Безплатна доставка над 99лв. до офис на Спиди

вътрешно приложение на етеричните масла

Безопасно вътрешно приложение на етеричните масла

Съдържание

Безопасното вътрешно приложение на етеричните масла

Източник:

DoTERRA eBOOK Internal Use of Essential Oils

  1. Когато искате да изпитате повдигащите, зареждащи или успокояващи ползи от етеричните масла, локалната употреба чрез масаж или третиране на определени кожни участъци или ароматната дифузия или инхалация осигурява бърз и лесен начин това да се случи. Какво тогава е предимството от използването на етерични масла вътрешно? Докато вътрешната употреба на етеричните масла е загадка за някои, изследванията са открили много безопасни, полезни приложения на същите есенциални масла, именно с помоща на този метод. Вътрешната употреба може да бъде еднакво полезна, когато се извършва правилно. Тя крие изключителни ползи за тялото, които ароматната и локална употреба просто не могат да постигнат.

Ползите от вътрешно приложение на етерични масла

Една от най-честите причини за поглъщане на етерични масла е да се извлекат терапевтичните ползи, които те носят за организма. Всяко етерично масло притежава различна химична структура, която ще осигури на тялото уникални свойства и ползи. Например, някои етерични масла могат да се използват вътрешно за насърчаване на здрава клетъчна функция, подпомагане на стомашно-чревното здраве или поддържане на здрава имунна система, вътрешно почистване, възпалителни заболявания, сезонни състояния и др. Когато се използват правилно, етеричните масла притежават широк спектър на действие за оптимизиране на здравето.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Internal-USE-Healthy-Oils-1024x1024.png

В допълнение към значителните здравословни ползи, вътрешната употреба осигурява и начин за добавяне на безопасни, естествени аромати към храни и напитки. Добавянето на етерични масла към предястия, напитки, леки закуски и тестени изделия също осигуряват лесен начин да изпитате ползите за здравето от етеричните масла. Възможно е една капка етерично масло да се окаже много, затора потопете клечка за зъби в избраното от вас масло и разбъркайте соса или ястието с нея; по възможност, когато не е толкова горещо за да се насладите на максимални терапевтични ползи. Подходящи масла в кулинарията са: кориандър, розмарин, черен пипер, мащерка, мента, канела, карамфил, джинджифил, куркума, копър, цитруси и др.

Безопасно ли е използването на етерични масла вътрешно?

Ако никога преди не сте използвали етерични масла вътрешно, може да изглежда странно да се консумира нещо толкова мощно и концентрирано. Етеричните масла обаче идват от растения, корени, плодове и съединения, открити в природата, и следователно представляват безопасен начин за получаване на вътрешни ползи. Макар да има и отровни такива, които не са подходящи за дестилиране, консумация и вътрешна употреба в какъвто и да било вид.

Най -вероятно вече сте приемали етерични масла в ежедневното си хранене без дори да сте се замисляли, че е така. Тъй като много от храните (билки, подправки и др.), които консумираме, съдържат малко количество етерично масло. Телата ни са създадени да метаболизират и обработват естествени съединения като растения и плодове, затова ние вече сме подготвени за метаболизиране на етеричните масла. Тези малки капчици са просто високи концентрации на естествени съединения, които придават на растенията вкус и мирис.

Има значителни изследвания в подкрепа на безопасното използване на етерични масла вътрешно, основно през последните години, тъй като интереса към лечебния им потенциал и широкия им антибактериален профил е голям. Резистентността на различните паразити и бактерии към антибиотиците също превръща маслата в препоръчителна алтернатива срещу патогените.

Науката зад вътрешната употреба

Както бе споменато, ние вече консумираме малки количества етерични масла в ежедневната си диета, така че телата ни са подготвени да обработват тези видове хранителни вещества. Подобно на други неща, които консумираме, етеричните масла се преработват през тялото ни, когато се приемат вътрешно, осигурявайки на организма специфични ползи.

  • Когато се погълне етерично масло, то се транспортира през стомашно-чревния тракт, директно в кръвния поток, където след това се пренася в останалата част от тялото.

  • Като разтворими в липиди съединения, етеричните масла могат лесно да се транспортират до всички органи на тялото, дори и мозъка. Метаболизират се от черния дроб и други органи, след което се екскретират.

  • Телата ни са проектирани да метаболизират и обработват естествени съединения, като етеричните масла, но е важно да запомните, че тялото може да се справи само с маслата в подходящи дози . Ще научите за подходящата доза по -късно, но помнете това:  когато използвате етерични масла вътрешно, винаги имайте предвид дозата и нивата на консумация спрямо базово масло. Всяко етерично масло съдържа различни химични компоненти, които ще предизвикат уникални реакции в органите и клетките на тялото. Като се има предвид,

химията и препоръчителната доза за всяко отделно етерично масло, е възможно

да използваме този дар от природата безопастно.

употреба 1

В допълнение към този списък с етерични масла, които имат значителна документация за безопасна употреба, важно е да запомните, че има и такива, които никога не могат да се използват вътрешно поради техния химичен състав и ефект върху тялото.

Следните етерични масла doTERRA никога не трябва да се използват вътрешно, в никакви количества:

Хиноки, Вратига, голяма част от блендовете на Дотера: Аdaptive, Balance, Serenity, Citrus bliss, Clary calm, Elevation, Deep blue, Motivate, Peace, Cheer, Console, Air, Forgive, Purify, Passion, Terra shield, In tune, HD clear, Immortelle, Past tense, Whisper и др.

употреба 2

Изследвания

Продължаващите изследвания показват, че вътрешната употреба на етерични масла е не само безопасна, но и че може да осигури на организма значителни ползи.

Френският модел

Френският модел за приложение на етерично масло се застъпва за вътрешното използване на етерични масла за постигане на специфични ползи. Този модел беше

подкрепен от видни професионалисти в света на ароматерапията като Жан Ване, Пол Белейш и Анри Вио. Френският модел обосновава идеята, че етеричните масла могат да се използват вътрешно за поддържане на здравето, стига да е правилно и в препоръчителните дози.

С нарастването на количеството налични изследвания за вътрешната употреба на етерични масла, традиционните практики за вътрешно използване са утвърдени и широко използвани във фармацевтичната индустрия.

Въпреки тези изследвания, някои вярват в това, че всяко поглъщане на етерични масла ще предизвика токсичност. Трябва да знаете, че реакции възникват само когато някой използва замърсено етерично масло или етерични масла, които не са одобрени за вътрешна употреба, както и използва етеричните масла в прекомерна доза.

Когато става въпрос за безопасна употреба на етерични масла вътрешно, има много неща, които трябва да се обмислят. Най-важното, трябва да помним, че не всички етерични масла са създадени еднакви – всяко етерично масло има свой собствен химичен състав, собствен набор от ползи и взаимодейства с тялото по свой уникален начин. В допълнение, ЕМ не се създават еднакво, тъй като реколтата, производството и тестването могат да варират. Това означава, че докато някои етерични масла са чисти и обстойно тествани, други включват пълнители, консерванти, пестициди или примеси, които понижават качеството на маслото и терапевтичните му ползи.

Подходящи дози 

Трябва също да вземете предвид личната си медицинска история и всички здравословни състояния преди да използвате етерични масла вътрешно. Консултирайте се с Вашия лекар, ако сте със заболяване или приемате медикаменти, за възможни реакции – разреждане на кръвта, повишаване на кръвното, ускорен пулс и т.н.. След като вземете предвид всички фактори на безопасност, може да се запознаете с препоръките за орална употреба на конкретното масло.

Както стана ясно, подходящата доза може да варира при различните хора в зависимост от здравословното състояние, възрастта, теглото и спецификата на конкретното масло.

Общите препоръки за вътрешна употреба:  

най –добре е да започнете с възможно най -малката доза, 1-2 капки. Оттук нататък дозата може да се увеличи при необходимост (отново, това ще зависи от възрастта, телесното тегло и здравословното състояние на индивида, както и от желаната полза, която се стремите да постигнете).

Препоръчителна доза

В зависимост от конкретното масло или смес, препоръчителната доза за вътрешна употреба варира от 1–5 капки. Отвъд тази точка, увеличаването на дозата вече няма да добавя полза, а приемането на твърде много може да бъде потенциално вредно за организма. По-добре е за

потребителят да приема по-малки дози и да повтаря дозата на всеки 4-6 часа, ако е необходимо.

Дневна доза

Обикновено не повече от 20 капки етерични масла трябва да се консумират вътрешно в рамките на 24 часа, но този максимум може да бъде по-висока или по-ниска доза в зависимост от използваното масло. Ако потребителят се доближи до максимума, всяка доза трябва да се преустанови за продължителен период от време, за да се гарантира безопасността. При използване на етерично масло вътрешно се препоръчват по-ниски дневни дози за продължителен период от време. Дозата трябва да се намали и ако използвате допълнително масла топично или чрез дифузия.

Силни – „горещи“ масла

Както вече стана ясно, всяко етерично масло има уникален химичен състав, който причинява различни реакции, докато маслото се преработва чрез системите на тялото. Когато се използват вътрешно, повечето етерични масла не трябва да се поставят директно върху езика или директно в устата или поглъщат директно поради индивидуалния им химичен състав и как той въздейства на тялото. Най-подходящи са готовите за вътрешен прием капсули или приемане на маслата в растителна капсула допълнена с базово масло за вътрешен прием, като зехтин например.

 Следните ЕМ се считат за „ГОРЕЩИ масла“ и трябва да се използват предпазливо поради тяхната сила и дразнещи компоненти:

употреба 3

Чувствителност

Както бе споменато, безопасната вътрешна употреба на етерични масла варира при отделните индивиди. Всяко етерично масло може да има различно въздействие при всеки различен индивид, затова и приложението му е индивидуално и не общовалидно за всеки. Дайте си време и проучвайте маслата бавно и едно по едно, като наблюдавате както въздейства на вашето тяло и емоции.

Етеричните масла не могат да предизвикат истински алергични реакции. Важно е да знаете, че те не съдържат алергени и следователно не могат да предизвикат алергична реакция в истинския смисъл на думата. Реакцията възниква, когато тялото изпитва анормална имунна реакция след излагане на протеинова молекула, която обикновено е безвредна. CPTG Certified Pure Tested Grade ™ етерични масла се състоят изцяло от летливи ароматни съединения, открити в природата;

те не съдържат никакви протеинови молекули – така че не могат да създадат истински алергичен отговор.

Докато етеричните масла не могат да причинят алергични реакции, те все пак могат да причинят реакции на чувствителност при някои хора, защото всеки от нас има различни прагови нива на чувствителност. Когато се появи чувствителност към етерично масло, това може да създаде симптоми, подобни на алергична реакция.

Как да разбера дали съм чувствителен към определено масло?

Чувствителността към етерично масло може да предизвика реакции в кожата, храносмилателната система, дихателната система и други части на тялото. Някои от признаците на чувствителност към етерично масло включват болка, подуване, дразнене или друга кожна реакция, затруднено дишане и стомашно разстройство.

Как да се справим с чувствителността към етеричното масло

Тъй като чувствителността към етерично масло не е същата като алергичната реакция, все още може да използвате това етерично масло с различна форма на приложение. Например, ако почувствате чувствителност след вътрешно използване на етерично масло, може да използвате това масло ароматно или локално.

Чувствителността към етерично масло може да бъде причинена и от дозировката. Ако сте изпитали чувствителност към дадено масло в миналото, можете да опитате да разредите маслото, или просто да вземете по-малка доза, за да видите дали чувствителността е причинена от високата доза масло.

Ако някога изпитате реакция на чувствителност към ЕМ в храносмилателната система, важно е незабавно да прекратете употребата му. Ако количеството приети масла е било голямо, незабавно потърсете медицинска помощ. При по-малки количества, увеличете приема на течности.

Токсичност

Етеричните масла са напълно безопасни за вътрешна употреба, стига да се спазва подходящата доза. В най-тежки случаи, превишаването на препоръките за дозиране на масла може да доведе до токсичност. Токсичността е, когато дадено вещество достигне точка, в която става вредно или увреждащо тялото. Всяко вещество, (дори естествени, на пръв поглед безобидни вещества) могат да станат токсични, ако се използват в неподходяща доза.

Въпреки че етеричните масла имат потенциал за токсичност, когато се използват в неправилни дози (точно като вода, минерали, витамини и други вещества), токсичната доза на етеричното масло винаги е далеч над препоръчителната такава. Едно лице би трябвало да надхвърли препоръките за дозиране за етерично масло, за да се окаже в опасния диапазон на токсичност.

Сега, когато знаете ползите от използването на етерични масла вътрешно, ето и няколко допълнителни препоръки:

  • Винаги следвайте препоръчаните указания за употреба. Проверете етикетите на бутилки с етерично масло или добавки от етерично масло, за да сте сигурни, че следвате инструкциите на производителя за предназначение. Ако имате специфични здравословни проблеми или състояния е добра идея да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате етерични масла.
  • Започвайте с една капка. Както бе споменато, прилагането на етерично масло трябва да се разрежда с базово масло. doTERRA® предлага растителни капсули, които не съдържат консерванти и животински продукти и са лесно смилаеми. Като започнете с малко количество, можете да се запознаете по-подробно с всяко отделно масло и как тялото ви реагира на химията му. След това можете да увеличите броя на капките, за да постигнете желаните резултати, след като вече знаете как тялото ви реагира на него.
  • Винаги проверявайте дали етеричните масла, които използвате, са без замърсители и примеси, за да предпазите тялото си от нараняване. Докато dōTERRA® използва тестове и анализи на трети страни, за да гарантира всяка бутилка с етерично масло достига високи стандарти без химически примеси, това не важи за всички дистрибутори на етерични масла. Използвайте старателно тествани, висококачествени етерични масла, чийто произход и химичен състав познавате.
  • Винаги използвайте етерични масла, които се препоръчват за вътрешна употреба. Не забравяйте, че има такива етерични масла, които никога не трябва да се използват вътрешно – в никакви количества. Винаги четете препоръките за безопасна употреба. Не забравяйте, че етеричните масла като касия, канелата, карамфилът, кимионът, риганът и мащерката винаги трябва да се разреждат двойно повече.

Ефективни методи за вътрешно приложение

След като научихте всичко за вътрешната употреба на етерични масла, готови ли сте да започнете? По-долу са дадени някои конкретни предложения за

ефективни методи за вътрешна употреба.

употреба 4 1

За повече информация

error: Content is protected !!
Scroll to Top