Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Орална хигиена

Орална хигиена с етерични масла

Съдържание

Здравейте,

искам да споделя с вас моите малки тайни за орална хигиена,

от която съм наистина впечатлена. Ще се радвам да съм ви от полза. Прилагам я от 1 месец и виждам прекрасни резултати, особено за кървящите ми преди венци. Вечер след измиване на зъбите ми с паста, редувам следните 2 процедури:

1). Он Гард вода за уста

разредена 50:50 с вода в резервоара на системата ми за орален душ, с която усърдно и старателно почиствам междузъбното пространство. Водата е прекрасна наистина.

oral b
mouth
2). Жабурене

В дните, в които не използвам почистващата система за междузъбното пространство, прилагам жабурене с кокосово масло и етерични масла от карамфил, чаено дърво и мента. Този метод е известен като “pulling”и за него имам специална публикация по-назад в блога, затова няма да се спирам подробно на него. Ако желаете да прочетете повече по темата кликнете върху зеления надпис “pulling”. Само искам да ви дам идея да си направите в подходящи формички от тази смес, прибирате я в бурканче в хладилника и вечер изваждате по 1 брой. После жабурите около 20 минути и изплювате. Това е всичко. Ето ги и моите бонбонки.

pulling

Едни от най-добрите етерични масла, които можете да включите за да подобрите оралното си здраве са: Мента и Карамфил.

Лабораторни изследвания установиха, че етеричните масла от карамфил и мента инхибират GTFs, произведени от S. mutans. Това предполага, че използването на пасти за зъби с етерично масло от карамфил и мента може да помогне за намаляване на плаката и риска от кариес.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31375097/

Глюкозилтрансферазите (GTFs) от бактериите Streptococcus mutans играят критична роля в развитието на вирулентна зъбна плака (ферментират въглехидрати, които намаляват рН на плаката, което води до деминерализация на зъбния емайл), което осигурява идеално място за колонизация от микроорганизми и участва в развитието на зъбния кухини.

Ето и списък с маслата, които най-често включвам в моите домашни рецепти за орална хигиена.

 

  • МЕНТА –

В помощ на оралната хигиена (предпазва от образуване на кариеси и лош дъх) и никненето на зъби. Маслото номер 1 за вашия свеж дъх.

  • КАРАМФИЛ –

Това е най-удачното масло при всякакви зъбни инфекции, натрупана плака по зъбите, зъбобол, рани и язви в устата, кариеси, абцеси и възпаление на венците.

В помощ при зъбобол и възпалени венци, афти, абцеси, кариеси. Може да се използва за почистване на плаката и избелване на зъбите, срещу лош дъх, намалява загубата на калций и реминерализира зъбите. Добрата орална хигиена и чистота е важно да намали риска от кариеси и други зъбни състояния.

  • ЛИМОН –  

Това е още едно прекрасно масло със свеж цитрусов аромат, подходящо за вашата орална хигиена. Има избелващо въздействие върху зъбния емайл, без да има ерозивното и разрушително действие, като киселината от плода на Лимона (маслото няма кисел вкус и се извлича от кората на плода).

  • ЛАЙКА –

За чувствителни зъби и венци, кактои като универсално противовъзпалително средство.

  • БЕЗСМЪРТНИЧЕ –

За кървящи венци.

  • ДЖИНДЖИФИЛ –
 Клинично проучване установи, че употребата на вода за уста с 0.5 % етерично масло от Ginger/Джинджифил за 7 дни инхибира S. мутани (бактерия, която образува биофилми в устата и допринася за разпадане на зъбите), контролирани зъбни биофилми и намалено кървене от гингивал при хора с фиксиран ортодонтски уред.
Добавете една капка джинджифилово масло към ежедневната си вода за уста, за да поддържате оралната хигиена.
 
  • ЧАЕНО ДЪРВО 

Streptococcus mutans е бактерия, която образува биофилми по зъбите, които допринасят за зъбния кариес (кариес). Скорошно лабораторно изследване установи, че етеричното масло от Чаено дърво/Tea tree/Melaleuca инхибира S. мутани и намалява образуването на биофилми, което предполага, че може да подпомага оралното здраве и чистотата.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32767025/

Може да прилагате 1-2 капки от изброените масла във водата за уста, пастата за зъби или да жабурите със смес от чаша вода с 1-2 капки добавено етерично масло.

Маслото от чаено дърво потиска развитието на Херпес симплекс в комбинация с Евкалипт. Използвайте при лош дъх, за добра дентална хигиена по 1к. масло върху четката за зъби.

За домашните любимци бихте могли да замените с масла, като лавандула, тамян и копайба. 9 капки етерично масло, допълнени с базово фракционно кокосово масло във вашето празно шишенце. Миксирайте и втривайте енергично във венците при нужда!⠀

 
ТЕЧЕН ЕМАЙЛ или ХИДРОКСИАПАТИТ!!


🦷Тази формула от естествено минерализиран калций има широко приложение в стоматологията и козметиката (ще го откриете дори в състава на филъри за лице)!
Хидроксиапатитът (ХА) подпомага възстановяването на загубената костна тъкан и повредите по емайла, предпазва от кариеси и микро пукнатини по зъбите.
Разпознаваем от тялото и лесно абсорбируем. Подпомага реминерализацията и възстановява загубата на минерали от зъбните тъкани. Прекрасно средство за петна по зъбите и избелване, подходящ е и за чувствителни зъби. Естествено присъства в повърхностния слой на зъбите ни, както и в МАЙЧИНАТА КЪРМА; изгражда около 97% от зъбния емайл, 70% от дентина и 60% от костите.
Ще го срешнете и в състава на хранителните добавки за здрави кости и остеопороза.

За финал ще ви представя и една примерна рецепта за домашна паста за зъби с етерични масла:

 

И така, ето и съставките:
📍Разбира се Сода бикарбонат – 2 суп.л.
📍Бяла или Зелена глина – 4 суп. л.
📍Флорална вода/хидролат – 2 суп.л. Лайка – ако имате чувствителни зъби / Безсмъртниче – ако имате кървящи венци
📍Етерично масло Лимон – 3-4 капки
📍Етерично масло Мента – 4-5 капки за свеж дъх
📍Любимият антибактериален екстракт от семена на грейпфрут – 2 капки.

📍Хидроксиапатит пудра – 1 чаена лъжичка


📎 Ако нямате такъв, заменете с ЕМ от Карамфил или Чаено дърво
Продуктът е органичен, имайте в предвид, че срока му на годност е около 6 месеца. Съхранявайте в туба или стъклен съд удобен за директна употреба. Аз предпочитам за себе си airless (обезвъздушени) опаковките с помпа.
Препоръчителна вместимост на съда 100 мл.
Като ориентир: Знаете, че 1 суп. л. е около 10 мл.

Antonia Donkova

0899 807066

error: Content is protected !!
Scroll to Top