Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

розмарин

Розмарин – лек срещу косопад и лошо храносмилане; в подкрепа на паметта и черния дроб

Съдържание

Розмарин – лек срещу косопад и лошо храносмилане; в подкрепа на паметта и черния дроб

РОЗМАРИН

Първото нещо, което изниква в съзнанието ми като чуя розмарин е косопад. Това уханно етерично масло има безкрайни ползи за нашето тяло, които по-долу ще изброя, но това за което аз го използвам най-често и винаги е безотказно е именно косопада. Има доста успешни истории с това масло, включително и с поникване на нова коса при хора с този проблем, без значение дали се касае за заболяване, хормонален дисбаланс или просто обичайната загуба на коса. Та на първо място поставям:

1. РОЗМАРИН И КОСОПАД

Маслото може да предотврати плешивост, стимулира и подобрява растежа на косата, тонизиращо средство за скалпа, пърхот, може да се използва и при мазна коса. Решенията за локалното му приложение избирате вие. Може да добавите 4-5 капки в шампоана или балсама или да направите маска, като смесите 5-6 капки масло от Розмарин с базово масло (например зехтин) и да втривате в скалпа, след което да престоите така поне 1 час. Аз лично се отегчавам от маските и съм си направила спрей с Розмарин, Лавандула, Кедър и Чаено дърво в стъклено шишенце с хининова вода и пръскам в корените на измитата вече коса. Спрея винаги се разклаща преди употреба, тъй като маслата не се разтварят във вода.

 

2. РОЗМАРИН И ПАМЕТ

Това е маслото номер 1 за подобряване на паметта, което се използва за мозъчен стимулант и подобряване на фокуса. Предпазва мозъка от увреди и преждевременно стареене, може да се прилага и като превенция за дегенеративни мозъчни заболявания, като Алцхаймер, склероза, деменция. Карнозната киселина в състава на маслото и нейният метаболит карнозол имат антиоксидантни свойства, включително невропротективни ефекти в мозъка. Тези ефекти включват увеличаване на намаления глутатион и защита срещу исхемия / реперфузия на средната церебрална артерия. Може да го дифузвате в помещението, в което учите или във класната стая в комбинация с Ветивер и Кедар или да го нанасяте по слепоочията, врата и главата 2-3 пъти дневно; разредено с малко кокосово масло или др. базово, с което разполагате. Подходящо при деца, които страдат от дефицит на внимание в комбонация с Лавандула и Ветивер. Маслото работи успешно и при главоболие, нервно изтощение, мигрена и умствена умора и напрежение.

3.РОЗМАРИН – ВЪЗПАЛЕНИЕ И БОЛКА

Съдържа 14% α-pinene, camphor 30%, sineole, които имат мощни противовъзпалителни свойства. Редуцира възпалението и подобрява кръвообръщението; подходящо масло при мускулни болки, ревматизъм, подагра, артрит. Може да се прилага топично в болезнената зона в комбимация с маслата Мента и Wintergreen, разредени с малко кокосово масло. Установено е, че урзоловата киселина намалява мускулната атрофия, стимулира растежа на мускулите, увеличава кафявите мазнини и намалява затлъстяването, предизвикано от диета при мишки.

4. Детокс на черният дроб и жлъчния мехур.

Това масло подпомага изчистването на организма и намалява задържането на вода в него. Може да правите 30 секунден масаж с него, локално под и около дроба в комбинация с Лимон и Куркума или да го дифузвате в помещението. Розмарина има диуретично действие и може да е от помощ при всички състояния свързани с лоша циркулация, като разширени вени, целулит, подуване, сърцебиене и артеросклероза, регулиране на менструацията.

ОЩЕ ОТ ПРИЛОЖЕНИЯТА НА МАСЛО ОТ РОЗМАРИН

  1. Подпомага функцията на надбъбречната жлеза, при хронични страдания, изтощение, високи нива на кортизола (балансира нивата на кортизол). Може да прилагате маслото ежедневно в зоната на бъбреците или врата с леки масажни движения. Може да го комбинирате с Мента ако се чувствате уморени и ви липсва енергия.
  2. Подобрява дейността на сърцето – сърцебиене, артеросклероза, намалява високото кръвно налягане. Урсоловата киселина в маслото има потенциална употреба като кардиопротективно съединение
  3. Стомашни неразположения. Антисептичното действие на маслото го прави подходящо за прилагане при чревни инфекции, колит, метеоризъм, газове, диария, диспепсия, излишна секреция на стомашна киселина.
  4. Респираторни състояния – предпазва от респираторни инфекции и има установени противогъбични свойства, засилва имунитета. Прилага се при бронхит, астма, магарешка кашлица, отити. При изявена симптоматика може да добавите от маслото при масаж на гърдите. Доказано е, че розмаринът притежава и антимикробни свойства. В едно проучване той инхибира способността за прилепване и развитието на биофилми на C. albicans и C. tropicalis. Друго проучване показа, че неговата антибиофилна активност е по-ефективна от хлорхексидин срещу Streptococcus mutans и Streptococcus pyogenes биофилми. Доказано е също така, че инхибира образуването на биофилм на MRSA
  5. Кожни несъвършенства – намалява увисването и подпухналостта на кожата, при акне, екземи, дерматит. Подобрява циркулацията и може да се прилага при стрии и целулит. Третирайте зоните, като добавите 2-3 капки от маслото в супена лъжица базово масло по избор.
  6. Противоракови свойства. Установено е, че карнозната киселина (извлечена от Розмарина) инхибира полиферацията на човешки клетки от левкемия. Изследвания от 2007 г. пък, установяват намаляване на аденокарциномите на млечната жлеза при плъхове третирани с масло от Розмарин. Карнозолът в Розмарина е доказано, че забавя разпространението на раковите клетки. Има научни изследвания и опити приложени и при други видове рак – левкемия, рак на простатата и белия дроб. Доказано е, че розмаринът притежава противоракови свойства срещу рак на простатата, гърдата, кожата, левкемия и рак на дебелото черво. Той също така има уникална селективна токсичност спрямо раковите клетки спрямо нетуморогенните клетки. В едно проучване на розмарин и клетки на рак на гърдата те установяват, че той не само упражнява противотуморна активност срещу клетките на рака на гърдата, но също така притежава антитуморен ефект срещу естроген-зависими подтипове на рак на гърдата и значително подобрява ефекта на химиотерапията на рак на гърдата.
  7. Антиоксидант. Етанолов екстракт от Розмарин демонстрира защитен ефект срещу оксидативното увреждане на ДНК в клетки, изложени на Н2О2 и светлина. Розмаринът съдържа три антиоксидантни вещества, които имат потенциално полезни свойства за нашето здраве: розмаринова киселина, карнозова киселина и урсолова киселина.
  8. Депресия и стрес. Маслото от Розмарин демонстрира релаксиращ ефект, подобрява настроението,при хроничен стрес и тревожност, при дисбаланс на хормоните.
  9. Насърчава отвеждането на естроген. Розмариновата киселина влияе положително на разграждането на естрогена. Естрадиолът и естронът се детоксикират по пътища, които могат да бъдат защитни или канцерогенни, особено за тъкани като гърдата и простатата. Доказано е, че розмариновата киселина насочва метаболизма на тези естрогени към защитния 2-хидрокси естронов път и далеч от канцерогенните 4-хидрокси естрон и 16-хидрокси естрон пътища. При възпалителни заболявания (включително автоимунитет), при пациенти с хормонален дисбаланс (по-специално естроген) и химическа чувствителност.

Не се препоръчва употребата на масло от Розмарин при бременни и деца под 6 години. Розмаринът може да повлияе способността на кръвта да се съсирва и може да повлияе на лекарствата за разреждане на кръвта, които приемате.

Розмаринът на Дотера може да се прилага топично, в дифузер или вътрешно в подходящото за възрастта разреждане и след направен тест за алергия.

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top