Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Масло от салвия

Салвията – най-прекрасното женско етерично масло

Съдържание

Масло от салвия

Салвията или Clary Sage е едно от най-здравословните етерични масла, с антиконвулсивно, антидепресантно, противогъбично, антиинфекциозно, антисептично, спазмолитично, стягащо и противовъзпалително действие. Също така е тонизиращо и успокояващо средство.

Известна като “маслото за жените”, Салвията е лечебна билка позната от древността. Това е многогодишно растение в рода Salvi, а научното му наименование е salvia sclarea. Clary Sage се счита за едно от най-добрите етерични масла в подкрепа на женските хормоналните проблеми. Много твърдения са направени по отношение на ползите от маслото при справяне със спазми, тежки менструални цикли, горещи вълни и хормонални дисбаланси. Салвия е популярна още със способността си да увеличава кръвообращението, да подпомага храносмилателната система, да подобрява здравето на очите и да се бори с Левкемия.

Салвия получава името си от латинската дума „clarus“, което означава „ясно“. Това е многогодишно растение, което расте от май до септември и е родно в северното Средиземноморие, заедно с някои райони в Северна Африка и Централна Азия. Растението достига височина 4–5 фута и има дебели квадратни стъбла, покрити с косми и ярко лилави цветове.

Основните компоненти на етеричното масло от Салвия са: склереол, алфа терпинеол, гераниол, линалилацетат, линалоол, кариофилен, нерилацетат и гермакрен-D; има високи концентрации на естери около 72%.

Основните ползи на Clary Sage са:

1. Облекчава менструалния дискомфорт

Clary Sage работи за регулиране на менструалния цикъл, като балансира хормоналните нива по естествен начин. Има силата да излекува и симптомите на ПМС, включително подуване на корема, спазми, промени в настроението и апетит към храната. Салвията е спазмолитично средство, което означава, че лекува спазми и свързани с тях проблеми като мускулни спазми, главоболие и стомашни болки. Това се постига чрез отпускане на нервните импулси, които не можем да контролираме.

Интересно проучване, проведено в Оксфорд Брукс университет в Обединеното кралство анализира влиянието, което ароматерапията има върху жените по време на раждане. Проучването е провеждано в продължение на осем години и включва 8 058 жени. Доказателствата от това проучване показват, че ароматерапията може да бъде ефективна за намаляване на тревожността, страха и болката по време на раждането. От 10-те етерични масла, които са били използвани по време на раждането, маслото от Салвия и маслото от Лайка са били най-ефективни при облекчаване на болката.

Друго проучване от 2012 г. измерва ефектите от ароматерапията като обезболяващо средство по време на менструалния цикъл на гимназиалните момичета. Сформирани са 2 групи, масажна група за ароматерапия и група с прием на лекарствен продукт ацетаминофен (болкоуспокояващ и понижаващ температура). Ароматерапевтичният масаж е проведен върху субекти,на които коремът се масажира веднъж, като се използва масло от Салвия, Майоран, Канела, Джинджифил и Гераниум в база от бадемово масло. Нивото на менструалната болка е оценено 24 часа по-късно; Резултатите показват, че намаляването на менструалните болки е значително по-високо в групата на ароматерапията, отколкото в групата на ацетаминофен.

2. Поддържа хормонален баланс

Салвията / Clary Sage е в помощ на хормоните на тялото, защото съдържа естествени фитоестрогени, които се наричат „диетични естрогени“, които се получават от растения, а не от ендокринната система. Тези фитоестрогени дават на Салвия способността да предизвиква естрогенни ефекти. Маслото регулира нивата на естроген и осигурява дългосрочното здраве на матката – намаляване на шансовете за рак на матката и яйчниците.

Много здравословни проблеми днес, дори неща като безплодие, синдром на поликистозни яйчници и рак на основата на естроген, са причинени от излишния естроген в организма – отчасти поради консумацията на високоестрогенни храни.

Проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Phytotherapy Research, установи, че инхалирането на масло от Салвия има способността да намалява нивата на кортизола с 36% и подобряването на нивата на тиреоидния хормон. Проучването е проведено върху 22 жени след менопауза в 50-те години, някои от които са диагностицирани с депресия. В края на проучването изследователите заявяват, че „маслото от Салвия има статистически значим ефект върху понижаването на кортизола и има антидепресантно действие, подобряващо настроението.” С други думи, това масло също действа като ефективно естествено средство за депресия.

3. Облекчава безсънието

Хората, страдащи от безсъние, могат да намерят облекчение с масло от Салвия. Тя е естествено успокоително средство, важна предпоставка за качеството на съня. Когато не можете да заспите, обикновено се събуждате с чувство на умора, което оказва влияние върху способността ви да функционирате през деня. Безсънието се отразява не само на вашето енергийно ниво и настроение, но и на здравето, работата и качеството на живот.

Две основни причини за безсъние са стреса и хормоналните промени. Естественото етерично масло, като Салвия може да лекува безсъние без лекарства, като облекчава чувствата на стрес и тревожност и балансира хормоналните нива.

4. Увеличава циркулацията

Салвията / Clary Sage отваря кръвоносните съдове и позволява повишено кръвообращение. Също така естествено понижава кръвното налягане чрез отпускане на мозъка и артериите. Това повишава ефективността на метаболитната система, като увеличава количеството кислород, който попада в мускулите и подпомага органите.

Изследване, проведено в Департамента по наука за основни сестри в Република Корея, измерва способността на маслото от Салвия да намалява кръвното налягане при жени с уринарна инконтиненция или неволно уриниране. Тридесет и четири жени са участвали в проучването, като са използвани масла от Салвия, Лавандула или бадемово масло (за контролната група).

Резултатите показват, че в групата с масло от Салвия е наблюдавано значително намаляване на систоличното кръвно налягане в сравнение с другите две групи, както и значително понижение на диастолното кръвно налягане и намаляване на дихателната честота. Данните предполагат, че инхалацията на масло от Clary Sage може да бъде полезна за предизвикване на релаксация при жени с инконтиненция на урина, особено когато те се подлагат на оценка.

5. Намалява холестерола

Холестеролът е естествено срещащо се вещество, произвеждано от черния дроб и изисквано от организма за правилното функциониране на клетките, нервите и хормоните. Холестеролът пътува в липидите (мастните киселини) на кръвния поток, който също се нарича плака и може да се натрупва в стените на артериите. Това намалява притока на кръв към жизнените области на тялото и ако плаката продължава да се изгражда, значително увеличава риска от сърдечен удар или инсулт.

Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на маслото от Салвия са с кардиозащита и помагат за понижаване на холестерола по естествен път. Това масло, също намалява емоционалния стрес и подобрява кръвообращението – два много важни фактора за намаляване на холестерола и поддържане на сърдечно-съдовата система.

6. Работи като средство за облекчаване на стреса

Clary Sage служи като антидепресант и като едно от най-добрите естествени средства за тревожност; то повишава доверието и умствената сила, като същевременно облекчава чувствата на безпокойство и неуспех. Също има еуфорични свойства, оставяйки ви с чувство на радост и лекота.

В проучване от 2010 г. проведено в Южна Корея, е установено, че маслото от Салвия може да се развие като терапевтично средство за пациенти с депресия. За изследването, антидепресантните свойства са измерени при плъхове с тест за принудително плуване. Салвията има най-силен антистресов ефект.

7. Бори се с левкемия

Обещаващо проучване, проведено в Катедрата по имунология, Гръцкият институт за борба с рака в Атина, разглежда ролята, която sclareol (химическо съединение, открито в маслото от Салвия) играе в борбата с левкемията. Резултатите показват, че sclareol е в състояние да убива клетъчните линии чрез процеса на апоптоза. Апоптозата е процес на програмирана клетъчна смърт; изследванията, включващи ролята на апоптоза, са се увеличили значително от началото на 90-те години. Недостатъчното количество апоптоза води до неконтролирана клетъчна пролиферация, като рак.

8. Убива бактерии и инфекции

Clary Sage ограничава растежа и разпространението на бактериални и гъбични инфекции; билката може също да спре опасното поведение на бактериите, които влизат в тялото ни чрез вода или храна. Тези антибактериални свойства предпазват дебелото черво, червата, пикочните пътища и отделителната система. Clary Sage е също антисептик, така че раните няма да се заразят с микроби, когато приложите това етерично масло към тях. Това полезно свойство ще предпази раните и ще помогне на тялото ви да се излекува бързо.

Проучване от 2015 г., публикувано в дневника на Postepy Dermatol Alergol, установи, че маслото от Салвия може да се прилага за лечение на рани и кожни инфекции поради антимикробните си свойства. Резултатите показват, че етерично масло е с висока антистафилококова активност срещу клинични щамове, изолирани от инфекции на рани – маслото е активно срещу щамове, включително Staphylococcus aureus, S. epidermidis и S. xylosus.

9. Насърчава здравето на кожата

Налице е важен естер в маслото, наречено линалиев ацетат, което е естествено срещаща се фитохимична субстанция, открита в много цветя и подправки. Този естер намалява възпалението на кожата и действа като естествено средство при обриви; също така регулира производството на масло върху кожата. В това отношение маслото от Салвия работи подобно на маслото от жожоба, така че комбинирането на двете прави идеален овлажнител за кожата, който ще запази кожата дори и през целия ден.

10. Помага за храносмилането

Храносмилателната система е в основата на доброто здраве. Тази невероятна система включва комбинация от нерви, хормони, бактерии, кръв и органи, които работят заедно, за да завършат сложната задача за усвояване на храната и течностите, които консумираме всеки ден.

Clary Sage увеличава секрецията на стомашни сокове и жлъчка, което ускорява и облекчава храносмилателния процес. Чрез облекчаване на симптомите на нарушено храносмилане. Известно още като градински чай, това масло намалява спазмите, подуването и дискомфорта в корема и също предотвратява стомашните разстройства и помага на организма да абсорбира така необходимите витамини и минерали, които се консумират през целия ден. Регулира движенията на червата, облекчава запек и лекува язва и рани в стомаха.

Някои по-благоприятни ползи от Салвия, включват третиране на:

симптоми на астма мигрена бронхит импотентност инфекции на гърлото бъбречни заболявания Clary Sage се съчетава добре с цитрусови масла, както и с етерични масла от лавандула, кипарис, тамян, здравец, роза, ветивер и сандалово дърво.

Използване на масло от Салвия За облекчаване на стреса и ароматерапия, дифузирайте или вдишвайте 2–3 капки етерично масло от градински чай. За да се подобри настроението и болката в ставите, добавете 3–5 капки масло от градински чай в топла вана. За грижа за очите, добавете 2–3 капки масло от градински чай в чиста и топла кърпа; натиснете кърпа върху двете очи в продължение на 10 минути. За облекчаване на спазми и болки, създайте масажно масло чрез разреждане на 5 капки масло от Салвия с 5 капки масло от носител (като жожоба или кокосово масло) и го нанесете на необходимите места. За грижа за кожата на тялото или лицето, създайте смес от масло Салвия и масло от носител (като кокос или жожоба) в съотношение 1: 1. Нанесете сместа директно върху лицето, шията и тялото. За вътрешна употреба трябва да се използват само марки с високо качество. Добавете капка масло от градински чай във вода или вземете като хранителна добавка; смесено масло от градински чай с мед или пюре. За да се улесни храносмилането, масажирайте корема с равни части масло от калций от салвия и масло за пренасяне, или използвайте горещ компрес с 3-5 капки масло от градински чай, напоено с него. За хормонални неразположения, прилагайте маслото локално в нужното разреждане. За естествено облекчаване на симптомите на астмата, смесете 4 капки масло от градински чай с лавандулово масло и масажирайте сместа върху гърдите или гърба. За здравето на косата, масажирайте равните части от маслото от градински чай и розмарин в скалпа си, докато се къпете. Възможни странични ефекти и предпазни мерки: Маслото от Салвия не е предназначено за кърмачета или малки деца, както и за бременни.

Да се избягва използването на масло от Салвия по време на, или след употреба на алкохол. Докладите показват, че това може да доведе до лоши сънища и проблеми със съня. Когато използвате топично масло от Салвия, се уверете, в безопасната му употреба като тествате за чувствителността на кожата. Нанесете маслото на малка площ, за да се убедите, че няма да има отрицателна реакция.

За повече информация!

За регистрация с личен акаунт

Antonia Donkova

0899 807066 сертифициран ароматерапевт

error: Content is protected !!
Scroll to Top