Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

сандалово дърво

Сандалово дърво

Съдържание

Сандалово дърво.

Сандалово дърво.

Американската компания DOTERRA има собствени плантации в Хавай, където се отглежда ценното растение, тъй като ресурсите в световен мащаб на това дърво са доста ограничени, а потреблението е огромно. Характеристиките на Хавайското сандалово дърво на компанията се препокриват като лечебни характеристики и свойства с индийския му побратим. Важно е да се отбележи още, че тъй като дървото е доста скъпо, много често различни компании го разреждат или заменят с кедровото дърво. Затова е важно да избирате некомпрометирани и доказани компании, от които да пазарувате вашите масла за да се насладите максимално на бенефитите и ползите му.

ОСНОВНИ СЪСТАВКИ

Sesquiterpene alcohols >98%: a-&b- santalols >70%, a-bergamotol >5%, lancelol sesquiterpens aldehides, carboxylic acids Маслото може да се приема вътрешно, да се прилага топично по кожата или да се използва в дифузер .

Основни ползи на етерично масло от сандалово дърво

1. ЕДНО ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА УСПОКОЕНИЕ, БАЛАНСИРАНЕ И ЗАЗЕМЯВАНЕ

Широко използвано средство при медитация, йога практики, и техники за релакс. Доказан антидепресант за балансиране на емоциите и отпускане на тялото и духа. Приложените в края на материала изследвания, потвърждават традиционната седативна употреба на санталол и сандаловото дърво.

2. АНТИОКСИДАНТНА СПОСОБНОСТ НА SANDALWOOD

Както при много етерични масла, сандаловото дърво носи силни антиоксидантни способности. Една от основните ползи от антиоксидантните вещества е техният ефект върху метаболитните състояния, както беше отбелязано в проучване от 2013 г., публикувано в списание Phytomedicine, което оценява антиоксиданта в етеричното масло от сандалово дърво, за да се възползва от диабетните мишки. Те стигнаха до заключението, че „е наблюдавано, че благоприятните ефекти на α-santalol са добре комплиментирани, различно от други съставки, присъстващи в сандаловото масло, което показва синергизъм в биологичната активност на този традиционно използван биоресурс.”

3. АЛТЕРНАТИВА ПРИ ПРЕДПИСВАНЕ НА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЛЕКАРСТВА

Възпалителните състояния са широко разпространени у нас и могат да доведат до метаболитни или хронични заболявания. Това ме довежда до едно от най-вълнуващите употреби на етерично масло от сандалово дърво – като противовъзпалително! Миналото лято канадските учени взеха чисти екстракти от a-santalol и b-santalol и ги съизмериха със способностите на препарата ибупрофен. Резултатите са толкова обещаващи, че те призовават за локално приложение, като сравнимо противовъзпалително средство.

4. ГРИЖА ЗА КРАСИВА И СВЕЖА КОЖА

Етеричното масло от сандалово дърво също включва много приложения за грижа за кожата. Това е така, защото сандаловото дърво има няколко свойства, които са полезни за грижа за кожата, от антивирусни свойства, предпазващи от инфекциозни нарушители, до антисептични способности, за да поддържат кожата чиста. Значителната му стягаща способност помага да се стегне и освежи кожата.

Възползвайте се максимално от антисептичните, стягащи и защитни ефекти на сандаловото дърво, като включите една или две капки във вашите лосиони и препарати за почистване. Като потенциален агент за предпазване от рак на кожата, особено в крема за лице, тъй като лицата ни са изложени на толкова много слънце ежедневно.

Докато в редки случаи на реакция или сенсибилизация се съобщава за сандалово дърво, то като цяло се оказва като безопасно масло с антимикробни и противоракови ползи.  Използвайте здравия разум и предпазливостта, както при всяко друго масло, но обръщайте специално внимание на източниците и несериозното използване, които могат да застрашат този „скъпоценен камък“.

5. БОРБАТА С РАК

В лабораторни тестове, употребата на етерични масла от сандалово дърво включва защитни способности срещу различни видове ракови клетки. В дневника Carcinogenesis е описан потенциалът, който сандаловото дърво и санталолът показват, когато през 2004 г. е направено проучване за инхибиране на растежа на раковите клетки и смърт (апоптоза) благодарение на a-santalol. Клетките на рак на простатата срещнаха подобна съдба през 2012 г. във Phytomedicine, като отново показаха апоптоза от a-santalol.

6. НАМАЛЯВАНЕ НА ТРЕВОГАТА

Вече видяхме неговите седативни ефекти, а малките проби показват обещаващи резултати от тревожност. Само малко количество етерично масло от сандалово дърво може да помогне за успокояване на тревожните, неспокойни нерви във всяка ситуация. Не само, че го препоръчвам за релаксация, когато е време за сън, но и тревожните ситуации могат да се възползват от успокояващите му ефекти. За бърза дифузия, добавете една или две капки на вентилационните отвори на вашия автомобил, за да разпространите способността за облекчаване на стреса.

САНДАЛОВОТО МАСЛО И ПОЛЗИТЕ МУ У ДОМА

Като антисептично и антивирусно средство, използвайки сандалово дърво за почистване и дифузия в дома, може да помогне за намаляване на болестотворните вещества във вашия дом. Вирусът на херпес симплекс, дори резистентни към лекарства щамове са податливи на сандалово дърво – заедно с мащерка, която е друго отлично антивирусно масло – както и грипният вирус! Бета-санталол (b-santalol) излиза на преден план в този случай, когато индийските изследователи демонстрират значителен успех срещу щамовете на грипа, което води до по-нататъшни изследвания на етерични масла и грип. Включете няколко капки сандалово дърво в почистващите препарати, за да инхибирате вируси или да разпръснете в дома, за да изчистите въздуха, особено когато имате много взаимодействия с други хора, които могат да доведат до вирусна експозиция.

За повече информация!

ИЗТОЧНИЦИ:

 1. http://www.fao.org/docrep/v5350e/v5350e08.htm
 2. http://www.fao.org/docrep/v5350e/v5350e08.htm
 3. http://www.researchgate.net/publication/242152600_variation_in_heartwood_oil_composition_of_young_sandalwood_trees_in_the_south_pacific_(santalum_yasi_s._album_and_f1_hybrids_in_fiji_and_s._yasi_in_tonga_and_niue)
 4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23369343
 5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24318647
 6. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s0944711399800464
 7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19473851
 8. http://ar.iiarjournals.org/content/35/6/3137.abstract
 9. http://carcin.oxfordjournals.org/content/26/2/369.short
 10. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s0944711312001250
 11. http://www.ctcpjournal.com/article/s1744-3881(05)00124-6/abstract
 12. http://aac.asm.org/content/51/5/1859.short
 13. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s0944711311005319
 14. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/s0278691507004309
error: Content is protected !!
Scroll to Top