Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Масло от чаено дърво

Масло от чаено дърво – 10 Топ приложения

Съдържание

Масло от чаено дърво – приложения

Масло от чаено дърво – природно средство при гъбички, паразити и бактерии и ред патогени

 

Масло от чаено дърво е

едно от най-популярните етерични масла, използвани с лечебна цел. То се извлича от листата на растението, принадлежащо към семейството на Melaleuca alternifolia. Това е един незаменим помощник в борбата с вируси, бактерии и гъбички, който всеки човек трябва да има у дома.
Чаеното дърво е познато от времето на откривателя на Австралия, Кук. Неговите моряци използвали листата му за приготвянето на отвара, с която лекували възпаления и рани.


В сравнение с останалите познати етерични масла по състав маслото от чаено дърво е най-богато на полезни вещества. То съдържа поне 48 органични компоненти – монотерпени до 50 %, дитерпени до 40 % и цинеол до 15 %. В състава му влизат и няколко съединения, които не се срещат в други растения. Това са виридифлорен до 1 %, В-терпинеол 0,24%, следи от L-тернинеол и от алигексаноат.

МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО ПОЛЗИ И ПРИЛОЖЕНИЯ:


Маслото от чаеното дърво е силен антисептик.

То е 8 пъти по-силно от карболовата киселина и 12 пъти от фенола. Има бактерицидни, противогъбични, противовирусни и имуностимулиращи свойства. Използва се при терапия срещу патогенни микроорганизми като Staphylococcus. Активен е срещу 6 вида от този микроорганизъм, aureus, erider-midis, pneumoniae, faecalis.

Действа и срещу Propionibacterium acnes, Beta haemolytic streptococcus, Klebsiella pheuraoniac, Citrobacter spp., Shigella sonnei, Proteus mirabolis, Legioneila spp., Pseudomonas aeriginosa, Escherichia coli, Haemophilus influenza, Candida albicans и др. То убива изброените микроорганизми и едновременно с това усилва имунната система.
Това е едно изключително лечебно масло, което се доближава по състав и качества до
Ригана, но е много по-меко и може да се употребява при бременни, кърмещи и малки деца (може да се употребява от 3 мес. възраст в подходящото разреждане).

Преди да се насочите към избора на етерично масло винаги подхождайте с внимание и подозрение. Подправянето на маслата до голяма степен е икономически мотивирано. В неотдавнашен доклад на програмата за ботанически подправяния на ABC-AHP-NCNPR беше установено, че почти половината от търговските проби на етерично масло от чаено дърво не отговарят на подходящия химичен състав, съответстващ на автентичното австралийско етерично масло от чаено дърво.

Ето защо горещо препоръчвам да изисквате резултати от тестване на качество, състава и чистотата за вашата партида и да сравните това с предпочитания състав за клинична употреба.

Как да използвате Масло от чаено дърво у дома?

Ето 10 от Топ приложенията на маслото от Чаено дърво:

  • Ефективно е и при простудни заболявания, заради успокоителния и отхрачващ ефект, прочиства дихателните пътища от секрети, облекчава дишането и облекчава състоянието на болния. Може да се нанася директно или разредено върху гърдите или да се прави инхалация.
  • Чаеното дърво е подходящо средство за терапия на кожата – при рани, ухапвания, циреи, екземи, акне, контузии, дерматити, загноявания и изгаряния, тъй като има дезинфектиращи свойства. Спомага и бързото възстановяване на кожата и оздравяване на раните. Има ефект дори при паразити по кожата – въшки и краста. Регенерира тъканите и пречиства кожата. Може да третирате наранения участък директно в неразреден вид или разреден с базово масло, както и да приложите компрес върху мястото.
  • Маслото от Чаено дърво облекчава болката. При болки в гърба или гърдите, нанасяйте директно.
  • Потиска развитието на Херпес симплекс в комбинация с Евкалипт.
  • При лош дъх, за добра дентална хигиена по 1к. масло върху четката за зъби. Клинично проучване установи, че изплакването с чаено дърво значително намалява плака, гингивит и наличието на S. mutans (бактерия, свързана с кариеси) в устата на децата от училище. Водата за уста на чаено дърво е сравнимо ефективна с хлорхексидин, който често се използва като синтетично антимикробно средство.
  • При хрема, хронична бактериална инфекция в носа. Може да приложите синус бомбата, да мажете синусите с Чаено дърво на 30-40 минути
  • При болки в гърлото, тонзилит. Гаргара, вътрешен прием или външно мазане в областта на гърлото.
  • При ушни инфекции – външно мазане в областта на ухото на 30 мин. При всякакви бактериални, паразитни и гъбични инфекции, като гъбички по ноктите, мухал, вътрешни бактериални инфекции, вагинални течения, грип, настинка, кашлица и др. Локално, вътрешно или върху стъпалата ( на деца под 2 години се препоръчва употреба в разреден вид. 
  • При пърхот и косопад, дерматит, за чиста и здрава коса
  • Естествен репелент – срещу въшки, комари и др.

Масло от чаено дърво клинични изследвания; източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32912657/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31111439/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31525200/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23966077/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4483703/?fbclid=IwAR100aEqOi1ZjCWvi86hQDbHqNajFTHyKX1YFgRG60GlOwc3T3QPI8HDEcM

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Чаено дърво Дотера

error: Content is protected !!
Scroll to Top