АКНЕ

Съдържание

АКНЕ

Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания в съвременния свят. Обикновено започва по време на пубертета и е свързано предимно с настъпващите в тялото хормонални промени, но може да продължи и в по-късна възраст. Около 70 % от тинейджърите са засегнати в някаква степен от това кожно заболяване. Расте и броят на възрастните, особено жените, които страдат от акне на по-късен етап от живота си. Това състояние се свързва със запушване и възпаление на отворите на мастните жлези в резултат, на което по кожата се образуват пъпки с зачервявания или гнойни върхове. Акнето засяга главно лицето, гърба и гърдите, като може да остави белези за цял живот. За подобряване на това състояние от изключителна важност са спазването на добра хигиена, редовното почистване на проблемните зони и разбира се хранителния режим (изключващ сладкото, тестените и мазни храни, газираните напитки, всички пакетирани храни, млечни и др.). Преди да се пристъпи към лечение на акнето, е важно да бъдат установени причините довели до появата му. Знае се, че всеки кожен проблем е външно отражение на случващи се в тялото процеси. За всеки отделен индивид, причината, породила това състояние, може да бъде коренно различна. Като цяло, като основни причини за това състояние са сочени хормоналните процеси в организма, образуването на излишен серум (който запушва порите) и наличието на мазна и лъщяща кожа. Други фактори, допринасящи за лошата акнетична кожа са стреса; увеличените нива на кортизол; системни възпалителни процеси; медикаменти, като кортикостероиди и контрацептиви; лоша диета; хормонални функции и т.н. Много пациенти не са наясно, че медикаменти като третиноин (активната съставка в Retin-A) могат да причинят сериозни странични ефекти, като конюктивит, изтъняване на кожата, изгаряне и тъмни кръгове. От изключително значение е прилагането на естествени природни средства за справяне с проблема. При обострено акне е препоръчително ежедневното приемане на качествени пробиотици (25-50 милиарда живи бактерии), които поддържат храносмилателната и имунната система, насърчават здравата кожа и се борят с акнето. Другата добавка насърчаваща имунната функция е Цинкът. Той подпомага балансирането на хормоните и подобрява заздравяването на кожата.

Относно изборът на етерични масла, касаещи акнето по кожата, несъмнено фаворит е маслото от Чаено дърво. Melaleuca помага за унищожаването на бактериите, които обитават кожата и причиняват акне. Босилекът и Мануката са също идеален избор в грижата за кожата, поради антибактериалните и антимикробните си свойства. Хвойната (Juniper berry) е също мощен антибактериален агент, борещ се с акнетичната кожа. Не на последно място е важно да споменем и лечебната сила на етеричното масло от Лавандула, която предпазва кожата от инфекции, бори се с бактериите и гъбичките, подпомага минимизирането на белезите. Различните типове кожа показват и различна ефективност към видовете подходящи за акне масла. Така че може да се наложи да експериментирате за да намерите най-добрата за вас комбинация. Други масла за справяне с проблема са: Гераниум, Сандалово дърво, Тамян, Копайба, Бял равнец, Безсмъртниче, Розмарин и др. Студено-пресованото, органично кокосово масло (а не фракционното) е много добро решение за база на вашата комбинация от етерични масла за третиране на акнето. То е силно антибактериално и изключително благодатно за здравата кожа.

Дотера разполага със специална козметична серия за акнетична и проблемна кожа, която включва почистваща пяна, крем и концентрат за третиране на пъпки и акне. Изцяло натурална и нежна грижа за вашата проблемна кожа.

Но нека не забравяме, че цялостният подход към проблема е в основата на добрите резултати. Проблемът с кожата може да е сигнал, че тялото ви се нуждае от вътрешно почистване.

akne 1

За финал ви предлагам една чудесна рецепта на измиващ лосион за кожа с акне:

Миксирайте

1 супена лъжица кокосово масло,

3 супени лъжици мед,

1 супена лъжица домашен ябълков оцет,

20 капки масло от Чаено дърво,

2 капсули пробиотик

Изсипете всички съставки в бутилка и съхранявайте на прохладно и сухо място.

За поръчки или регистрация:

https://www.mydoterra.com/AntoniyaDonkova 0899807066

Оток, подуване и задържане на вода?! Къде да търсим причината и как да си помогнем с етерични масла

Оток и задържане на вода. Оток (задържане на течности) може да се появи във всяка част на тялото, но обикновено се забелязва по краката/стъпалата, глезените

Прочетете повече »

БЕЗСМЪРТНИЧЕ – най-силният лек против хематоми, травми и контузии.

БЕЗСМЪРТНИЧЕ – най-силният лек против хематоми, травми и контузии.Helichrysum italicum или Безсмъртничето е познато като мощно антихематомно, кръвоспиращо, спазмолитично и антикоагулиращо средство. То има способността

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top