства по отношение на сексуалността като цяло. Освен това, иланг-илангът е един от най-търсените аромати за парфюмерията, маслото е всеизвестен афродизиак.

Използвана литература за Масла срещу депресия:

www.naturallivingfamily.com

 

За поръчка или регистрация:
https://www.mydoterra.com/antoniyadonkova  

error: Content is protected !!
Scroll to Top