МЕНОПАУЗА и етерични масла

Съдържание

МЕНОПАУЗА и етерични масла

MENOPAUSE

Менопаузата е естествен биологичен процес при жените между 40-50 години, свързан с постепенно затихване на репродуктивните функции при жените. Продължителността на този преход в женския организъм е трудно предвидима; а симптоматиката и дискомфортите, които я съпътстват строго индивидуални за всяка жена. Този период от женската трансформация често е придружен от симптоми и аномалии, като горещи вълни, промени в настроението, вагинална сухота, намалено сексуално желание, качване на тегло, остеопороза, главоболие, безсъние и др. Всички те произтичат от хормоналното ребалансиране, което естествено се случва в тялото по това време. Менопаузата се счита за официално започнала, след 12 месечно отсъствие на цикъл при жената. Етеричните масла, могат да се окажат част от пъзела за справяне с настъпващите в тялото метаморфози. Ето и малко насоки по темата за МЕНОПАУЗА и етерични масла:

Clary sage или Салвия е регулираща хормоналният баланс билка, която може да е от помощ при ред симптоми, между които и горещите вълни. Вдишването на Салвия намалява нивата на кортизол и насърчава оптимални нива на щитовидните хормони, има антидепресантен ефект.

Roman chamomile или Римската лайка действа като меко седиращо (седатив) средство, което успокоява нервите и редуцира стреса.

Peppermint охлажда тялото и е в помощ при вашите горещи вълни.

Thyme/Мащерка и Тамян може да забавят менопаузата чрез стимулиране на производството на прогестерон- хормона на младостта.

При умора е подходящо да използвате масла от джинджифил (топично в зоната на надбъбречните жлези), мента и бяла ела (нанесете по слепоочията или дифузирайте в арома-лампа).

За горещите вълни, освен споменатите вече Мента и Салвия, включете и Цитрусови масла, Balance, Clary calm и Гераниум. Нанасяйте топично по стъпалата, задната част на врата или се освежете със спрей бутилка с вода и капчици Мента.

Безсъние: Лавандула, Римска лайка, Сандалово дърво, Serenity бленд

Либидо: Elevation, Салвия, Иланг-иланг, Мента

Загуба на памет: Розмарин, Мента, Тамян

За естествено насърчаване на нивата на Прогестерон в тялото: Мащерка, Тамян, Риган, Гераниум. Натуралният прогестеронов крем е естествен начин за редуциране на симптоми при менопауза, като загуба на костна плътност, сухота и миоми.

За намаляване на стреса: Бергамот, Тамян, Римска лайка, Сандалово дърво, Aroma touch blend. Нанасяйте с разреден рол-он по стъпалата, слепоочията и врата.

Гъбички по ноктите

ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ Онихомикозата или гъбички по ноктите е често срещано състояние, което започва като бяло или жълто петно под нокътната плочка. Малцина са наясно,

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top