Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Ароматерапия за най-малките деца

Ароматерапия за най-малките деца

Съдържание

Ароматерапия за най-малките деца

Ако планувате да използвате ароматерапия за вашите дечица, задължително условие е да заложите на доказано чисти, органични етерични масла, висок терапевтичен клас. Голяма част от етеричните масла, които се продават в търговската мрежа не са това, което изглеждат. Това може да са химически копия, наподобяващи аромата на дадено масло, масла разредени с базови такива или просто замърсени такива. Винаги преди да се спрете на определен вид масло четете етикетчето с латинското наименование на растението и неговия хемотип. Съществуват множество разновидности на голяма част от етеричните масла, като лавандула, лайка, евкалипт и др., които се различават по химичен състав и лечебни свойства, затова е добре да се уверите, че използвате подходящото за даденото състояние масло.

Важно е също да знаете, че не всички масла са подходящи за крехката детска физика. Имунната система на малките деца до 6 годишна възраст е недоразвита и трябва да сте много внимателни не само с въвеждането на новите за детето масла, а и с всичко което прилагате като химични лекарства, добавки и витамини.

Почти всички етерични масла притежават силни антибактериални, противогъбични, противовъзпалителни и антисептични характеристики. Да, те са произведени от определени части на растенията и се сертифицират, като природни продукти, но това определено не ги прави безобидни и безопасни; особено, когато се прилагат при деца. Те имат различни химични компоненти и активни съставки, които могат да са дразнещи за кожата и лигавиците или пък да въздействат на хормоните. Освен това са силно концентрирани продукти, които е важно да знаете как да разреждате за да не навредите на себе се или детето ви.

Прочетете общите препоръки за безопасно приложение на етеричните масла валидни за малки и големи :

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Тази статия е посветена именно на най- малките или децата до 5 годишна възраст, тък като  те са най-уязвими.

Първото и най-важно нещо е да запомните, че при децата, етеричните масла не се прилагат вътрешно; само в дифузер или топично в разреден вид. Можете да разреждате етеричните масла в лосиони, кремове или гелове за тяло или да ги прибавяте в натурални, растителни базови масла. Подходящите базови масла за деца са кокосово, зехтин, жожоба, масло от гроздови или шипкови семки, авокадо, камелия, рициново масло, бадемово масло или инфузирано масло от невен или жълт кантарион.

Препоръчителното разреждане на етеричните масла за деца от 0 – 12 месеца

 За най-малките деца разреждането варира от 1 до 6 капки етерично масло за 10 мл. шишенце /1 супена лъжица. Капките могат да варират според остротата на състоянието, възрастта или килограмите на детето. (препоръки по Тисеранд) Процентно това изглежда така: 1 капка на 10 мл. = 0.5%, 3 капки на 10 мл. = 1%, 6 капки на 10 мл. = 2%.  Или казано с други думи, за деца до 1 годишна възраст не трябва да прилагате маслата в разреждане по-голямо от 2 %. Количеството на капки в дифузер за деца до 1 година е 1-2 капки.

Маслата подходящи за новородени, с които е добре да започнете са:

  • Римска и немска лайка, лавандула, тамян, мандарина и копър разредени в база от бадем, жожоба или  пшеничен зародиш.
  • Малки деца от 2 до 6 месеца – към гореизброените масла може да добавите чаено дърво, нероли, роза и гераниум.
  • Деца от 7 месеца до 1 година – всички изброени за предходните възрастови категории масла + чаено дърво ниаули, кардамон, палмароза, петигрейн.

Предупреждения за етеричните масла при най-малките деца

Етеричните масла, които съдържат значителни количества 1,8-цинеол (потенциално над 50%), камфор (потенциално над 20%), ментол (потенциално над 25%), thujone и метил салицилат (Wintergreen съдържа метил салицилат, който е много подобен на аспирина. Wintergreen трябва да се избягва от деца под 12 години, за да се предотврати отравяне със салицилат и сериозни нежелани събития.) трябва да се избягват при определени възрасти при децата. Избягвайте употребата на мента, розмарин, равинсара, камфор, дафинов лист, градински чай, испански градински чай, лавандин при деца под 3 години, особено около носа и устата. Вместо това използвайте меки масла като копайба, лавандула, немска лайка, лимон и тамян.

Много от най-малките деца, от раждането до 24 месеца, са по-склонни да получат нежелани реакции, тъй като техните дихателни и защитни рефлекси на дихателните пътища са все още недоразвити. Едно проучване установи, че когато четиридесет и четири недоносени бебета са били изложени на изпарения от ментол, те са имали променено съпротивление на дихателните пътища като временно спиране на дишането или намаляване на дишането.

Препоръчителното разреждане на етеричните масла за деца от 12 месеца до 5 годишна възраст

Варира от 6 до 15 капки за 10 мл. базово масло. Капките могат да варират според остротата на състоянието, възрастта или килограмите на детето. (препоръки по Тисеранд) Процентно това изглежда така: 6 капки = 2 %, 9 капки = 3 %, 12 капки = 4 %, 15 капки = 5 %. Или казано с други думи не се препоръчва превишаване на 5 % разтвор на етерично масло.

Етеричните масла, които може да използвате за децата в тази възрастова категория са: Римска и немска лайка, лавандула, мандарина, копър, тамян, евкалипт радиата, чаено дърво, нероли, роза, гераниум, чаено дърво ниаули, кардамон, палмароза, петигрейн, мащерка линалолов хемотип, лимон, джинджифил, грейпфрут, равенсара, кориандър, безсмъртниче и бял равнец.

При деца с ЕПИЛЕПСИЯ не използвайте стимулиращи етерични масла, като салвия, розмарин, камфор, евкалипт, копър, мирта, розмарин, син смърч, синя вратига, уинтъргрийн, дафинов лист, бреза, кайепут, кардамон, исоп, туя, мащерка и др., а само успокояващи масла – лайка, жасмин, нероли, роза, гераниум и др. Тези етерични масла съдържат съединения, които могат да влошат или да предизвикат гърчове и конвулсии или могат да взаимодействат с лекарства против припадъци. Не всички потенциално проблемни етерични масла са изброени и на тези, които са склонни към гърчове, се препоръчва да проверят GC-MS докладите за проблемните съединения в етеричните масла, които желаят да използват. Докато мента често се препоръчва като етерично масло, което трябва да се избягва, и съдържа пулегон, тя е малка дози и докладваните конвулсии, свързани с пулегон, са били с изключително големи дози — 5 ml до 30 ml — пенироял (до 87 процента пулегон).

Хората с епилепсия и които приемат лекарства против припадъци трябва да бъдат много предпазливи с етерични масла, съдържащи значителни нива на камфор, метил салицилат, пинокамфон, 1,8-цинеол (евкалиптол), сабинил ацетат, фенхон, пулегон и туйон. При по-малките деца основното съединение, което се намира в етеричното масло от евкалипт, евкалиптол (1,8-цинеол), може да причини гърчове, поради което не се препоръчва за много малки деца. В допълнение към споменатите етерични масла, епилептиците се съветват да избягват носещите масла, като масло от вечерна иглика и масло от семена на пореч.

 (от книгата на Валери Ан Уорууд – „Ароматерапия за детско здраве“

из книгата на др. Скот Джонс “Клинични и терапевтични приложения на етеричните масла”)

МОИТЕ ТОП 4 ФАВОРИТА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ДЕЦА

Не пропускайте и блендовите комбинации
За регистрация или връзка с мен:

Antonia Donkova

0899 807066 сертифициран ароматерапевт

За повече информация от други източници, касаеща ползите, употребата и приложенията на етеричните масла, както и рецепти, статии и странична литература към блога.

error: Content is protected !!
Scroll to Top