Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

За поръчка или регистрация в doTERRA :
https://www.mydoterra.com/antoniyadonkova 

Здравейте, ароматни любители. www.healthy-oils.eu е страница, в която се споделя опит, има описания на етерични масла и продукти на американската компания DoTERRA  , белгийската компания Pranarom, швейцарската Vivasan   както и много други марки натурални и природни продукти с етерични масла. Повече от 8 години познавам и употребявам продукти с етерични масла и с радост ще споделя знанията си и личните ми наблюдения с вас. Любовта и влечението ми към ароматерапията ме тласкаха в годините да търся отговори и решения на редица ежедневни здравословни неразположения и състояния и мога смело да заявя: Да маслата работят и са част от моята ежедневна рутина! Надявам се, да имам отговори за вашите здравословни неразположения и да успяваме заедно да търсим верния път към здравето. Зад гърба си имам стотици прочетени статии, научни разработки и книги по Ароматерапия. Сертифициран Ароматерапевт съм, както към DoTERRA, така и към Tisserand (една от най-старите школи в Европа). Интересът ми към етеричните масла не спира до тук, вече се научих да правя и козметиката си сама – разбира се изкарах и такъв курс, защото опита на професионалистите е важен за мен. 

 Идеята на този информационен сайт е в него да научите повече за отделните продукти на селектирани високотехнологични компании и с радост да прилагате в ежедневието си етеричните масла. Маслата на Дотера са толкова чисти, че могат да се приемат вътрешно, да се мажат по кожата, както и да се използват в дифузер. Те могат да са ви от полза при остри или хронични състояния, като грип, настинка, болки в гърлото, запушен нос. Могат да лекуват рани, да овладяват емоционални състояния, възпалителни процеси, да унищожават патогени и хиляди други неща. Това е дар от природата, който не е за пренебрегване и може да ви служи в ежедневието, както и да измести приема на множество химически лекарства. 

Ако търсите решение на ваш здравословен проблем, не се колебайте да пробвате, ще останете удивени как работят маслата. Напоследък тези малки бутилчици стават все по-популярни, можем да ги открием в състава на множество хранителни добавки, сиропи за кашлица, бонбони за болно гърло и др. А какво по-добро решение от това, да се научите сами да си приготвяте всички тези лечебни илачи като: крем за ръце и тяло с изцяло натурални съставки, серум срещу косопад, спрей за болно гърло, мехлем за запушен нос, бленд за ставни и мускулни болки, маслена комбинация за рани и изгаряния, репелент срещу насекоми, блендове за ПМС, щитовидна жлеза, надбъбречни жлези, спокоен сън, добър имунитет, болки в ушите, храносмилателни неразположения, детокс и хиляди други неща, които ще е трудно да изброя. Маслата ме срещнаха с много хора, техните успешни истории и съвети и донесоха много ползи в ежедневието ми на родител на 2 деца. Радвам се, че са част от моя живот и се уча с всеки изминал ден да ги прилагам все по-успешно. В момента изучавам Интегративна Ароматерапия във Френски Институт по Ароматерапия; Париж – където се обучаваме в създаването на индивидуални терапевтични протоколи с етерични масла и хранителни добавки. 

Участвам в различни програме за здравословни практики и планувам  презентации и обучения на здравни теми. 

 

ЗАЩО

Чистотата на етеричното масло е неговата най-важна характеристика. Етерично масло, което не е чисто, означава, че рискувате да поставите микроорганизми, тежки метали или фалшификати върху или в тялото ви, което може да предизвика дразнене, неблагоприятни ефекти или дори болест. Без приети стандарти за качество на етеричните масла, doTERRA създаде свой собствен процес на тестване, наречен CPTG Certified Pure Therapeutic Grade®. Процесът CPTG удостоверява, че в техните етерични масла няма добавени пълнители, синтетични съставки или вредни замърсители, които биха намалили тяхната ефикасност. doTERRA дори отива още по-далеч, поставяйки всичките си продукти и опаковки чрез батерия от тестове, за да се гарантира дълъг и ефективен срок на годност. Този протокол гарантира ефективност, чистота и последователност на партидата.

Преди началото на CPTG® процеса

Подходящите методи за отглеждане, събиране и дестилиране също са от решаващо значение за поддържане на чистотата. Лошите производствени практики и развитието на синтетични варианти на етерично масло предполагат, че е невъзможно точно да се идентифицира чисто етерично масло без научен анализ. Подходящият анализ на съставките в етерично масло е един от най-трудните и подробни аспекти на осигуряването на качеството.

Да знаеш кой от многото различни видове от дадено растение ще осигури най-дълбоките терапевтични ползи за здравето е първата стъпка в производството на етерично масло с най-високо качество. Позовавайки се на опита на ботаниците, химиците и практикуващите уелнес, ботаническите материали са внимателно подбрани за естествените им концентрации на активни ароматни съединения.

Подхранването на растенията в най-благоприятната среда и внимателното събиране и транспортиране на растителния материал за преработка осигурява оптимален добив на чисти и мощни етерични масла. Изключителната мрежа от производители и комбайни на doTERRA, обхващащи континентите на света, са експерти в отглеждането на растения, които са специфични за производството на етерични масла.

Процесът CPTG®

Тестването на CPTG започва веднага след дестилацията, като всяко масло се преглежда за химическия му състав. В нашата производствена база се провежда втори кръг от тестове, за да се гарантира, че дестилираното и тествано е същото етерично масло, както е получено. Третият преглед на химията на маслото се провежда в трифазна процедура, тъй като маслата се опаковат в бутилките, които използваме като консуматори. Всеки един от тези тестове потвърждава, че етеричното масло не съдържа замърсители и неочаквани промени по време на производството.

Протоколът за качество на CPTG Certified Pure Therapeutic включва следните тестове:

Органолептично изпитване

Микробно тестване

Газова хроматография

Масспектрометрия

Инфрачервена спектроскопия на трансформация на Фурие (FTIR)

Тестване на хиралност

Изотопен анализ

Тестване на тежки метали

Исторически, газовата хроматография е достатъчна за идентифициране на отделни компоненти в етерично масло. Въпреки това, тъй като се формират по-сложни методи за разработване на синтетични етерични нефтопродукти, са необходими допълнителни методи за валидиране. С течение на времето са разработени допълнителни методи за изпитване, като масова спектроскопия, хирален анализ, FTIR Scan, анализ на въглеродни изотопи и други, за по-точно идентифициране на всяка отделна съставка на етерично масло.

Органолептично изпитване

Органолептичното изследване включва използването на човешките сетива – зрение, мирис, вкус и докосване. За експертни дестилатори, сетивата се използват като първа линия за тестване на качеството, за да се осигурят незабавни улики за приемливостта на даден продукт. Маслото, което има необичайна миризма, неравномерна консистенция или странен цвят, веднага казва на дестилатора, че нещо не е наред. Често пъти това изпитване се използва като предварителен етап на качествен контрол, преди да се проведат други тестове.

Микробно тестване

Микробните тестове включват анализ на партида от етерични масла за наличието на био-опасни микроорганизми като гъбички, бактерии, вируси и плесен. Процесът включва изтегляне на проба и след това добавяне на тази проба към стерилна среда за растеж в затворена чиния или плоча. Пробата се инкубира за период от време и след това се наблюдава за микробен растеж. Това изпитване се извършва върху продукта, постъпващ в производственото съоръжение и върху готовите продукти преди разпределението, за да се гарантира, че продуктът не е замърсен по време на процеса на пълнене.

Газова хроматография и масспектрометричен анализ (GC / MS)

В газовата хроматография етерично масло се изпарява и преминава през дълга колона, за да се раздели маслото на отделните му компоненти. Всеки компонент ще пътува през колоната с различна скорост, в зависимост от неговото молекулно тегло и химични свойства, и се измерва, когато излезе от колоната. Използвайки този метод за изпитване, анализаторите за контрол на качеството могат да определят кои съединения присъстват в тестова проба.

Масспектрометрията се използва заедно с газова хроматография за допълнително определяне на състава на етерично масло. При масова спектрометрия съставките, предварително разделени от GC, се йонизират и се изпращат през серия от магнитни полета. Като се използва молекулно тегло и заряд, количеството на всяка съставка може да бъде идентифицирано, осигурявайки допълнителна информация за ефикасността на етеричното масло.

Инфрачервена спектроскопия на преобразуване на Фурие

Инфрачервената спектроскопия на Fourier Transform (FTIR) се провежда, за да се гарантира ефикасността и постоянното качество на партида от етерично масло. Този метод за изпитване идентифицира структурните компоненти на етеричните масла. При FTIR сканиране, инфрачервената светлина с различни честоти се осветява чрез проба от етерично масло и се измерва количеството светлина, абсорбирана от пробата. Качеството на пробата се определя чрез сравняване на резултатите от четенето на FTIR с историческа база данни с модели на абсорбция на висококачествени проби.

Тестване на хиралност

Хиралността, думата, извлечена от гръцката дума “ръка”, е термин, използван за описание на 3D ориентацията на молекулата. Точно както имате две ръце, хиралните молекули съществуват в две форми, които се различават както от дясната, така и от лявата. Можете да визуализирате този принцип, като гледате ръцете си; когато са поставени един до друг, те са огледални образи един на друг. Въпреки това, когато се поставят един върху друг, без значение как ги превръщате, не можете да ги накарате да се подредят точно. В молекулите всяка “ръка” има различни химически свойства, което влияе върху физиологичните им взаимодействия в тялото. Едната ръка се произвежда предимно в природата. Въпреки това, в лабораторна среда, съотношението на молекулите от дясната до лявата ръка винаги е 50/50 поради техните структурни прилики. Съотношението между съставките от дясната до лявата ръка може да се определи чрез специален вид газ-хроматография. Този метод за изпитване се използва, за да се гарантира, че не присъстват никакви синтетични елементи, въпреки че обикновено не се извършва на база партида-партида.

Изотопен анализ

Материята се състои от малки химически строителни блокове, наречени елементи. Въпреки че съществуват десетки елементи, всеки от тях е различен поради протоните, които съдържа. Понякога елементът може да съществува в повече от една стабилна форма, ако има повече или по-малко неутрони. Когато това се случи, елементите се наричат изотопи. Елементният въглерод съществува в два стабилни изотопа, въглерод-12 (6 протони и 6 неутрона) и въглерод-13 (6 протони и 7 неутрона). Тъй като етеричните масла са органични съединения, те са съставени предимно от въглеродни атоми и ще имат определено съотношение на въглерод-12 към изотопите на въглерод-13. Това съотношение варира в зависимост от местоположението по света.

С помощта на специален тип масова спектроскопия е възможно да се определи кои изотопи присъстват в съставка на етерично масло и в какви количества. Ако произхождат от едно и също място, всяка съставка в етерично масло трябва да има същото съотношение на изотопите. Ако даден компонент има изотопен профил, различен от този на другите съставки, то анализаторът за качествен контрол ще знае, че маслото съдържа добавка.

Тестване на тежки метали

Тестът за тежки метали показва количеството съдържание на тежки метали в етеричното масло. Когато се дестилират правилно, етеричните масла не трябва да съдържат тежки метали. ICP-MS тестовете използват високоенергийна среда, наречена индуктивно свързана плазма (ICP) за йонизиране на пробата. След това пробата се пропуска през масспектроскоп, който разделя пробата на елементарните му части и осигурява отчитане на наличните елементи и в какви количества.

Източник www.doterra.com

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top