Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

ЧАКРИТЕ И ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

ЧАКРИТЕ И ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Съдържание

ЧАКРИТЕ И ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Думата чакра означава “колело” на санскрит, свещен и свят език на индуизма и будизма. В чакрата се произнася шок + ра със звук “ра”, както в оакра.

Първите писания за чакрите датират приблизително от 1000 г. пр. Н. Е. И произходът им е силно свързан с индуизма, но понятията за чакрите и енергийните центрове също са основни в аюрведичните концепции на праната и китайската практика на ци.

Смята се, че всеки от нас има седем първични чакри и, че съществуват и 21 по-малки чакри. Чакрите понякога се наричат ​​енергийни центрове или вихри.  Всяка чакра прилича на цветно колело, което се върти по посока на часовниковата стрелка.

Чакрите са невидими с просто око и свързват нашите физически и духовни състояния. Всяка от седемте чакри е свързана директно към определен регион и нервен център на тялото.

Чакрите се интерпретират като енергийни колела, с помощта на които енергията протича навътре или навън от тялото. Смята се, че всяка от чакрите поглъща и филтрира енергията, която излъчваме чрез мислите и действията си, както и чрез мислите и действията на всички онези, с които влизаме в контакт. Когато една от чакрите е извън равновесие в резултат на отрицателна енергия, преминаваща през нея, тя започва да се върти твърде бавно или твърде бързо. Когато една чакра не е балансирана, това може да повлияе на тази физическа област на тялото, а също така да даде отражение на много специфични аспекти на духовното и емоционалното ни съзнание.

Голяма част от хроничните състояния, болестите, дейността на жлезите, метаболизма, мислите и поведението са свързани със степента на балансираност на нашите чакри. С помощта на чакрите си ние можем да получаваме или отдаваме енергия към околните.

„Дори и да се съмнявате дали чакрите наистина съществуват, основните принципи на чакрите все още могат да играят специална роля по време на молитва, медитация или когато се опитвате да подобрите своя физически, духовен или емоционален облик. Моята духовна основа се крие в християнството и аз намерих чудесна полза в интегрирането на принципите на балансиране на чакрите в моята лична духовна практика.

Използвайки принципите на чакрите, за да ми помогнат да проуча къде тялото и емоциите ми са извън равновесие, мога да съсредоточа молитвите си и използването на етерични масла, за да потърся конкретна помощ и насоки на моя Небесен Баща – и мога да допринеса за своята активност, като насочих директно намерението си да се опитам да балансирам областите на тялото си и живота, които се нуждаят от него. “

Методи за балансиране на чакрите. ЧАКРИТЕ И ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Медитация / Молитва с кристали

Смята се, че медитирането с кристали, които представляват цвета на конкретна чакра, укрепва и балансира тази чакра. Например, чакрата на гърлото се асоциира с синия цвят. Смята се, че сините кристали, като ахат, помагат да се балансира комуникацията и да се внася хармония в чакрата на гърлото.

ЧАКРИТЕ И ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА. Използване на етерични масла. Седемте първични чакри

Коренната чакра, Муладхара, червен цвят

Тя осигурява нашата връзка със Земята и е основна за цялата ни система. Разположена е в основата на гръбначният стълб.  Нейното правилно функциониране е определящо и за всички останали чакри. Коренната чакра се фокусира върху основните ни нужди за оцеляване, сигурност, стабилност и благополучие. Когато кореновата чакра е неуравновесена, ще се почувствате незаземени, объркани и нямате възможност да се придвижите напред. Емоционално се свързва със страх, тревожност, слаб фокус и концентрация, отклонения в теглото и др. Без балансирана коренова чакра е невъзможно да се балансира напълно другите чакри. На физическо ниво, тази чакра се свързва с разстройства в храненето; чести заболявания; проблеми с крака, колена, стъпала, гръбначен стълб, анус, вътрешности, дебело черво. Нарушените и функции имат отношение към затлъстяване, хемороиди, артрит, дегенеративни изменения. Маслата свързани с тази чакра са Кедър, Тамян, Мирта, Пачули, Ветивер.

Сакралната чакра, Свадхиштхана, оранжев цвят

Намира се в долната част на корема, половите органи или утробата. Тази чакра има отношение към репродуктивните възможности, пикочната система, бъбреците, далака. Сакралната чакра влияе върху личното творчество, вариращо от художествената изява до творческото решаване на проблеми. Това е чакрата на емоциите, сексуалността, желанието и удоволствието. Дисбалансът и се свързва със състояния като, емоционално, сексуално и физическо малтретиране; зависимости, привързаности; фригидност или пристрастеност; прекалено силни емоции или липса на желание и страст; сексуална дисфункция. Етеричните масла за тази чакра са Кардамон, Салвия, Роза, Нероли, Портокал, Пачули, Сандалово дърво, Иланг-иланг.

Чакрата на слънчевия сплит, Манипура, жълт цвят

Това е чакрата на горенето, енергията и метаболизма в тялото. Чакрата на слънчевия сплит силно влияе на вашата идентичност и усещане за собствена стойност, свързана е с нашата сила и воля.  Неравновесията могат да провокират полярни противоположности, вариращи от ниска самооценка чак до арогантно, егоистично поведение. Има отношение към храносмилателната система и нейната дисфункция (диабет, язва, гастрит), панкреас, надбъбречните жлези и мускулите.Маслата отговорни за тази чакра са: Черен пипер, Кедър, Кипарис, Гераниум, Хвойна, Карамфил, Канела, Джинджифил, Мандарина, Мента Петигрейн, Розмарин, Сандалово дърво, Сладка мента, Иланг-иланг, Ветивер.

Сърдечната чакра, Анахата, цвет зелен/розов

Чакрата силно влияе върху способността да давате и получавате любов по здравословен начин. Сърдечната чакра също влияе върху способността ни да се справим с тъгата от предателства на любим човек или загуба на любим човек поради разпадане, изоставяне или смърт. Свързана е с белите дробове, сърцето, ръцете, тимуса. Дисфункцията и я съотнася към болести, като астма,  заболявания на белите дробове и сърцето, високо кръвно налягане. Етерични масла, за балансиране на чакрата са Лавандула, Кипарис, Жасмин, Маточина, Мандарина, Бял равнец, Риган, Гераниум, Нероли, Роза, Портокал, Иланг-иланг.

Чакрата на гърлото, Вишудха, син цвят

Свързана е със звука и вибрацията. Чакрата на гърлото силно влияе върху способността ни да съобщаваме ефективно своите мисли, мнения, желания и чувства – и също толкова важно е способността ни да чуваме, слушаме и разбираме в ежедневието си. Чакрата на гърлото не само влияе върху това, което чуваме и казваме чрез вербална комуникация, но и влияе върху езика на тялото и писмените методи за комуникация. На физическо ниво се свързва с врат, рамене, щитовидна жлеза, длани. Нарушените и функции се съотнасят с болести , като възпалено гърло или стегнат врат, настинки, щитовидни патологии, проблеми със слуха. Етерични масла за чакрата са Римска лайка, Кипарис, Сладка и Лютива мента.

Чакра на третото око (чело), Аджна, цвят индиго

Чакрата на Третото око се намира на челото, точно между веждите и влияе на областите на нашия ум, които контролират нашия здрав разум, мъдрост, интелигентност, сила на паметта, мечтите, духовността и интуицията. Нарушените и функции се свързват със състояния, като главоболие, слепота, преумора на очите и замъглено зрение, нощни кошмари.  Етерични масла – Салвия, Кипарис, Тамян, Безсмъртниче, Майорана, Хвойна, Пачули, Розмарин, Сандалово дърво, Ветивер.

Коронната чакра, Сахасрара, цвят виолетово/бяло

Тази чакра се намира на върха на главата и е символ на най-висшето състояние на съществуването и сливане с божественото. Коронната чакра влияе на нашето по-дълбоко разбиране за себе си отвъд физическото или материалното. Това е чакрата на мозъчната кора и централната нервна система. При нарушения във функцията й, откриваме състояния като депресия, апатия, объркване, отчуждение и неспособност за разбиране. Свързаните с нея етерични масла са Нероли, Лавандула, Жасмин, Тамян, Spikenard, Безсмъртниче, Розово дърво, Мирта, Роза, Сандалово дърво, Ветивер.

ЧАКРИТЕ И ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА Използвана литература 

Смята се, че масажът, размишленията, медитацията и енергийната работа с помощта на етерични масла помагат за възстановяване на специфичен баланс във всяка от чакрите. Потърсете всяка от отделните чакра страници на AromaWeb, като кликнете върху използвана литература, за информация относно етеричните масла, свързани с всяка чакра.

Отидете на страницата AromaWeb за балансиране на чакрите с помощта на етерични масла, за да видите рецепта за създаване на ваши собствени чакра смеси и информация за дифузни етерични масла за работа на чакри.

За връзка:

Antonia Donkova 0899 807066

За повече информация!

Регистрация в doTERRA

Регистрация в doTERRA

Регистрация в doTERRA Здравейте, казвам се Антония Донкова и съм уелнес-консултант към DoTERRA и сертифициран ароматерапевт към МОН. От 8 години се занимавам активно с

Прочетете повече »

Гъбички по ноктите

ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ Онихомикозата или гъбички по ноктите е често срещано състояние, което започва като бяло или жълто петно под нокътната плочка. Малцина са наясно,

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top