Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

масло от лайм

Масло от лайм. Или един малко по-различен лимон

Съдържание

Масло от лайм

Едно прекрасно масло от семейството на цитрусите, достоен заместител на широкоспектърния Лимон, с което да насърчите процесите на детоксикация на вашето тяло, да оздравите имунната система и да балансирате стреса и емоциите.

Никой не знае със сигурност точния произход на малките плодчета Лайм. Предполага се, че произлизат от Индонезийския архипелаг или близката континентална част на Азия. Може би арабите са ги принесли, заедно с Лимоните от Индия до източните средиземноморски страни и Африка. Лаймчетата са представени и въведени сред западно-средиземноморските страни по време на завръщането на кръстоносците през 12-13 век. На второто си пътуване през 1493г. Колумб пренася със себе си семена от цитрусови плодове, между които и от Лайм и скоро те стават широко разпространени в западна Индия, Мексико и Флорида. Плодовете на дърветата Лайм, имат множество кулинарни приложения, но трябва да отбележим, че ползите им далеч не спират до тук.

Ползи на етерично масло от лайм

Етеричното масло от Лайм ще ви изненада с множеството си терапевтични ползи, които крие. Това масло повишава умствената яснота и има стимулиращ ефект, благодарение на живия си, сладко-тръпчив аромат и набора от ценни химични компоненти, като Alpha-Pinenes, D-Limonene, Monoterpenes, Gamma-Terpinene, Beta-Cedrene и др. Това масло, подобно на повечето цитруси, поддържа здравата имунна система, бори се с инфекциите и спомага за прочистването на организма. Проучване от 2010г. установи, че маслото от Лайм играе важна роля при лечение от затлъстяване и процеси касаещи загубата на тегло. В друго изследване от 2006г. оценяващо антимикробните свойства на 21 етерични масла над 6 бактериални вида, маслото от малките лимончета се нарежда сред фаворитите с доказана антибактериална активност. И това не е всичко. Етеричното масло от Лайм е аналогично по състав и приложение на маслото от Лимон, но е една идея малко по-агресивно. Макар и малко подценявано, маслото е тотален стимулант с доста ползи и широкоспектърно действие.

Ето още малко от прекрасните лечебни характеристики на масло от лайм:

  • Облекчава болката в гърлото. Целият набор от антибактериални, антисептични и антивирусни свойства на лаймовото масло, защитават тялото от инфекции, които могат да доведат до възпалено гърло. Може да приемате по 1-2 капки от маслото вътрешно в капсула или да нанасяте локално в зоната на гърлото 2-4 капки заедно с етерично масло от мента.
  • Почиства питейната водата и може да убие бактерии, причиняващи диария, хранително отравяне, коремен тиф и др. Подпомага лечението на вътрешни и външни бактериални инфекции. Просто добавете няколко капки в чашата с вода.
  • Насърчава лимфния дренаж. Подпомага премахването на отпадъците и токсините в тялото. За поддържане на лимфния поток, смесете равни части от маслата Лайм, Здравец и Розмарин в база от кокосово масло и прилагайте готовия бленд по лимфните пътища на тялото. В тази насока друго масло, което върши чудеса е Хвойната. Лайм има диуритично и противооточно действие и може да се прилага при задържане на течности, хемороиди, лимфен застой и разширени вени.
  • Маслото от Лайм подпомага изчистването на задръстения жлъчен мехур, както и храносмилането на мазнините, стопява камъните в жлъчката. Може да прилагате компреси или масаж в областта на жлъчката с маслата Лайм, Лимон и Розмарин. Маслото пречиства съдовете от плаки и е чудесен избор при завишен холестерол и триглицериди в кръвта. Това масло с мощен детокс потенциал, насърчава изчистването и подобряването на функциите на черния дроб и панкреаса и може да се прилага като антидиабетно средство.
  • Повдига настроението и насърчава баланса. Това масло е стимулиращо и ободряващо и същевременно намалява тревожността и стреса. Монотерпените в лаймовото маслото, като лимонен, възстановяват желанието за живот и „борят“ апатията. Дифузвайте или нанасяйте по слепоочията, китките, стъпалата и врата подходящо разреден бленд с масло от Лайм.
  • Отблъсква насекоми, като комари и мравки. Може да се използва дори при въшки по главата в комбинация с масло от чаено дърво в спрей бутилка или като маска за втриване с изплакване.
  • Поради споменатите вече антибактериални и антисептични свойства, Лайм може да се прилага за предотвратяване на акне и проблеми с кожата, разредено с масло от жожоба или кокос. Прилагайте сместа върху засегнатите участъци 2-3 пъти дневно, като се съобразите с факта, че маслото е фоточувствително и не трябва да излагате на слънце третираните топично участъци поне в следващите 12 часа. Употребявайте го пестеливо за да избегнете дразнене на кожата. Маслото е подходящо за мазни коси, себореен дерматит и кожи с широки пори и себум. Етеричното масло от Лайм или аналогично Лимон може да се прилага без разреждане върху брадавици, мазоли, кокоши трън, херпеси по устата и гъбички по ноктите.
  • Маслото от Лайм може да се използва още при треска, настинки и инфекции на долните и горни дихателни пътища. В полза е и при спукани капиляри, високо кръвно налягане, целулит, укрепване на ноктите, нервни състояния и др. Насърчава образуването на левкоцити, подпомага изсветляването на тена, стяга кожата и съединителната тъкан. В домакинството може да се прилага за премахване на петна, мазнина или смола.
  • Заради силните му имуностимулиращи свойства бъдете внимателни с употребата на маслото при автоимунни състояния и заболявания. Антикоагулант, разрежда кръвта и възпрепядства съсирването.                                                                                                                                                                     

За повече информация!

Масло от гераниум.

Масло от гераниум.

Масло от гераниум. Масло от гераниум. Гераниум или известното още като Индрише етерично масло е едно от най-добрите кожни масла Това е едно изключително масло

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top