Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

РЕСПИРАТОРЕН БЛЕНД или етеричните масла за цялостната функция на дихателната система

Съдържание

РЕСПИРАТОРЕН БЛЕНД с етеричните масла за дихателната система

Етеричните масла са чудесни лекарства за дихателната система поради тяхната летливост. Нестабилността им позволява да влязат както в горния, така и в долния дихателен тракт, за да повлияят на цялостната дихателна функция. Освен това тяхната сложност (от дузина до стотици съставни елементи) и множеството им механизми на действие ги правят идеално решение, което да ви помогне да дишате по-лесно при най-комплицираните ситуации.

С преходът от есенен към зимен сезон и множеството вирусни атаки около нас, дихателната система е изложена на непрестанен риск от възпалителни заболявания. Днес ви споделям моят избор от етерични масла, които използвам през това време на годината и винаги ми е под ръка при нужда. Бих искала да го споделя с вас, като подарък за всички лоялни клиенти с поръчки над 100 лв. в магазина. Маслата, които аз съм подбрала в 10 мл. рол-он бленд са: евкалипт, сибирска ела, мирта, любимото ми чаено дърво (което прибавям към почти всичко) и джинджифил. Но нека ви споделя още малко детайли и подробности по темата и разгледаме различните масла по отделно:

Евкалипт.

Отличителен белег на възпалителните заболявания на дихателните пътища е свръхпроизводството на слуз. Етеричните масла от семейството на евкалипт са богати на важния монотерпен 1,8-цинеол. Предварителните изследвания показват, че 1,8-цинеола модулира експресията на гени, участващи в производството на слуз; следователно, той намалява свръхпроизводството на слуз. Други изследвания показват, че етеричното масло от евкалипт (Eucalyptus globulus) предотвратява увреждането на белите дробове. Маслото от евкалипт разширява кръвоносните ви съдове и позволява повече кислород да попадне в белите дробове. Стандартизирана добавка, наречена Myrtol, предназначена за разграждане на слуз и облекчаване на задръстванията на синусите и клинично доказана в повече от дузина изпитвания – съдържащи евкалипт, портокал, лимон и мирта, стандартизирани за лимонен, 1,8-цинеол и алфа -пилин (300 mg, четири пъти дневно), значително намалява пристъпите на кашлица през деня и нощта при хора с бронхит. Най-добрият начин да използвате евкалиптово масло като етерично масло за кашлица е да дифузирате 5 капки вкъщи, особено точно преди лягане. Евкалиптът може да се прилага локално и върху гърдите и шията ви, за да се намали тежестта на кашлицата, но използвайте само много малко количество – като започнете с 1–2 капки. Имайте предвид, че евкалиптът не трябва да се прилага локално при деца под 2-годишна възраст.

Мирта.

Използвано в продължение на векове за лечение на белодробни разстройства, етеричното масло от мирта има умерени количества 1,8-цинеол – в зависимост от това дали  миртата е  зелена или червена – но съдържа и други поддържащи дихателните съставки, като алфа-пинен и линалол. Редовното излагане на озон и прахови частици е свързано с обостряне на белодробна фиброза. Метаноленият екстракт от мирта, който съдържат летливите съставки, намиращи се в етеричното масло, намалява възпалението и фиброзата на белите дробове при клинични изпитания с животни.  Доказано е също, че етеричното масло от мирта влияе положително на гени, свързани с дихателната система. Миртата съдържа терпените алфа-пинен (до 56 процента) и лимонен (до 12 процента) и е известно, че тя обръща респираторния дистрес.

Сибирска ела.

Друго етерично масло, за което се знае, че влияе положително на белодробната епигенетика, е сибирската ела. Има множество изследвания подкрепящи традиционната му употреба при респираторни разстройства, включително такива, включващи респираторни спазми. Някои учени съобщават, че иглолистните дървета, като бор и ела, почистват въздуха около нас, като улавят частици и химикали, пренасяни във въздуха – бор, дъгласка ела, хиноки, нутка и др.

Мента.

Маслото от мента е топ етерично масло за задръстване на синусите и кашлица, защото съдържа ментол и има както антибактериални, така и антивирусни свойства. Ментолът има охлаждащ ефект върху тялото, плюс че е в състояние да подобри носния въздушен поток, когато сте задръстени, като запушите синусите си. Peppermint също е в състояние да облекчи драскащо гърло, което ви кара да изсушите кашлицата. Известно е също, че има антитусивни (антикашлични) и спазмолитични ефекти. Руски учени установиха, че вдишването на етерично масло от мента намалява симптомите на белодробна туберкулоза и предотвратява повторното й появяване при хора. Вдишване на ментол – една от основните съставки в ментовото масло – значително изчиства излишната слуз при пушачи.

Изследвания, проведени върху здрави възрастни, показват, че ментовото масло отпуска гладката мускулатура на бронхите и повишава вентилацията, поради което често се използва от спортисти. Най-добрият начин да се възползвате от множеството ползи от ментово масло при кашлица и дихателни състояния е да дифундирате 5 капки вкъщи или на работа, да го вдишате директно от бутилката или да нанесете 2-3 капки локално върху гърдите, гърба, шията и слепоочията. Когато локално използвате мента, можете да я приложите самостоятелно или да я комбинирате с кокосово масло и евкалиптово масло. Не използвайте ментово масло върху кожата на деца под 2-годишна възраст.

Розмарин.

Маслото от розмарин има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на трахеята, което помага за облекчаване на кашлицата ви. Подобно на евкалиптовото масло, розмаринът съдържа цинеол, който е показал, че намалява честотата на пристъпи на кашлица при пациенти с астма и риносинуит. Розмаринът също проявява антиоксидантни и антимикробни свойства, така че действа като естествен усилвател на имунитета. Изследване от 2011 г., прилагащо допълнително алтернативна медицина към основната лечебна терапия, основаваща се на доказателства, установява, че спрей, съдържащ етерични масла от евкалипт, мента, риган и розмарин, е в състояние да подобри симптомите на заболявания на горните дихателни пътища сред 26 участници в лечебната група. Вдишвайки тези масла пет пъти на ден в продължение на три дни, изследователите посочват, че участниците съобщават за по-голямо подобрение на симптомите, включително кашлица, болки в гърлото и дрезгавост. Само 20 минути след вдишването на спрея с етерично масло участниците установяват подобрение в общото си състояние. За да използвате това етерично масло за вашата кашлица, дифузирайте около 5 капки или комбинирайте 2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и го втрийте в гърдите. Розмарин не трябва да се използва при деца под 4-годишна възраст и не е безопасен за бременни жени.

Канела, карамфил и мащерка.

Неотдавнашно проучване заключи, че етеричните масла от канела, карамфил и мащерка са отличен избор за борба с инфекциите на дихателните пътища в течна или изпарена фаза. Това означава, че бихте могли да дифузирате тези масла, за да им позволите да влязат в дихателните пътища и да помогнете за прочистване на белите дробове от патогени. Освен това, тези етерични масла са известни като мощни антиоксиданти, които ще помогнат да се предпазите от свободните радикали, причинени от частици, които влизат в белите дробове. Карамфил и канела често се комбинират в имунни смеси, така че може би вече имате добър вариант във вашия арсенал от етерични масла.

Джинджифил.

Отварянето на дихателните пътища може да намали хриповете и затрудненото дишане. Предклиничните изследвания показват, че етеричното масло от джинджифил може да намали свиването на дихателните пътища. Авторите на проучването отбелязват, че 1,8-цинеол и цитрал, които присъстват в малки количества в етерично масло от джинджифил, задействат бронходилатация (дилатация на бронхите и бронхиолите за подобряване на въздушния поток към белите дробове). Джинджифилът е етерично масло с множество терпени, като зингиберен, куркумен, сесквифеландрен, камфен, бета-бизаболен, бета-феландрен, алфа-пинен и бета-елемен и би могло успешно да се прилага при астма, именно поради своите бронходилататорни свойства.

Лавандулата

също има малки количества терпени, но се оказа полезна при пациенти с астма. Вдишването на етерично масло от лавандула потиска алергичното възпаление на дихателните пътища, което предполага, че може да бъде полезно за тези, които страдат от астматични прояви.

(Изследванията показват, че терпените, особено лимоненът, могат да влошат бронхиалната хиперреактивност, което е отличителен симптом на астма. Поради това директното вдишване на етерични масла с много високо съдържание на лимонен – главно цитрусови масла, някои от които са до 95 процента лимонен – трябва да бъде ограничено или избягвано от тези с астма или други хронични респираторни заболявания. В допълнение, тези, които са чувствителни към аромати или силни миризми).

ДРУГИ масла, които могат да улеснят отхрачването и да изчистят и втечнят секретите са лимон, тамян и др.

Как да използвате етеричните масла

Дифузирайте комбинация от горните масла в продължение на поне 60 минути, два пъти дневно.

Правете парна инхалация на едно или повече от горните масла (канела и мащерка може да са твърде силни) веднъж дневно. Парата може да помогне за подобряване на изчистването на слуз.

Разредете и нанесете евкалипт, мирта, мента и джинджифил върху горната част на гърдите, веднъж или два пъти дневно.

Помислете да вземете капсула с по една капка от етеричните масла от мирта, евкалипт, портокал и лимон от три до четири пъти дневно.

Antonia Donkova

0899 807066 сертифициран ароматерапевт

За повече информация от други източници, касаеща ползите, употребата и приложенията на етеричните масла, както и рецепти, статии и странична литература към блога.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

error: Content is protected !!
Scroll to Top
Излизаме във ваканция от
15 до 25 Юли!

всички поръчки направени в този период ще се изпълняват след 26 Юли!

БЛАГОДАРИМ ЗА РАЗБИРАНЕТО!