Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Маточни фиброиди (миоми), полезни натурални решения!

Съдържание

Маточните фиброиди (миомите) са:

доброкачествени тумори, които растат в или върху матката. Често те са толкова малки, че не причиняват симптоми и може дори никога да не разберете, че ги имате. Друг път могат да причинят силна болка и дискомфорт, както и други сериозни симптоми. Миомите са изключително често срещани в наши дни. Изчислено е, че до 50-годишна възраст 80% от жените ще ги развият. За щастие, повечето от тези случаи остават не диагностицирани и безсимптомни. Ако се окажете сред малцинството жени, страдащи от миоми, достатъчно големи, за да причинят симптоми, то тази статия е за вас!

Причини за миома

Причината за фиброидите е недоизяснена, но  има няколко различни неща, които лекарите смятат, че могат да допринесат за тяхното образуване. Хормоните естроген и прогестерон се произвеждат от яйчниците и, наред с други неща, те стимулират регенерацията на маточната лигавица по време на вашия менструален цикъл. Възможно е те да са свързани и с растежа на фиброиди, тъй като участват в растежа на маточната тъкан.

Проучванията показват, че предотвратяването или лечението на високо кръвно налягане също помага за намаляване на риска от развитие на фиброиди. Според изследване на Харвардското медицинско училище и Харвардското училище по обществено здраве, има силна и независима връзка между кръвното налягане и риска от фиброиди при жени в пременопауза.

https://www.medscape.org/viewarticle/502862_6

 

Генетичният фактор е също сред причините за диагнозата – миома. Ако вашата майка или баба е имала миома, вероятно и вие ще имате. Това означава, че има възможна генетична причина за тях.

Бременност По време на бременност тялото ви произвежда повече хормони от обикновено и в матката се генерира повече тъкан от обикновено. Това може да доведе до бързо нарастване на фиброидите. Те могат да се появят и разпространят много бързо по време на бременност.

Фиброидите са доброкачествени образувания и не са свързани с по-висок риск от рак, но изискват редовно наблюдение и проследяване във времето.

Симптоми на фиброиди

Малка част от фибромите могат да причинят болка, натиск, менструални промени и дискомфорт. Обилното кървене по време на цикъл е един от най-честите симптоми на фиброиди. Това кървене обикновено включва кръвни съсиреци и дори може да се появи между менструациите.

Симптомите на фиброидните образования до голяма степен зависят от броя, размера и местоположението им; както и от възрастта: жените, преминаващи през менопаузата, са по-малко склонни да изпитат симптоми на фиброиди, вероятно в резултат на спадане на хормоналните им нива, тъй като се „хранят“ от естрогена. Всъщност миомите могат да се свият или дори да изчезнат след менопаузата. Ако това не стане, може да потърсите причината в инсулиновата резистентност, водеща до високи нива на естрон в тялото и съответно растежа на фиброми.

Големите миоми често причиняват болка в таза и долната част на гърба или усещане за натиск или пълнота в корема. Ако забележите увеличаване на менструалните спазми, това е знак, че може да сте развили фиброиди, както и повишеното уриниране (в следствие на натиска върху пикочния мехур). Болката по време на полов акт е друг често срещан симптом. Особено големите фиброиди могат дори да причинят видимо подуване на корема.

Лечение

Миомите са трудни за лечение, тъй като причината за фиброидите е не достатъчно проучена. Медицинското лечение включва овладяване на симптомите, справяне с потенциалните причини или и двете. Понякога се предписват противовъзпалителни болкоуспокояващи за облекчаване на болката и ограничаване на размера на миомните възли. Може също да ви бъдат предписани лекарства за управление на нивата на хормоните. Те ще намалят или спрат производството на естроген и прогестерон, което ще спре менструацията и може да ги свие. В екстремни случаи може да се наложи операция за отстраняване на фиброидите. Има и много естествени средства за защита, които е добре да пробвате преди хормоналната терапия.

Акупунктурата и йога са използвани с голям ефект, както и масажът. Диетичните промени също могат да бъдат полезни; фокусирането върху храни, богати на флавоноиди и антиоксиданти, е от ключово значение. Един от най-полезните съвети за хората, които се опитват да лекуват фиброиди по естествен начин, е да управляват добре нивата на стрес и да се предпазят от прекомерен стрес.

Хранителни добавки

  • Vitex (400 милиграма, 2 пъти дневно). Vitex или chasteberry намалява нивата на естроген чрез насърчаване на производството на прогестерон. За най-добри резултати витекс трябва да се приема най-малко шест месеца. Рибено масло (1000 милиграма дневно) или ленено масло (1 супена лъжица дневно).
  • Есенциалните мастни киселини, открити в рибеното масло и маслото от ленено семе, могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото ви, което може да играе роля в растежа на фиброидите.
  •  B-комплекс (50 милиграма дневно). Ако в диетата липсват витамини от група В, на черния дроб му липсват някои от суровините, от които се нуждае, за да извършва метаболитните си процеси и да регулира нивата на естроген.
  • Прогестеронов крем (1/4 чаена лъжичка, дни 6-26 от цикъла). Прилагането на прогестеронов крем локално може да помогне за балансиране на ниския прогестерон. Когато лекувате фиброиди, важно е да работите с лекар, който е изследвал нивата на хормоните ви, за да можете да бъдете най-добре посъветвани дали кремът с естествен прогестерон е правилният вариант за вашето тяло.
  •  Бял трън (150 милиграма, 2 пъти дневно). Подпомага тялото при детоксикация на черния дроб, което може да балансира хормоните.
  •  Билковите чайове могат да помогнат за успокояване на симптомите, като намалят възпалението и възстановят баланса на някои хормони. Чайовете, приготвени с турта, бял бодил, бял трън, жълт лапад, корен от глухарче, коприва и червена малина, имат системни ползи за матката и репродуктивната система. Има и готови комбинации от подобни билки, които да включите в рутината си.
  • Йод. Йодът забавя и предотвратява растежа на фиброми, често именно йодния дефицит може да се окаже скрита причина за фибромните образования и възлите на щитовидната жлеза. Йодът понижава чувствителността на естрогенните рецептори, с което намалява естрогенната стимулация върху маточните мускули.
  • Витамин Д3. Има клинични изследвания, които посочват, че именно витамин Д спира растежа на фибромните клетки. („Наръчник за регулиране на хормоните“ Лара Брайдън)

Още:

Ако се докаже инсулинова резистентност, може да включите и добавки, като магнезий и инозитол, както и калциев д-глюкарат, при симптоми на висок естроген.

Опитайте да направите компрес/лапа с рициново масло. Нанасяйки компреса с рициново масло върху корема си, вие увеличавате циркулацията в лимфната и кръвоносната система и също така увеличавате лимфоцитите – бели кръвни клетки, които елиминират болестотворните токсини от тялото. Много холистични практици смятат, че натрупването на токсини играе важна роля в развитието на фиброиди. Рициновото масло съдържа противовъзпалителното съединение, наречено рицинолова киселина. Въпреки че досега не е имало научно изследване, което директно да изследва въздействието на този вид компреси с рициново масло върху маточните фиброиди. Проучване от 2011 г. показа, че именно те могат да помогнат за подобряване на детоксикацията и намаляване на симптомите, свързани със запек.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21168117/

Рициновото масло, наричано най-полезното лечебно масло, облекчава болките, причинени от коремни тумори и маточни фиброиди при жените. От праисторически времена то се е използвало за поддържане на здравето на репродуктивната система. Добро е и за прочистване на червата (дебелото черво). Неговите силни лечебни свойства са безопасни и ефективни и е добре да бъдат включени в някои природни рецепти за здраве.

Как да използвате компрес с рициново масло:

Просто напоете фланела или каквото и да е парче кърпа с рициново масло. Бързо го поставете на корема си, като се фокусирате върху долната част точно над срамната област. След това покрийте с нагревателна подложка или кърпа и я оставете да почива върху долната част на корема ви за 45 минути. Долната област (черен дроб, матка, далак) на корема ви може да абсорбира топлото рициново масло и ще намали болката, причинена от фибромите.

Други фактори:
  • Токсини – Избягвайте излагането на токсини от околната среда. Стойте настрана от следните химикали, за да подобрите хормоналното си здраве, както и общото си здраве: пестициди, хербициди, синтетични торове, белина, хранителни консерванти, вредни почистващи препарати (дори някои екологични почистващи препарати) и хранителни бои.
  •  Упражнения – редовните упражнения всъщност може да помогне за предотвратяване на миомите още в зародиш! Според едно проучване, колкото повече една жена спортува, толкова по-малка е вероятността да получи миома на матката. Упражненията и физическата активност имат много противовъзпалителни ефекти, може да помогне за контролиране на кръвното налягане, може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност, полезни са за регулиране на теглото и може да допринесат за хормоналния баланс.

https://www.uofmhealth.org/health-library/hw183462#hw183603

Етерични масла

Как етеричните масла могат да са от помощ?

Тъй като популярността на етеричните масла нараства, хората все повече се обръщат към тях като естествено средство за лечение на всякакви здравословни проблеми. Има неща, за които етеричните масла не могат да помогнат, но за щастие миомите не са сред тях. Фиброидите, както много други здравословни състояния, включват стрес и възпаление. Етеричните масла могат да бъдат изключително ефективни при лечението им. Всъщност стресът и възпалението са много лечими с етерични масла. Мащерка, градински чай и тамян са сред най-добрите етерични масла за естествено лечение на миома. Всички те имат способността да помагат за естествения баланс на хормоните. Маслото от салвия е доказано от изследователите, че значително понижава нивата на кортизол, както и че има антидепресантни ефекти. Това е само едно от няколкото проучвания, които показват способността на маслото от градински чай да благоприятства хормоните на жената.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24802524/

Ето някои предложения:
Тамян

Масло от Тамян и не случайно „царят на маслата“ едно от най-мощните противовъзпалителни етерични масла, използвано е от векове за медицински и религиозни цели. Доказано е, че тамян предотвратява разпространението на раковите клетки и намалява размера на туморите. Миомните възли обичайно не са ракови образования, но те са форма на тумор и тази характеристика на тамяна може да помогне в тази насока. Смята се също, че тамян балансира нивата на хормоните и може да намали менструалните спазми и други симптоми, както и да засили действието на останалите масла в комбинация. Чрез регулиране на този цикъл и намаляване на нивата на хормоните, тамян може да помогне за намаляване или дори премахване на фиброидите. И накрая, това масло намалява стреса и безпокойството, което може да подобри общото психо-емоционално състояние. Намаляването на стреса е един от най-добрите начини за естествено лечение на миоми. Чистотата и качеството на това масло са ненадминати. За да използвате масло от тамян, ето няколко трика, които да опитате: Капвайте една до две капки под езика и на небцето всяка сутрин и вечер. Смесете две до три капки от споменатото масло с половин чаена лъжичка носещо масло. След това масажирайте корема си два пъти дневно. Нанасяйте три до пет капки върху стъпалата на краката си всяка сутрин и вечер. По-добре е да го покриете с чорапи, за да осигурите максимално усвояване и ефективност.

Градински чай

Етеричното масло от градински чай също е доказано ефективно за свиване на нежелани маточни фиброиди. Растението градински чай съдържа фитоестрогени или „диетични естрогени“, които не се срещат естествено в ендокринната система. Това масло може да регулира нивата на естроген до нормални граници, тъй като прекомерният естроген може да доведе до рак на яйчниците и матката. Салвия е маточен стимулатор, подпомагащ регулацията на репродуктивните хормони.

Мускатният градински чай / салвия действа като добро естествено лечение на фиброиди, тъй като има антидепресантни, седативни, стягащи и противовъзпалителни свойства. Етеричното масло помага за понижаване на кръвното налягане и отпускане на нервите и мускулите. Счита се и за най-доброто етерично масло за женската репродуктивна система. Мускатният градински чай се използва широко в ароматерапията поради дезодориращия си характер и е основно масло за хормонален баланс. Можете да вземете около 4-5 капки градински чай и да го масажирате върху таза и долната част на корема. В случай, че почувствате дразнене на кожата си, докато масажирате, помислете за смесване на салвия с меко носещо масло, като рициново, кокосово масло или бадемово масло. Въпреки това, никога не трябва да използвате големи количества етерично масло от градински чай, тъй като това може да причини главоболие или дори да повиши кръвното налягане. Добавете три до пет капки от маслото към 1 суп. лъжица емолиент (напр. мляко) и добавете към топлата вана. Това помага за успокояване на кожата ви и подобрява настроението ви. Смесете две до три капки към вашия плодов сок/смути или билков чай, за да облекчите възпалението от нарастващия фибром. Капнете две до три капки в бленд от етерично масло. Това ще осигури успокояваща ароматерапия, която може да намали стреса, дължащ се на хормоналните нива.

Лавандулово масло

Лавандулата е невероятно полезно етерично масло, уникална поради огромния обем изследвания, които са направени върху нея. Лавандуловото масло е изключително мощно средство за облекчаване на стреса, безпокойството и болката. Дори е доказано, че намалява родилната болка при раждащи жени. Това означава, че това масло може драстично да намали нивата на стреса ви, което е от ключово значение за лечението на миома. Може също да помогне за облекчаване на всяка болка, причинена от миома.

Масло от босилек

Босилекът е бил използван за много цели. Той е силен, антибактериален агент и може да се използва като изцяло естествен дезинфектант. Маслото от босилек също е богато на антиоксиданти и флавоноиди, което го прави отличен избор за страдащи от миома, тъй като тези съединения могат да помогнат за облекчаване на симптомите и намаляване на размера на фиброидите. Това масло може да подобри нивата на кортизол и инсулин, които поддържат цялостния хормонален баланс в тялото. Маслото от босилек е и противовъзпалително. Възпалението обикновено се наблюдава в и около фиброидите и често е причина за болка в миомата, тъй като тъканите около тях се подуват. Противовъзпалителните средства са утвърдено средство за лечение на болка при фиброиди, поради което лекарите често предписват противовъзпалителни болкоуспокояващи като ибупрофен за миома. Това означава, че маслото от босилек може да бъде много ефективно при лечение на миомна болка. Маслото от босилек може също да намали стреса. Това може да е функция на неговите болкоуспокояващи свойства, но може да е комбинация от това, антиоксидантите или други, по-малко проучени компоненти. Може просто ароматът да е успокояващ. Независимо от причината, босилекът може да намали стреса ви в допълнение към болката, което го прави отлично лечение за миоми. Включете 2-3 капки от маслото (към суп.л. растително масло) в масажна техника в зоната на дискомфорт.

Мащерката

съдържа изобилие от химикали, които помагат за облекчаване на коремни и мускулни болки. Мащерковото масло подобрява производствотона прогестерон. 2 гр. от цялата билка осигуряват приблизително 4 микрограма растителен прогестерон. Добре е да се прилага след настъпила оволация (около 14 ден) до настъпването на менструацията ви. Можете да използвате етерично масло от мащерка по различни начини. Можете директно да нанесете 2-3 капки масло от мащерка върху долната част на корема и да масажирате за около 10 минути. Можете също така да използвате носещо масло, като бадемово масло, заедно с маслото от мащерка, когато нанасяте директно върху кожата си. Мащерката често се счита за безопасна, когато се консумира заедно с обикновена храна за кратък период от време.

Масло от хвойна

Хвойната е мощен детоксикатор. Тя е естествен почистващ агент, който може да премахне нечистотиите и токсините от тялото. Освен това има антимикробни свойства, които помагат за лечение на кожни заболявания като пърхот и псориазис. Може да помогне и за облекчаване на тревожността, въпреки че може да не е толкова мощна в това отношение, колкото някои от другите масла, изброени тук. Маслото от плодове на хвойна помага за регулиране на менструацията. Това включва регулиране на хормоните и така маслото от плодове на хвойна може да помогне за лечение и намаляване на фиброидите.

Още:

Ако не сте запознати с етеричните масла и въздействието им върху тялото, може би се чудите как трябва да ги използвате. Първото нещо, което трябва да знаете е, че етеричните масла са концентрирани, мощни продукти. Почти всяко от тях може да бъде кожен дразнител и никога не трябва да прилагате чисти етерични масла директно върху кожата си. За да използвате етерични масла като локално лечение, винаги ще трябва да ги смесите с малко количество носещо масло, както и да се консултирате с ароматерапевт за конкретен протокол. Носещите масла са масла, които са нежни или дори полезни за кожата. Фракционираното кокосово масло и зехтинът са много често срещан избор. Локалните лечения с етерични масла трябва да се прилагат директно върху проблемната зона. В този случай е нужно да нанесете маслото върху кожата на корема. Локалните лечения в ароматерапията са най-популярният метод за използване на етерични масла. Всъщност по-голямата част от медицинските изследвания върху етеричните масла са фокусирани върху този метод на приложение. Ароматерапията има няколко предимства. Първо, тъй като вдишвате маслото, маслото отива направо в кръвния поток. Второ, като абсорбирате маслото директно в кръвообръщението, вие ще почувствате ефекта му много бързо. Ароматерапията е сред най-ефективните начини за използване на етерични масла при фиброиди.

Лекарствата, които понижават нивата на хормоните ви, могат да имат множество неприятни странични ефекти и постоянното използване на болкоуспокояващи не е добро за вас. Етеричните масла могат да осигурят много от същите ползи като съвременните лекарства, но без неприятните странични ефекти. Всяко от етеричните масла, изброени тук, може да помогне за лечението на вашите миоми, но смес от няколко от тях заедно може да бъде най-добрият начин за максимизиране на ползите за здравето.

https://draxe.com/health/fibroids/

https://www.vivorific.com/essential-oils-for-fibroids/

https://treatmyfibroids.com/what-are-the-best-essential-oils-to-shrink-uterine-fibroids-in-the-uterus/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7908561/

Месечен бленд за жени

Етеричните масла, като естествено средство за балансиране на хормоните

 

 

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top