Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

ДЕТОКС НА ЧЕРЕН ДРОБ – препоръки и ароматни комбинации с етерични масла

Съдържание

ДЕТОКС НА ЧЕРЕН ДРОБ

Най-големият орган в човешкото тяло, който е отговорен за цялостната детоксикация и изхвърлянето на токсините, които навлизат в телата ни ежедневно е именно ЧЕРНИЯ ДРОБ. Той е разположен в долната част на гръдната кост, в дясно, под диафрагмата. Има 4 лобуса (дяла) и е покрит с дебела, твърда мембрана, наречена глисонова обвивка.

Черният дроб изпълнява над 500 основни телесни функции всеки ден и има забележителен капацитет за регенерация. Всяка една минута черният дроб обработва и филтрира 2 ½ литра кръв. Вредните отпадъци и токсини се изпращат за екскреция, докато други елементи се превръщат в полезни компоненти за употреба другаде в тялото.

Черният дроб е отговорен за метаболизма на въглехидратите, протеините, мазнините, холестерола и растежа на костите и мускулите. Той произвежда хормона тромбопоетин, който регулира производството на кръвни клетки и тромбоцити, съхранява витамини А, В12 и D, а също така синтезира глюкоза и аминокиселини.

Както вече стана ясно, черният дроб изпълнява множество функции. Ето по-подробно и някои от тях:

-складира различни аминокиселини от храносмилателния процес, които в последствие използва за изграждане на протеини.

-преобразува излишната глюкоза в гликоген (складирани мазнини) и обратно складирания гликоген в глюкоза, когато тялото се нуждае от гориво. Когато резервите от гликоген са изчерпани, може да преобразува в глюкоза други мазнини или аминокиселини за да подсигури на тялото нужната енергия. Една част от глюкозата се съхранява като резерв в самия черен дроб, в очакване да бъде използвана при нужда. Останалата глюкоза се изпраща към мускулите или се трансформира като мазнини в тялото. Затова големият прием на въглехидратни храни има пряко отношение към натрупването на телесни подкожни мазнини и наднорменото тегло.

-складира и разпределя витамини, като К, Д, А, Е и др.

-съхранява множество минерали, включително и елементи като желязо и мед.

– преобразува амоняка от излишните протеини в урея, която тялото да изхвърли чрез бъбреците.

-синтезира холестерол за растежа на нови клетки и производството на стероиди и противовъзпалителни цели. Производството на холестерол в черният дроб е в пряка зависимост с производството на инсулин от панкреаса. Колкото повече инсулин произвежда нашия панкреас за да се справи с високите нива на кръвна захар в кръвта, толкова повече нараства и производството на холестерол в черния дроб.

-синтезира приносителите на молекули глобулин и албумин.

-произвежда и отделя около 1 литър жлъчен сок дневно, който е емулгатор на мазнините и алкализатор. С негова помощ се разграждат големите мастни молекули от храната.

-имунните (купферови) клетки на черния дроб смилат бактерии, вируси и др. патогени, които ежедневно попадат в кръвта и стомашно-чревния тракт. Здравето и правилното протичане на изчистващите процеси в нашия черен дроб са пряко отговорни за състоянието на нашата имунна система.

– здравият черен дроб може да метаболизира до известна степен хормони, химикали и лекарствени медикаменти, токсини, алкохол.

-произвежда ензими, подпомагащи процесите на детоксикация в тялото.

Удивително, нали!!! И това са само част от ежедневните функции на този жизнено важен орган. Както виждате, този непретенциозен орган прави много повече от просто пречистване на кръвта. Всичко, което вдишвате, прилагате локално, ядете, пиете – основно всичко, което докосва или влиза в тялото – по някакъв начин се обработва от черния ви дроб. Затова е безкрайно важно да се грижим за здравето на черния си дроб и неговата детоксикация. За съжаление обаче, съвременния човек е подложен на множество изкушения и приема всекидневно в пъти повече токсини и химикали в резултат, на което нашия дроб не може да се справи с обработването и метаболизирането на всички тези отрови. Това води до затлачването му и множество болести и проблеми, като храносмилателни, автоимунни, психически и др. В основата за справянето с този проблем е разбира се правилното хранене.

Между симптомите на токсичност и нарушена чернодробна функция са такива, като: депресия, акне, афти, безсъние, болки в ставите, артрит, астма, бронхити, главоболие, запек, замъгляване, замаяност, заекване, екземи, задържане на вода, сенки под очите, лош дъх, киселини, косопад, прескачащ сърдечен ритъм, хормонални дисбаланси, слаба памет, хранителни чувствителности и непоносимости, уртикарии, умора, чести боледувания, хронични кашлици, всякакви храносмилателни проблеми и болки, наднормено или поднормено тегло, умора и слаба концентрация, секрети в белите дробове, сенна хрема или проблеми със синусите, повишено образуване на слуз, подпухване и подувания на клепачи, венци, устни и мн. др.

Колкото повече от тези симптоми имате, толкова по-висок е вашия токсичен товар. Има множество програми, хранителни добавки и нутриенти, с който бихте могли да насърчите здравето и ефективното функциониране на вашия черен дроб, като – екстракт или масло от бял трън, NAC, глутамин, глухарче, артишок, куркумин, биоперин, В витамини и мн. други. Има много неща, които можете да направите, за да започнете да поддържате черния дроб, включително да правите неща като хапване на висококачествени и за предпочитане органични храни, основно пресни плодове и зеленчуци. Можете също така да приемате суров ябълков оцет ежедневно и да пиете висококачествен зелен чай, чай от корен от глухарче или сок от пресни моркови, за да подпомогнете детоксикацията. Сухото четкане на кожата, изпотяването й във фитнеса или в сауна и получаването на добър лимфен дренаж също ще помогнат за поддържане на здрав черен дроб.

Когато предприемате детокс-програма обаче, е добре да се съобразите с вашето токсично натоварване и да направите процеса плавен и щадящ, защото може да предизвикате обратен ефект и влошаване на състоянието. Насилственият и агресивен детокс може да претовари системите ни с повече токсини, отколкото тя може да изчисти. Така въпросните токсини ще започнат да циркулират в кръвообръщението, което съответно да доведе до възпалителен процес или отлагането им в някой жизненоважен орган като панкреас, мозък или др.

liver detox 1

Системните хранителни разтоварвания, съчетани с подпомагащи функциите на дроба нутриенти винаги са от полза за нашия черен дроб. Изборите за това са безкрайни и същевременно строго индивидуални. Аз ще се спра на етеричните масла, които биха ви били от полза при провеждането на адекватен и щадящ детокс за вашия „най-важен“ орган.

Ще започна с една любима за мен етерична смес, представена от др. Марица, която аз ежедневно прилагам топично вечер в зоната на черния дроб. Тя е следната:

4к. Гераниум

4к. Куркума

4к. Розмарин

9к. Тамян

9к. Безсмъртниче

Всичко това се смесва в 10 мл. рол-он шишенце и се допълва с базово масло. Моето е фракционно кокосово.

Ето и едно друго предложение за бленд от др. Зелински, отново в 10 мл. рол-он:

3к. Джинджифил

3к. Грейпфрут

5к. Гераниум

5к. Фенел /Копър

2к. Розмарин

Друга рецепта за чернодробен детокс, която намирам за интересна е:

 3 к. етерично масло от Морковени семена – подпомага възстановяването, регенерацията и детоксикацията на чернодробните клетки.

 3 к. етерично масло от Лайка – стимулира жлъчните секрети и поддържа детокс на черния дроб.

 4 к. етерично масло от Кипарис – стимулира и регулира чернодробната секреция и подпомага почистването и детоксикацията.

 4 к. етерично масло от Хвойна – пречистващо кръвта етерично масло, което подпомага черния дроб, като облекчава част от тежестта му.

 5 к. етерично масло от Здравец/ Гераниум – подпомага черния дроб, като разширява чернодробните жлъчни пътища, което помага при детокс. Гераниумът се счита за мощен тоник за черния дроб.

 5 к. етерично масло от Розмарин – засилва потока на жлъчката и намалява излишните плазмени чернодробни ензими. Освен това предотвратява токсичното претоварване.

 6 к. етерично масло от Джинджифил – помага да се намали омазняването на вашия черен дроб и стимулира чернодробната секреция.

След това напълнете бутилката с капкомер до горе с масло-носител като сладък бадем или фракционирано кокосово масло. Нанесете една капчица смес за поддържане на черния дроб под ребрата в дясно, където е позициониран дроба. Можете да го разнесете и върху корема, и по средата на гърба. Използвайте след събуждане и преди лягане за най-добри резултати.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В програмата си за детокс на черен дроб е добре да включите ежедневен прием на масло от –

*Лимон и/или Ендокрин в чаша вода или капсула. Това цитрусово масло стимулира белите кръвни клетки да защитават организма от инфекции. Неговите детоксикиращи и регенериращи свойства са полезни за черния дроб и помагат да внесат яснота в ума и емоциите. Добавете 2 капки Лимон към чашата вода всяка сутрин, за да подпомогнете лимфната система. Ако не ви е приятно да поглъщате етерични масла, просто добавете 1-2 капки лимоново масло в долната част на краката, за да подобрите детокса на черния си дроб и лимфната система.

*Грейпфрутът е друг цитрус с антивирусен и антисептичен ефект, диуретик е и може да подпомогне храносмилателната система и кожата. Той освежава ума, облекчава тревожността, съживява, повдига и помага за разпръскването на отрицателната енергия. Грейпфрутът е идеален за подпомагане на тялото при намаляване на нежеланата слуз по време на детоксикация.

*Риган е мощно антибактериално масло и растителен антибиотик. Много от нас се хранят с патогени, бактерии, паразити и др. Това масло е с високо съдържание на антиоксиданти и е прекрасно в борбата с бронхит, кандида, паразити и стрептокок.

*Лимонената трева е още едно етерично масло от съществено значение за дренажа в тялото. Някои от терапевтичните свойства на лимонената трева включват: обезболяващо, противогъбично, противовъзпалително, антиоксидантно, антипаразитно, антисептично, стягащо и успокоително действие.

*Джинджифилът е добре познат стомашен лек, който често се използва за подпомагане на храносмилането и елиминиране на болести свързани със стомашни неразположения  и гадене. Можете да намерите етерично масло от джинджифил в Slim & Sassy, ​​което включва етерични масла от грейпфрут, лимон, мента, джинджифил и канела и е безопасно за вътрешна употреба. Сместа е идеална за прочистване на черния дроб, балансиране на кръвната захар и подобряване на метаболизма. Добавете 8 капки Slim & Sassy към бутилка вода и пийте между храненията през целия ден, за да помогнете за овладяване на глада, да успокоите стомаха и да повдигнете настроението си.

*Хвойната е следващото масло в списъка. Тя помага на тялото да изхвърля токсичните отпадъци, подобрява елиминирането им и подобрява работата на черния дроб. Може да се намери в сместа от етерично масло Zendocrine от мандарин, розмарин, здравец, хвойна, плодове и Силантро, които поддържат естествената способност на организма да се освободи от нежеланите вещества. Добавете 2 капки на китките два пъти на ден, за да детоксикирате черния дроб, бъбреците, дебелото черво, белите дробове и кожата.

*Копърът е също едно прекрасно масло за вашия детокс. Той помага при гадене, метеоризъм и запек и е прекрасен като следобеден чай. Може да се намери в DigestZen, смес от анасон, кимион, кориандър, копър, джинджифил, мента и естрагон, които се прилагат за облекчаване на задръстванията, запек, диария, киселини, лошо храносмилане, гадене от движение, гадене и стомашни болки. DigestZen може да се приема вътрешно, както и да се прилага локално върху корема, когато се появи стомашно разстройство и може да се използва безопасно от цялото семейство.

*Розмаринът е също важно масло в подкрепа на безопасното отвеждане на токсините в тялото. Той стимулира производството на жлъчка, която подпомага храносмилането. Това масло просто насърчава черния дроб да работи по-ефективно и би било полезно за хора с цироза и жълтеница.

Емоционална смес от етерично масло за черния дроб

Знаете ли, че черният дроб може да стане токсичен от емоции? Колкото и лудо да звучи, черният дроб се влияе от емоционални състояния, като негативизъм, омраза, мъка, гняв и редица други неприятни емоции. За да помогнете на черния дроб, да освободите от тежестта, трябва да включвате ежедневни практики като упражнения, медитация, йога и други емоционални освобождаващи дейности, заедно с използването на емоционално поддържащи етерични масла.

За да направите ефективна емоционална смес за поддържане на черния дроб, комбинирайте следните етерични масла в празна бутилка с капкомер или ролка от 10 мл.:

• 2 капки етерично масло от Иланг иланг – облекчава умствената умора и успокоява ума и чувствата на безпокойство.

• 3 капки етерично масло от Лайка – невероятно релаксиращо масло. Намалява стреса и нервното напрежение.

• 3 капки етерично масло от Хелихрисъм/Безсмъртниче – едно от най-добрите масла за регенерация на черния дроб.

• 4 капки етерично масло от Кипарис – успокоява нервната система и намалява нервното напрежение и стрес.

• 4 капки етерично масло от Здравец/Гераниум – създава усещане за сигурност, безопасност и дълбок релакс. Подкрепя депресията и намалява страха, чувствата на нараняване и изключително бурните емоции.

• 4 капки етерично масло от Сладък портокал – повишава настроението и стимулира чувствата на радост и жизнерадост.

• 5 капки етерично масло от Грейпфрут – стимулира черния дроб, жлъчния мехур и лимфната система и подобрява самоприемането.

• 5 капки етерично масло от Лавандула – повишава настроението, балансира промените в настроението, нормализира емоциите и отпуска ума. Подкрепя освобождаването на раздразнителност, страх, несигурност, неспокойствие, депресия, нервност и стрес.

Допълнете шишенцето с носещо масло и се насладете на ароматната комбинация.

Надявам се информацията, която ви поднесох в този пост да е полезна и лесно приложима за вас. Постарала съм се да поднеса темата всеобхватно и съотнесена към приноса на ароматерапията в цялостния пъзел на здравето, касаещо нашите тела. Всички ние сме различни като физиология и емоции, затова е добре сами да изследвате вашите успешни комбинации, да променяте и експериментирате с различни маслени композиции. Надявам се още с гореизброените статистики да осъзнаете важността на детокслкацията за вашето добро здраве!

СПИСЪК С НЯКОИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ МАСЛА ЗА ДЕТОКС НА ЧЕРЕН Д

• Cardamom
• Carrot Seed
• Celery Seed
• Cypress
• Geranium
• German Chamomile
• Ginger
• Grapefruit
• Helichrysum
• Juniper Berry
• Lavender
• Ledum
• Lemon
• Patchouli
• Peppermint
• Roman Chamomile
 Rosemary
• Spearmint
• Sweet Orange
• Turmeric

За връзка:

Antonia Donkova 0899 807066

РЕСПИРАТОРЕН БЛЕНД или етеричните масла за цялостната функция на дихателната система

РЕСПИРАТОРЕН БЛЕНД с етеричните масла за дихателната система Етеричните масла са чудесни лекарства за дихателната система поради тяхната летливост. Нестабилността им позволява да влязат както

Прочетете повече »
Етерично масло от смирна

СМИРНА (MYRRH)

СМИРНА (MYRRH) Етерично масло от СМИРНА (MYRRH) Това е смола, подобна на сок, на дърво от Африка и Близкия Изток, Commiphora myrrha, която се използва

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Излизаме във ваканция от
15 до 25 Юли!

всички поръчки направени в този период ще се изпълняват след 26 Юли!

БЛАГОДАРИМ ЗА РАЗБИРАНЕТО!