Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

джинджифил и куркума

Прилики между джинджифил и куркума, ползи и приложения

Съдържание

Забелязали ли сте приликите между джинджифил и куркума?

Тези две етерични масла съдържат зингиберен, който осигурява антиоксидантна подкрепа. Куркумата съдържа 0,1–15% зингиберен, докато джинджифилът има 20–40%. Джинджифилът също е химически по-сложен от куркумата, което му придава по-обхватен ароматен профил.

Джинджифилът се използва и заради богатите си етерични масла (30 до 70%) в сесквитерпени (зингиберен, β-сесквифеландрен и аркуркумен) и монотерпени (камфен). Сесквитерпените са в основата на деконгестантната, вено-лимфната, антиалергичната, противовъзпалителната, успокояваща и хипотензивна активност на етеричното масло от джинджифил.

Коренът на джинджифил е известен със своите храносмилателни ползи, което го прави съюзник в профилактиката на морска болест и в борбата срещу гадене и повръщане при бременни жени. Джинджифилът има аналгетични, противовъзпалителни, имуностимулиращи и антиоксидантни свойства. Чрез влиянието си върху кръвообращението, той помага и за предотвратяване на сърдечно -съдови заболявания. Този признат гастропротективен агент се използва заради неговото хепатопротективно, нефропротективно и храносмилателно действие. Джинджифилът действа и като антибактериално средство срещу Helicobacter pylori и Staphylococcus aureus, като антивирусно средство срещу вируса на херпес и грип и като фунгицид.

Ползите

Джинджифилът подпомага храносмилането и допринася за нормалното функциониране на червата.

Освен това помага за поддържане на подвижността на ставите и помага за предотвратяване на сутрешната скованост. Джинджифилът подпомага естествената защита на организма и също така участва в нормалното функциониране на стомаха в ранна бременност.

Допринася за физическото благосъстояние.

Zingiberene е моноцикличен сесквитерпен, който е преобладаващата съставка на маслото от джинджифил (Zingiber officinale), от което получава името си. Това е съединението, което придава на джинджифила отличителен аромат. Същият този терпен, както вече стана ясно, може да бъде открит и в куркумата, друго прекрасно масло, чийто ползи често са подценявани.

Куркумата, наричана още Curcuma longa L., индийски шафран или дори дива куркума, е тревисто растение, което може да расте до 1 метър височина и да цъфти на нивото на земята. Интересната част е нейното коренище, което съдържа всички активни съставки, свързани с ползите от куркума.

Куркумата съдържа три основни активни съставки, наречени куркуминоиди (куркумин, деметоксикуркумин и деметоксикуркумин), както и етерични масла с куркум, атлантон и зингиберен.

За да бъде ефективна, тази ярко жълта подправка с характерната миризма трябва да се абсорбира в тялото.

Коя формула насърчава усвояването на куркума в организма?

Проучване от 2008 г. разкри, че комбинацията от куркума и етерични масла насърчава усвояването на куркума в организма, което я прави 6,93 пъти по-бионалична, отколкото когато се приема самостоятелно или когато се комбинира с пиперин от черен пипер.

куркума 1

Тази графика показва, че усвояването на куркумин е по-бързо, когато се комбинира с етерични масла и започва да действа след първия час. Максималната концентрация в кръвта настъпва след 4,5 часа, докато абсорбцията на куркумин в комбинация с пиперин или куркумин на практика изчезва до този етап. Само комбинацията от куркумин и етерични масла остава широко количествено измерима в кръвта след 8 часа.

Каква форма на куркума е най-удачна?

Прах: куркумата е идеално допълнение към супа, ориз или тестени изделия и може да се използва и за подправка на риба или месо.

Прясно: куркумата може да се нарязва на малки парченца и да се използва варена или сурова, или дори да се добави към рецепта за сок или смути.

Като хранителна добавка: натуралната куркума се предлага и от аптеките под формата на капсули, която се приема с чаша вода по време на хранене.

Етерично масло от куркума: приемано в капсула с базово масло (зехтин, кокос)

За какво е полезно маслото от куркума?

Куркуминът е мощен антиоксидант и е доказано, че етеричното масло от куркума помага за повишаване на ефикасността и усвояването на куркумина. Куркумата съдържа и химичните компоненти ар-турмерон и куркум. Тези химични съставки са известни със своите ползи за нервната система.

Куркумата е мощно етерично масло. Когато се приема вътрешно, той предлага ежедневна антиоксидантна подкрепа и подпомага здравата нервна система, клетъчната функция и имунния отговор. Също така помага за поддържане на здравословен глюкозен и липиден метаболизъм и здравословна циркулация.

 При вдишване куркумата повдига настроението и емоциите.

Приемайте 1-2 капки дневно в растителна капсула, за да подпомогнете клетъчните антиоксидантни ензими и да поддържате здравата нервна система и клетъчната функция.

Използвайте куркума върху кожата, като средство за петна или цялостна маска за лице, за да намалите появата на петна или за здрав цялостен блясък, като се съобразите с нужното процентно разреждане в база.

Кога още се препоръчва куркума?

Някои физически състояния, които могат да увредят ставната функция

  • Интензивни спортове
  • Физическа работа
  • Наднормено тегло
  • Предишно случайно нараняване.

Поддържането на оптимален и траен комфорт на ставите е от съществено значение по време на развлекателни, домашни и професионални дейности. Екстрактът от куркума помага за поддържане на еластични и гъвкави стави!

1Chandran B. et al., 2012 as per the classification of the American College of Rheumatology (ACR)

2Kuptniratsaikul V. et al., 2014 / Panahi Y. et al., 2014
3Anthony B. et al., 2008, A pilot Cross-Over Study To Evaluate Human Oral Bioavailibility of BCM-95®
Source of the schema :  Anthony B. et al., 2008, A pilot Cross-Over Study To Evaluate Human Oral Bioavailibility of BCM-95®

Енергийни вибрации

Как етеричните масла могат да повишат нашите енергийни вибрации и да ни направят здрави и балансирани

Как етеричните масла могат да повишат нашите енергийни вибрации и да ни направят здрави и балансирани? Днес открехвам завесата към една голяма тема, а именно

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top