Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

домашен парфюм

Създайте свой домашен парфюм или одеколон с етерични масла

Съдържание

Създайте свой домашен парфюм или одеколон с етерични масла

Вместо да избирате все по-скъпите ароматни парфюми, изобилстващи в търговската мрежа, предизвикайте себе си и създайте свой уникален натурален аромат, които да пасва на настроението и усещането ви. Никак не е трудно!!!

Тенденцията към прогресивното намаляване на натуралните съставки (заради нарастващата цена на суровините) в козметичните и парфюмни продукти, прави все повече хора алергични към ежедневните си козметични продукти! Новата „порода“ парфюмеристи, избират с лекота пред компютъра дали да включат диметил – бензил – карбинил – бутират или пара – третичен – бутил – циклохексил – ацетат в сместа. Няма начин комбинирането на новите съставки да създаде емоционално подобряващите и въздействащи свойства на класическите парфюми от миналото. Никой обаче не си задава въпроса какъв ще е дългосрочният ефект от всички тези химикали за тялото ни. Ако искате да откриете отново силата на природата и въздействието на ароматите върху нас ви съветвам внимателно да проучите и подберете чисти и терапевтични масла, след което да се запознаете от близо с различните им аромати и въздействието им върху вас. След това решете какъв вид аромат или парфюм искате да създадете и как ще го разредите, това може да бъде алкохол или растителна мазнина, като жожоба, арган, кокос, бадем или др. Видът на резредителят ще определи крайният продукт, който може да бъде течен балсам парфюм, тоалетна или парфюмна вода или одеколон. Много от етеричните масла, които използвате в ежедневието си за други цели влизат в състава на натуралните парфюми с етерични масла. Има и такива, които са доста скъпи и редки, заради трудния добив и малкото количество краен продукт от огромно количество суровина, като роза, жасмин, мимоза, липа, османтус, тубероза и др., но това са много мощни ароматни съединения и ще са ви нужни 1-2 капки. Етеричните масла трябва да се използват чисти, тоест – не трябва да са предварително разредени по никакъв начин.

ЧИСТИЯТ ПАРФЮМ винаги съдържа от 5 до 10% вода, най-добре дестилирана. В идеалният случай алкохолът трябва да е чист фармацевтичен спирт, той може да се замени с водка с възможно най-висок % спирт. Съвсем логично, силата на аромата зависи от съотношението на готовата смес от етерични масла към разредителя. Парфюмът винаги е най-силната формулировка. Етеричните масла или абсолютите в нея са между 15-30%, допълнени с 70-85% разредител. Ако използвате алкохол, процентът вода към алкохол трябва да се вземе предвид при изчисляването на процента. Например: ако правите парфюм с помощта на 20% смес; ще включите 70% алкохол и 10% дестилирана вода. Ако използвате масло/мазнина, например жожоба, използвайте 80% тъй като няма да имате нужда от вода. За ориентир:

15% ЕМ (етерични масла) за 10 мл. са 30 капки, които са около 2 мл. ЕМ

20% ЕМ за 10 мл. са 40 капки

30% ЕМ за 10 мл. са 60 капки

EAU DE PARFUM е по-лек от парфюма, но по-издръжлив от тоалетната вода. Ако решите да си изработите този продукт най-добре използвайте спрей бутилка за съхранението му. Разредителят обикновено се състои от голяма част алкохол и малка вода. Може да използвате и специализиран парфюмериен разредител. Търговските алкохолни продукти съдържат 95% етанол, за разлика от водката, чийто алкохол е около 40%. Имайте предвид, че изпуснатия в атмосферата алкохол бързо се изпарява от кожата. Много практикуващи парфюмеристи не са склонни да добавят вода, защото това може да направи парфюма мътен; ако добавяте вода, нека да е винаги последна. Разреждането на ЕДП е между 8 – 12% масла със строго фиксирани пропорции. Само 1 капка ЕМ може да промени аромата на вашето творение, затова винаги записвайте точните си рецепти.

ПАРФЮМНИ НОТКИ

 1. БАЗОВАТА нотка е най-дълготрайната част на аромата. Тук се включват масла, като смирна, тамян, ванилия, кедър, жасмин, роза, канела, карамфил, сандалово дърво, ветивер. Тя трябва да е между 5-20% от етерично-маслената  бленда.
 2. СРЕДНА нотка. Тя е от 50-80% от бленда ЕМ и е сърцевината на парфюма. Тук са масла, като: лавандула, розмарин, мента, гераниум, безсмъртниче, всички борове и ели, евкалипт, майорана, риган, кипарис, салвия, хвойна, лайка, иланг-иланг и др.
 3. ТОП нотките са най-летливата част от парфюма. Тук имат място всички цитруси – лимон, мандарина, лайм, бергамот, лимонена трева и т.н. Между 5 и 20% от ЕМ в блендата. Ароматът се усеща веднага и много бързо се изпарява.

Ето 2 предложения на ароматни парфюми от френската марка Guerlain:

Jicky 1889

Топ: лимон, бергамот, мандарина, розово дърво

Средна: жасмин, пачули, роза, ветивер, орис

База: ванилия, тамян, tonka bean, civet, leather, amber, benzoin

L’heure bleue 1912

Топ: нероли, бергамот, лимон, кориандър

Средна: жасмин, карамфил, орхидея, иланг-иланг

База: сандалово дърво, ветивер, кадър, ванилия, мускус

Винаги смесвайте първо базовите нотки, след няколко дни средните и след още няколко топ нотките. Оставете да узрее в бутилката поне още 5 дни.

За финал ще добавя още 2 рецепти за Одеколон 100мл.

БЛЕНД 1 за домашен парфюм

 • Бергамот 10 капки
 • Розмарин 2 капки
 • Портокал 20 капки
 • Лимон 10 капки
 • Нероли 2 капки

БЛЕНД 2 за домашен парфюм

 • Палмароса 10 капки
 • Портокал 8 капки
 • Лайм 2 капки
 • Гераниум 1 капка
 • Петигрейн 3 капки

Ако смятате одеколона за твърде силен, разредете с вода или алкохол. Ако е слаб, добавете още от маслата. За одеколонът се използва между 1-3% ЕМ и 97-99% разтворител, от който до 20% вода.

ПРИЯТНО ТВОРЕНЕ!!!

P.S. За тези, които искат готово и лесно работещо решение, горещо препоръчвам да пробвате прекрасния In TUNE от doTERRA! Той съдържа прекрасна неразредена етерична смес, която може да разредите с масло или алкохол по желание и да се наслаждавате на прекрасен мускусен аромат!!!

doTERRA INTUNE (Фокус бленд) 10 ml.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

https://www.thesprucecrafts.com/create-perfume-using-essential-oils-1250733

The complete book of essential oils and Aromatherapy – V. Worwood

Modern essentials book

За повече информация!

За регистрация с личен акаунт

Antonia Donkova

0899 807066 сертифициран ароматерапевт

етерично масло от безсмъртниче

БЕЗСМЪРТНИЧЕ – най-силният лек против хематоми, травми и контузии.

БЕЗСМЪРТНИЧЕ – най-силният лек против хематоми, травми и контузии. Helichrysum italicum или Безсмъртничето е познато като мощно антихематомно, кръвоспиращо, спазмолитично и антикоагулиращо средство. То има

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top