Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

масло от хвойна

Масло от хвойна – най-мощният детоксикатор

Съдържание

Масло от хвойна

Хвойна (Juniperus communis) е иглолистен вечнозелен храст, принадлежащ към семейството на Кипариса (Cupressaceae) и често срещан на върховете и планините в Северна Америка, Европа и Югозападна Азия.

Както клоните, така и плодовете на листата са използвани от древни времена за лечебни и духовни цели. Етеричното масло от хвойна традиционно се дестилира на пара от игли, клонки, дърво и плодове. Маслото от хвойна, извлечено единствено от плодовете, е по-високо по качество. Това е бледо масло с воден вискозитет и свеж, чист и леко дървесен и плодов аромат. Маслото на Дотера от плодчетата на дървото се добива в България.

Масло от хвойна ползи

  • Свежият и успокояващ аромат на масло от хвойна е широко известен с облекчаването на стреса и тревожността. При дифузия, той може също да очисти и пречисти въздуха. Ако искате да използвате масло от хвойна и да се възползвате от неговите лечебни и успокояващи ефекти, може да го прилагате топично по тялото в подходящото разреждане, да капнете няколко капки във ваната, или просто да добавите във вашия дифузер. Всичко това ще спомогне за облекчаване на емоционални проблеми, като пристрастяване (алкохолизъм), нервно напрежение и махмурлук.
  • Хвойна може също да помогне за контрол на заболяванията, които са свързани с неправилно кръвообращение и натрупване на токсини, като подагра, артрит и бъбречни камъни, цистит, жлъчни камъни. Масажирайте маслото или добавете във ваната. Това работи добре за облекчаване на болката, като артрит, болка при уриниране, подуване на ставите, подагра и мускулна умора.
  • Можете да използвате масло от хвойна, за да облекчите широк спектър от проблеми с кожата и косата, като екзема или плачеща екзема, акне, псориазис, косопад и пърхот. Това масло, също така помага при задържане на течности и изхвърлянето на излишната вода и токсини и е изключително подходящо за третиране на целулит. Терпинеол, терпинен и пинен са три от основните съставки на етеричното масло от хвойна и са причината, поради която то може да бъде полезно при лечение на кожни инфекции и други здравословни проблеми. Маслото от хвойна съдържа още химикали, които могат да помогнат за изчистване на свободните радикали, които се крият в кръвта и влизат в клетките на вашите органи. Маслото е антисептично средство, което ще е от полза за защита на рани от инфекция и тетанус. Добавете го в лосиони и кремове. Опитайте това за проблеми, свързани с кожата, като мазна кожа, акне, дерматит или екзема и общи инфекции. Използвайте и в компреси.
  • Маслото от хвойна може да спомогне и за подобряване на кръвообращението и микроциркулацията, което е от съществено значение за отстраняване на токсините, като тежки метали, замърсители и пикочната киселина от организма. При заболяванията, които са свързани с неправилно кръвообращение и натрупване на токсини, като подагра, артрит и бъбречни камъни. Подходящо масло при висок холестерол, инсулинова резистентност и висока кръвна захар. Има загряващо действие и подобрява циркулацията, подходящо решение при хипотироидизъм и студени крайници (може да добавите няколко капки от маслото към вашата вечерна детокс-вана с магнезиева сол).
  • Това прекрасно ухаещо масло притежава стягащ ефект благодарение, на който спира косопада, намалява риска от кръвоизливи, подходящо при диарии и зъбобол.
  • Може да ви помогне да почувствате облекчение от хемороиди. Просто добавете разреден капка в горещата вана за 20 минути (не по-дълго от това, тъй като ефективността може да бъде намалена).
  • Облекчава проблеми със стомаха. Масото подобрява лошото храносмилане, справя се с чревните газове и метеоризъм. При язви и стомашни разстройства, осигурява правилния приток на жлъчни и стомашни сокове, регулира киселинноста в стомаха и предпазва лигавицата от нараняване. 1-2 капки от маслото смесени с малко зехтин или кокосово масло и нанесени топично около пъпа, могат да ви отърват от неприятните киселини.

Състав на етерично масло от хвойна

Основните химически компоненти на масло от хвойна са: а-пинен, b-пинен, камфен, сабинен, y-терпинен, а-фелланрен, мирцен, а-терпинен, 1,4-цинеол, b-фелланрен, терпинен-4-ол. р-цимен, кайофилен и ронилацетат.

Ползи масло от хвойна

Маслото от хвойна е антиревматично, стягащо, детоксикиращо, газогонно, обезпаразитяващо, антисептично, диуретично, спазмолитично (чревни, мускулни, респираторни системи) и други полезни свойства, които допринасят за неговите здравословни ползи. Това релаксиращо масло  е нетоксично и не сенсибилизиращо, въпреки че има хора, които имат реакция към него, затова го използвайте в умерени количества. Уверете се, че сте направили тест за реакция на кожата, преди да използвате масло от хвойна. Нанесете разредена капка върху ръката си и проверете дали има някаква реакция. Маслото се съчетава добре с кипарис, кедър, лавандула, липа, грейпфрут, здравец, ветивер, лавандин, бергамот, лимонена трева и млечен градински чай.

Тъй като може да стимулира маточния мускул, маслото от хвойна не трябва да се използва по време на бременност. Не препоръчвам това етерично масло и на кърмачките и на много малки деца. Тези, които страдат от какъвто и да е вид бъбречно или чернодробно заболяване, трябва да се въздържат от използването на масло от хвойна. Маслото не е подходящо и за хора с ниско кръвно, тъй като може допълнително да го намали.

За повече информация!
15 Естествени антибиотици

15 Естествени антибиотици

15 Естествени антибиотици, които могат успешно да заместят синтетичните. Природните антибиотици съществуват векове преди синтетичните им колеги да са на пазара. От борбата с упорити

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top