PCOS (POLYCYSTIC OVARY SYNDROME) ИЛИ СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ

Съдържание

Синдром на поликистозните яйчници.

Това е едно от най-често срещаните хормонални нарушения, засягащи близо 20% от жените в репродуктивна възраст. Жените с този синдром са изложени на сериозен риск от безплодие.

Заболяването се дължи на нарушение в нервно-ендокринната система, водещо до повишено количество на полови хормони – андрогени. Диагностицирането се свързва с увеличен обем на яйчниците и с множество кисти по тях, които започват да произвеждат по-високи от нормалните нива андрогенни хормони, като тестостерон. Тази реакция може също да причини дисбалансирани нива на естроген и ниски нива или липса на прогестерон и може да е причина за до 70% от безплодието при жените. Симптомите на PCOS могат да включват нередовни периоди, липса на менструация или пък твърде обилна такава, проблеми със зачеването, окосмяване по мъжките зони на тялото, дерматит и акне, загуба на тегло, нарушен въглехидратен метаболизъм и инсулинова резистентност, умора и ниско сексуално желание.

Основни подобрения в състоянието могат да настъпят, като преосмислите начина си на хранене. Намалете драстично захарта и въглехидратите и наблегнете на зеленчуците, здравословните мазнини и костните бульони. Използвайте естествени съставки и продукти и изключете консервантите и пакетираните храни. Редуцирайте стреса и спортувайте редовно.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ДОБАВКИ:

Vitex – между 160 и 240 мг. дневно, подпомага баланса на естроген и прогестерон в тялото по естествен начин и стимулира нормалната яйчникова функция.

Китайски билки (Astragalus, White Peony, Rehmannia) – тези билки освобождават задържането на излишната вода в тялото и подобряват циркулацията, като по този начин насърчават доброто функциониране на органите и хормоналните нива.

Витамини Б6,9,12 – стимулират черният дроб да изхвърли излишният естроген.

Прогестеронов крем с Див ям – осигурява градивен материал за производството на прогестерон. Съдържа диосгенин и др. полезни съставки, които се натрупват в мастната подкожна тъкан и могат да бъдат използвани от яйчниците, когато е нужно.

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА:

БОСИЛЕК – може да подобри нивата на кортизол и инсулин, които поддържат цялостния хормонален баланс.

САЛВИЯ (Градински чай) – стимулира матката и подпомага регулацията на репродуктивните хормони.

ГЕРАНИУМ –  насърчава хормоналния баланс и поддържа детоксикацията на черния дроб и бъбреците.

РИМСКА ЛАЙКА – подпомага намаляването на стреса и насърчава фертилитета.

Бленд за балансиране на хормоните:

Миксирайте по 2 капки от гореизброените масла в 1 супена лъжица кокосово фракционно масло (10мл.). Масажирайте със сместа долната част на корема и врата 2-3 пъти дневно. Може да комбинирате с прием на етерично масло от Тамян, 2-3к. под езика сутрин или вечер.

Месечният бленд за жени Clary calm на Дотера също е подходящ за PCOS. Може да включите и Phytoestrogen lifetime complex на Дотера- растителните фитоестрогени, защитават клетката от вредните Ксеноестрогени, които попадат в тялото.

Други масла: Лавандула, Тамян, Мирта, Безсмъртниче, Кипарис.

Използвана литература: dr. Axe, dr. Mariza Snyder, dr. B. O’neill, др. П. Найденов и др.

За връзка:

Antonia Donkova

0899 807066

Масажен бленд

Маслата в този бленд са подбрани и съчетани заради техните успокояващи и релаксиращи възможности отпускащи мускулатурата и освобождаващи напрежението. Тази ароматна комбинация има силен противовъзпалителен

Прочетете повече »

Етеричните масла, като естествено средство за балансиране на хормоните

 Етерични масла за балансиране на хормоните Всички етерични масла имат сложен химичен състав, който определя техните терапевтични свойства. Много често масла със сходни наименования имат

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top