Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Етерично масло от Канела - ползи и приложения

Етерично масло от Канела – ползи и приложения

Съдържание

Етерично масло от Канела – ползи и приложения

Екстрахирано от кората на дървото, канеленото масло поддържа здрава метаболитна функция и имунна система, когато това е най-необходимо. Канелата е била високо ценена от древните египтяни и е използвана от практикуващите китайска и аюрведична медицина в Азия от хиляди години, за да помогне да се излекува всичко – от депресия до наддаване на тегло. Независимо дали в екстракт, течност, чай или билка, това масло предоставя на хората облекчение от векове.

Канелата е горещо масло с високо алдехидно съдържание (поради високото си съдържание на канелалдехид) и трябва да се разрежда задължително с носещо масло, когато се нанася върху кожата. Необходими са само една до две капки за вътрешен прием.

Канеленото етерично масло е малко по-различно по състав от кулинарната прахообразна канела, защото е много по-мощна форма на растението, която съдържа специални съединения, които не се намират в сушената подправка.

Според изследванията направени към момента, списъкът на ползите от маслото-канела е дълъг. Известно е, че тя притежава антиоксидантни, противовъзпалителни, антимикробни и антивирусни, антидиабетни и противоракови свойства. Тя може да помогне и за предпазване от сърдечни заболявания, висок холестерол и неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. (1)

Основните активни компоненти на етеричното масло от канела, взети от кората, са цинамалдехид, евгенол и линалоол. Тези три компонента съставляват около 82,5 процента от състава на маслото. Основната съставка на етеричното масло от канела зависи от коя част от растението произлиза маслото: цинамалдехид (кора), евгенол (лист) или камфор (корен).

Много от предимствата на маслото от кора на канела имат връзка с способността му да разширява кръвоносните съдове. Канелената кора може да помогне за подобряване на функцията на азотен оксид, което причинява увеличен приток на кръв и по-ниски нива на възпаление. (2)

Етерично масло от Канела  приложения:

  • Намалява възпалението. Намалява кръвната захар. Антидиабетно масло е.

Както при човешки, така и при животински модели, е показано, че канелата има положителни ефекти върху освобождаването на инсулин, което означава, че може да помогне за поддържане на кръвната захар стабилна и следователно предотвратяване на хронична умора, настроение, желание за захар и преяждане. В проучване на 60 души с диабет тип 2, три различни количества (един, три или шест грама) добавка на канела, приети за 40 дни, всички резултати са установили по-ниски нива на глюкоза в кръвта, както и по-ниски нива на триглицериди, LDL холестерол и общ холестерол. (3)

Можете да използвате висококачествено чисто канелено масло в храната си, за да извлечете ползите насочени към регулиране на кръвната ви захар. Вдишването на етерично масло от канела също може да помогне да се избегне желанието за нездравословна храна.

Намалява лошия холестерол. Проучване с животни, публикувано през 2014 г., показва как екстрактът от канела и упражненията могат да помогнат за понижаване на общия холестерол и LDL „лошия“ холестерол, като същевременно повишават HDL „добрия“ холестерол. (4)

  • Борба с инфекциите. Стимулира имунната система. Има високо съдържание на антиоксиданти.

С известните си противовъзпалителни, антимикробни, антиоксидантни и имуномодулиращи ефекти, етеричното масло от канела е чудесен избор за борба с инфекции като възпалено гърло. (5) Опитайте да пиете комбинация от гореща лимонова вода, мед и канелено масло първо нещо сутрин, за да подобрите болката в гърлото и да засилите имунната функция. Тези съставки ще работят заедно за борба с възпалението, намаляване на болката и засилване на имунната функция, което ги прави перфектен лек за възпалено гърло.

  • Борба с паразитите и гъбичките.

Проучванията са установили, че канеленото масло инхибира растежа на някои вредни паразити, което го прави отлично лечение срещу паразити. Едно проучване, публикувано през 2014 г. в иранското списание за паразитология, оценява ефектите на канелата и джинджифила върху giardiasis, чревна инфекция, причинена от паразит giardia (G. lamblia). Проучването разкрива ефективността както на екстракта от джинджифил, така и на канела, като обещаващи природни терапевтични средства срещу G. lamblia.“ (0) Изследванията in vitro, също насочват към инхибиращия ефект на канелата върху Plasmodium falciparum, който е паразит, причиняващ малария при хората. Изследователите са открили, че канелата може да помогне в борбата с паразитите, като наруши биосинтеза им на аминокиселини, което е от съществено значение за тяхното оцеляване. (6)

Според проучвания, публикувани през 2016 г., канеленото масло и зехтинът проявяват противогъбично и антимикробно действие срещу гъбични щамове като Candida albicans, което често е причина за гъбички по ноктите на краката и други гъбични инфекции. (7)

Канелата е и едно от най-добрите етерични масла срещу стомашната бактерия Хеликобактер пилори и възпалителните цитотоксини, които тя произвежда.

Изследователите оцениха активността на петте етерични масла – канелена кора, пъпка карамфил, мащерка, розмарин и лайка – срещу способността за устойчива на лекарства Х. пилори да произвеждат цитотоксични гени в лабораторна обстановка. От тестваните масла, най-ефективното е било етеричното масло от канелена кора, последвано от карамфил, мащерка, розмарин и лайка. Активността както на маслото от канела, така и на мащерка надвишава тази на левофлоксацин (антибиотик, използван за лечение на няколко Пилори).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35225438/

  • Антидепресант. Афродизиак. Стимулира либидото.

В аюрведичната медицина канелата понякога се препоръчва при сексуална дисфункция. Изследванията върху животни, публикувани през 2013 г., сочат към канеленото масло като възможно естествено лекарство за импотентност. Растението подобрява сексуалната функция, като ефективно засилва както сексуалната мотивация, така и еректилната функция. (8)

Още за етерично масло от канела:

Може естествено да помогне за укрепване на здравето на сърцето. Същото изследване с животни, публикувано през 2014 г., демонстрира как екстрактът от кора на канела заедно с аеробни тренировки може да помогне за подобряване на сърдечната дейност.

Доказано е също, че канелата подпомага производството на азотен оксид, което е полезно за хора със сърдечни заболявания или страдащи от сърдечен удар или инсулт. В допълнение, тя съдържа противовъзпалителни и антитромбоцитни съединения, които могат допълнително да облагодетелстват артериалното здраве на сърцето. (9)

  • Противовъзпалително средство за кожа, коса и устни

Изследване, публикувано през 2017 г., демонстрира как етеричното масло от канелена кора може значително да спре създаването на няколко протеинови биомаркери, които участват в кожни възпаления и реконструкция на тъканите. (10) С противовъзпалителните си свойства канеленото масло може да бъде ефективно естествено лекарство за възпалителни проблеми на кожата като обриви и акне. Можете да смесите етерично масло от канела с масло-носител (като кокосово масло) и да го приложите върху кожата, за да се възползвате от антимикробния му капацитет.

Канеленото масло може да бъде от полза и за косата, като много списания за красота препоръчват това пикантно етерично масло за подобряване здравето и растежа на косата. (11) Можете да комбинирате няколко капки канелено масло с носещо масло като бадемово масло за бързо домашно лечение на скалпа. Разбира се, бъдете изключително предпазливи, защото както вече стана ясно маслото е горещо и може да раздразни кожата ви. Използвайте го изключително разредено и се уверете, че нямате реакция към него с помощта на предварителен тест за непоносимост. Не правете компромис и с качеството на продуктите, които използвате. В случая, препоръките касаят прием и употреба на маслата на компанията DoTERRA.

  • Може да помогне при отслабване

Канелата придобива репутация на храна, която изгаря мазнините и е ценен инструмент за отслабване. Със своята способност да балансира нивата на кръвната захар и да подслажда вкуса на храните без добавена захар, това е много полезно за ограничаване на сладките храни.

Изследване, публикувано в списанието Metabolism, показва как цинамалдехидът, химическо съединение, намиращо се в канеленото масло, може потенциално да помогне на мастните клетки да изгарят енергия. Изследването, конкретно показва как цинамалдехидът активира термогенни и метаболитни реакции както в мастните клетки на животните, така и при хората, което може да бъде от полза при загуба на тегло и за предотвратяване на затлъстяването. (12)

  • Може да помогне на язви

Всички сме чували за бактериите Helicobacter pylori или H. pylori, които причиняват язва. Когато H. pylori е изкоренен или намален, това може значително да помогне при симптоми на язва. Контролирано проучване разглежда ефектите от приемането на 40 милиграма екстракт от канела два пъти дневно в продължение на четири седмици върху 15 човешки пациенти, за които е известно, че са заразени с H. pylori. Докато канелата не елиминира напълно H. pylori, тя до известна степен намалява колонизацията на бактериите и се понася добре от пациентите. (13)

Изследванията показват също, че полезното съединение в етеричното масло от канела, наречено евгенол, може да бъде една от основните причини, поради които канелата може да помогне при язви. Изследване, публикувано през 2000 г., показва как индуцираните с етанол стомашни язви са „зависими от дозата и значително намалявани от евгенол“. Евгенолът намалява броя на язвите, както и тежестта им. (14)

  • Загрява опорно-двигателния апарат и отпуска мускулите. Подходящо масло за всякакви неврологични проблеми.
  • Репелент.
  • При нарушена функция на щитовидната жлеза.

FDA разпознава канеленото масло като безопасно за консумация, но поглъщането на етерично масло се препоръчва САМО, когато използвате много висококачествено масло от реномирана марка. Както вече стана ясно, етеричното масло от канела може да се използва и топично, като се съобразим с факта, че то е горещо и би могло да раздразни кожата ни. И не на последно място, може да се насладим и на ароматното му приложение у дома. Маслото от канела се съчетава добре с маслата бергамот, кардамон, карамфил, джинджифил, индийско орехче, портокал, мента, роза и ванилия.

За повече информация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top