Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

МАСЛО ОТ КИМИОН

ХРАНОСМИЛАНЕ НА НИВО И ПОЛЗИ НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ КИМИОН ЗА ЗДРАВЕТО НИ

Съдържание

МАСЛО ОТ КИМИОН. ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО НИ!

Както не веднъж сме споменавали, всички масла, които в природата използваме и като подправки, са прекрасни за храносмилането и стомашно-чревния ни тракт.

Етеричното масло от кимион се извлича от семената на растението кимион. Кимът е научно известен като Carum Carvi. Понякога е етикетиран и с научното име Apium Carvi. Семената му са много популярни като подправка, особено в Европа и Индия.

В много религиозни книги са обяснени и оценени лечебните свойства на семената на ким. Твърди се, че е лек за почти всички болести. Въпросът е откъде идват тези лечебни свойства на кимиона? Полезните и лечебни свойства на маслото от ким идват от неговите компоненти като карвон, фурфурол, ацеталдехид, кумунинов алдехид и лимонен. Всъщност има толкова много изследвания, направени за многото лечебни свойства и ползи за здравето на маслото от ким, че на практика може да се напише книга по темата!

Нека разгледаме тези чудотворни свойства на масло от кимион малко по-подробно.

1. Насърчава лактацията

Маслото от ким е известно средство за увеличаване на производството на мляко при кърмещи майки. Препоръчително е да се консумира етерично масло от ким с мед. Може да подобри както количеството, така и качеството на млякото. Бебето, което се храни с това мляко, също е защитено от газове и лошо храносмилане поради свойствата на това етерично масло.

2. Вероятно антихистамин

Хистаминът е основната причина за разрушителната и изтощителна кашлица. Хората, които страдат от сезонни алергии, могат да продължат да кашлят безкрайно! Понякога състоянието става толкова тежко, че пациентът остава без дъх, а в някои случаи пациентът може да колабира. Въпреки че на пазара има много потенциално антихистаминови лекарства, всички те имат свои собствени странични ефекти и не осигуряват трайно излекуване. Въпреки това, маслото от ким може да бъде чудесно полезно, като неутрализира ефектите на хистамина и лекува тези потенциално опасни кашлица и други заболявания, свързани с хистамини и алергии.

3. Антисептик и дезинфектант

Маслото от ким е много добро антисептично средство и прекрасен дезинфектант. Може ефективно да лекува инфекции на дебелото черво, както и на храносмилателната, дихателната, пикочната и отделителната системи, заедно с лечение и на външни инфекции. То инхибира растежа на микроби, бактерии и гъбички и предотвратява инфекцията на рани и язви. Освен това е антисептично и предпазва раните от развитие на тетанус.

Синергията е нещо, което често се вижда с етеричните масла, при което комбинирането на две или повече масла засилва ефектите на отделните масла в бленда. Скорошно проучване подчерта този ефект, когато изследователите сравняват биоактивностите на етеричните масла от ким и кориандър самостоятелно и в комбинация. Комбинацията от маслата показа синергия в антиоксидантни, антимикробни, антидиабетни и анти-Алцхаймер дейности.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34199316/

4. Може да подобри здравето на сърцето

Етеричното масло от ким е много добро за сърдечното здраве. Може да помогне за поддържане на правилен пулс, укрепва сърдечните мускули, предотвратява втвърдяването на артериите и вените, понижава кръвното налягане, а също така понижава нивото на холестерола в кръвта, като по този начин помага на сърцето. Редовната употреба на етерично масло от ким може да поддържа сърцето здраво за дълго време и да намали риска от сърдечни заболявания.

5. Антиспазматично

Масло от кимион може да даде незабавно облекчение от всички видове спазми и заболявания, свързани със спазми. В случай на мускулни спазми, той дава незабавно облекчение при крампи и мускулни издърпвания, като инхибира ефектите на определени ензими и съединения, произведени в тялото, които са отговорни за свиването на мускулите. По същия начин може да облекчи спазмите на дихателната система и да излекува хълцане, неспирна кашлица и задух.

Етеричното масло от Caraway е отличен избор за тонизиране на стомашно-чревната система, изгонване на газове и намаляване на чревните спазми. Предклиничен модел на колит показва, че пероралното приложение на ким намалява симптомите на колит и лезиите на дебелото черво.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3895295/

6. Може да подобри здравето на сърцето

Етеричното масло от ким е много добро за сърдечно здраве. Може да помогне за поддържане на правилен пулс, укрепва сърдечните мускули, предотвратява втвърдяването на артериите и вените, понижава кръвното налягане, а също така понижава нивото на холестерола в кръвта, като по този начин помага на сърцето от всички ъгли. Редовната употреба на етерично масло от ким може да поддържа сърцето здраво за дълго време и да намали риска от сърдечни заболявания.

7. При храносмилателни неразположения

Това лекарство е добро не само при случайни газове, но и при хронични газове. Лекува всякакви стонашни неразположения и ускорява храносмилането, като стимулира отделянето на стомашни сокове, киселини и жлъчка в стомаха. Поддържа стомаха здрав, като го предпазва от инфекции, лекува язви и улеснява храносмилането. Може да повиши апетита и да подобри храносмилането, като стимулира отделянето на храносмилателни сокове. Освен това помага за изчистване на червата и облекчаване на запека.

Предклинични изследвания сочат, че етеричното масло от ким поддържа здравословен микробиом на червата, като унищожава вредните бактерии и оставя здравите бактерии в такт.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20030464

Скорошно проучване установи, че етеричното масло от ким (като наноемулсия) убива раковите клетки на дебелото черво.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31368576

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3895295/

Етеричното масло от Caraway е използвано в клинични изследвания за храносмилателни смущения. Скорошно предклинично проучване установи, че киминът инхибира и убива Candida albicans, като намалява експресията на гените, които използва, за да се разпространява в червата.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33628979/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10604046

Приемайте по 2 капки от всяка (при необходимост замествайте мента за ким) в капсула, 1 до 3 пъти дневно, за да подпомогнете здравословното храносмилане.

8. Може да действа като диуретик

Етеричното масло от ким е идеален диуретик! Това е буквално благословия за тези, които страдат от затруднено уриниране, бъбречни камъни, високо кръвно налягане или тези, които искат да отслабнат. Увеличаването на честотата и количеството на уриниране може да ви помогне във всички изброени по-горе ситуации. Маслото от ким стимулира уринирането, като по този начин понижава кръвното налягане, намалява мазнините, премахва пикочната киселина и почиства отлаганията от бъбреците. Многото уриниране също освобождава пикочните пътища от инфекции.

Предклинични изследвания сочат, че етеричното масло от ким предпазва бъбреците от оксидативен стрес, причинен от сепсис (животозастрашаващо усложнение от инфекция, което се появява, когато химикали, освободени в кръвта, за да се борят с инфекциите, предизвикват системен възпалителен отговор).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21517705

9. При нарушения в менструацията

Етеричното масло от кимион е много добро лечение за жени, страдащи от забавена или възпрепятствана менструация. Отваря менструацията и осигурява облекчение. Може също така да облекчи жените, страдащи от постменопаузален синдром.

10. Невероятно отхрачващо средство

Може да е забележително отхрачващо средство. Дори миризмата на това мощно масло облекчава задръстванията, които са резултат от кашлица и настинка. Когато се приема с мед или топла вода, той разхлабва слузта, отложена в дихателната система. Дава незабавно и дълготрайно облекчение при възпаления на назалния тракт, ларинкса, фаринкса, бронхите и гърлото поради настинки и други заболявания.

11. Стимулиращо и тонизиращо средство

Масло от кимион загрява и стимулира. То е особено полезно при лечение на депресия и умора. Стимулира всички системи и цикли, функциониращи в тялото, включително кръвоносната, храносмилателната, ендокринната, нервната и отделителната системи; също така активира мозъка и ви помага да сте нащрек и будни. Тонизира сърцето, черния дроб, органичните системи, кожата и мускулите, намалява бръчките, повишава силата и енергията и ви кара да се чувствате млади и заредени.

12. Репелент

Етеричното масло от кимион убива насекоми, живеещи както върху, така и вътре в тялото. Може да сложи край на проблема с въшките и чревните червеи по много безопасен начин. Повечето лекарства, които се използват за унищожаване на чревни червеи, могат да имат много неблагоприятни ефекти върху децата, за разлика от маслото от ким, което е напълно безопасно.

Други ползи и употреби на масло от кимион

Има много други приложения за маслото от ким, въпреки че има по-малко изследвания за някои от тези твърдения. Външното му приложение може да изчисти задръстванията в случаи на кашлица и настинка, може да направи кожата светла, да излекува възпаление на вътрешната част на бедрата и областите около гениталиите, както и да лекува витилиго, проказа, обриви, акне, брадавици, ревматизъм, артрит , подагра, загуба на зрение, главоболие, болки в гърба, зъбобол и косопад. Вътрешното му приложение е в състояние да лекува нервност и напрежение, умора, менингит, загуба на памет, бъбречни камъни, гадене, повръщане, сърдечни заболявания, киселинност, импотентност, хипертония, диария, треска, безсъние и проблеми, свързани с ендокринните жлези. Твърди се, че редовният прием на масло от ким предпазва от всички неразположения и болести и поддържа хората здрави и изглеждат млади за дълго време. Използва се и като ароматизиращо средство при приготвянето на сапуни и парфюми.

Предклинични изследвания сочат, че комбинацията от етерични масла от мента и ким може да намали болката в органите, която продължава след спиране на възпалението.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16484120

Насладете се на 1-2 капки от етерично масло от мента и ким в капсула, за да намалите болката.

Внимание: Няма присъщи опасности за етеричното масло от ким, освен в някои редки случаи на дразнене, когато се прилага високо концентрирана форма върху кожата.

https://vsearch.nlm.nih.gov/vivisimo/cgi-bin/query-meta?query=caraway&v%3Aproject=nlm-main-website

За повече информация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top