Синдром на ”цитокиновата буря“ и COVID-19

Съдържание

Синдром на ”цитокиновата буря“ и COVID-19

Все още има много въпроси без отговор около новата световна пандемия на СOVID-19.

Предишните две епидемии от семейството на коронавирусите (инфекциите SARS и MERS) са описани като тежки и с висока смъртност. Болните с ясно изразена симптоматика не са били в състояние да излизат, ходят на работа, пътуват и това до голяма степен е ограничило разпространението на заразата в световен мащаб. Въпреки, че СOVID-19 е убил близо девет пъти повече души до момента, спрямо предходните коронавирусни инфекции, той реално не е толкова смъртоносен (като предишните SARS и MERS). Разболявайки хората леко или безсимптомно (над 82% от случаите), пандемичния вирус с лекота превзема целия свят и крие невиждана досега заплаха.

 Всъщност, как ще протече инфекцията при всеки един индивид зависи от индивидуалния имунен отговор. Нещо повече, вече се знае, че изходът и оздравяването имат пряко отношение към имунната система на всеки „гостоприемник“, както и други специфични фактори  – като възраст, пол, хронични съпътстващи заболявания.

Макар хората, които са в напреднала възраст или имат основни хронични здравословни проблеми да са изложени на по-висок риск от смъртност, значителен процент от по-младите и физически здрави индивиди, също са станали жертва на вируса Covid-19.

https://www.vox.com/2020/3/12/21176783/coronavirus-covid-19-deaths-china-treatment-cytokine-storm-syndrome

 Все по-често се коментира тежкото протичане на коронавирусната инфекция при тази категория индивиди, при които имунната система реагира свръхостро и излива в кръвообращението множество имунни клетки, чиято задача е да тушира нашественика. Този неконтролиран имунен отговор е известен, като т.нар. „цитокинова буря“. Цитокините са малки протеини, отделяни от много различни клетки в тялото, включително тези на имунната система, които координират реакцията на организма срещу дадена инфекция и предизвикват възпаление. Името „цитокин“ произлиза от гръцките думи за клетка (цито) и движение (кинос). Бурната имунна реакция при някои индивиди води до системно възпаление, увреждане на органи и системи, полиорганна недостатъчност и дори смърт. По тези причини не се препоръчва употребата на имуностимулатори, особено при млади и здрави лица. Нерегулираното изхвърляне на цитокини поражда неконтролируемо и безразборно унищожаване на клетки в тялото (включително и здрави) и увреждане на органи с фатални последици. Смята се, че именно острата имунна реакция, а не самия вирус са причина за фаталния край.

 Цитокиновите бури са често срещано усложнение не само при инфекции, като Covid-19 и грип, но и при други респираторни заболявания, причинени от коронавируси, като SARS и MERS. Те са свързани и с неинфекциозни заболявания като множествена склероза, лупус и панкреатит.

https://www.newscientist.com/term/cytokine-storm/

The Coronavirus Patients Betrayed by Their Own Immune Systems

Днес попаднах на една много интересна публикация на американския доктор Scott A. Johnson, който анализира цитокините и взаимодействието им с определени нутриенти, които биха могли да регулират в някаква степен имунният отговор на организма.

Куркумата и нейната активна съставка куркумин, според доктора, биха могли до голяма степен да редуцират възпалението и да овладеят „цитокиновата буря“. Куркуминът блокира освобождаването на провъзпалителни цитокини като IL-1 семейство, IL-6 и TNF-α.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25600522

”Експерименталните модели на заболявания, при които цитокиновата буря играе значителна роля в тежестта и смъртността, показват, че куркуминът помага за подобряване състоянието на пациентите. Той играе толкова важна роля за регулиране на възпалителните и имунните реакции, че авторите на изследването го нарекоха „потенциална терапия за пациенти с ебола и други тежки вирусни инфекции“. Друг експериментален модел съобщава, че куркумата намалява отделянето на провъзпалителни цитокини, когато се приема след грипна инфекция А.  

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5596526/

Това показва, че куркумата и куркуминът могат да помогнат за регулиране на имунния отговор и да контролират възпалението след инфекции.”

Едно от предизвикателствата при куркумата е неговата лоша бионаличност. За да преодолеете това, приемa на етерично масло от Куркума има от 7 до 10 пъти по-висока бионаличност, а екстракта от черен пипер увеличава абсорбцията в пъти.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6424351/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612000059

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3918523/


 Омега-3 мастни киселини е следващата препоръка на доктора

Намерени в рибата и червените водорасли, омега-3 мастните киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) са уникални, тъй като те са предшественици на производството на възпалителни медиатори на базата на липиди, наречени резолини. Резолвините помагат за разрешаването на освобождаването на цитокини, без да затихват напълно възпалителния отговор. Това позволява на имунната система да продължи възпалителното си нападение срещу зародиша, но не и да се прекалява стигайки до увреждане на тъканите.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3592351/

Добавката с 1,5 грама EPA и 1,0 грама DHA дневно значително намалява кръвните нива на възпалителни цитокини при възрастни.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5941937/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22765297?dopt=Abstract

 Няколко допълнителни проучвания показват, че допълването с DHA и EPA намалява производството на провъзпалителни цитокини.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16904534?dopt=Abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17179770?dopt=Abstract

Copaiba етерично масло

Етеричното масло от Копайба съдържа много високи нива на сесквитерпен и канабиноид бета-кариофилен. Този биоактивен компонент може директно да се свързва с рецепторите на CB2 в имунната система и да регулира имунитета и възпалението. Експерименталните модели демонстрират, че етеричното масло от копайба значително намалява производството на провъзпалителни цитокини и помага за контролиране на имунния отговор на инфекциите.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6271072/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6271072/

 Клиничните проучвания за етеричното масло от копайба в момента са оскъдни, но въпреки това десетки хиляди случаи с хора показват, че маслото от копайба може да намали възпалението и да поддържа здрава имунна и дихателна функция. Поради липсата на достатъчно клинични изследвания, оптималното количество копайбово масло, което трябва да вземете е неизяснено на този етап. Често използваните количества са една до две капки директно под езика до три пъти дневно или три до пет капки в празна растителна капсула (допълнени със зехтин) до пет пъти дневно. Добавянето на капка лавандула, лимонова трева или ела (сибирска) към капсулата може да увеличи бионаличноста и активността на маслото от копайба. Ето и линк към оригиналната статия:

http://authorscott.com/natural_solutions_to_halt_cytokine_storm/?fbclid=IwAR3EgnQX72oR855CHV6UkJfZnhhYcba7K8OJX1qBHf5nKeLX48SDcxgrfuI

Към споменатите от докторът природни решения, касаещи цитокиновата буря и овладяването на имунния отговор на тялото, прилагам още едно проучване касаещо употребата на корен от Джинджифил.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440027/?fbclid=IwAR0WsAwT4jPsQ6u78UtzVzfiK_6BSz-8AiLrnSOLa2opSwQ5Fr5zX28bNrY

При силно заразната природа на COVID-19, отчетените смъртни случаи, които се дължат на вируса, вероятно ще надхвърлят значително комбинираната смърт от предшестващите епидемии. Голяма част от усилията за спиране на разпространението и вредата от COVID-19 са насочени към разработване на ваксини и нови антивирусни терапии. Нови терапии, по-специално антицитокинови подходи, насочени към IL-1, IL-6, IFNg и IL-18, вече са достъпни и всички са показали обещаващ потенциал за лечение на различни форми на CSS. Дотогава, основният акцент са прилагането на въведените мерки за предпазване и социална дистанция, с които да ограничим светкавичното разпространение на вируса. Бъдете здрави и социално ангажирани!

За връзка с мен или регистрация:

Antonia Donkova 0899 807066

error: Content is protected !!
Scroll to Top