Гаултерия или wintergreen, лек за всяка болка

Съдържание

WINTERGREEN е растение произхождащо от Китай и Северна Америка. Лечебната сила на листата на растението са известни още от древността. Още индианците са го използвали за болки в ставите и мускулите, както и за лечение на дихателната система, като дъвчели листата му. Двата основни химични компонента на това растение са Gaultherilene и Methyl salicylate. Метилсалицилатът е широко използван в козметичните кремове за артрит, мускулни болки, обезболяване и болки в ставите и костите. WINTERGREEN съдържа над 90 процента от този елемент. За съжаление обаче, козметичната индустрия все по- често замества този естествен компонент със синтетичен такъв, тъй като е с по-ниска стойност. Мощното обезболяващо действие на метилсалицилата прави WINTERGREEN едно от най-подходящите масла при ревматизъм, артрит и дори подагра. Това е и едно от основните масла в бленда на Дотера Deep blue.
Гаултерия, както е още известно е горещо етерично масло, което може да употребявате само външно и задължително в разреждане поне 1: 4 в базово масло. Това масло разрежда кръвта (както и Тамяна), имайте това в предвид при прием на медикаменти. Основните му ползи са:
– На първо място, маслото е силен аналгетик, прониквайки през кожата предизвиква изтръпване и затопляне на мястото, анестезира нервните окончания и същевременно засилва локалната циркулация и кръвообръщението, като по този начин се предотвратява натрупването на токсини, като пикочната киселина например. Премахва болката, стреса и напрежението.
– Действа като диуретик, подпомага процеса на изхвърляне на токсини от тялото чрез уриниране, стимулира извеждането на излишната вода, мазнини и соли в урината и насърчава отслабването.
– Помага при липса на менструация и проблеми свързани с тежък ПМС, гадене, умора и безпокойство. 
– Облекчава спазмите на мускулната, дихателната, храносмилателната и нервната системи, като е в помощ при мускулни спазми, спазматична кашлица или диария. Има релаксиращ и същевременно стимулиращ ефект.
– Има стягащо и укрепващо действие. Предизвиква контракции на мускулите, кожата и кръвоносните съдове, като по този начин ги заздравява и стяга. Благодарение на това свиване е удачно да се употребява в помощ на възникнали кръвоизливи за да намали обема на загубата на кръв, но никога директно върху раната или вътрешно.
– -Предотвратява микробни инфекции, сепсис, стрептокок. Винаги избягвайте директен контакт на ЕМ с кръвта и отворени рани.
– Стимулира както кръвообръщението, така и отделянето на хормони, стомашни сокове, ензими, жлъчка чрез въздействието си върху черния дроб, лимфата, жлъчния мехур, ендокринните жлези, матката, храносмилането и нервните окончания. Ползва се и при нарушена циркулация на кръвта, като измръзване.
– Подуване на корема и газове.

error: Content is protected !!
Scroll to Top