Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

ХИМИКАЛИТЕ В ПЕРИЛНИТЕ И ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ

ХИМИКАЛИТЕ В ПЕРИЛНИТЕ И ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ

Съдържание

ХИМИКАЛИТЕ В ПЕРИЛНИТЕ И ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ И ОПАСНОСТИТЕ, КОИТО КРИЯТ

 Търговските продукти за пране са химически коктейл увреждащ здравето на хората и околната среда. Следва списък на най-често срещаните вредни химикали в перилните препарати.

Натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат / натриев лаурил етер сулфат (SLS / SLES). Основната съставка и най-често използваният химикал в перилните детергенти, както и течностите за миене, пяни за вана, сапуни, шампоани и др. SLS и SLES са евтини пенители и повърхностноактивни вещества, първоначално те са били разработени като обезмаслител.

За съжаление в по-висока концентрация те могат да раздразнят кожата, очите или да предизвикат увреждания на белите дробове, сърцето и други вътрешни органи. SLS / SLES са токсични и в околната среда. SLS е имитира естроген и може да доведе дори до хормонални дисбаланси и неразположения. За безопасни се считат концентрации от 1%, но за съжаление в голяма част от препаратите концентрацията на тези сулфати достига 10-20%. Бъдете особено внимателни с продукти за вътрешна употреба, които имат в състава си посочените сулфати, като води за уста, пасти за зъби и др.

 Черният дроб не може да метаболизира SLS и абсорбирайки се през кожата може да причини множество здравословни проблеми извън външните дразнения, до които води – сърбеж, дразнене на очите, екземи, атопичен дерматит и др.

Фосфати. Експозицията на фосфати в големи количества е свързана със сърдечносъдови заболявания, остеопороза и др. Забраната на фосфатите в детергентите е решаваща стъпка в спасяването на естествените водни пътища – отравяне с минерали, което причинява високо отмиване на местните морски животински видове.

Формалдехидът. Да, токсичните химикали, използвани за запазване на мъртвите тела, са в много продукти за пране и перилни препарати. Експозицията, дори при ниски нива, от дишането или миризмата на формалдехид увеличава риска от рак според CDC. Той също е причинил петна на умираща тъкан с редовна експозиция (некроза) и имунен отговор, съответстващ на паразитна инфекция, алергична реакция или рак. СИП я нарича вероятен канцероген клас B1 (вещество, причиняващо рак) и казва, че причинява остра токсичност при контакт с кожата.

Хлорна белина. Не е изненадващо, че белина е дразнител на кожата и белите дробове, но повечето хора не знаят нито колко често се срещат в продуктите за пране, нито точно колко вредно може да бъде, да не говорим, че много хора добавят най-малко една чаша към всяка пералня.

Хлорната белина причинява: тежки изгаряния на кожата и очите, слепота, белодробен оток (течност в белите дробове, която ограничава дишането), дихателна недостатъчност и други; използването на лични предпазни средства е необходимо, когато се използва белина, включително химически устойчива престилка, химически устойчиви ръкавици и предпазни очила за защита на очите от изпарения!

Амониев сулфат. Тази добавка за пране е толкова токсична, че производителите препоръчват да не го използвате в закрити помещения! В допълнение към непропускливите ръкавици и защитата на очите и белите дробове, изискванията за използване на амониев сулфат включват никога да не позволяват химикалът или неговите празни контейнери да достигнат канализацията или водните пътища, а това е орален, кожен и респираторен токсин от категория 3 (oral, skin, and respiratory toxin).

Диоксан (1,4 диоксан / диетилен диоксид / диетилен етер / диоксан). Дръжте тази добавка за пране колкото се може по-далеч от вашия дом и семейство. Неговата течност и изпарения могат спонтанно да се запалят; известен като канцероген (известно е, че причинява рак от 1988 г.); причинява възпаление на кожата, очите и белите дробове (някои необратими); трябва да се използва само със защитно оборудване, включително респиратори; и след като сте изложени (чрез вдишване, контакт с кожата или контакт с очите, включително пари в очите), тя е насочена към следните органи: бъбреци, централна нервна система, черния дроб, дихателната система, очите и кожата.

Оптични избелители / UV избелители. Оптичните избелители са включени в перилните препарати за третиране на петна; въпреки това, те изобщо не премахват петна. Те „обличат“ дрехите с вещество, което отразява видимата светлина, така че да не можете да виждате петната. Освен това, той е дразнещ за очите, кожата и белите дробове; изключително токсични за водните организми; може спонтанно да се запали!

Амониеви кватернерни дезинфектанти (Quats / Synthesized Cationic Surfactants). Известно е, че тази почистваща добавка е корозивна и не бива да е в домакинските почистващи препарати, тъй като причинява увреждане на очите, кожата и белите дробове. Няма причина да се включват тези химикали в перилния препарат.

Нонилфенол етоксилати (ноноксинол, NPEs). В допълнение към многото предупреждения за увреждане на очите, кожата и белите дробове, тази съставка за перилен препарат посочва, че продължителното излагане на вдишани пари може да бъде фатално!

Аромат (Неопределен / Парфюм). От производителите не се изисква да изброяват съставките на техните аромати поради законова вратичка. Добавянето на ароматизатор към детергента дава погрешно впечатление за чистота без подобрение. Измамата е много по-голяма, отколкото повечето хора си мислят – поради неетични маркетингови схеми, проучванията показват, че жените по-специално избират продукти, базирани почти единствено на аромата, дори когато продукта е ясно демонстриран, като неефективен при почистване.

Изкуствените аромати обикновено са причислени към виновниците в случаи на химическа чувствителност, алергични реакции и обриви. Пулмолозите почти универсално препоръчват отстраняването на изкуствения аромат от търговските продукти, освен ако не се продават специално като парфюмни агенти, тъй като белите ни дробове постоянно са “наводнени” с вредни, ненужни изпарения. Много от тях са известни канцерогени и ендокринни разрушители.

Багрила. Не само, че багрилата не добавят никаква почистваща сила, те са друг често срещан виновник, когато се появят необясними алергии или обриви. Много от тях са доказани канцерогени и почти всички са ендокринни разрушители.

Бензил ацетат. Тази добавка е вредна при вдишване или разсипване върху кожата и е насочена към бъбреците и нервната система.

Дихлоробензен (Р-дихлоробензен / бензен). Бензолът има незабавен, силно токсичен ефект върху водните организми, които могат да продължат да тровят за години напред. Парите причиняват оптично увреждане и са изброени с предупреждение за канцероген за хората.

ХИМИКАЛИТЕ В ПЕРИЛНИТЕ И ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ. БЕЗОПАСНИ АЛТЕРНАТИВИ ЗА НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ ЗА ПРЕПАРАТИ

 Един от най-популярните варианти е да търсите по-добри съвременни препарати – перилни препарати с по-безопасни и по-зелени алтернативи на опасните токсини. Винаги избирайте детергент с растителни повърхностноактивни вещества, които не съдържат фосфати.

Тъй като производителите на детергенти не са задължени да изброяват всичките си съставки, консултирайте се с органична пазарна група за списък на това, което всъщност съдържат, преди да купите. Някои също така публикуват списък с известни и добри марки, които можете да използвате безопасно за чисти дрехи и чиста съвест.

В ПРЕПАРАТИТЕ

Тук е мястото да изкажа моето завидно задоволство от природното решение на Дотера за чист дом On Guard Cleaner concentrate, с който може да почиствате пода, банята и тоалетната дори без да се притеснявате от наличието на токсини; опасни за вас, децата ви или домашния любимец. Ароматът на този почистващ и същевременно предпазващ бленд е наситен с приятните ухания на Див портокал, Карамфил, Канела, Евкалипт и Розмарин.

Техните силни антибактериални възможности оставят обработените зони чисти, ухаещи и защитени. Смея да твърдя, че съм възхитена и от измитите с концентрата съдове от миялната машина (сравнено с био препаратите от Зоя, например). В почистващата гама On guard, на марката може да откриете и препарат за пране  On Guard Laundry Detergent, както и течен измиващ сапун за ръце с изключително богата пяна On Guard Foaming Hand Wash. Всички тези почистващи средства премахват мухала и бактериите, икономични са и ухаят прекрасно.

Ако сте загрижени за това да осигурите на семейството си безопасни, естествени продукти за дома, doTERRA On Guard пяна за ръце е идеалното допълнение към всяка баня или кухня. За разлика от други сапуни и почистващи препарати, които могат да съдържат токсини или вредни съставки, doTERRA On Guard пяна за ръце включва естествени съставки като етерични масла от CPTG®, за да запазите вашето семейство безопасно и чисто едновременно.
Докато много сапуни са склонни да оставят ръцете сухи, раздразнени или груби, формулата на DoTERRA On Guard пяна за ръчно измиване е предназначена да омекоти ръцете и да ги остави с привлекателния, ободряващ цитрусов аромат на doTERRA On Guard Blend. Не само, че етеричните масла подхранват и почистват кожата, но и тази формула е балансирана с рН, за да се предпазят бариерите на влагата на кожата, като по този начин ръцете ви изсъхват след употреба. Независимо от това дали имате чувствителна кожа или искате сапун, който няма да изсуши ръцете ви, doTERRA On Guard пяна за ръце е идеалното решение.


doTERRA On Guard Laundry Detergent пък е следващото предизвикателство на марката, което ще преобрази дрехите ви, оставяйки ги ухаещи за дълго. В допълнение към използването на 10 милилитра концентрирани висококачествени етерични масла от известната ни вече серия On Guard CPTG®, формулата на праха за пране DoTERRA On Guard включва и други естествени съставки, които дават на потребителите безопасно, естествено решение за почистване на дрехи и премахване на петната.

Внимателно проектираната формула включва повърхностноактивни вещества, стабилизатори и ензими от естествени, устойчиви източници, така че не само, че праха за пране DoTERRA On Guard е безопасна алтернатива за вашето семейство, но е и по-екологична опция. Формулата използва уникална комбинация от естествени, био-възникнали ензими и консервиращ стабилизатор, направен от царевица, така че можете да сте сигурни, че използвате продукт, който е безопасен за всеки член на вашето семейство.
 

on guard clean

Забележка: Някои от тези перилни препарати на сапунена основа могат да оставят остатъци върху дрехите, ако се използват неправилно, но това не е нищо в сравнение с токсичните детергенти в препаратите от търговската мрежа.

АЛТЕРНАТИВИ НА ХИМИКАЛИТЕ В ПЕРИЛНИТЕ И ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ 

Лимонов сок или етерично масло от Лимон + слънце + време = естествена белина. Разреденият водороден прекис работи чудесно, но за разлика от Лимона, не го оставяйте да седи на слънце, тъй като може да повреди тъканта. Предварително накиснете петна в окси-стимулиращ или ензимен препарат за отстраняване на петна.

БЕЗОПАСНИ МАТЕРИАЛИ БЕЗ ВРЕДНИ ХИМИКАЛИ

За машинно сушене, опитайте топки за сушене на вълна или няколко топки от фолио с или без етерични масла.

Етерични масла за аромат и антибактериални характеристики.

Боракс. Друга естествена сода, боракс се използва от векове самостоятелно или като бустер за други продукти за пране. Тя носи много не-избелваща сила за избелване на вашето пране, без да навреди на цветовете или тъмните дрехи. Използвайте боракс, за да замените кислородните почистващи средства или самостоятелно.

Сапонинови растения, като сапунени орехи, конски кестени / какавиди и залагания със сапун /. Просто накиснете пресната или суха суровина във вода за една нощ (след това прецедете) за отлична, ефективна течност за пране, която ще се съхранява до една седмица. Много хора събират сапунените растения веднъж годишно, когато са в сезона и ги дехидратират за употреба през цялата година.

Вода от оцет / лимон. И двете ще почистват ефективно дрехите, ако се използват ежедневно – дрехите не могат да седят повече от 24 часа преди да бъдат измити с този метод. Но е естествено, толкова безобидно, че можете буквално да го изпиете, и толкова изобилно, че можете да го направите в собствената си кухня от отпадъци. Забележка: измиване с оцет няма да избели тъмните дрехи, но лимонът може да го стори.

Вряща вода. Убива патогени. Много е важно за пелени за кърпа или ако някой в ​​къщата е болен. Кипенето също значително омекотява дрехите чрез разбиване и измиване на остатъците.

Глина на Фулър. Широко използван за пране на дрехи и хора в древни райони на Близкия изток. Вашите деца ще харесат идеята за измиване с „чиста кал”. Чудесно и за косата. Изплакнете обилно.

Вода. Да, дори обикновена вода сама по себе си ще почиства почти всичко. Помниш ли от науката, че това е универсален разтворител? Предварително петна, особено с този метод.

Търговският перилен препарат е модерно изобретение, но има много жизнеспособни алтернативи в световната история. Не е необходимо опасните химикали в перилните препарати да почистват дрехите ви.

 

 

error: Content is protected !!
Scroll to Top