Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

Лимонен D-limonene в Ароматерапията, ползи и приложения

Съдържание

Лимонен D limonene

Лимоненът е въглеводородно вещество от групата на терпените, които са известни с лимфотоничните, болкоуспокояващи, антивирусни и имуностимулиращи характеристики. Силният аромат на терпените има ролята да защитава растенията от хишници и вредители, това автоматично превръща лимонена в мощен, доказан репелент срещу насекоми . Това съединение може да бъде открито в състава на голяма част от етеричните масла, но преобладава при цитрусите, и по-точно в кората на всеки един от тези плодове – портокал, лимон, грейпфрут, бергамот, мандарина и др.; като при маслото от портокал, лимонена достига до над 90% от химичния състав на маслото (то се добива от кората на плода). Именно в портокаловите кори, съединението е изолирано за първи път още в средата на 19 век.

D-лимоненът е отличен антиоксидант, който може да инхибира развитието на „ненормални“ клетки в тялото ви, да поддържа отслабена имунна система и да поддържа здравето на черния дроб.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21445622/

 Антиоксидантите като лимонен потискат увреждането на клетките и насърчават детоксикацията от канцерогени.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7948106/

Има противовъзпалителни възможност и е подходящ при хронични възпаления, като артрит, улцерозен колит, язва и др. Неговите ползи са многобройни и по-долу ще стане дума за тях.

Все по-често може да откриете и хранителни добавки с д-лимонен, но в случая ще насоча вниманието ви към етеричните масла, в чийто състав може да бъде открито то. Освен в цитрусите, лимонен присъства в масла, като: бор, хвойна, джинджифил, лавандула, мента, здравец, целина, кимион, копър, нероли, петигрейн и др.

За разлика от синтетичният лимонен, при етеричните масла, веществото присъства във възможно най-чистата си форма. Има множество клинични проучвания за терапевтичните ползи от лимонена. Едни от най-сериозните такива са свързани с изучаването на неговите антиракови възможности. Можете да откриете редица клинични проучвания по темата:

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12156-010-0066-8

https://link.springer.com/article/10.1007/s002800050793

http://www.dl.begellhouse.com/journals/439f422d0783386a,1241e75b759e4a2a,4bd7bcb44f767655.html

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4613-0399-2_10

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4572353/

Лимоненът може да помогне при лечението на рак (особено рак на гърдата) поради способността му да повишава чернодробните ензими.

“ D-лимонен е в състояние да инхибира активирането на про-канцерогени върху цитохром Р-450 и способността на това вещество да повишава нивото на редуциран глутатион в организма“.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3692564/

 Резултатите показват, че добавянето на лимонен намалява експресията на циклин D1, протеин, свързан с рак, с 22%. Тези проучвания дават надежда, че лекарите могат да забавят растежа на раковите клетки, вместо да използват само токсични химиотерапии.

Има проведени и още изследвания за намаляване на експресията на тумурни клетки и оксидативното увреждане от свободните радикали (при рак на кожата, рак на гърдата, на белия дроб, дебелото черво и др).

Клинично проучване демонстрира, че добавянето на D-лимонен към доцетаксел увеличава ефективността на лекарството срещу ракови клетки на простатата, без да е токсичен за нормалните епителни клетки на простатата.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699604/

Лимоненът може да помогне за намаляване на киселини и гастроезофагеален рефлукс. Прекомерната стомашна киселина е основната причина за киселини и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Когато клапанът между стомаха и хранопровода не се затваря, стомашната киселина се просмуква обратно в хранопровода.
Лимоненът покрива хранопровода и може да помогне за неутрализиране на стомашната киселина, подпомага перисталтиката на тялото (контрахирането в стомаха и червата, които изтласкват съдържанието надолу, а не нагоре), за да намалят ГЕРБ и увеличава производството на стомашна слуз за насърчаване на заздравяването на червата.

В резултат на редица медицински, биохимични проучвания са получени данни за хормонално-регулиращия ефект на d-лимонен, който допринася за детоксикацията на естрогените чрез индуциране на синтеза на съответните ензими в черния дроб. Това предполага, че това вещество може да бъде ефективно за профилактика и лечение на рак на гърдата и други тъкани. Освен това лимонен, подпомага детоксикиращите и метаболизиращи функции на черния дроб, като е в състояние да неутрализира токсичното действие на редица медикаменти, като парацетамол, фенацетин, кофеин; както и някои канцерогени, химикали и алкохол.

Направени са и изследвания с животни, касаещи ползите на това съединение в посока сърдечно-съдова система. Данните показват подобряване на нивата на триглицериди, холестерол и кръвна захар, кръвно налягане и др., които са определящи за здравето на тази система. Насърчава разграждането и изхвърлянето на мазнините – целулит, отслабване. Подобрява храносмилането, регулира киселинността, функцията на панкреаса и жлъчката. Лимоненът може да помогне за облекчаване на метаболитните нарушения и да насърчи отслабването. Метаболитните нарушения са сериозни здравословни проблеми, които водят до повишен риск от диабет, сърдечни заболявания и инсулт. Високото кръвно налягане и кръвната захар, прекомерните телесни мазнини и ненормалният холестерол вървят ръка за ръка с тези нарушения. Изследване, при което учените подложили на диета с високо съдържание на мазнини избрана група и след това приложили към режима прием на d-лимонен, показало понижение на кръвното налягане и нивата на кръвната захар.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23838456/

D-лимоненът е разтворител на холестерола и лекарите са го използвали за разтваряне на камъни в жлъчката, съдържащи холестерол. При пациенти с операция след камъни в жлъчката, инфузия на 20 ml d-лимонен разтваря болезнените бучки, пренебрегнати при операцията.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18072821/

Лимоненът има седиращо и антистрес приложение и може да се прилага при безпокойство и напрежение, тревожност. Влияе на настроението и има успокояващ ефект върху нервната система. D-Limonene помага за намаляване на стреса. Той е основен източник на редица възпалителни заболявания и ускорено стареене. Стресът може да предизвика освобождаването на кортизол, хормон в мозъка ни, който може да наруши парасимпатиковата нервна система, да наруши цикъла ни на сън и да доведе до хронична болка.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4263906/

 Както споменахме по-горе, противовъзпалителните свойства на d-лимонен, проучванията също показват, че този монотерпен съдържа антистресови свойства.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24125633/

Лекарите са подлагали плъхове на непатологичен стрес и са ги разделяли на контролна група и група, на която са прилагани 10 mg / kg d-лимонен или неговият метаболит перилилов алкохол (POH). Резултатите показват, че плъховете, на които е прилаган d-лимонен, показват по-малко признаци на стрес и запазват по-добра активност – дори повече от тези, даващи перилилов алкохол.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24125633/

Освен това, проучването показа, че вдишването на d-лимонен намалява тревожността, което предполага, че d-лимоненът може да работи добре в ароматерапията.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22995322/

Макар да е дразнещ кожата елемент, лимонена подобрява абсорбацията на коензим Q-10, еластичността на кожата, в подкрепа при пигментни петна и нужда от избелване. Спомага за инхибиране активността на ензимите на еластаза, като по този начин предотвратява деградацията на еластин и белтъчини, отговарящи заедно с колагена за нормалната еластичност на кожата. Лимоненът помага и за намаляване на възпалението на кожата. Проучванията показват, че локално прилаганият D-лимонен може да успокои болезнената, изгаряща кожа, като намали производството на възпалителни цитокини (отговорни за някои симптоми на дерматит), като същевременно подобри зарастването на рани. D-лимоненът подмладява и лекува кожата, което я прави идеалният агент в следващия ви хидратиращ крем.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24160248/

Макар голяма част от клиничните изследвания да са с животни и да не гарантират същите резултати и при хора е важно да отбележим, че този терпен е доказано нетоксичен, признат е за безопасен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), когато се използва според указанията.

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/_-Limonene#section=FDA-Requirements


Разбира се, използването на твърде много от маслото може да причини дразнене на кожата, но ако спазвате препоръките за безопасна уптреба, не би следвало да имате проблем при употребата му.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

ПРИЛОЖЕНИЯ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА С ЛИМОНЕН

Цитрусите, както вече стана ясно са най-богати на лимонен.

Вътрешно – всяка една капка от етеричното масло съдържа 50 mg. активна субстанция. Всички цитруси могат да бъдат приемани вътрешно, препоръчително до 6 капки дневно за период от 2-3 седмици. Задължително разреждайте количеството в масло носител, като кокосово, зехтин или друго базово масло подходящо за вътрешен прием. Най-щадящо е приемането им в растителна капсула за да избегнете изгаряне на лигавиците. Може да приемате цитрусовите масла и в лъжичка с мед или накапани върху бучка захар. Етеричните масла не се разтварят във вода, макар и често да препоръчват приема им в чаша с вода. Ако решите да ги приемате по този начин, задължително условие е чашата да е стъклена (за да не влезят в реакция с неустойчивата пластмаса).

Топично – това е най-често използваното приложение за всички етерични масла. Задължително е разреждането им в подходящо за кожата ви базово масло, като жожоба, бадемово, арганово или друг тип масло. Етеричните масла достигат до 2 минути в кръвния поток, до 22 секунди до мозъка и до 20 минути до всяка клетка в тялото. Цирусите специално, са доста летливи и целта на базовите масла е да ги вкарат по-лесно в тялото през кожата. Колкото бързо влизат в тялото, толкова и лесно излизат от него. Всички масла от семейството на цитрусите са фоточувствителни, затова излагането на слънце след топично приложение е противопоказно – важи за третираните зони.

Дифузия – най-добре е да използвате за целта качествен ултразвуков дифузер, който да разпръсква ситна магла в помещението. Етеричните масла не трябва да се нагряват за да не загубят терапевтичните си свойства. Колкото по-ситна е мъглата, която образува и разпръсква дифузера, толкова по-лесно ще се разнесе в помещението. Така дифузерът, освен ароматизатор ще има и терапевтична функция. Материалът, от който е изработена вътрешността на дифузера също е важен момент, за да сте сигурни, че няма да попаднат токсични частици от неустойчивата пластмаса във въздуха, който дишате. Това важи в особена сила за цитрусовите масла, който имат способността да „разграждат“ пластмасата.

Aнтиоксидантите в aроматерапията

Значението на Aнтиоксидантите в aроматерапията

Значението на Aнтиоксидантите в aроматерапията Aнтиоксидантите в aроматерапията Често попадаме на статии и описания на козметични продукти и хранителни добавки за неутрализиране на оксидативния стрес

Прочетете повече »
error: Content is protected !!
Scroll to Top