Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Съдържание

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Щитовидната жлеза е малък орган с формата на пеперуда и е разположен хоризонтално в основата на шията. Тази важна жлеза произвежда тироидни хормони, които подпомагат множество функции в човешкото тяло – метаболизъм, кръвно налягане, дишане, сърдечен ритъм, телесна температура, менструален цикъл и др.

Много изследвания свързват нарушената функция на жлезата с натрупването на токсични метали в тялото, като кадмий, олово, алуминий, живак и др.

Някои специфични етерични масла, като Кориандър например, са в състояние да насърчат процесите на детоксикация и да подпомогнат баланса на жлезата.

Като начало е добре да се запознаем с основните дисфункции и тяхното проявление, като симптоми.

1. Ако щитовидната ви жлеза е недостатъчно активна, може да имате хипотиреоидни симптоми, като внезапно или необяснимо наддаване на тегло (муден метаболизъм), чувствителност към студ, летаргия, косопад, коса или кожа или сухота, запек, уголемена щитовидна жлеза, крампи, ставни болки, нередовна менструация, раздразнителност или дори бавен пулс.

 2. Обратно, ако щитовидната ви жлеза е свръхактивна, може да изпитате хипертиреоидни симптоми като: необяснима загуба на тегло или невъзможност за наддаване на тегло, чувствителност към топлина или прекомерно изпотяване, прекомерен или постоянен глад, безпокойство или умора, лека менструация, безсъние, диария, косопад, треперене, ускорен пулс или необичаен сърдечен ритъм, нервност, хиперактивност или пристъпи на паника.

Разбира се, коригирането на вашата диета, така че да включите много храни за поддържане на здравето на щитовидната жлеза е в основата за справяне с проблема. Чревната пропускливост винаги предшества автоимунната атака. Ранното диагностициране е от изключително значение за спиране на автоимунното разрушение на жлезата. Едно такова заболяване ни поставя в риск от развитието на други автоимунни такива, за това и своевременното лечение е жизнено важно.

Етеричните масла са малко допълнение в цялостния терапевтичен подход и не заместват нуждата от медикаментозно лечение, ако това е необходимо. Те са силно концентрирани екстракти, дестилирани от растенията. Обикновено се използват за релаксация и ароматерапия, но последните години станаха популярни, като холистични лечебни средства за всичко – от депресия до бактериални инфекции. Някои изследвания констатират, че етеричните масла облекчават заболявания на щитовидната жлеза.

Нека разгледаме най-добрите за целта етерични масла:


1. ТАМЯН – ЗА ЦЯЛОСТНО ЗДРАВЕ И БАЛАНС

Тамянът е едно от любимите на всички етерично масло. Много от нещата, за които етеричното масло от тамян помага, са състояния, имащи отношение към дисбаланса на щитовидната жлеза, като проблеми с паметта, възпалителни процеси в тялото, емоционални състояния. Етеричното масло от тамян е чудесно за справяне с имунното здраве, хронични и възпалителни заболявания, нарушения на мозъка и паметта, автоимунитет, астма, кожни заболявания, възпалителни заболявания на червата, диабет и дори рак. Той е полезен за подобряване на кожни заболявания, причинени от дисбаланс на щитовидната жлеза. Етеричното масло също предпазва жлезата, като унищожава свободните радикали в тялото. Смесете маслото от тамян с малко базово масло и го нанесете върху щитовидната жлеза.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924999/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24469975/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3309643/

 2. ЛАВАНДУЛА – НЕЖЕН, НО ЕФЕКТИВЕН ВАРИАНТ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Етеричното масло от лавандула е сред най-широко препоръчваните етерични масла за дисфункция на щитовидната жлеза и за много други заболявания, особенно емоционални. Ако имате тревожност, причинена от хипертиреоидизъм, помислете за употребата на лавандулово масло. Лавандуловото масло се използва от векове като средство за релаксация. Лавандулата може да помогне при диабет и оксидативния стрес причинен от свободните радикали, да предизвика успокояване, да помогне за облекчаване на безсънието, да облекчи депресията, да намали възпалението, да засили антиоксидантната активност и да действа като аналгетик. Много от тези симптоми описват хората с хипертиреоидни проблеми или хипотиреоидизъм. Така че разбирате защо лавандулата е най-добрият избор на етерично масло за поддържане на щитовидната жлеза.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24373672/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16520572/

 3. РИМСКА ЛАЙКА – БОРБА С ДЕПРЕСИЯТА, КОЯТО МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ПРОБЛЕМИ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Маслото от римска лайка се справя много добре с възпаленията в тялото и дисбаланса на щитовидната жлеза. Тревожност, депресия и безсъние всички тези състояния реагират прекрасно на маслото от лайка.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12391715/

4. ГЕРАНИУМ – БОРБА С ВЪЗПАЛЕНИЯТА

Етеричното масло от здравец помага за намаляване на възпалението, както лайката, свързано с дисбаланса на щитовидната жлеза. Повечето хора, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза, се възползват от намаляването на общото възпаление в телата си. Освен това хората често откриват, че свежия аромат разведрява настроението и им позволява да се отпуснат и да се успокоят.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793238/

5. ЛИМОНЕНА ТРЕВА – ОБНОВЯВАЩО И ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО Маслото от лимонова трева е мощен съюзник както за инхибиране на провъзпалителните цитокини, така и за намаляване на реакцията на алергични и възпалителни заболявания, свързани с дисбаланс на щитовидната жлеза. То показва силен противовъзпалителен ефект и освежава всяка ароматерапевтична смес, като засилва ефектите на цялата смес. Лимонената трева има мощни противогъбични и противовъзпалителни свойства. Етеричното масло от лимонова трева може да помогне за детоксикация на щитовидната жлеза, като същевременно поддържа нейната естествена лимфна функция. Можете да прибавите няколко капки масло от лимонова трева в супена лъжица коксово масло и да го нанесете върху подутата или възпалена област на щитовидната жлеза.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24682420/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19662581/

И ОЩЕ

 6. ЛИМОН – ПОВИШАВА ЕНЕРГИЯТА И ЯСНОТА НА УМА

Етеричното масло от лимон е наистина благодат за тези, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза. Едно от любимите ми приложения е като енергизиращо средство, което носи яснота на ума. Той е идеален за подпомагане на преодоляването на мозъчната мъгла, толкова често срещана при дисбаланс на щитовидната жлеза. Етеричното масло от лимон също би помогнало за поддържане на щитовидната жлеза чрез намаляване на увреждането и оксидативния стрес на черния дроб, осигуряване на антиоксидантни ефекти върху черния дроб и мозъка и борба с възпалението. Той също така помага при загуба на тегло – значителна грижа за много пациенти с щитовидната жлеза.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27571876/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272759/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671226/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/

7. МЕНТА – ПРЕОДОЛЕЙТЕ УМОРАТА И МУСКУЛНИТЕ БОЛКИ ПРИ ПРОБЛЕМИ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗДА

Доказано е, че ментовото масло има мигновен положителен ефект върху физическото представяне, както и подобрява когнитивното здраве и настроението.

Ако метаболизмът ви е бавен поради недостатъчна функция на щитовидната жлеза, опитайте всяка вечер да добавяте мента от хранителен клас към чаша безкофеинов билков чай. Можете също да добавите етеричното масло към вашия дифузер или да разредите в носещо масло и да масажирате корема си.

Освен това, използването на мента локално върху болки в ставите, причинени от хипотиреоидизъм, може да подобри кръвообращението и да облекчи болката.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18041606/

 8. ДЖИНДЖИФИЛ – ПОДКРЕПА НА ХРАНОСМИЛАНЕТО ПРИ ДИСБАЛАНС НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Етеричното масло от джинджифил не само енергизира, но и действа като катализатор, активиращ други съединения около себе си. Знаем също, че много от страдащите от дисбаланс на щитовидната жлеза, имат храносмилателни раздразнения или гадене и джинджифилът може да помогне в тази посока. Етеричното масло от джинджифил също е добро лекарство за щитовидната жлеза като цяло – подпомага реакцията на тялото ви при възпаление, оксидативен стрес, автоимунни проблеми, алергичен отговор и астма.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5115784/

9. CILANTRO – ДЕТОКСИКАЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА УВРЕЖДАНЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗДА

Кориандърът е сред най-мощните сили във вашия арсенал, като се гордее с несравнима детоксикация от тежки метали, защита на черния дроб и осигуряване на антиоксиданти. Той е естествен хелатиращ агент, който се свързва с определени токсини и подпомага изхвърлянето им от тялото. Това е кулинарна билка, има високо съдържание на линалол, силно противовъзпалително и аналгетично средство. Ето защо това е едно от маслата, които са препоръчителни и за хората с болки в мускулите от фибромиалгия – друго автоимунно заболяване, което може да унищожи тялото.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446471/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3178952/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152784/

 10. ЧЕРЕН ПИПЕР – ПОДОБРЯВА РЕАКЦИЯТА НА ВАШЕТО ТЯЛО ЗА ПО-ДОБРА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Черният пипер не е просто енергиен бустер, той увеличава ефектите на всяка съставка в сместа. Бори се с възпаления, токсини, тревожност и депресия – всички често срещани проблеми при хора с дисбаланс на щитовидната жлеза.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3657948/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5002466/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4389991/

11. КУРКУМА – Куркуминът, който е основна съставка на растението, е отличен помощник за детоксикацията на някои метали и токсини. Приемана от хора с Хашимото, Куркумата подкрепя черния дроб и противовъзпалителните механизми в тялото.

12. Масло от Смирна / Мирта

Подобно на други етерични масла, Смирната също може да намали възпалението и има антиоксидантни свойства. Това етерично масло се използва от векове като противовъзпалително средство. Някои проучвания показват, че втриването на две или три капки масло от Смирна върху щитовидната жлеза може да помогне за поддържане на здравето на жлезата. Особено полезна е при страдащи от хипотиреоидизъм.

Su S, Duan J, Chen T, et al. Frankincense and myrrh suppress inflammation via regulation of the metabolic profiling and the MAPK signaling pathwaySci Rep. 2015;5:13668. Published 2015 Sep 2. doi:10.1038/srep13668

Етерични масла за възли на щитовидната жлеза

Тироидните възли са бучки, които се образуват в щитовидната жлеза. Тези бучки могат да бъдат твърди или пълни с течност. В редки случаи възлите на щитовидната жлеза са ракови. Те могат да притиснат хранопровода, затруднявайки дишането. Те могат също да накарат щитовидната ви жлеза да произвежда допълнително тироксин, хормон, който щитовидната ви жлеза регулира. Нодулите на щитовидната жлеза понякога не носят симптоми или могат да имат много от същите симптоми на хипертиреоидизъм. Етеричните масла, използвани за лечение на симптоми на хипертиреоидизъм, могат да се опитат да лекуват симптоми на възли на щитовидната жлеза.

https://www.thyroid.yoga/blog/2017/5/15/use-these-essential-oils-to-heal-your-thyroid-naturally-smell-great-all-day-long

БЕЗОПАСНА УПОТРЕБА НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА:

Когато се използват безопасно и внимателно, EМ обикновено предлагат малко или никакви странични ефекти. Когато се използват локално, ЕМ трябва винаги да се разреждат в масло-носител, за да се предотвратят кожни раздразнения и реакции. (Особено ако имате чувствителна кожа.) Препоръчително е да извършите тест с пластир върху незасегнат участък от кожата и да изчакате 24 часа, за да потвърдите, че няма алергична реакция. Ако получите някаква нежелана реакция към някое масло, незабавно прекратете употребата и се консултирайте с вашия доставчик на здравни услуги, за да потърсите медицински съвет.

error: Content is protected !!
Scroll to Top