Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

етерично масло от лимонена трева

ЛИМОНЕНА ТРЕВА, подправката на Изтока и ползите, които крие

Съдържание

Лимонена трева

Дестилиранo от изсушените треви, етеричното масло от лимонена трева (Cymbopogon flexuosus) има много химически компоненти, които допринасят за неговите благоприятни действия. Те включват алкохоли, кетони, терпени, алдехид и естери. Много от тези категории химикали са известни с терапевтични ефекти върху тялото, но цитралът е едно от предимствата на етеричното масло от лимонова трева, на което наистина трябва да се обърне внимание.

Виждаме, че силата се проявява в многото му благотворни действия: бактерицидно, антивирусно, антиинфекциозно, противовъзпалително, аналгетично, потогонно: помага при настинка, грип, треска (използва се в Западна Индия за понижаване на температурата и в някои африкански страни за лечение на паразитни инфекции), кашлица , респираторна инфекция или белодробно заболяване. Следователно действието му се отнася за дихателната и храносмилателната сфера, но също и за пикочните пътища. Облекчава инфекции на пикочните пътища (цистит). Действа и върху кожата, при акне например.

 

Приложения на етерично масло от лимонена трева:

 1. АНТИОКСИДАНТ – Една от първите способности на маслото е, че е антиоксидант, защото това показва активен лечебен ефект. Тъй като изследванията показват, че антиоксидантите имат положително въздействие върху намаляването на въздействието на канцерогените в организма, е вълнуващо да се проучи възможността за етерични масла, изразяващи антиоксидантна активност, в борбата срещу рака, хроничните възпаления в организма и автоимунните процеси. Съставът на цитрала е идеалният пример, защото той може да увеличи активността на ключова фаза II детоксикационен ензим, известен като глутатион-S-трансфераза и изследователите предполагат, че той има възможна роля в превенцията на рака на кожата. Наред с Лимонната мирта (90-98% цитрал) етеричното масло от Лимонова трева съдържа едно от най-богатите количества цитрал (над 85%) и е доказано, че е мощен детоксикиращ агент. Лимонова трева притежава антиоксидантни свойства и спомага за предпазването на клетките на тялото от свободните от кислород свободни радикали. Той също така помага при почистването на кръвта и укрепването на далака, за да изхвърли потъмнелите червени кръвни клетки. Поддържа функцията на тимусните жлези, която помага за производството на бели кръвни клетки. Той помага за стимулиране на регенерацията на клетките. Съдържанието на фолиева киселина и калий в стъблото и листата на лимонена трева спомага за синтеза на ДНК и стимулира клетъчното делене. В допълнение към потенциалното въздействие на антиоксидантната активност, която видяхме по-горе, етеричното масло от Лимонена трева може да помогне за излекуване на тялото главно, защото се състои от гераниални и нерални, както в други цитрусови етерични масла. То показва няколко свойства, които са доста силни и с редица приложения.
 2. ЕФЕКТИВНО ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНА СРЕДСТВО При хронични заболявания, болки, кожни състояния и др. Това е една от причините, поради която изследователите в Алжир отделиха време за оценка на Лимонената трева през 2014 г. Те оцениха резултатите от локален препарат с етерично масло от лимонена трева върху мишки за противовъзпалителни ефекти, както и противогъбични ефекти.
 3. ПРОТИВОГЪБИЧНО СРЕДСТВО – В същото проучване са изследвани и противогъбични свойства срещу множество гъбични нашественици, включително и страховитите Candida albicans. Инхалацията изглежда е най-силното приложение срещу кандида. Окончателните резултати показват, че Лимонената трева показва „забележителен потенциал за разработване на лекарства за лечение на гъбични инфекции“. В друго проучване, проведено преди няколко години, през 2008 г., Лимонена трева показва „мощна in vitro активност срещу Candida“.
 4. АНТИМИКРОБНА – Това супер-почистващо масло, всъщност има и антимикробни ползи. Инхибира стафилокок и  подобрява запазването и безопасността на храната. Изследванията, проведени в Училището по здравеопазване, Университета в Нортхемптън, Великобритания и публикувани в Journal of Applied Microbiology, показаха, че етеричното масло от Лимонена трева има капацитет за антибиофилм и е полезно срещу инфекцията, причинена от Staphylococcus aureus. Той съдържа феноли, които имат способността да се разпространяват бързо през тъканите на тялото и да лекуват биофилми, разположени навсякъде в тялото. Разрушава растежа и комуникацията на микробите, което спомага за инхибиране на образуването на биофилми. Етеричното масло се използва за приложение, както локално, така и вътрешно, за лечение на болестите, диагностицирани с биофилми, като болест на Лайм. За вас и мен, това означава, че Лимонената трева е електростанция в отдела за почистване, особено в кухнята и баните, където мухълът и микробите наистина заемат основно място. Горепосоченото изследване използва 4% разредено количество.  Дифузия на Лимонена трева с Здравец, унищожава въздушните и повърхностните бактерии  с до 89% чрез дифузия и спрейове. Добавете Лимонена трева към почистващите препарати за кухненски плотове, за да ограничите повърхностните микроби и бактерии, както и за бани, за да възпрепятстват растежа на плесен. Дифузно в автомобила и дома за дезинфекция във въздуха. 
 5. ПРИ ТРЕВОЖНОСТ – Редуцира стреса и насърчава добрият и спокоен сън. Успокояващите свойства на маслото тушират болката и високото кръвно налягане, чието следствие е главоболието. Маслото облекчава преумората и нервното напрежение, тонизира тялото. Дифузията и инхалацията обикновено са най-добрите методи на приложение за тревожност, осигурявайки незабавен достъп до свойствата на маслото. Добавете капка към дифузорите, вентилационните отвори или дрехите за постоянен поток от аромат, или направете инхалатор по някакъв начин, като поставите капка върху носната кърпа и дишате дълбоко, когато е необходимо.
 6. ПРИ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ – Списанието Food and Chemical Toxicology публикува статия, която се появи отново в 30-годишен дебат дали маслото от Лимонена трева може да намали повишените нива на холестерол и дали е безопасно или не. “Една от трите експериментални групи, получаващи лимонена трева ЕО (1, 10 или 100 mg / kg). Не са наблюдавани значими промени в брутната патология, телесно тегло, абсолютни или относителни телесни тегла, хистология (мозък, сърце, бъбреци, черния дроб, белите дробове, стомаха, далака и пикочния мехур), анализ на урината или клинична биохимия. Освен това, холестеролът в кръвта се намалява след ЕО-лечение при най-високата изследвана доза [~ 2 капки]. По същия начин, данните от кометния тест в периферните кръвни клетки не показват генотоксичен ефект от ЕО. В заключение, нашите констатации потвърдиха безопасността на приема на лимонена трева в дозите, използвани в народната медицина, и показаха благоприятния ефект от намаляването на нивото на холестерола в кръвта”. Това показва обещание за потенциала за използване на етерично масло от Лимонената трева като прост подход за поддържане на баланса за нивата на холестерола!
 7. ЕФЕКТИВНО СЕ БОРИ С РАКОВИТЕ КЛЕТКИ – Към днешна дата, 7 проучвания са оценили потенциалното лечение на рак с Лимонена трева. През 2009 г. е публикувано проучване, което оценява етеричното масло от различни видове лимонена трева на Cymbopogon flexuosus за неговата цитотоксичност in vitro срещу дванадесет човешки ракови клетъчни линии; както и in vivo противоракови ефекти върху мишки. Резултатите бяха доста обещаващи, тъй като изследователите откриха различни механизми за това как маслото убива раковите линии. “Нашите резултати показват, че маслото има обещаваща противоракова активност и причинява загуба на жизнеспособност на туморни клетки чрез активиране на апоптотичния процес, идентифициран чрез електронна микроскопия.”
 8. ЕСТЕСТВЕН РЕПЕЛЕНТ – Самото растение от Лимонена трева често се отглежда за репелентни ползи, но етеричното масло е много по-концентрирано и ефективно! В проучвания само за 2015г., Лимоновата трева с Иланг-иланг отговаря на представянето на DEET за отблъскване на комари, без всички тези неприятни химически рискове и странични ефекти. Добавете лимонната трева към бутилката с пръскалка, напълнена със 190 мл. алкохол, разклатете я, след това пръснете върху дрехите, за да се предпазите от комари. Като странична бележка, не е ли невероятно, че едно растение, родено в тропиците на Източна Азия, е превенция срещу малария и враг на комарите?
 9. ПРИ ПРОСТУДА И ГРИП – Има охлаждащ ефект при висока температура. Подпомага процеса на изпотяване и чисти тялото от токсини. При дихателни инфекции, болки в гърлото, ларингит.
 10. ПРИ ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ – Стимулира чревната функция и насърчава перисталтиката. При гастрит, бъбречни камъни, стомашни болки, диария, колит, гастроентерит. Има научни изследвания потвърждаващи успешното влияние на маслото над патогени като Helicobacter pylori и Escherichia coli.
 11. ЗА КРАСИВА И ЗДРАВА КОЖА И КОСА – Естествен тоник за вашата кожа, свива порите, има почистващ и антисептичен ефект. Помага при акне и мазна кожа.  Убива бактериите и оставя усещане за свежа, чиста и блестяща коса. Може да добавите няколко капки (2-4 к.) от маслото във вашия крем или шампоан или в чаша вода, с която да изплакнете косата.
 12. ПРИ МЕНСТРУАЛНИ И МУСКУЛНИ КРАМПИ – Подпомага циркулацията на кръвта, и по този начин успокоява спазмите, крампите и болката през месечния ви период. Осигурява релакс  на вашите мускули (при мускулна дистрофия, парализа). Има много добър терапевтичен ефект при схванати и възпалени стави и мускули.
 13. В ПОДКРЕПА НА УРИНАЛНИЯ ТРАКТ – При цистит, уринални инфекции, възпален пикочен мехур. Има диуретичен ефект. Може да прилагате още при: Синдром на карпалния тунел, Хашимото, Лимфен дренаж, Херния, Разширени вени, Едема, Хеликобактер пилори, Целулит, Гъбички по ноктите, Лактозна нетолерантност, Диабет тип 2  и др.

Медицинските специалисти и изследователи търсят алтернативи за овладяване на епилепсията, защото използваните лекарства често имат нежелани ефекти. Предклиничен модел на припадъци установи, че етеричното масло от лимонена трева (C. citratus) намалява припадъците, като защитава мозъчните клетки, влияе върху рецепторите на GABA (A), намалява оксидативния стрес и увеличава антиоксидантната активност. Ефективни са и съставните му елементи (geranial an neral) и geraniol. изследователите стигнаха до заключението, че маслото от лимонена трева, цитралното и гераниол представляват ′′ обещаваща адювантна терапевтична стратегия за лечение на епилепсия.”

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33910044/

Как да използваме маслото от лимонена трева?

 • Етеричното масло от лимонова трева се използва главно върху кожата, като винаги се разрежда до максимум 10% в растително масло (например масло от авокадо, жожоба, кайсия, макадамия или сусам). Нанесете го под формата на масаж върху зоните, които ще се третират. Винаги избягвайте лигавиците и очите.
 • Няколко капки във водата за баня с диспергатор (Solubol Aroma-Zone) ще ви доставят наслада, освобождаване от стреса и мускулна релаксация.
 • Прилага се и вътрешно по 1 капка на ден етерично масло в растителна база. 4 дни максимум. Не се колебайте да потърсите съвет от специалист преди употреба.
 • Можете да поставите етеричното масло директно върху носна кърпа (2 до 3 капки) и да го вдишвате, за да насърчите релаксацията, да освободите стреса и да ви помогне да заспите.
 • Дифузия на лимонена трева в ултразвуков дифузер. Етеричното масло от лимонена трева може да се разпръсне с помощта на дифузер за пречистване и дезинфекция на въздуха, дезодориране и отблъскване на насекоми. Поставете 3 до 5 капки и оставете да дифундират 10 до 15 минути на час. Не забравяйте да проветрите добре след това и не разпръсквайте в присъствието на деца или животни.
 • За овкусяване на нашите ястия.
 • Естествен репелент срещу молци и прахови акари: Няколко капки лимонова трева,  във вашите шкафове и чекмеджета, ще отблъснат молци и праховите акари по естествен начин.

Противопоказания на лимонена трева. Внимание!!!

Етеричното масло от лимонена трева не се препоръчва за деца под 6 години, бременни и кърмачки. Не го използвайте чист върху кожата си, тъй като може да причини изгаряния или дразнене. Винаги спазвайте препоръчителните дози и потърсете съвет от специалист в случай на съмнение преди употреба.

Лимонената трева обикновено е безопасна, но чувствителната кожа може да реагира с дискомфорт и дори обрив. Преносимите масла могат да помогнат за смекчаване на това, но винаги тествайте (в масло от носител) на малка част от кожата, преди да започнете масаж. Също така, докато вътрешното потребление има време и място, лимоновата трева има потенциал да бъде по-трудна за тялото, отколкото някои други масла. За да се избегнат усложнения и дразнене на храносмилателния тракт, приемайте само по 1-2 капки дневно в гел капсула с масло носител.

За повече информация!

error: Content is protected !!
Scroll to Top