DANDRUFF (ПЪРХУТ)

Съдържание

За поръчка или регистрация:
https://www.mydoterra.com/antoniyadonkova

ПЪРХУТ
Пърхутът е състояние на скалпа, съпроводено с отделянето на твърде много мазнина, което причинява появата на големи, сърбящи люспи по кожата. Често със зачервяване и сърбеж. Причините за появата на пърхута са както генетичната предразположеност, така и множество външни фактори-дразнители, като: алергени от въздух и храна, сапуни и други измиващи средства, стрес, климатични условия, кожни инфекции, хормонални промени, хранене и недостиг на микроелементи. Пърхутът и сухия скалп имат еднакви общи симптоми, като лющене и сърбеж, но са две различни неща. При нормални обстоятелства всеки един скалп отделя миниатюрни люспички, но при пърхута говорим за големи и мазни люспи, много на брой, създаващи силен дискомфорт и дразнене. Основен причинител на тази инфекция е гъбичката Меласезия (MELASSEZIA GLOBOSA). Тези гъбички се хранят с отделения от скалпа себум и отделят олеинова киселина като отпаден продукт. Съставки повлияващи пътхута са: Цинк пиритион (фунгистатик, който спира развитието на гъбичките), Сяра (пречи на размножаването на гъбичките), Катран и Салицилова киселина (те намаляват отделянето на пърхут чисто механично, без да влияят активно на гъбичката причинител), Селениев сулфид (инхибира растежа на гъбичката и намалява отделянето на мъртви клетки от скалпа), Кетоконазол (лекарствена молекула с противогъбични свойства, но със странични ефекти и не достатъчно надеждна- тъй като гъбичките в някои случаи са резистентни към нея), Пироктон оламин и др. Тези традиционни лечебни средства не постигат трайно излекуване, а само потискат симптомите и задълбочават атопията. В повечето случаи водят със себе си и множество странични ефекти.
След всичко казано дотук, идва ред и на етеричните масла, известни с мощните си противогъбични и противовъзпалителни свойства. Те са се доказали, като помощни средства в борбата с пърхута и атопичния дерматит. Съдържащите се в състава им монотерпени и нежното им действие вурху скалпа, правят етеричните масла особенно подходящи за третиране на гъбични състояния, както при деца и бебета, така и при възрастни. Идеални в борбата с млечните бебешки корички (крусти). 
Най-подходящите при пърхут, дерматит и крусти масла са: Чаено дърво, Лавандула, Евкалипт и Розмарин, които в комбинация с кокосово масло ще са просто незаменими.
Пробиотиците (особено Lactobacillus rhapsodic GG и Lactobacillus rhamnosus strain HN001), Омега 3, прополиса, витамин Д, както и един щадящ хранителен режим, също са изключителни помощници в борбата с Атопичния дерматит.

ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА /dr. Mariza Snyder/

ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА  /dr. Mariza Snyder/ Ако страдате от хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, независимо дали е от проблеми с щитовидната жлеза или автоимунно заболяване, допълнителните симптоми, които

Прочетете повече »

ХЕРПЕС

За поръчки или регистрация: 0899807066 Херпесът е вирус причиняващ рани, обикновено около устата или по гениталиите. Херпес симплекс обичайно присъства пасивно в тялото и изригва,

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top