Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

СЛЪНЦЕЗАЩИТНА КОЗМЕТИКА

ВСИЧКО, КОЕТО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ ЗА ДОМАШНО ПРИГОТВЕНАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТНА КОЗМЕТИКА

Съдържание

ВСИЧКО, КОЕТО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ ЗА ДОМАШНО ПРИГОТВЕНАТА СЛЪНЦЕЗАЩИТНА КОЗМЕТИКА

 

Съставки, които трябва да се избягват

Ако четете това, вероятно вече сте наясно колко лоши съставки има в повечето слънцезащитни продукти. Но дългият списък може да бъде обезсърчителен. Ето няколко съставки, с които е добре да внимавате:

Oxybenzone, абсорбатор на ултравиолетова светлина и ключова съставка в много слънцезащитни продукти е отговорен за много фототоксични и фотоалергични реакции (при обриви или изгаряне на кожата от химикала в рамките на часове или дни след употреба). Той се абсорбира силно от кожата.

Според проучванията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията се съобщава, че се изолира в органите на 97% от американците. Смята се също, че е ендокринен разрушител (Европейска комисия по ендокринно разстройство) и може да пречи на клетъчната сигнализация, да причини мутации, да доведе до клетъчна смърт и може да бъде замесен в сърдечно-съдови заболявания (К. М. Хансън). (1)

Въпреки че Octinoxate е почти толкова лош, колкото оксибензон, основната му вреда за тялото е, че имитира естроген, което води до нарушаване на хормоните и разрушаване на вашата хорм. система. Той е бил открит и в кърмата.

Пропилпарабен пък е консервант, известен още като разрушител на ендокринната система. Просто казано, за мъже или жени това основно блокира рецепторите, така че хормоните да не стигат до мястото, където трябва да отидат. Имитира естроген, заблуждавайки тялото. (2)

Ретинил ацетат (витамин А ацетат) – високите нива на витамин А, поставени в цялото тяло, могат да доведат до репродуктивна токсичност. Той може също да пречи на клетъчната сигнализация, да причини мутации, да доведе до клетъчна смърт и може да бъде замесен в сърдечно-съдови заболявания (К. М. Хансън). Националната програма по токсикология съобщава също, че причинява тумори при животни в ниски дози (3)

По-добре използвайте

Цинковият оксид или титановият диоксид, които са със сходни ползи. И двете предпазват от UV-B и UV-A лъчение. Предполага се, че нано-частиците (тиниевият титанов диоксид или цинковият оксид) помагат по-добре за защита от слънцето. И все пак някои изследвания показват, че нано-частиците преминават в кръвния поток (4). Изследването беше на нано-титаний, но можем да предположим същото и за цинковия оксид. Затова е важно да правите или купувате козметика за слънцезащита с не-наноцинков оксид.

ВАЖНО – цинковият оксид трябва да се използва само на много здрава кожа. Когато се използва върху кожа, която е повредена, изгорена от слънце, нарязана или надраскана, има много по-голям потенциал за абсорбция, което би причинило клетъчно увреждане.

Спрей, прах или течност?

Изберете кремове, освен ако не използвате изцяло натурална домашна смес, тъй като вдишването на тези съставки е токсично и може да причини рак.

Естествени масла с SPF

Има натурални масла с SPF диапазони!

 • Масло от ший – прибл. SPF 5-6
 • Кокосово масло – ок. SPF 6-10
 • Масло от акавадо – ок. SPF 4-8

Етерично масло от семена от моркови – ок. SPF 28-40 (съдържа антиоксиданти за защита на кожните клетки) Трябва да се разрежда или ще изгори кожата ви!

Етерично масло от Мирта/Смирна – ок. SPF 15 (ултра лечебно масло, за да се грижи за кожата ви)

Избягвайте цитрусовите масла (Портокал, Грейпфрут, Лимон и др.), Тъй като те ще повишат чувствителността на кожата ви към слънцето. Кожата на всеки е различна. Затова, моля, бъдете внимателни, когато използвате етерични масла и излагане на слънце, докато не знаете как ще реагира кожата ви и колко често трябва да прилагате отново слънцезащитен крем.

Както вече повечето ароматни любители знаят, етеричните масла са доста летливи и бързо се абсорбират в кожата. Техният слънцезащитен фактор е доста нисък и нестабилен. Може да се отбележи, че стойностите на SPF, открити за нелетливи масла, са били между 2 и 8; и за летливи масла, между 1 и 7. Сред приетите фиксирани/базови масла, SPF стойността на зехтина е най-висока. По подобен начин сред етеричните масла е установено, че SPF стойността на ментовото масло е най-висока. Проучването ще бъде полезно при подбора на масла и аромати за разработване на слънцезащитни продукти с по-добра безопасност и висок SPF. Мазните превозвачи/носители са по-ефективни за производството на равномерен и дълготраен филм от слънцезащитен крем върху кожата, а техните емолигентни свойства предпазват кожата от изсушаващите ефекти от излагане на вятър и слънце (7) .

Без степен на химия или фармацевтичен опит обаче, е трудно за всеки да създаде адекватни пропорции на продуктите и изчисли колко цинков оксид или титанов диоксид трябва да има рецепта за слънцезащитен крем с оптимална защита от слънце.

Необходими са цели екипи химици години или дори десетилетия, за да ощипвате и съвършите слънцезащитни продукти, които FDA намира за безопасни и приемливи. Шансовете да усъвършенствате безопасен и ефективен слънцезащитен крем за сравнение с продуктите на пазара са малки.

Добрата новина е, че не е нужно да се примирявате с лошите неща, дори и да не можете да направите слънцезащитен крем.

Има много слънцезащитни кремове, които не съдържат тревожната съставка oxybenzone, която може да промени човешките репродуктивни хормони – да не говорим за щетите, които нанася на кораловите рифове.

Ето и няколко домашни рецепти за направата на слънцезащитни продукти у дома

Слънцезащитен крем с масло от шеа
 1. 1/2 чаша масло от шеа
 2. 1/3 чаша Кокосово масло, разтопено
 3. 15 капки етерично масло от семена на морков
 4. 10 капки етерично масло от смирна
 5. 2 супени лъжици цинков оксид (по избор) Вместо това можете да добавите повече смирна (до 40 капки)

С цинковия оксид рецептата ще бъде SPF от около 40. Без цинковия оксид ще е някъде около 20-30. Измервайте внимателно съставките, защото малкото отклонение прави голяма разлика в крайната пухкавост. Разбийте суровото масло от шеа до кремообразно. Бавно добавете разтопеното кокосово масло, докато разбиете. Добавете етерични масла (и цинков оксид, ако добавите – не вдишвайте!) И разбийте до пухкавост.

Слънцезащитно масло

Можете също така просто да създадете масло, което да нанесете върху кожата си.

 1. 1/2 чаша фракционирано кокосово масло (не се втвърдява под 76 градуса F)
 2. 10 капки етерично масло от мирта (добавете до 40 капки за по-висок SPF)
 3. 5 капки етерично масло от семена на морков

Комбинирайте всички съставки и съхранявайте в тъмен буркан с кехлибар (за да запазите маслата). Нанесете често върху излаганата на слънце кожа.

Пчелен восък за сгъстяване – по избор. Ако решите да го използвате трябва да го разтопите на водна баня с базовите масла до получаването на хомогенна смес, като бъркате енергично. След като сместа изстине може да добавите и етеричните масла.

Вместо бит лосион, това създава повече масло. Може да прехвърлите сместа в контейнер за дезодорант и да съхранявате в хладилника (за да се предотврати отделянето, макар и да не е необходимо).

Алое вера слънцезащитен крем
 1. 1 чаша сок от алое вера/гел
 2. 1/4 чаша масло от авокадо
 3. 15 капки етерично масло от моркови семена
 4. 10 капки етерично масло от смирна

Добавете всички съставки в бутилка с пулверизатор. Разклатете преди всяка употреба.

И още: тук

Домашен водоустойчив слънцезащитен крем

Въпреки че някои рецепти могат да твърдят, че са водоустойчиви, всъщност няма наука, която да подкрепя идеята за домашно направен водоустойчив слънцезащитен крем.

Съставките, които правят слънцезащитния крем водоустойчив, са същите високо обработени съставки, които повечето естествени потребители и производителите на слънцезащитни продукти искат да избегнат (5).

Тези съставки дават възможност на кожата ви да абсорбира компонентите на слънцезащитния крем, и те могат да бъдат произведени само в лаборатория.

Значение на слънцезащитния крем
Важно е да се притеснявате за някои от съставките на популярните търговски слънцезащитни кремове, но това не означава, че трябва да пропуснете слънцезащитен крем напълно.

Има много проучвания. Доверен източник, който показва, че слънцезащитният крем намалява риска от слънчево изгаряне, което от своя страна намалява риска от лезии, които могат да доведат до меланом.

Разбира се, използвайте здравия разум за границите на това, което слънцезащитният крем може да направи. Дори водоустойчив слънцезащитен крем трябва да се прилага отново на всеки два часа за най-добри резултати.

Седенето на сянка, носенето на слънцезащитни дрехи и шапка и ограничаването на общото ви време на излагане на слънце трябва да бъдат допълнителни части от вашия план за защита от слънце.

https://www.sourcewatch.org/index.php/Nano_Titanium_Dioxide#cite_note-8

Ето и част от приложеният линк, който ще внесе яснота около опасностите, които крие диоксида:

“Изследване от 2006 г., публикувано в The Lancet, установява, че “ултра финият прах от титанов диоксид причинява рак на дихателните пътища при плъхове, изложени на инхалации и вътретрахеална инстилация”.

По отношение на използването на наночастици от титанов диоксид в слънцезащитните кремове и козметиката бяха повдигнати други опасения относно безопасността:

“Kumazawa и др. В своето проучване” Ефекти на титанови йони и частици върху неутрофилната функция и морфология “стигат до извода, че цитотоксичността (опасност за клетката) зависи от размера на частиците на титановия диоксид. Колкото по-малък е размерът на частиците, по-токсичен е … Това заключение е от значение за потребителите поради нарастващата употреба на микронизирани пигменти в козметичната индустрия в слънцезащитни и цветна козметика. Наночастиците от титанов диоксид се използват в слънцезащитни кремове, тъй като са безцветни при този размер и все още абсорбират ултравиолетова светлина . Много козметични компании се възползват от наночастиците от метален оксид.

Видяхме обаче, че ако частиците от титанов диоксид, използвани като слънцезащитен крем, са достатъчно малки, те могат да проникнат в клетките, което води до фотокатализа в клетката, причинявайки увреждане на ДНК след излагане на слънчева светлина (Powell, et al., 1996) Страхът е, че това може да доведе до рак на кожата. Проучвания с лица, прилагащи слънцезащитни кремове с микронизиран титан ионен диоксид ежедневно в продължение на 2-4 седмици показа, че кожата може да абсорбира микрофините частици. Тези частици бяха наблюдавани в перкутанните слоеве на кожата под ултравиолетова светлина. Грубите или фини частици от титаниев диоксид са безопасни и ефективни при отклоняване и абсорбиране на UV светлина, предпазвайки кожата, но потребителите трябва да избягват използването на продукти с микронизирани минерални пигменти или в слънцезащитни продукти, или в цветна козметика. “
Други изследвания на нано-титанов диоксид са открили:

Наночастиците на метални оксиди могат да преминат кръвно-мозъчната бариера
Наночастиците от титанов диоксид предизвикват увреждане на ДНК и генетична нестабилност при мишки.
При “сравнително високи концентрации (100 mg / ml), нано-титановият диоксид причинява цитотоксичност и възпаление в човешките клетки. Анатазата TiO2 е 100 пъти по-токсична от рутил Ti02. (Ti02, произведен в размери под 10 нанометра, обикновено е анатазa.)
„Установено е, че инхалираният нано TiO2 действа като азбест и силикон, тъй като се натрупва в белия дроб и причинява възпаление и може да въздейства на ДНК протеини и клетъчни мембрани.“

Как храната може да защити кожата ви? Плодове и зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти.
Някои храни могат да действат като естествен слънцезащитен крем. И те могат да помогнат на тялото ви да се предпази от увреждане на кожата, което може да доведе до рак на кожата. Те могат също така да предпазят кожата ви от други вредни въздействия на твърде много слънце, така че да получите необходимия витамин D и други ползи за здравето, с по-малък риск от увреждане (6).

Антиоксидантите са фотозащитни за вашата кожа (фантастичен начин да се каже, че защитават кожата ви от светлина); те предотвратяват окислителното увреждане от слънцето и намаляват възпалението на клетките на кожата ви.

Изследване от 2001 г. установи, че антиоксидантите – особено витамин С – играят значителна роля в това да действат като естествен слънцезащитен крем и да предпазват кожата от увреждане на слънцето. Когато се прилага в количества, натрупани върху кожата, витамин С всъщност унищожава всички свободни радикали, с които влиза в контакт. Какво означава това за нас? Може би добавянето на антиоксиданти в слънцезащитни продукти е добра идея, но ние също трябва да ги ядем в изобилие – и ежедневно. Към тях се отнасят гроздовите семки, лук, чесън, нар, зелен чай, соеви зърна, гъби и др. За повече информация, четете тук и тук.

P.S. Non-nano цинковият оксид е натурален минерал, който отблъсква по естествен начин слънчевите лъчи, без да се абсорбира от кожата, осигурявайки й ефикасна и широкоспектърна слънчева защита. Той е основна защитна съставка в органичната слънцезащитна козметика.

За повече информация!

Заземяващ бленд

Заземяващ бленд

Заземяващ бленд Една много мека и приятна ароматна комбинация, в подкрепа на депресията и тревожните чувства. Може да се прилага успешно при нервно напрежение и

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top