Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Хидролати от тетеручни масла

ХИДРОЛАТИ ОТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Съдържание

Хидролати от етерични масла

Хидролати от етерични масла

Знаете ли, че флоралните води или хидролати са прекрасен заместител на етеричните масла при бременни и малки деца

Хидролатите, наричани още флорална вода, не са толкова известни, колкото събратята им – етеричните масла. Наистина това е доста жалко, тъй като те са не по-малко ефективни от етеричните масла (ЕМ). Използването на хидролати вместо етерични масла е по-безопасен вариант за деца под 3 години. Тези „флорални води“ съдържат значително по-ниска концентрация на ароматни молекули, като същевременно осигуряват ефективен терапевтичен инструмент, поради наличието на множество минерали и микроелементи, които не се срещат в етеричните масла.

В природата ЕМ играят важна роля в защитата на растенията, действайки като антимикробни средства и като сигнални молекули за комуникация с други растения и полезни насекоми. Биологичните свойства на лечебните растения са известни от древността благодарение на народната медицина; през последните години тези свойства са преоткрити и механизмите на действие са започнали да се изследват, особено по отношение на техните антимикробни свойства, както и лечебни такива (т.е. аналгетични, седативни, противовъзпалителни, спазмолитични); употребата им в козметичната и хранително-вкусовата промишленост като консерванти нараства.

Паралелно с това  се заговори и за флоралните води, които до скоро се приемаха като отпаден продукт в процеса на дестилация на „модерните“ етерични масла.

https://www.mdpi.com/2076-2607/10/4/702

Какво е хидролат?

Хидролатът се образува, когато етеричните масла се дестилират чрез метода на патна дестилация. По време на този процес всички мастноразтворими и летливи растителни съставки образуват концентрат в масло. Растенията обаче съдържат и няколко водоразтворими компонента, които остават в дестилираната вода, т.е. хидролат. Защо хидролатите не са толкова популярни? В миналото те са били разглеждани като отпадъчен материал, който се образува при производството на ценните етерични масла. Днес обаче вече знаем, че хидратите имат подобен ефект на етеричните масла, от които се извличат.

Какви са ефектите на хидролатите?

Тези флорални води имат терапевтични ползи, аналогични на техните маслени еквиваленти, но по малко по-мек и щадящ начин. Те са идеални за хора с чувствителна кожа, бебета, бременни жени или в случаи изискващи дългосрочно лечение. Флоралните води могат да се прилагат без разреждане върху лигавиците дори и когато се изисква продължително лечение, защото нямат дразнещо-агресивния ефект на етеричните масла.  Те дават невероятни резултати, когато се използват върху животни, независимо дали говорим за домашни любимци или фермерски животни (за грижа за кожата или за вътрешен прием).

На какво да обърнете внимание при закупуване на флорална вода?

От жизненоважно значение е да се гледа качеството на тези ароматни продукти. Купувайте хидролати само от производители, на които имате доверие. Те са по-податливи на микроби от етеричните масла, затова при съхранението им е важно да са на хладно и тъмно място, където температурата се поддържа постоянна. Висококачествените такива са подходящи и за вътрешен прием и влагане в кулинарни рецепти. Това е и най-ефективния начин за терапевтичното им  приложение, но само при условие, че говорим за продукт без консерванти, който е регистриран като хранителна добавка или натурален аромат.

Дозировка: 1 супена лъжица на чаша вода 2-3 пъти на ден за възрастни; 1 чаена лъжичка на чаша вода, 2-3 веднъж дневно за деца от 3 години,1/2 ч.л.в малко вода или в бутилка за деца от 1 до 3 години. За лечебни цели тези дози могат да се приемат в продължение на 3 седмици с прекъсване от поне една седмица и редуване на лечебни растения. Освен това ще ви позволи да разнообразите вкусовете и насладата!

Съвет: рискът от навлизане на кислород в продукта е намален, когато е оборудван с приставка за пръскане.

Растителните хидролати имат висок антиоксидантен потенциал, който зависи не само от растителния вид, но и от неговия произход, част от растението, от която е получена водата и метода на консервиране, използван в крайния продукт.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34416628/

 Защо моят хидролат има млечен цвят?

Гранясало ли е? Млечни или мътни концентрации не са знак за ниско качество на продукта. Напротив, това е свързано с това как хидролатът е получен по време на производството. Тези мътни концентрации съдържат повече активни съставки от по-прозрачните им аналози. Миризмата на всяка флорална вода може да се промени, но трябва да остане “растителна” (ако обаче усетите кисел, подобен на оцет аромат, не използвайте продукта повече).

За какво могат да се използват хидролатите?

Хидролатите могат да се използват по различни начини. Изброили сме няколко начина за прилагане на тези флорални води:

Компреси:

за лечение на раздразнения, спортни травми, слънчеви изгаряния или малки рани.

Инхалации:

Някои хидролати могат да се използват за инхалации при бронхит.

Вана:

Хидролатите се смесват идеално с вода, така че са лесни за употреба, могат да се добавят директно към водата за къпане (50 ml до 100 ml за вана и 20 ml до 30 ml за вана за крака, много ефективни и пестят вода). Ароматните бани са полезни както със системния си ефект (успокояващо, тонизиращо, кръвоносно…), така и за грижа за кожата.

Орална хигиена:

Хидролатите са много ефективни в рецепти за вода за уста, орална хигиена, зъбобол, възпаление или болка във венците, лош дъх и гаргара, като възпалено гърло. За вода за уста използвайте 1 до 2 супени лъжици чист хидролат или наполовина разреден във вода.

Консумация:

Хидролатите могат да се консумират при следване на определен ред лечения. Те обаче първо трябва да се разредят във вода, като се използват подходящите съотношения.

Ароматизиране на ястия:

Флоралните води притежават красиви аромати и могат да придадат на вашите ястия определено „je ne sais quoi“. Хидролатите идеално овкусяват напитки, салати, супи, кисели млека, сладоледи и сорбета, ястия, десерти… Бъдете внимателни, те могат да загубят своите обонятелни и вкусови качества, ако се нагряват термично. За да овкусите ястието, по-добре е да ги добавите в края на готвенето или непосредствено преди сервиране (например в супа). Що се отнася до дозировката, всичко зависи от рецептата, но не повече от 1 супена лъжица на човек в една порция.

Ароматизиране на помещения:

Подобно на етеричните масла, хидролатите могат да се използват за ароматизиране на жилищни или офис помещения или да се поставят няколко капки във вашия дифузер.

Много хора имат погрешно убеждение, че търговските спрейове за помещения са по-ефективни от тези на естествена основа. Всъщност освежителите за въздух, натоварени с химикали, могат дори да причинят повече вреда, отколкото полза, като алергии и респираторни проблеми. За разлика от търговските спрейове за помещения, хидролатите неутрализират и след това елиминират миризмите и токсините във въздуха, вместо просто да ги маскират с друг химикал – да не говорим, че не съдържат летливи органични съединения (ЛОС), които причиняват неблагоприятни последици за здравето. Вместо това хидролатите предлагат ароматерапевтични ползи от етеричните масла.

Продукти за кожа и коса

Ежедневните замърсители се абсорбират лесно от косата и кожата ни. Постоянното излагане на тези вредни елементи оказва негативно влияние върху нормалните функции на тялото ни. Следователно, ние изпитваме загуба на коса, стареене и други по-малко желани ефекти.

Хидролатите, като водни разтвори, се използват широко, защото те могат лесно да се прилагат локално без разреждане на памучен тампон или спрей. Спрей от хидролати с цитрусова есенция осигурява стягащо и почистващо действие, като напълно почиства косата и кожата от всякакви замърсители. Флоралните води са идеални за тоник за лице или след бръснене; могат да помогнат за облекчаване на сърбежа, причинен от суха кожа и пърхот; при рани и ухапвания от насекоми; като противогъбично средство; в грижата за повяхнала и проблемна кожа (акне, псориазис, екзема, уртикария, алергия) или като продукти за масаж.

Пример: Хидролат от Канела zeylanicum, показват, че тя има ефект върху коагулацията и може да се прилага в ситуация, когато раната не се съсирва.

Безопасна алтернатива за деца и бременни.

Флоралните води предлагат подхранващи и антибактериални ползи за най-малките и са много по-слабо концентрирани от етеричните масла. Повечето хидролати могат да се прилагат директно върху кожата без разреждане. Те са много успокояващи за често срещаните детски проблеми като подутини, натъртвания и ожулвания. Ароматите на някои от тях също могат да помогнат за успокояване и балансиране на емоциите при децата. Хидролатите са чудесна възможност и за хора с чувствителни системи, включително бременни и бебета.

Пример: Времето за баня е отлична възможност за използване на хидролати за бебета и малки деца, особено когато става въпрос за лечение на кожни заболявания. Просто добавете една до две чаени лъжички хидролат към водата за баня за бебета или една чаена лъжичка на всяка година, до осем чаени лъжички общо, за деца на възраст от две до дванадесет години. В случаите, когато гел от алое вера или лосион Calamine се прилагат върху кожата, подходящ хидролат може да се включи в приложението до 25% разреждане.

Химичен състав на хидролатите?

Хидролатите обикновено съдържат по-малко от 1 g L-1 (т.е. 0,10%) на водоразтворими ароматни съединения (т.е. летливи органични съединения) от етерично масло, които остават разтворени във водна фаза, докато флоралните води които включват 0,17% ароматни съединения, останали след водната фракция, са силно ароматни и техният състав е доста различен от този на етеричното масло.

Хидролатите са киселинни течности (рН варира от 4,5 до 5.5) с приятна до неприятна и от подобна до различна миризма на етеричното масло. Качеството им се определя въз основа на количеството им разтворими летливи съединения. Поради тази причина при контрола на качеството се препоръчва абсолютното количествено определяне за осигуряване на оптимално качество и за откриване на фалшификации, което става лесно чрез разреждане на хидролатите с вода. Летливите компоненти от хидролатите са основно монотерпенови алкохоли, алдехиди и кетони като сесквитерпенови алкохоли. Те са силно полярни (хидрофилни) съединения. Въпреки това, въглеводородните монотерпени имат много по-ниска разтворимост във вода при pH=7: по-малко над 5 mg L-1 (те са липофилни съединения), защото от това те не се наблюдават в киселинните хидролати. В случаите, когато монотерпеновите въглеводороди са доминиращи съединения в етеричните масла, съставите на хидролатите са много различни от съответните масла. Въпреки това, ако монотерпеновите въглеводороди са присъстващи в хидролатите, тяхната концентрация е под граница на откриване, тъй като се наблюдават само кислородни съединения. Тези вариации се наблюдават поради относително по-високата разтворимост на кислородните съединения във вода над разтворимостта на въглеводородите.

Например: Лавандулата (L. angustifolia) и лавандинът (L. intermedia) имат еднакъв състав, но в различни пропорции. Хидролатите и на двата вида обаче имат линалол като доминиращо съединение, но те не съдържат никакви линалил ацетат. Това може да се обясни с факта, че линалолът е водоразтворим, докато линалилацетатът е неразтворим във вода.

Биологична активност

Биологичната активност на хидролатите зависи от наличие на компоненти, които ги характеризират с техните функционални групи. Познаването на хемотипа на растителния материал, използван за извличане на етерично масло, както и хидрозола е от фундаментално значение да разберем механизмите на неговата биологична активност. Изследването на биологичната активност на хидролатите обаче е насочено главно към антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителна активност.

Установено е, че хидролатите на Rosmarinus officinalis и Thymus vulgaris са най-ефективните дезинфектанти в намаляване на броя на Staphylococcus aureus. Резултати демонстрират, че прогнозните модели могат да бъдат използвани за описващи инактивирането или оцеляването на S. aureus на прясно нарязана ябълка с ефектите от третирането с растителни хидролати.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2011.650340

 Съхранение

Поради ниската концентрация на есенциалните масло, разтворени в хидролати, те са подложени на микробиологична пролиферация. Имат по-кратък срок на годност, често вариращ от 12 до 24 месеца. Препоръчително е да съхранявате хидрозолите при умерена температура (не е необходимо да ги съхранявате в хладилник, ако са с добро качество, но избягвайте значителни температурни колебания, например не ги оставяйте близо до прозорец на слънце), пазете ги от лек (съхранява се в затъмнена бутилка) и се затваря с капачка.

https://www.researchgate.net/publication/347319372_Hydrolates_By-products_of_essential_oil_distillation_Chemical_composition_biological_activity_and_potential_uses

За повече информация!

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top