Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Пробиотици

Пробиотици – как да изберем най-подходящия?

Съдържание

Пробиотици – как да изберем най-подходящия?

Това са полезни бактерии под формата на хранителна добавка или ферментирала храна, които могат да бъдат приемани с цел да възстановят увредената чревна флора. Те имат най-широко приложение в лечението на гастроентерологични заболявания (колит, диария, вирусни инфекции на хр. тракт, болест на Крон, превенция на рак на дебелото черво, инфекции като Helicobacter и E.coli и др.. Те могат да повлияят и на много други заболявания като: диабет, артрит, хепатит, цироза на черния дроб, жлъчна болест, менингит, урогенитални инфекции,алергии, автоимунни заболявания и мн. други. Последни научни изследвания доказват и тясната обвързаност на червата с мозъка. Оказва се, че пробиотиците могат да подобрят депресивните симптоми и да повлияят на сериозни умственни повреди, като аутизма например. Те могат да намалят възпалителни процеси в организма, да подобрят състоянието на кожата в диагнози като акне, атопичен дерматит и др.. Друга не много известна полза на пробиотиците е влянието им върху сърдечната система. Те помагат за намаляване на кръвното налягане,холестерола и триглицеридите. Редуцират инсолиновата резистентност, затова учените ги смятат за ценни при борбата с високото кръвно, заради липсата им на странични ефекти (При хипертоници употребявали пробиотици за период по-дълъг от 8 седмици, съдържащ 100 милиарда или повече бактерии, е установено стабилизиране на кръвното налягане.). Изследвания от 2014г. за ползите от пробиотиците, доказват подобряване на инсулиновата чувстителност. Комбинацията от пробиотици и пребиотици може да контролира нивата на кръвната захар, особенно ако те са високи.

КОГА И КАК ДА ПРИЕМАМЕ ПРОБИОТИЦИТЕ?

Важно условие е пробиотиците да бъдат приемани на празен стомах (заради оцеляването им в стомаха) за да преминат по-бързо през солната киселина, която може да ги унищожи. Изборът на пробиотик с двойна капсула е допълнително условие за оцеляването на добрите бактерии и достигането им до нужното място – първата капсула се разтваря в стомаха, а втората в червата. Основният недостатък при нея е, че капсулата става твърде обемна и няма достатъчно място за добавянето на повече щамове в нея. След приемът на капсулата е добре да се избягват топли напитки поне 10-15 мин., защото топлината също ги убива. Някои пробиотици трябва да бъдат съхранявани в хладилник, а други няма нужда; затова е изключително важно да прочетем какво е указано на опаковката. Пробиотикът на Дотера не е нужно да се съхранява в хладилник. Добрият пробиотик трябва да съдържа колкото може повече различни видове бактерии. Различните щамове имат различни силни и слаби страни, затова комбинацията от повече видове бактерии ще даде по-добър резултат. За да е добър един пробиотик, друго условие е да съдържа достатъчно голямо количество бактерии – най-малко 6-8 милиарда, това гарантира оцеляването на поне част от тях. Един качествен пробиотик трябва да предизвика „реакция на изтребване“. Попадайки в храносмилателния тракт пробиотиците започват да унищожават бактериите и вирусите. Измирайки те отделят токсини, които предизвикват в организма реакции като: замаяност, умора, обрив. Тези симптоми обикновенно отшумяват след ден, два. Това е така нареченото „изтребване“ показател, че пробиотика действа. Дозата трябва да бъде увеличавана постепенно до достигане на това терапевтично ниво. Това е индивидуален процес и зависи от количеството на микроби и патогени в червата. Затова е добре първо да се започне с детокс и изчистване на червата от бактерии, гъбички и паразити (например с GX assist на DoTERRA) и след това да се премине към захранване на червата с добри бактерии, като не забравяме и придържането към строг хранителен режим за по-добър ефект.

Ето някои общи напътствия относно препоръчителния дневен прием на пробиотици:

  • за възрастен – около 15-20 милиарда бактериални клетки дневно
  • бебе до 12 мес. – 1-2 милиарда дневно
  • малко дете от 1 до 2 години – 2-4 милиарда клетки
  • дете от 2 до 4 години – 4-8 милиарда бак. клетки дневно
  • дете от 4 до 10 години – може да приема от 8 до 12 милиарда дневно
  • от 12 до 16 години – 12-15 милиарда

Хубаво е минималният лечебен период на прием за отстраняване на патогенната флора да е около 6 месеца. Важно е добрите бактерии да се “натрупат”, да се почувстват стабилни и да се колонизират. През този период на прием е добре да спазвате диета и да не храните червата с други патогени като захари и преработени въглехидрати. Въвеждането и спирането на пробиотика е добре да става постепенно. Не всички бактериални видове във вашия пробиотик ще издържат на стомашната киселина, но е важно да отбележим, че дори мъртвите пробиотични бактерии са полезни за нашите черва. Стените на техните клетки съдържат вещества, които стимулират имунната реакция, абсорбират токсините и ги извеждат от тялото.Основни групи бактерии:

1). Лактобацили:

Това е най-голямата група бактерии, произвеждащи млечна киселина (l.acidophilus, l.bulgaricus, l.rhamnosus, l.salvarius и др.). Те са най-многобройните обитатели на стомашно-чревния тракт, лигавиците на гърлото, устата, носа и гениталиите. Откриват се в големи количества в кърмата. Лактобацилите участват в процеса на клетъчно обновяване в червата, активират имунната система и стимулират дейността на макрофагите, неутрофилите, синтеза на имуноглобулини и интерферони. Чрез производството на млечна киселина, поддържат ph 5.5-5.6 върху лигавиците и това потиска развитието на патогени. Освен млечна киселина, Лактобацилите произвеждат и водороден пероксид, който е силно антисептично, антибактериално, антигъбично и антивирусно вещество и не позволява на бактериите да се установят в червата.

l. casei –помага в борбата с инфекциите, поддържа имунитета, подобрява холестерола, блокира действието на хеликобактер пилори, при алергии.

l. acidophilus – един от най-популярните щамове. Облекчава газове и подуване, при хора с лактозна нетолерантност, редуцира растежа на е.коли, подпомага създаването на вит. К, намалява холестерола, подобрява вагиналната флора.

l. bulgaricus – достатъчно стабилен да издържи стом. киселина. Противотуморно, противоязвено, антибиотично действие. Неутрализира токсините, имуномодулатор.

l. brevis – оцелява в стом.-чр.тракт, поддържа Т-клетките убийци, неутрализира хеликобактер пилори.

l. rhamnosus – поддържа бактериалния баланс и здравата кожа, действа благоприятно при атопичен дерматит. Понижава хормоните на стреса и нервнотрансмитерните рецептори на гама-аминомасленната киселина, намалява тревожността, бори се с инфекции на пикочните и дихателни пътища. Оцелява в стомаха.

2). Бифидобактерии:

Тези бактерии са най-многобройни в дебелото черво, дългия отдел на тънките черва и гениталиите (b.bifidum, b.breve, b.longum, b. infantis и др.). Те действат като източник на хранителни вещества в организма и синтезират органични киселини, протеини, аминокиселини, витамини ( В2, В1, В3, В6, В12, К, фолиева киселина, пантотенова киселина). Подпомагат абсорбцията на желязо, калций и вит.Д. Те са вторите по многобройност бактерии в пробиотичните добавки. Активират имунната система и произвеждат антибиотично подобни вещества, които защитават червата от патогени.

Bifidobacterium bifidum- най-преобладаващия пробиотик в дебелото черво. Блокира действието на някои вредни бактерии като кандида, патогенни ешерихия коли. Подобрява вагиналната микрофлора, за лечене на диарии.

Bifidobacterium breve – отблъсква лошите бактерии и подпомага населяването на червата със здрави. Подходящ при диарии, синдром на раздразненото черво, колики.

Bif.Lactis – грижи се за имунитета, бори се с туморите, подобрява усвояването на витамини и минерали, намалява лошия холестерол, намалява чревната пропускливост, подпомага лактозната непоносимост, подобрява работата на стом.-чр. тракт, бори се с кариеси, блокира действието на хеликобактер пилори, помага при алергии и тушира възпаления.

3). Enterococcus faecium или Streptococcus faecalis.

Населяват дебелото черво, където контролират лошите бактерии чрез производството на водороден пероксид и ph до 5.5. Ефективни са при различни форми на диария. Участват във ферментацията на въглехидрати.

4). Saccaromyces boulardii.

Това са дрожди, ефективни при различни форми на диария и антагонист на Candida albicans. Доказано ефективни при лечение на възпалителни заболявания на червата като болест на КРОН.

5). Bacillus subtilis и почвени бактерии. Това е спорообразуващ микроб, устойчив на стомашната киселина, особенно ефективен при алергии и автоимунни заболявания. Тези почвени бактерии са преходни микроби, които не населяват човешкия организъм. Те преминават през него, вършейки доста полезна работа. Имат имуностимулиращи и антибактериални свойства, произвеждат храносмилателни ензими и др. активни вещества ( в миналото, хората са поемали в големи количества почвени бактерии, като са консумирали вода от потоци и кладенци). Много добре почистват и разграждат изгнилите остатъци в червата и потискат микробите на гниенето, така нормализират чревната флора. Подтиска растежа на салмонела и др. патогени.

bacillus coagulans – подобрява хранителната абсорбция. Бактериалното неравенство в чревната флора влияе върху създаването на ракови клетки чрез продуциране на ензими, които трансформират нормалните клетки в активни канцерогени. Вредните бактерии в дебелото черво поощряват туморното производство. Използването на пробиотични бактерии може да се осъществи не само чрез прием на добавки. Ферментацията на храни като млека, плодове, зеленчуци и меса също може да даде на организма така нужните полезни бактерии и да олесни храносмилането (кисело зеле, маджун, кефир, тофу, маслини, фер. соеви зърна, риба, кисели млека, сирене и др.).

Много е важно да знаете, че заселването на червата с добри бактерии само по себе си не е достатъчно, важно е тези бактерии да оцелеят по-дълго там и да се размножат. За целта им е нужна храна, която да им подсигури оцеляването и разрастването. Фрукто-олигозахаридите в капсулите на Дотера играят тази роля. Тези съединения са считани за пребиотици. След като бъдат погълнати, те се насочват към дебелото черво, откъдето стимулират активно размножаването на полезни микроорганизми, които подпомагат усвояването на хранителните вещества и са важни за нормалното храносмилане.

Изборът на качествен и надежден продукт е важната гаранция за вашия успех и справянето с конкретен проблем.

Четете внимателно и бъдете информирани!

За контакти

Етерични масла за вашите домашни любимци

Етерични масла за вашите домашни любимци – важни препоръки и съвети за употреба

Етерични масла за вашите домашни любимци Етеричните масла са мастни ароматни съединения, извлечени от различни растения. Те се дестилират в широк диапазон от концентрации –

Прочетете повече »

Лимонен D-limonene в Ароматерапията, ползи и приложения

Лимонен D limonene Лимоненът е въглеводородно вещество от групата на терпените, които са известни с лимфотоничните, болкоуспокояващи, антивирусни и имуностимулиращи характеристики. Силният аромат на терпените

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Излизаме във ваканция от
15 до 25 Юли!

всички поръчки направени в този период ще се изпълняват след 26 Юли!

БЛАГОДАРИМ ЗА РАЗБИРАНЕТО!